Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vice-voorzitter Franse parlement stapt op wegens seksuele intimidatie

  •  
09-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
20926129796_560450e9e4_z
Frankrijk is weer een politieke rel rijker. Maandag maakten acht vrouwelijke parlementariërs uit de Franse politiek tegelijk bekend dat ze allemaal slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie gepleegd door de vice-voorzitter van het Franse parlement, Denis Baupin. Na het bekend worden van het nieuws, vroeg de voorzitter van de Nationale Vergadering het ontslag aan van de Franse politicus en maakte Baupin bekend af te treden.
De acht vrouwen zijn collega’s van Baupin bij de groene partij EELV (Europe Ecologie-Les Verts), waar de politicus zich onlangs uit terugtrok. De vrouwen vertelden hun verhaal aan de Franse nieuwssites Mediapart en France Inter. Allemaal werden ze tussen 1998 en 2014 meerdere malen slachtoffer van seksuele intimidatie en bedreigingen van Baupin. Zo stuurde hij de vrouwen honderden seksueel getinte sms’jes en belaagde hij de parlementariërs door ze te proberen te zoenen terwijl ze dit niet wilden. Ook kneep hij in hun billen in de lift, duwde ze tegen de muur en probeerde ze met geweld te zoenen. Een van de vrouwen, een woordvoerder van de politieke partij, vertelde hoe Baupin haar bij haar borsten had gegrepen, in een hoek had geduwd en had geprobeerd haar te zoenen.
De vrouwen wisten van elkaar dat het gebeurde, maar geen van hen durfde aangifte te doen uit angst hun baan kwijt te raken. Uiteindelijk besloten ze de stilte te verbreken.
De druppel De Franse media melden dat ze dit deden naar aanleiding van een tweet die Baupin op internet plaatste op Internationale Vrouwendag op 8 maart. In het bericht riep hij met een aantal andere gedeputeerden op tot het dragen van rode lippenstift om je uit te spreken tegen vrouwenmishandeling. Dat was de druppel voor de vrouwen. Een van de vrouwen, Elen Debost, vertelt:
"Ik zag hem op die foto met die rode lippenstift op en werd daar zo misselijk van dat ik moest overgeven."
De Franse feministenbeweging ‘Osez le féminisme’ juicht de moed van de vrouwen toe. Op internet schrijven ze in een speciaal persbericht:
"De strijd tegen seksuele intimidatie is nog lang niet voorbij. 83.000 vrouwen worden hier ieder jaar slachtoffer van. In 83 procent van die gevallen is de belager een bekende. Maar waarom doet dan maar elf procent aangifte? (…) Osez le féminisme vindt dat juist politici het goede voorbeeld moeten geven. De meest machtige mannen van ons land mogen hier niet zomaar mee wegkomen."
Meteen toen het nieuws bekend werd gemaakt, werd op de website change.org een petitie gestart gericht aan het Franse parlement met de oproep regels op te stellen om een einde te maken aan dit soort praktijken.
Baupin wordt in de Franse media inmiddels ook al vergeleken met de wereldberoemde DSK-affaire, waarbij topman van het IMF en beoogd presidentskandidaat van Frankrijk Dominique Strauss-Kahn werd beschuldigd van verkrachting en seks met minderjarigen. Strauss-Kahn werd hier overigens tot grote ergernis van zijn tegenstanders vrijgesproken.
Ook oude tweets van de groene politicus worden nu massaal doorgestuurd, zoals het bericht waarin hij trots vertelt dat hij voor een nieuwe wet tegen seksuele intimidatie heeft gestemd en een bericht waar hij een grap maakt over Dominique Strauss-Kahn.
Laster Baupin zelf ontkent alle beschuldigingen en zegt zich er op geen enkele manier in te herkennen. Hij overweegt de vrouwen aan te klagen wegens laster.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.