Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Vice-president Biden belt vice-premier Bos

  •  
20-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
biden_300.jpg
'Dank voor Nederlandse bijdrage in Afghanistan'
De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft vice-premier Wouter Bos gebeld om Nederland te bedanken voor de militaire inspanning in Afghanistan.
Een korte verklaring op de site van het Witte Huis luidt:
De vice-president sprak vandaag met de Nederlandse vice-premier Wouter Bos. Ze bediscussieerden de Amerikaanse en Nederlandse bijdragen aan de NAVO-missie in Afghanistan. De vice-president bedankte vice-premier Bos voor de belangrijke Nederlandse bijdragen aan de veiligheids- en ontwikkelingsdoelstellingen in Afghanistan, onderstreepte de Amerikaanse waardering voor de Nederlandse expertise in Uruzgan en wees op het Amerikaanse verlangen om de gedachtewisseling met Nederland voort te zetten terwijl de alliantie doorgaat met het implementeren van de gedeelde strategie in Afghanistan.
In maart moet beslist worden of Nederland de missie in Afghanistan beëindigd. De PvdA van Bos wil dat, CDA en ChristenUnie neigen er naar de missie voort te zetten. 
RTEmagicC_biden_300.jpg

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek20 jan. 2010 - 7:28

Hoezo onder regie?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 jan. 2010 - 7:28

'''Dank'' in het Amerikaanse politiek woordenboek is ''blijf staan waar je staat en hou je mond dicht'' betekend. Ik vind dat Amerika moet juist Nederland condoleren voor de Nederlandse militairen die in afghanistaan gesneuveld zijn. terwijl Bin Laden en zijn vriendjes nog rond hollen en galopperen tussen de groten en rotsen in de Afghaanse bergen.

7731BK11
7731BK1120 jan. 2010 - 7:28

De VS zou moeten begrijpen dat NL méér dan hun plicht heeft gedaan, en niet het onmogelijke vragen. Zij weten heus wel hoe gevoelig Uruzgan bij de achterban van een groot deel van de NLse politiek ligt. En dat het n ons land grote politieke gevolgen heeft als NL aan hun wensen gevolg geeft. Waarom persé NLse militairen in Uruzgan ? Zijn anderen niet in staat om dit ene laatste jaar die gevaarlijke klus over te nemen? Het gaat daar toch vooral om bescherming van de bevolking en opbouwprojecten ? Ik zou het heel redelijk vinden als het NLse kabinet tot een compromis komt om nog een jaartje bij te dragen in een ander, rustiger deel van Afghanistan, in humane missies en opleidingen en begeleiding. Het gaat nu immers nog om dat laatste jaar voordat Obama militair uit Afghanistan wil vertrekken !!

vaclavklaus
vaclavklaus20 jan. 2010 - 7:28

De gedachten van Prins Pils staan mij aan. Lijkt me niet dat het gaat werken... maar het geeft in elk geval een mooi weerwoord. Kan me trouwens goed voorstellen dat hij Bos belt en niet Balkenende. Bos spreekt tenminste goed Engels:)

TKroon
TKroon20 jan. 2010 - 7:28

Hoorde het vanochtend op de radio en betrapte mij op mijn eerste spontane gedachte/reactie: "Gelukkig niet met Balkenende gebeld, dan hadden we weer ergens aan vast gezeten voor de komende 5 jaar.". In het verlengde daarvan constateerde ik dat mijn gevoel dat Bos zich niet in laat pakken veel groter is dan de overtuiging dat Balkenende smelt voor dat soort vleierij.

opmerker
opmerker20 jan. 2010 - 7:28

Het pentagon is wel heel goed op de hoogte dat we onze taak meer dan volbracht hebben en nu andere landen het moeten overnemen Daarom geloof ik dat er er geen andere landen zijn om het over te nemen. Werk aan de winkel voor de secretaris van de navo. De Hoop Scheffer moet een andere oplossing vinden dan ons langer daar te willen houden.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2010 - 7:28

Als Wouter Bos het slim speelt, komt hij met een heel creatief tegenvoorstel naar Biden, dat ook heel acceptabel voor zijn achterban is. Maar of hij slim genoeg is? Waarschijnlijk blijft hij dogmatisch en weinig vindingrijk.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 jan. 2010 - 7:28

Dick, Dan kunnen wij hem toch helpen wel vindingrijk te worden? Ik stel voor dat in ruil voor een verlengde operatie Amerika nu eindelijk wel eens druk op Israël gaat zetten te stoppen met zijn nederzettingenpolitiek, zich terug te binnen de grenzen zoals aangegeven in de betreffende VN-resoluties en zijn muur op zijn eigen grondgebied gaat bouwen c.q. daar naartoe gaat verplaatsen. Te beginnen met een persverklaring van president Obama himself waarin hij dit onomwonden stelt, en stelt dat dit de politiek voor de komende drie/vier jaar gaat worden van de VS.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jan. 2010 - 7:28

Onverwacht fatsoenlijk dat Biden Nederland bedankt omdat ''we'' hebben voorgedaan hoe een ''opbouw''missie moet worden uitgevoerd. Nu onze troepen zeer binnenkort definitief en volledig vertrekken uit Afghanistan neemt de VS misschien ook hieraan een voorbeeld.

1 Reactie
patrick3
patrick320 jan. 2010 - 7:28

Onverwacht fatsoenlijk... '...belangrijke Nederlandse bijdragen...Amerikaanse waardering voor de Nederlandse expertise...gedachtewisseling met Nederland...gedeelde strategie.' Zo smaakt stroop.

Frederikus2
Frederikus220 jan. 2010 - 7:28

Bos zou tegen Biden moeten zeggen dat Nederland voorlopig de handen vol heeft aan de opbouw van Haiti, sterker nog: we halen al onze troepen terug uit Afghanistan en maken er opbouwwerkers van die alleen ingezet mogen worden na natuurrampen. Vanaf nu is het afgelopen met ons lakkeiengedrag. Dat is de boodschap die Bos aan Biden zou moeten geven. Daarmee is voor Nederland namelijk meer eer te behalen dan in Afghanistan.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 jan. 2010 - 7:28

Frederikus, Ik denk dat er een betere uitruil mogelijk is (zonder te willen beknibbelen op humanitaire hulp als in Haïti): Ik stel voor dat in ruil voor een verlengde operatie Amerika nu eindelijk wel eens druk op Israël gaat zetten te stoppen met zijn nederzettingenpolitiek, zich terug te binnen de grenzen zoals aangegeven in de betreffende VN-resoluties en zijn muur op zijn eigen grondgebied gaat bouwen c.q. daar naartoe gaat verplaatsen. Te beginnen met een persverklaring van president Obama himself waarin hij dit onomwonden stelt, en stelt dat dit de politiek voor de komende drie/vier jaar gaat worden van de VS. Want het is dweilen met de kraan open anders. Voor elk Al Qaida/Talibanlid dat je daar gevangen neemt of doodt komt er anders weer een uit de jeugdelftallen opzetten. Zolang de haat tegen het Westen, het meest gevoed door de voortdurende steun van conservatieven aan Israël, intact blijft, zal Al Qaida/de Taliban gevoed worden. Ook financieel.