Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vicepremier Kaag naar Suriname om chaos rond slavernijexcuses weg te werken

  •  
11-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4633 keer bekeken
  •  
ANP-424324673

Het kabinet stuurt minister van Financiën en eerste vicepremier Sigrid Kaag (D66) naar Suriname in een poging de plooien rond de slavernijexcuses glad te strijken. Het plan is nog altijd om op 19 december excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden, een besluit dat eenzijdig vanuit het kabinet genomen is. Verschillende Surinaamse belangenorganisaties hebben grote moeite met de plannen.

Dit weekend bleek dat de belangengroepen in een brief aan het kabinet een eisenpakket rond de excuses hebben opgesteld. Daarin staat onder meer dat er een herstelfonds voor nazaten van de slachtoffers van de slavernij moet komen, Zwarte Piet moet volledig verdwijnen, het racistische "n-woord" moet worden verboden. Ook willen de organisaties dat Nederland de binnenlandse schuld van de Caribische eilanden en Suriname kwijtscheldt. 

Eerder al viel ook de schijnbaar lukraak gekozen datum van 19 december slecht, geen van de betrokken belangenorganisaties zegt over deze datum te zijn geraadpleegd. Daarbij is het kabinet ook van plan minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming (D66), de enige Surinaams-Nederlandse minister en zelf nazaat van tot slaaf gemaakten, naar Suriname te sturen om namens de regering excuses aan te bieden. Vanuit Suriname heeft het kabinet te horen gekregen dat het onacceptabel is dat hiervoor een zwarte man wordt afgevaardigd, al spreekt hij namens het kabinet. 

Vermoedelijk vliegt Kaag eind komende week naar Suriname. Voor die tijd vindt er nog een nieuw gesprek met belangenorganisaties plaats op het Catshuis. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (97)

dirk den boer
dirk den boer13 dec. 2022 - 13:29

Weerwind er wel of niet bij betrekken....vandaag daarover column in de NRC van Karin Amatmoekrim. " Stuur de koning en minister Weerwind". Zij redeneert in de trant van Han, Weerwind is ook deel van en verbonden aan de grote geschiedenis van NL, de instituten welvaart zorg en veiligheid die toch " ten dele" varen op de verrichtingen vd kolonisator van ooit. Zo heb je dus de partijen vd identiteit en etniciteit, en die van de verlichte universaliteit en grondwet waar kleur geen rol mag spelen. Ik gok toch ook op die eerste als meest logische, modieuze misschien...

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer15 dec. 2022 - 12:24

De voorouders van minister Weerwind waren als slaaf tewerk gesteld in de suikeronderneming de Eendracht, EENDRACHT dus, dat bestond toen nog, slavernij is inmiddels afgeschaft, maar van die eendracht is weinig meer te bespeuren..

a.doorgeest
a.doorgeest12 dec. 2022 - 22:43

@ Zandb - dank voor je reactie. Je refereert aan de situatie in de VS, maar het gaat hier primair om het Nederlandse slavernijverleden, en niet om wantoestanden in een heel ander land. Verder ontstaat er een afbreuk aan wat een passend en waardig en welgemeend excuus had moeten worden door het last-minutegedrag van een aantal belangengroeperingen, voor mijn gevoel, en een Nederlandse regering die toch wel lijkt te stuntelen. In die zin blijft het goed de problematiek in kaart te brengen en heel secuur te kijken naar wat er gepast is in de gegeven situatie. Zelf heb ik de indruk - maar da's persoonlijk - dat veel, met name mensen van Surinaamse afkomst het in Nederland goed tot erg goed doen, volledig geïntegreerd zijn, en in de dagelijkse gang van zaken totaal geen last meer hebben van hun afkomst en kleur, en dat doet mij in hoge mate deugd. Aan de andere kant zit er een brok pijn in het verleden van groepen mensen die buitengewoon diep gaat en voor mij - behept met een andere afkomst - onnavoelbaar is. Maar goed, de vraag hoe je recht doet aan toch verre nazaten van een heel cohort mensen, blijft een lastige. Iets van compensatie om sociale misstanden in het heden te bestrijden, wellicht. Meer werk maken van integratie waar überhaupt nog nodig. Discriminatie doelmatiger aanpakken, waar dat geboden is. Allemaal waar. Maar zelf denk ik dat een spijtbetuiging beter is: slavernij is een fout uit het verleden die zich met bakken geld niet laat helen.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer13 dec. 2022 - 16:54

Heling...dat geldt dan voor de zwarte gemeenschappen, en bewustwording van de fouten ooit gemaakt voor de witten. Zo verwoordde ene Mercedes het in de VK van 10 dec. Daarop kwam de brief van vandaag in die krant dat die boze briefschrijver zich niet wilde laten indelen op etnische gronden en kleur, ja dat is die instelling en die grondwet dus weer.... Maar hoe zit het nu? Het is immers toch allang identiteit en kleur geworden waarop alles gegrondvest is? Kick out zwarte piet/ Black Lives Matter? Zo anders als het nu is, dat ken ik dus helemaal niet uit mijn jeugd, sorry...

dirk den boer
dirk den boer12 dec. 2022 - 19:36

De jaren 1960/70 waren die van de massale dekolonisering, in Afrika vooral, maar dus ook in ZdAmerika. Maar Suriname was er relatief laat mee, pas in 1975. Het lijkt erop dat als dat te laat gebeurt (en er zijn (ei)landen (oa Frans Guyana) die de dans helemaal ontsprongen zijn, en er eigenlijk nog het beste uitspringen) , dat de breuk dan nooit meer echt heelt, en het nooit volwassen geworden kind blijft dreinen, want het gaat helemaal niet naar wens allemaal, waar kan dat toch aan liggen? En wie zullen we de schuld eens in de schoenen schuiven??

Joop  den Uil
Joop den Uil12 dec. 2022 - 16:26

Misschien kan Remkes met Kaag meevliegen; meteen spijkers met koppen slaan en wellicht de microfoon pakken. (wel achterin zitten in het rokersgedeelte)

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer13 dec. 2022 - 13:15

Niet allebei, Kaag vloog inmiddels als het Remkes type, zoals geeist door voorzitter vh Comite herdenking Slavernij, af naar Paramaribo. Hebben we eigenlijk nog wel een gekozen volksvertegenwoordiging nodig om te regeren? Vijf of zes Remkes types, en je bent er, voor Stikstof, de Wolf, Immigratie, Zorg en de Excuses dus.

