Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Vetocratie Europa

  •  
25-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
online708sm

Meer over:

cartoon, kijk nou, europa

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Thuru
Thuru25 nov. 2020 - 16:21

In dit geval mogen we blij zijn met de veto’s. Zo worden slechte plannen niet uitgevoerd wat de Nederlandse burger weer mag ophoesten. Nederland had ook nee moeten zeggen. Nu is dat gelukkig voor Nederland door Polen en Hongarije gedaan.

Albero
Albero25 nov. 2020 - 10:43

Vind ik wel een goeie, wat u daar zegt

Wappie Kappie
Wappie Kappie25 nov. 2020 - 9:14

Veto's heb ik nooit begrepen. Veto's zijn voor mensen/landen die bang zijn dat democratie hun in de weg zit.

4 Reacties
adriek
adriek25 nov. 2020 - 10:28

Democratie is moeilijk. Je moet in een democratie niet blind doen wat de meerderheid wil/beslist maar nadrukkelijk rekening houden met de minderheid. Een optie om dat te bewerkstelligen is het streven naar unanimiteit: iedereen moet het eens zijn met beslissingen of er in elk geval mee kunnen leven. Vetorecht hangt daar mee samen: als een (tegen)stemmer zich echt niet kan vinden in een besluit kan hij (zij) zijn veto uitspreken en daarmee een beslissing blokkeren. Een veto is een zeer zwaar middel dat niet lichtzinnig gebruikt zou moeten worden en zeker niet in politieke spelletjes. Helaas zit "Europa" vol met lieden die spelen van politieke spelletjes als primair doel lijken te hebben en het belang van de burgers in Europa op de laatste plaats zetten.

Hakkepuf
Hakkepuf25 nov. 2020 - 10:31

Veto's zijn er voor om de belangen van de stemmers te waarborgen. Stel dat meerderheid van de EU leden beslist om de Pensioenpotten in NL over alle Europeanen te verdelen. De meerderheid beslist, dus gaat het gebeuren. Nederland heeft een veto en kan het dus tegenhouden. Ga eerst eens kijken naar de Veto's bij de VN. Frankrijk is kampioen Europa. Laat Frankrijk zijn veto bij de VN eens aan de Europese Commissie overdragen.

Wappie Kappie
Wappie Kappie25 nov. 2020 - 11:28

@Eirda, Hakkepuf, Als Europa / meerderheid bewust geen (rechtvaardige) rekening houd met een minderheid, dan is er iets anders mis. Veto's zouden niet nodig hoeven te zijn. Ik weet dat bijvoorbeeld Frankrijk niet zou schuwen om zijn (agrarische) bedrijven een voordeel te geven ten koste van andere landen. Het is voor mij een teken aan de wand dat de Europese Unie voor Nederland maar beter een verregaand handelsverdrag had kunnen blijven. Indien we opgeslokt gaan worden door de unie, dan komt die kapitaalherverdeling er wel. Eigenlijk is dat nu al aan de gang. De veto's die ik me kan herinneren zijn bijvoorbeeld veto's van landen die hun oorlogsmisdaden niet wilden verantwoorden. Nederland heeft regelgeving voor belastingparadijzen geveto'd. Meestal zit dat land gewoon flink fout.

DenFlexwerker
DenFlexwerker25 nov. 2020 - 12:24

Democratie is vijf wolven en een schaap die stemmen wat er gegeten gaat worden. Het rijke Nederland is het schaap. Nederland is tot de Euro toegetreden, mede door het groei- en stabiliteitspact. Democratisch is dat om zeep geholpen en daar mag Nederland, deen ankzij democratische meerderheid voor betalen.