'Hulp in de huishouding' voert bewoners antipsychotica
Het is bar slecht gesteld met de verzorging van dementerende ouderen in Nederland, constateert dagblad Trouw vandaag. Bewoners van verpleeghuizen krijgen te snel en te vaak antipsychotica voorgeschreven, menen critici. En het verzorgend personeel is te laag opgeleid.
De krant besteedt bijna vijf pagina’s aan de verontrustende omstandigheden in verpleeghuizen waar dementerenden overvoerd zouden worden met antipsychotica om ze rustig te houden. Bekende critici als de ouderenarts Bert Keizer komen daarover aan het woord:
Het budget is de boosdoener en dat budget wordt niet vastgesteld door die dure managers waarover we zo graag klagen, maar door ons allemaal. De SP en de PVV waren de enige partijen die in hun verkiezingsprogramma het woord verpleeghuis noemden. De rest zal het een zorg zijn hoe wij met onze ouderen omspringen. Ouderenzorg is armenzorg, dat zit in ons DNA. De afkeer van oudere mensen, die niet meer bijdragen aan de economie en aan de voortplanting van de soort, die afkeer is er niet uit te knuppelen.
De kritiek op het overvloedig inzetten van antipsychotica om dementerenden rustig te houden wordt niet door iedereen gedeeld. Cijfers over het gebruik zouden onduidelijk zijn. Evenals de gevolgen. Trouw becijferde op basis van Brits onderzoek dat in Nederland jaarlijks tussen de 550 en 760 ouderen overlijden door antipsychotica. Twee Nederlandse wetenschappers die onderzoek doen wagen dat te betwijfelen. Maar zijn het wel eens met de conclusie dat het verplegend personeel te weinig geschoold is.
Zuidema en Koopmans erkennen ook dat de laatste jaren wel erg is ingezet op laaggeschoold personeel. “Je kunt niet zomaar mensen van de straat plukken om deze ouderen te behandelen. Dementie is een complexe ziekte.” Verpleegkundige De Mooij: “In het verpleeghuis waar ik nu werk, verzorgt iemand met opleidingsniveau 1 – dat is dus een huishoudelijk hulp – een woongroep met dementerenden. Dat is dus echt onverantwoordelijk.