Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vestzak-broekzakboete voor Belastingdienst vanwege zwarte lijst

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
741 keer bekeken
  •  
belastingdienst

Dat zal ze leren! De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Belastingdienst een boete opgelegd van 3,7 miljoen euro. Het bedrag komt via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in de schatkist terecht.

De boete wordt opgelegd omdat de Belastingdienst een zwarte lijst bijhield met persoonsgegevens van mogelijke fraudeurs. Volgens de AP is dat in strijd met de privacywet AVG. De gegevens werden te lang bewaard, zonder geldige reden of duidelijk doel. Ook hadden te veel medewerkers toegang tot het systeem.

Op de lijst stonden 270.000 burgers, onder wie 2.000 kinderen. In veel gevallen was het hebben van een tweede nationaliteit al voldoende om op de zwarte lijst terecht te komen. De meeste mensen wisten helemaal niet dat ze als fraudeur waren aangemerkt.

Behalve forse aanslagen van de Belastingdienst, leverde de registratie ook problemen op bij het aanvragen van een uitkering of toeslag, of bij het verkrijgen van een huurwoning.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.