Gerygrr
Gerygrr12 dec. 2022 - 12:42

Het is een probleem van meer West Europese landen. Internationaal vergelijken kan geen kwaad. Er zijn voormalige koloniën die zich hebben kunnen bevrijden door zich vrij te kopen. Wij hebben afspraken indertijd door koningin Juliana ondertekend, het koninkrijksstatuut. De staatsschulden van Curaçao zijn bij het ingaan van de keuze voor autonoom land binnen het koninkrijk al kwijtgescholden. Wat een land besluit, zal ook andere voormalige koloniën beïnvloeden. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/22/voorzitter-commissie-pleit-voor-excuses-kamer-maar-geen-herstel/

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr12 dec. 2022 - 15:45

Een link over Haïti en waarom dit eiland nog steeds straatarm is. https://decorrespondent.nl/8666/haiti-versloeg-het-immense-leger-van-napoleon-maar-daarvoor-betaalt-het-land-nog-steeds-de-prijs/3473149713418-93dc0f58

dirk den boer
dirk den boer14 dec. 2022 - 11:41

Dat zgn " immense " leger bestond uit enkele genraals en een zootje ongeregeld, in Polen en elders geronseld. Napoleon was niet zo geinteressseerd in dat Westelijke deel van zijn keizerrijk en verkocht heel Louisiana aan de nieuwe president daar. De (witte) Polen sloten zich halverwege de strijd aan bij de zwarte opstandelingen, en mochten als dank daarvoor vd nieuwe machthebbers blijven leven (en zitten er nog, verspreid in arme bergdorpjes), terwijl alle andere blanken, plantageeigenaars met vrouw en kind en al het leven moesten laten onder de beruchte Dessalines.

TwoTone
TwoTone12 dec. 2022 - 12:35

Hier is alles wel mee gezegd: Citaat Peterrr “Ik ben wel blij met deze belachelijke eisen. Het is win win voor NL. Of de regering zegt 'op deze manier doen we het niet'. Of we zijn na de volgende verkiezingen van ze af. Ook prima.” En zo zijn er meer dossiers waar de gemiddelde kiezer allang is afgehaakt. We zitten in een tijdperk waar of extremere linkse keuzes (stikstof, afhankelijkheid toeslagen door te hoge belastingdruk enz) of extremere rechtse keuzes (zorg en andere publieke goederen geprivatiseerd enz) de dienst uitmaken. Waar is het evenwichtige gematigde midden gebleven ?

1 Reactie
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 16:25

TwoTone U stelt: "We zitten in een tijdperk waar of extremere linkse keuzes (stikstof, afhankelijkheid toeslagen door te hoge belastingdruk enz) of extremere rechtse keuzes (zorg en andere publieke goederen geprivatiseerd enz) de dienst uitmaken." Ja. Dat is even schrikken natuurlijk, dat in een democratie voor besluiten een meerderheid nodig is! En dat zal dan maar een besluit zijn, dat je niet aanstaat! Het is echt goed te overzien: Als de kiezers willen, dan moeten zij dat evenwichtige midden verkiezen, als het er is. En als het er niet is, moet dat eerst gecreëerd worden, zodat het verkozen kan worden.

Poeh, poeh
Poeh, poeh12 dec. 2022 - 11:09

Dat minister Kaag nu als een soort olievrouwtje naar Suriname gaat, zegt genoeg over de kwaliteit van het kabinet. Het wordt steeds meer een opeenstapeling van gebrek aan gevoel van wat in de samenleeft, onvoldoende voorbereiding besluiten en vooral, het laat-maar-doen gehalte van Rutte. Wat de excuses betreft, mijn verre, verre katholieke voorvaderen zijn tijdens de gewelddadigheden in de tijd van de beeldenstorm ook vreselijk behandeld. Mag ik alstublieft ook excuses, verbod van het woord beeldenstorm, structurele steun aan de katholieke kerk en vooral veel, veel smartengeld aan mijzelf (ook liefst structureel)?

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 15:26

@ Poeh, poeh: Een reëlere kans van slagen lijkt mij de eis te hebben, dat de kapot geslagen beelden worden hersteld, en indien dat niet mogelijk blijkt, vervangen door replica's . :)

Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 16:28

Poeh "Dat minister Kaag nu als een soort olievrouwtje naar Suriname gaat, zegt genoeg over de kwaliteit van het kabinet." Ik neem maar aan - u zegt het niet - dat u voor zichzelf spreekt. ik denk er namelijk heel anders over. U mag gerust excuses willen - of eisen voor mijn part - voor wat u maar wilt. Dat is echt aan u. Het is echter aan anderen om die te maken of niet.

Markzelluf
Markzelluf12 dec. 2022 - 11:02

Het feit dat degenen aan wie excuus wordt aangeboden van mening zijn dat dit niet door een zwart bewindspersoon mag worden gedaan, maakt klip en klaar dat zij vinden dat de excuses door de regering namens de blanke bevolking worden aangeboden en niet namens de regering zelf. Er is geen enkele reden dat iemand namens mij excuses aanbiedt voor slavernijpraktijken waar ik part noch deel aan had en waar ik ook geen enkel aanwijsbaar voordeel aan ontleen.

Viso
Viso12 dec. 2022 - 10:10

Deze reactie is verwijderd

Viso
Viso12 dec. 2022 - 10:10

Deze reactie is verwijderd

Viso
Viso12 dec. 2022 - 10:10

Echt prachtig om deze poppenkast te aanschouwen. Na de door het merendeel van de Nederlanders ongewenste knieval van Rutte om alsjeblieft maar excuus te mogen maken volgt vanzelfsprekend het te verwachten financiële eisenpakket , aangevuld door een extra eisenlijst die ongetwijfeld de komende periode nog wel gaat groeien. De minister van financiën wordt alvast maar even vooruit gestuurd. Als daar allemaal aan voldaan is dan volgt natuurlijk de eeuwige dankbaarheid dat 'we' dit excuus mochten maken. En als dat allemaal achter de rug is dan is het niet vreemd om te bedenken dat het weer op zal laaien wanneer straks anderen vinden dat er onvoldoende aan hun belangen gedacht is. Dit heeft niets te maken met excuus op de juiste manier ontvangen. Dit is emotionele chantage met als doel daar groot voordeel uit te behalen.

