Joop

[Video] Actiegroep niet blij met nieuwe stemcomputer

  •    •  
03-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stemcomputer_300.jpg
'Kiezer kan niet zien wat hij heeft gestemd'
In onder meer Doetinchem deed de leverancier van stemcomputers Nedap een proef met een nieuw model. De computers van Nedap werden in 2008 uit de roulatie gehaald omdat ze onveilig bleken.
Het gebrekkige functioneren werd destijds onthuld en aan de kaak gesteld door de actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet. Oprichter Rop Gonggrijp was in EenVandaag kritisch over het nieuwe model. De barcode die het apparaat uitspuwt is voor de kiezer onleesbaar.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Nikos2
Nikos23 mrt. 2010 - 18:27

En wat is hier nu anders aan dan bij die andere electronische stemcomputer? Het is nogsteeds een computer waar je andere hardware/software in kan doen.

Klaas2
Klaas23 mrt. 2010 - 18:27

Ik snap niet waarom Nedap weer wordt gevraagd om een stemcomputer te leveren. En dan gelijk weer een grove ergonomische fout. Als je niet kunt zien wat je gestemd hebt, is een blunder eerste orde.

arjenkamphuis
arjenkamphuis3 mrt. 2010 - 18:27

Wat Nedap nooit heeft willen uitleggen is welk probleem ze nu aan het oplossen zijn. Per computer stemmen is 2 keer zo duur, potentieel zeer fraudegevoelig en afluisterbaar. Wat is het grote voordeel dat stemcomputers brengen dat dit het lopen van dergelijke risico's met het fundament onder onze democratie waard is? Voor achtergrond info zie wijvertrouwenstemcomputersniet.nl