Wat?
Wat?12 dec. 2022 - 7:18

En over welk racistisch n-woord hebben we het? Hebben we het over het n-woord of de term never? De ene gebruiken we in NL toch nooit, dus prima. De andere is plotseling racistisch omdat er iets racistisch moest zijn om het slachtoffergedrag te rechtvaardigen. We weten allemaal dat de westerse wereld tot nu de enige is die een aspect van de slavernij heeft afgeschaft. Waarom juist wij onze excuses moeten aanbieden snap ik niet. De golfstaten en Afrikaanse landen doen nog steeds alsof het 1850 is. Ga hun excuses vragen. Zij hebben veel meer gedaan om hun excuses voor aan te bieden.

13 Reacties
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 10:27

Woorden zijn nooit racistisch, wat je er mee wil uitdrukken kan dat wel zijn. Ik gebruik het woord 'neger' bv wanneer ik vind dat ik dat kan gebruiken. Hier dus bijvoorbeeld. Over zulke woorden denk ik namelijk na. En wie daar bezwaar tegen heeft, die kan dat duidelijk maken, dan wel mij een proces aan doen. Waar ik me echter het meest aan erger is, dat er mensen zijn die wat anderen menen, opvatten alsof die de wet voor te schrijven dan wel handhaven. En het principe is toch zo simpel: Als u nou wilt dat ik mijn mond houd dan hebt u een probleem dat u graag tot het mijne wilt maken. Hebt u goede redenen, prima. Dan luister ik en vervolgens luister ik als ik vind dat u een punt (punten) hebt. Hebt u die niet en kan 'de wet' niets voor u doen, jammer dan.

LaBou
LaBou 12 dec. 2022 - 11:27

Een reactie beginnen met de vraag over het n-woord. En dan doen alsof dat niet duidelijk is. Wat is dan de rest van deze reactie eigenlijk nog waard. Niets dus, helemaal niets. En dat blijkt ook wel als je het profiel van de reaguurder bekijkt. Er staat niets.

Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 11:47

https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1602191523046723584 Laat rechts Nederland eens zijn excuus aanbieden voor Wilders. Na deze grove tweet. Waar zijn trouwens degene hier die zo tegen polarisatie en tweedeling zijn? Waar zijn die mensen? Altijd Sonic afzeiken, maar nooit de grote bron van polarisatie aanpakken. Zeer laf. En voor de rest is racisme verschrikkelijk. En is het heel goed dat jouw soort stroming vijf tot tien keer nadenkt voor ze er wat uit gooien. Je zult wel het gevoel hebben dat je op eieren moeten lopen. Dat alles racistisch is. Dat interesseert niemand wat buiten je eigen stroming om. Hetzelfde met slavernij. Een heleboel gezanik van jullie kant over de excuses. Maar veroordeel het eerst maar eens totaal. Daar hebben hier ook nog velen erg veel moeite mee. De slavernij is iets om je diep voor te schamen. En wijzen naar anderen. En zaniken over de slachtoffer rol( die jouw stroming trouwens uitstekend ligt) verbetert niets.

Hect0rro
Hect0rro12 dec. 2022 - 12:26

"Laat rechts Nederland eens zijn excuus aanbieden voor Wilders. " Weet je wat? Ik vraag het gewoon nog een keer. Waarom moet heel rechts Nederland excuses aanbieden voor een tweet van Wilders?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 dec. 2022 - 12:47

Maar Sonic Er is nog steeds slavernij in de wereld. Echte slavernij, op grote schaal. Daarnaast is er ook heel veel loon/sweatshop slavernij. Daar zal je VVD en D66 nooit over horen, want daar hebben ze profijt van. Althans, hun achterban zal er profijt van hebben, direct of indirect. Ze zeggen liever 'sorry' voor iets dat al gebeurt is. Overigens ook iets waar zij zelf niet zoveel aan konden doen, waardoor het niet echt betekenis heeft. Sorry zeggen voor iets dat je niet gedaan hebt, is een beetje vreemd Zie je niet dat het allemaal voor de Bühne is? Je hebt nog een erg optimistisch beeld van de wereld en de politiek. Een erfenis van je VVD tijd, denk ik, dit hyper optimisme Over wat wat zegt. Slavernij is niet alleen door het westen uitgevoerd. Alle werelddelen waren ermee bezig. Arabieren, Afrikanen, Aziaten.

Markzelluf
Markzelluf12 dec. 2022 - 13:40

Sonic, je schrijft: 'En zaniken over de slachtoffer rol( die jouw stroming trouwens uitstekend ligt) verbetert niets. ' Precies, dat is nu net het punt. Waarom zou je dus excuses aanbieden over iets dat al heel lang niet meer bestaat en waarvan (directe) daders en slachtoffers dus al heel lang niet meer leven?

Viso
Viso12 dec. 2022 - 14:08

@ Sonic, Wilders is een gevolg. Niet de oorzaak. De bron van de polarisatie zoek je beter bij mensen die belachelijke besluiten blijven nemen en dit zogenaamd doen uit naam van hen waar ze in feite maling aan hebben. Dat zorgt voor polarisatie.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 dec. 2022 - 14:34

"Altijd Sonic wijzen op zijn manier van communiceren, door de grote bron van polarisatie aanpakken." Daar is toch niets mis mee.

Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 14:46

@Hect0rro Omdat jouw soort de eerste is die vooraan staat omdat van moslims te eisen. Die moeten ook overal afstand van doen. Van jouw soort moeten ook mensen zoals ik( die in 1972 nog niet geboren waren) afstand doen van het communisme. Als je GL of SP sympathie hebt. En voor de rest ben ik jou met je reacties geen enkele repliek verschuldigd. En ook je rechtse vrienden hier ben ik geen enkele reactie schuldig. Ik voel me geheel vrij om niet te reageren. @ Markzelluf Heel veel mensen die de oorlog intensief hebben meegemaakt leven ook niet meer. Er dan maar niets aan doen. Zeker de rechtse Nederlanders zouden wat meer mogen nadenken over het verleden van nazaten van slaven. Een klein beetje empathie tonen( voor zover dat mogelijk is) mag wel. Je hebt dingen die je snel mag vergeten. En je hebt dingen in het leven die je niet snel mag vergeten. En dat is dus met zaken zoals de holocaust of slavernij zo. Overigens staat jullie soort vooraan om Qatar de kapittelen, maar dat is dan islamitische slavernij en dat is dan slecht. En dit is Nederlandse slavernij en dan hoeven we er niets mee te doen. Het gaat niet eens zozeer om excuses. Het gaat er om dat vooral rechts Nederland( maar ook deels links Nederland) zich wat beter gaat inleven. En er bij stil staat. Zonder meteen over woke te krijsen. En iedereen die het niet met hun eens is weg te zetten als slachtoffer jankers. Ik gun niemand slavernij. Nu niet en een paar honderd jaar geleden ook niet. Punt uit

Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 14:53

@Baloemparoempaloempa Uit mijn VVD tijd heb ik respect voor normale andersdenkenden over gehouden. Kok was in 2002 ook niet verantwoordelijk voor wat er in Srebrenica gebeurde. Hij nam wel de politieke verantwoordelijkheid. De hele discussie( voor zover je het rechtse drammen al een discussie kan noemen) wordt erg vernauwd tot excuses. Maar het zou zeker rechtse Nederlanders eens goed doen zelfreflectie te tonen. Eens duidelijk afstand te doen van racisme en slavernij. En met afstand bedoel ik niet altijd weer die disclaimers. Alles wordt woke bevonden. Elke kritiek is demonisering. Elke kleine aanval is het wegzetten van miljoenen kiezers. Ik hoor en lees overal dat je andersdenkenden moet respecteren. Altijd van rechtse mensen die voor de vrijheid menen te staan. Ik zie er niets van. Sta stil bij het leed wat die mensen is aangedaan. De slavernij was dermate ernstig dat er geen klok voor staat. En geen tijd. En als je het niet met me eens bent is dat prima. Maar denk er tenminste over na. Leef je eens voor de verandering in. Niet eens zozeer richting u. Maar meer richting anderen. Als je nog tijd over hebt google op Rosa Parks. En dan hoop ik dat jankerig rechts hier uit de slachtoffer rol kruipt. Of hebben ze ooit hun plek in de bus moeten afstaan aan een zwart persoon of een moslim? Wat een volk ....

Markzelluf
Markzelluf12 dec. 2022 - 15:15

Sonic, het spijt me, maar ik vind het een raar betoog dat je houdt. Ten eerste , ik lees hier nergens dat iemand voor slavernij is. Ten tweede, er leven nog heel veel mensen wel die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, familie van mij en echt grote slachtoffers. Maar die verwijten dat de naoorlogse Duitse generatie echt niet. Ten derde, die slachtoffers van de slavernij in Qatar en soortgelijke landen zijn OP DIT MOMENT nog steeds slachtoffer! Daar kunnen we wat aan doen!!! Dat inlevingsvermogen is jou toch niet vreemd?

Hect0rro
Hect0rro12 dec. 2022 - 16:35

"Omdat jouw soort de eerste is die vooraan staat omdat van moslims te eisen. Die moeten ook overal afstand van doen. Van jouw soort moeten ook mensen zoals ik( die in 1972 nog niet geboren waren) afstand doen van het communisme. Als je GL of SP sympathie hebt. " https://www.bnnvara.nl/profiel/Hect0rro Hier een lijst van al mijn reacties, som even op waar ik moslims of jou of wie dan ook vraag om excuses aan te bieden. Zal geen lange lijst worden. Je mag deze vraag uiteraard ook negeren, reageren is niet verplicht.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa12 dec. 2022 - 17:36

Sonic Je moet andersdenkende respecteren? Je moet niets. Als jij FVD walgelijk vind en als jij hen haat, dan moet je dat gewoon zo uiten natuurlijk. Ik heb je alleen vaak gewezen, op het feit dat deze houding verder niet echt constructief is. En dat het FVD niet aantast. Ik kan jou niet dwingen om mensen te respecteren. Van mij mogen ze hun excuses aanbieden. Ik ga alleen de vorige keer al aan, dat ik alles wat uit Rutte zijn mond komt, een beetje ongeloofwaardig vind. Het is een man die instrumenteel denkt. Hij denkt: hoe word ik hier beter van, van 'excuses' aanbieden? Het is een opportunist.

TwoTone
TwoTone12 dec. 2022 - 7:03

Is er zo ie zo al uitgezocht namens wie er eigenlijk excuus kan worden aangeboden ? Je zult eerst moeten uitzoeken wie zijn excuses eigenlijk zou moeten aanbieden.

Gio Servas
Gio Servas12 dec. 2022 - 6:31

Dus er is weerstand tegen Franc Weerwind omwille van zijn kleur en afkomst? Alhoewel ik tegen excuses ben, denk ik dat als er iemand geschikt is om deze aan te gaan bieden dat dit Frank Weerwind is. De transatlantische slavenhandel is mogelijk gemaakt door de lokale stammen die de slaven maakten en verkochten aan de Europeanen. Daarom zou juist iemand van gemengd bloed uitermate geschikt zijn de excuses aan te bieden als dit nodig zou zijn. Verder worden de excuses niet aangeboden vanuit de nazaten, maar vanuit het bestuur en is Franc Weerwind een bestuurder. Onderscheid maken op huidskleur en afkomst is in deze gewoon discriminatie en racisme.

1 Reactie
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 10:35

gio Inderdaad is het heel raar wanneer een zwarte man niet namens een land excuses kan aanbieden, voor wat dan ook. Ik vind het te gek voor woorden, wanneer de Nederlandse regering gehoor zou geven aan iets wat in feite indruist tegen onze grondwet. Maar, zoals al in een andere reactie duidelijk gemaakt: Dat betekent dus wel, dat die belangengroepen een probleem hebben en niet wij. Ik zou dan ook iedereen willen oproepen dat we ons niet gedragen alsof 'wij' een probleem hebben.

MicroWolf
MicroWolf12 dec. 2022 - 4:52

Een verbod op het n-woord. Is dit eigenlijk wel mogelijk? En hoe ga je het handhaven? En voor wie geldt dat verbod? In teksten van rappers van kleur komt het woord veelvuldig voor. Maar bij hen is het een geuzennaam. En het al dan niet strafbaar maken van een woord op basis van de huidskleur van de uitspreker ervan kan leiden tot rechtsongelijkheid. Voorts zullen en een hoop boeken uit de winkels gehaald moeten worden. Om te beginnen met alles ban Midas Dekkers

2 Reacties
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 10:42

Micro Dat is niet mogelijk, zo'n verbod, net als dat zwartepiet nooit verboden kan worden. In mijn ogen zou het zou net zo iets belachelijks zijn, als dat je messen gaat verbieden omdat die ook verkéérd gebruikt worden. Dat vuurwapens, die anders dan messen gemaakt worden om te doden, 'verboden' worden, dat vind ik een andere zaak. Ik bedoel, dat dan de winkels leeg gehaald moeten worden of mensen de wapens in moeten leveren, dat is dan inderdaad een groot probleem maar daarom op zich - vind ik dan - geen reden omdat verbod niet in te stellen.

Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 11:55

@ MicroWolf Praktisch is dat woord al gecanceld. Verbieden lijkt een kleine symbolische stap. Ten aanzien van boeken speelt dit ook al lang. In nieuwe drukken wordt het vaak al aangepast (de hut van Oom Tom was eerst ook anders) en anders wordt het boek wel gecanceld, zoals in de bibliotheken al gebruikelijk is voor ZP e.a.. Maar volgens mij is tot nu toe geen enkel woord verboden maar gaat het om de context waarin een woord gebruikt wordt. Dan kan het neerkomen op belediging of een uiting ter bewijs van discriminatie. Dus het zal wel niet bij wet verboden worden. Dat is niet nodig. Gelukkig maar.

a.doorgeest
a.doorgeest12 dec. 2022 - 0:15

Wat een feest van inclusie had moeten worden - excuses voor 'ons' slavernijverleden zijn volkomen op zijn plaats - dreigt te gaan ontaarden in een moddergevecht om pegels en deels irreële en onzinnige eisen. De sociale ontwrichting die de slavernij met zich mee heeft gebracht, is groot geweest, maar na 150 jaar grotendeels wel vergroeid door vrije partnerkeuze, scholing en carrière mogelijkheden. Het kwijtschelden van schulden van Suriname en eilanden lijkt me grotendeels onterecht. Een gedeelte van onze vroegere welvaart is vooral gefinancierd middels het plantagesysteem in de Oost, terwijl de West altijd een bleeder is geweest, voor zover mij bekend. Een totaalverbod op Zwarte Piet ontkent diens ware ontstaansgeschiedenis en is ook over the top. In algemene zin is de schade door de generaties heen van de slavernij niet te becijferen en ook niet echt in geld uit te drukken. Heel de materie is feitelijk verjaard en historische misstanden van zeer lang geleden 'zomaar' vergoeden, lijkt me niet wenselijk. Blijft over: welgemeende excuses en onderstrepen dat alle nazaten van voormalige slaven gewoon volwaardige medeburgers zijn die er dubbel en dwars bijhoren in ons land, maar dat is voor het merendeel van hen al lang het geval. Maar het eisenpakket, vind ik dubieus en over the top. De claim voor schadevergoeding, etc lijkt mij vooral afkomstig van radicaal zwarte bewegingen, en het is de vraag of die wel gehonoreerd moeten worden.

1 Reactie
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 10:54

doorgeest Het feit dat iedereen hier wat van vindt, is dat niet de reden dat iets wat een feest moet zijn, ontaardt in een 'moddergevecht'? Ik bespeur in uw reactie een duidelijke stellingname o.b.v. van wat ik een drogreden vind, ik citeer: " De sociale ontwrichting die de slavernij met zich mee heeft gebracht, is groot geweest, maar na 150 jaar grotendeels wel vergroeid door vrije partnerkeuze, scholing en carrière mogelijkheden." Met name in de VS, krijgen nog steeds de zwarte mensen niet de kansen die witte mensen krijgen. Ik zie wel dat u "grotendeels" zegt maar ik vind dat je gemakkelijk kan volhouden, dat het feit dat die zwarte mens is de VS niet echt gelijk is aan de witte, het gevolg is van hetzelfde denken dat slavernij mogelijk maakte. We zijn er dus nog steeds en lang niet. (Waarbij ik beslist niet blind ben voor de discriminatie die min of meer als noodzakelijk ontstaat, wanneer één bepaalde groep, van welke kleur of samenstelling ook, de macht bezit. Daarom is dat 'woke' zo'n mooi begrip omdat het uitdrukt dat je waakzaam bent tegen alle vormen van discriminatie. Helaas is de praktijk wat minder 'rooskleurig'.)

Greendutch
Greendutch11 dec. 2022 - 22:37

in NOS op FB 600+ reacties op dit bericht (niet gekeken omdat er ongetwijfeld veel haatspraak bij zal zijn) en slechts 90 reacties op bericht over Poetin ??? hoe dom/wijs is NL bevolking? want hoe belangrijk zijn beide berichten voor NL in algemeen, voor iedereen?? mw. Kaag is bij uitstek de best geschikte persoon v. kabinet om dit gesprek aan te gaan gezien haar VN ervaring. ik heb veel vertrouwen in haar en zie dat veel mannen bang zijn voor haar en super-emotioneel reageren. tijd voor moedige progressieve mannen.

13 Reacties
Hann63
Hann6312 dec. 2022 - 5:08

Du als ik Uw reactie begrijp, was U akkoord gegaan met de eisen van een aantal actie / belangen groepjes? Hmmm zegt dus genoeg dat het alleen maar om geld ging. Had niet anders verwacht.....

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 dec. 2022 - 8:07

Apart om FB als maatstaf te gebruiken. Klinkt net als iemand die meent dat de hele wereld ook op Twitter zit om hun mening te ventileren over de zoveelste ophef. Als Nederland echt zo dom is als wordt gesteld, dan worden excuses toch niet serieus genomen, want die domme mensen kunnen het toch niet helpen hoe ze zijn. Als Kaag nu even iets langer in Suriname blijft kan ze zelf de excuses op 19 december aanbieden.

Marcus A.2
Marcus A.212 dec. 2022 - 9:06

"zie dat veel mannen bang zijn voor haar en super-emotioneel reageren. " Ik denk dat veel mensen, ongeacht het geslacht, gewoon weinig positiefs hebben gezien in het 'nieuwe leiderschap' van Kaag. Die gesubsidieerde npo documentaire, de wijze waarop ze omging met de me too affaire bij d66, etc.

Y-Line
Y-Line12 dec. 2022 - 10:05

'want hoe belangrijk zijn beide berichten voor NL in algemeen, voor iedereen??' Iets zegt me dat de gemiddelde NL'er geen zin heef om in tijden zoals deze nog méér belastinggeld te moeten afdragen aan kansloze doelen.

Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 11:00

Hann Uit Greendutch's reactie kan ik niet 'begrijpen' dat ze het eens is met de 'eisen' van de belangengroepen. Het zou me niet verbazen, dat is wat anders. Maar begrijpen uit haar reactie kan ik dat niet. GreenDutch/Marcus Maakt het wat uit of we kaag geschikt vinden of niet? Moet dat wat uitmaken?

Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 11:49

Het is algemeen bekend dat op internet, FB, Youtube het vol zit met rechts radicale toetsenbord ridders. Die overal de sfeer verzieken. In Corona tijd waren het de wappies die hun gelijk lopen te claimen. 600 + reacties is niets op 18 miljoen mensen trouwens. Het is totaal niet representatief.

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 11:50

"mw. Kaag is bij uitstek de best geschikte persoon v. kabinet om dit gesprek aan te gaan gezien haar VN ervaring." Ik denk inderdaad dat er weinig geschikte onderhandelaars te vinden zijn.

Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 12:00

@ Greendutch Hopelijk ziet wel u in dat het best grappig is dat u een opmerking met deze inhoud plaatst onder dit bericht.

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 12:19

*geschiktere

Sonic2
Sonic212 dec. 2022 - 14:57

@IkHebAltijdGelijk Wat heeft u eigenlijk gedaan in de strijd tegen racisme, slavernij of vreemdelingen haat? Vertel eens op. Ik zie u het alleen maar voor ultra rechtse partijen op nemen. En ik zie u alleen maar mensen in de weg lopen die WEL wat doen tegen racisme, slavernij en vreemdelingen haat. Dus biecht maar op. Wat doet u allemaal?

Y-Line
Y-Line12 dec. 2022 - 15:14

@MG1968 'Ik denk inderdaad dat er weinig geschikte onderhandelaars te vinden zijn.' Waar blijkt dat uit? Omdat ze bij de VN heeft gewerkt?

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 16:25

@yline Omdat die capaciteit van kaag redelijk breed onderkend wordt. Dat dit bij mensen waarbij zij als een rode lap werkt niet zo is is evident maar doet daar niets aan af.

Peterrr3
Peterrr312 dec. 2022 - 21:25

@Sonic, het zou goed zijn om eerst te vertellen wat je zelf doet op dat gebied, behalve ruzie maken op internet, voordat je wil weten wat een ander aan goede dingen gedaan heeft. Vind je ook niet? Overigens schrijf je eerst dat je geen enkele behoefte hebt om uitleg te geven aan anderen, maar verwacht je wel dat anderen uitleg geven aan jou. Dat is best wel een beetje raar.

TiVivibi
TiVivibi11 dec. 2022 - 22:34

Dat men met deze eisen op de proppen komt zegt mij dat excuses zinloos zijn. Als je iets wilt goedmaken moeten beide partijen van goede wil zijn.

2 Reacties
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 11:04

TiVivibi Als er iets goedgemaakt moet worden, dan gaat het er wel om wie iets goed te maken heeft. Een slachtoffer van zinloos geweld heeft niets goed te maken. Die factor is van te groot belang om daar lichtzinnig over te doen. Tenminste, zo denk ik er over.

MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 11:52

"Dat men met deze eisen op de proppen komt zegt mij dat excuses zinloos zijn. Als je iets wilt goedmaken moeten beide partijen van goede wil zijn. " En inderdaad, gezien je reactie ben jij dat niet.

itsme3
itsme311 dec. 2022 - 22:27

Kaag?? Hadden ze niet beter aremkes kunnen sturen?

J.janssen2
J.janssen211 dec. 2022 - 21:22

Zelfs zoiets in potentie positiefs en simpels als excuses aanbieden lukt dit kabinet al niet zonder chaos te veroorzaken, weer een staaltje van de incompetentie die ook op andere terreinen blijkt. Misschien toch beperken tot de kerntaken zoals zorgen voor goed openbaar vervoer, betaalbare zorg en energie, behoorlijk onderwijs enzo

1 Reactie
Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 11:13

janssen Dat ligt ook aan hoe je naar dit kabinet kijkt. Als je niets van Van Gaal moet hebben of je kan alles van Van Gaal hebben, dat is nogal van invloed op je beoordeling van wat zich feitelijk voordoet.

Thuiszitter
Thuiszitter11 dec. 2022 - 21:02

Jeetje die mensen vragen beleefd of het niet juni volgend jaar kan dan , zo moeilijk is het dan toch niet om sowieso excuus uit te stellen .

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 dec. 2022 - 11:52

Exact.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 dec. 2022 - 15:03

Rutte wil het nu doen omdat hij bang is dat het na de verkiezingen in maart niet meer mogelijk is.

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 15:06

Je bedoelt 1 juli, neem ik aan.

toentomatentomaten
toentomatentomaten11 dec. 2022 - 20:24

Deze reactie is verwijderd

MB19
MB1911 dec. 2022 - 19:54

Jammer dat deze clubjes zich op deze manier uiten. Ik ben mijzelf steeds meer aan het af vragen of ik op deze manier nog wel achter deze excuses kan staan. Een land waar we woorden gaan verbieden vind ik toch eng!! Het land dat dat doet vechten we nu een oorlog mee uit. Dat we praten over de schulden van de Caribische eilanden kan ik nog redelijk in komen maar Suriname. Dit land is bijna 50 jaar zelfstandig en heeft zelf voor 10 jaar Bouterse gekozen die al het geld over de balk heeft gegooid. Heel jammer dat ze deze kant op gaan, hopelijk blijft het hierbij en gaan deze clubjes weer om tafel, met eerlijke eisen, om de wereld een stukje beter te maken.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr311 dec. 2022 - 21:33

De grote vraag is natuurlijk waarom je met dit soort clubjes om tafel zou moeten zitten. Wat heeft bijv. KOZP hiermee te maken? Ik ben wel blij met deze belachelijke eisen. Het is win win voor NL. Of de regering zegt 'op deze manier doen we het niet'. Of we zijn na de volgende verkiezingen van ze af. Ook prima.

Grijs gebied
Grijs gebied12 dec. 2022 - 10:47

Deze reactie is verwijderd

chwiedijk
chwiedijk11 dec. 2022 - 19:53

Kaag lijkt me niet geschikt voor dit werk.

4 Reacties
RoepToeter
RoepToeter11 dec. 2022 - 21:58

"Kaag lijkt me niet geschikt voor dit werk." Hoezo niet? D66 Kaag is minister van financiën. Zij is in de beste positie om eens te polsen hoeveel miljarden gratis euro's activistische nabestaanden van slaafgemaakten de komende decennia denken te gaan opstrijken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 dec. 2022 - 3:17

Ze is toch minister van financiën?

Hann63
Hann6312 dec. 2022 - 5:10

U bedoeld dat zij gaat ja gaat knikken en amen zegt? Denk ik ook.

Fabius
Fabius12 dec. 2022 - 6:49

'lijkt me niet geschikt' Werkelijk? Mevrouw Kaag is een zeer ervaren diplomate. Als er iemand in het kabinet zit die deze klus kan klaren is zij het wel. Bovendien is zij ook eerste vice-premier; zij gaat als vice-premier naar Suriname en niet als minister van Financiën.

KritischKijken
KritischKijken11 dec. 2022 - 19:07

Misschien moeten we er maar gewoon mee ophouden: Het lijkt er steeds meer op dat allerlei groepen binnen de gemeenschap er een eigen agenda- 'slaatje' proberen uit te slaan met al die eisen... Als ik voor een erg voorval mijn excuses wil aanbieden, en de 'ontvanger' komt met allerlei eisen om die excuses vorm te moeten geven, terwijl ik op zich heel oprecht ben zonder die eisen... Dan zinkt de moed en enthousiasme in de schoenen... En blijkbaar gaat het weer over geld, altijd geld...

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 dec. 2022 - 1:23

Projectie, vriend, projectie. Jij projecteert je eigen slechte inborst op een ander.

Zandb
Zandb12 dec. 2022 - 6:58

Kijken Geld was inderdaad een belangrijke drijfveer voor die slavenhandel. En geld is de gebruikelijke manier om dingen 'te herstellen'. De verzuchting: " En blijkbaar gaat het weer over geld, altijd geld...", zal er dan ook niet ver naast zitten. Als ik, hoe integer ook, zonder overleg aankondig dat ik op 19 december bij u thuis excuses aan kom bieden, dan loop ik toch grote kans dat u 'voor de eer bedankt' en terecht. Op de een of andere manier verwacht ik van een integer iemand, die werkelijk zijn excuus aanbiedt, dat die zich aanpast aan de wens van aan wie excuus aangeboden wordt. Vooral in kwesties waarin de macht een grote rol speelt/speelde. Dat het 'lijkt' dat bepaalde groepen er een slaatje uit willen slaan, dat zou heel goed kunnen. Ook zonder dat ik daarvoor concrete bewijzen aanvoer.

Hect0rro
Hect0rro12 dec. 2022 - 12:23

"Projectie, vriend, projectie. Jij projecteert je eigen slechte inborst op een ander." Dit komt dan van iemand die op een willekeurige dag, ergens tussen de 35 en 50 mensen beschuldigd racist, fascist en noem maar op te zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier12 dec. 2022 - 20:44

Deze reactie is verwijderd

KritischKijken
KritischKijken13 dec. 2022 - 9:29

@Zandb Laat het Surinaamse overleg dan helder zijn, en vanaf het begin stellen dat excuses niet zonder geld gaat. En hoe geloofwaardig ben je over je eigen verleden als je ook ineens je Coronaschulden kwijtgescholden wilt hebben, zo gaat het verhaal. Het wordt een klucht. Stoppen ermee.

KritischKijken
KritischKijken13 dec. 2022 - 9:30

@Kraaier Over uw geprojecteerde leven, en dito commentaren, gaan we t maar niet hebben.

tempest
tempest11 dec. 2022 - 19:04

Geven jullie door het woord “neger” daadwerkelijk te schrijven in plaats van “het n-woord” niet al aan dat het strafbaar stellen van het gebruik ervan en daarmee het eisenpakket als geheel belachelijk is?

1 Reactie
Sam V
Sam V12 dec. 2022 - 12:03

Of dat het betekent dat we dan ook het woord “n-woord” moeten verbieden. Iedereen weet immers wat daarmee bedoeld wordt. En zo blijven we bezig.

Willem D2
Willem D211 dec. 2022 - 18:44

Ze heeft echt geen affiniteit met financiën, kan ze niet overstappen naar buitenlandse zaken? Is beter voor haar en het land. Ook op twitter, maar grofweg 10% van haar tweets gaan over financiën.

Farmer3.0
Farmer3.011 dec. 2022 - 18:41

Waarom een minister van Financiën? Gelukkig zijn er momenteel in Nederland geen dringende zaken op dat gebied. Dus tijd zat. Waarom sturen ze Hoekstra of Rutte niet?

2 Reacties
Fabius
Fabius12 dec. 2022 - 6:51

Mevrouw Kaag gaat als eerste vice-premier naar Suriname, NIET als minister van Financiën.

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 14:59

@ Farmer2: -Rutte kan zich in deze beter even gedeisd houden. -Kaag is vice-premier en heeft ruime diplomatiek ervaring (i.t.t. Hoekstra).

Phantom3
Phantom311 dec. 2022 - 18:16

Lijken me prima eisen. Gewoon inwilligen en afspreken dat het hiermee is afgedaan en nooit meer een discussiepunt kan worden.

4 Reacties
Y-Line
Y-Line11 dec. 2022 - 19:28

Symbolisch bedrag overmaken.

Jozias2
Jozias211 dec. 2022 - 19:29

Prima eisen als je eigenlijk geen excuses wil.

Peterrr3
Peterrr311 dec. 2022 - 21:35

Dat werkt niet, Phantom. Want over een tijdje staan er dan gewoon nieuwe clubjes op, die zeggen niets te maken hebben met de afspraken die gemaakt zijn en begint het weer van voren af aan. Het is duidelijk dat niemand op de excuses zit te wachten, maar dat het vooral gaat om het geld dat los gepeuterd kan worden. Prima dat ze dat proberen, maar je hoeft er niet in mee te gaan.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk12 dec. 2022 - 3:21

"Lijken me prima eisen. Gewoon inwilligen en afspreken dat het hiermee is afgedaan en nooit meer een discussiepunt kan worden. " Het houdt nooit op, dus die afspraak valt niet te maken.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal11 dec. 2022 - 18:12

Minister van Koninkrijkrelaties is madame Van Huffelen. Die wordt in dezen voor de zoveelste keer gewoon genegeerd, onbeschoft gebypassed. Als ik haar was zou ik uit het kabinet stappen en doorgaan onder eigen naam.

2 Reacties
Jozias2
Jozias211 dec. 2022 - 19:30

@rechtse bal. Wat heeft de minister van koninkrijksrelaties met Suriname te maken?

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 14:55

@ Jozias2: Klopt, niets. Maar ik vind een alternatief kabinet-Van Huffelen ("doorgaan onder eigen naam") wel een geestig idee. :)

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines11 dec. 2022 - 18:10

OMG! Niet Kaag! Nu is de ramp compleet. Ze mag toch geen bindende toezeggingen doen? Zeg dat het niet zo is.

Kit2
Kit211 dec. 2022 - 18:06

Ik heb mevrouw Kaag het recept toegestuurd voor een Wiedergutmachungskouseband. Als het even niet aanslaat: https://www.youtube.com/watch?v=jNFgcCT0JqU

Ranonkel2
Ranonkel211 dec. 2022 - 18:01

Eigenlijk zou kaag nu gewoon haar excuses moeten aanbieden. Je kunt het toch onmogelijk goed doen bij dit soort clubjes die hun bestaansrecht kwijtraken zodra excuses zijn gemaakt. Het extreme eisenpakket dat nu op tafel ligt is er een mooi voorbeeld van. Ze weten dat hiermee nooit akkoord word gegaan maar hun bestaansrecht word wel verlengt op deze manier.

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk11 dec. 2022 - 19:55

wordt verlengd

Olav Meijer
Olav Meijer11 dec. 2022 - 17:58

Als er één kwestie is, waarin het kabinet toont totaal geen "Fingerspitzengefühl" te hebben, is het wel deze. Kaag kan moeilijk anders dan met de boodschap terugkomen, dat van de datum 19 december moet worden afgezien. En dat een goede datum is: 1 juli 2023. Wat betreft de door belangengroepen gestelde eisen rond Zwarte Piet en het gebruik van de term "neger": die lijken me niet realistisch. Dit zijn kwesties die de samenleving zelf zal moeten oplossen, en niet van boven af kunnen worden verordonneerd door het kabinet. Het gebruik van een specifiek woord, hoe negatief ook, kan je niet globaal strafrechtelijk verbieden. Dat past niet in ons rechtssysteem. In elke concrete zaak zal een rechter telkens de bijzonderheden van het geval, in de context, meewegen om tot het oordeel te komen of er al dan niet sprake is van belediging, discriminatie, e.d. (Vroeger stond b.v. niet de term "oorlogsmisdadiger" als zodanig in het Wetboek van Strafrecht, maar werd wel de leuze "Johnson oorlogsmisdadiger" als belediging van een buitenlands staatshoofd aangemerkt. Tegenwoordig is die bepaling genuanceerd).

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken11 dec. 2022 - 19:32

Met uw wijze woorden wordt toch eens te meer aangetoond dat het ontspoorde soap wordt, waar zaken erbij gesleept worden die er niet thuis horen. Blijkbaar hecht men meer aan bijzaken dan aan oprechte excuses. Gewoon ermee stoppen. Niks met fingerspitzengefuehl te maken. De vinder en de hand of arm dat is het...

Peterrr3
Peterrr311 dec. 2022 - 21:38

Prima uitleg, Olav!

Jan Wijn
Jan Wijn12 dec. 2022 - 10:30

Fingerspitzengefüh van dit kabinet met ingegroeide nagels lukt nooit.

Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 17:54

Deze reactie is verwijderd

Pouha
Pouha11 dec. 2022 - 17:53

Deze reactie is verwijderd

Joop  den Uil
Joop den Uil11 dec. 2022 - 17:51

Waarom Kaag en niet de andere vicepremier Schouten ? Ik denk dat ik het weet en ook dat dit een soap is waar niemand (= bevolking Nederland) het mee eens is. Voer voor historici.

2 Reacties
Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 19:38

Omdat die excuses overduidelijk uit de koker van d66 komt, mogelijk van Kaag zelf.

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 14:51

@ Joop den Uil: B.v. omdat Kaag geruime diplomatieke ervaring heeft?

Ontheemde
Ontheemde11 dec. 2022 - 17:47

Maar dat eisenpakket is toch door Nederlandse organisaties erbij bedacht? Ze willen zelfs een woord strafbaar maken (dat voor veel mensen zoals ik niet racistisch is omdat het jarenlang in ons land een neutraal woord is maar tegenwoordig anders ervaren wordt door amerikaanse kolonialisatie) en voorzover ik na kan gaan zijn er helemaal geen woorden strafbaar, dat gaat dus wel heel erg ver. Hierdoor alleen al ben ik zeer sterk tegen dit excuus want het is een glijdende schaal. Daarbij moet je dus ook alle boeken strafbaar stellen waarin dit woord voorkomt en dat zijn er nogal wat omdat, zoals ik al eerder zei, dit woord zeker tot de jaren 90 neutraal was. Ook vertalingen gebruikten dit woord. En ze willen ook nog eens dat zwarte piet erbij genomen wordt die aantoonbaar niks met racisme te maken heeft. Sommigen vinden van wel maar dat is een discussie die je moet voeren niet iets waar de wet en de regering iets mee moeten doen. Deze organisaties hebben zich hiermee eigenlijk in hun eigen voet geschoten want ik weet zeker dat het draagvlak voor excuses nu een stuk minder gaat worden. Tevens hebben ze laten zien wat voor griezels ze eigenlijk zijn.

Y-Line
Y-Line11 dec. 2022 - 17:42

'Ook willen de organisaties dat Nederland de binnenlandse schild van de Caribische eilanden en Suriname kwijtscheldt. ' Iets met een vinger en een hand..., waarom moet Kaag daar trouwens heen als MinFin? Denkt ze wellicht nog dat ze MinBuZa is?

3 Reacties
Hect0rro
Hect0rro11 dec. 2022 - 20:17

" waarom moet Kaag daar trouwens heen als MinFin?" Om het kwijtschelden van die schulden financieel te regelen.

Olav Meijer
Olav Meijer12 dec. 2022 - 14:48

@ Y-Line: -Sigrid is vice-premier. (Mark kan zich beter even gedeisd houden). -Sigrid heeft ruime diplomatieke ervaring. (In tegenstelling tot Wopke :) ).

Hect0rro
Hect0rro12 dec. 2022 - 16:32

"-Sigrid heeft ruime diplomatieke ervaring. (In tegenstelling tot Wopke :) )." Had Wopke hier toch lekker ervaring op kunnen doen.

toentomatentomaten
toentomatentomaten11 dec. 2022 - 17:41

Ben het inmiddels behoorlijk zat, als men al bepaalde woorden strafbaar wil maken is het einde zoek…