Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Verzet tegen verzamelen vingerafdrukken

  •  
20-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vinger_300.jpg
Hoorzitting Tweede Kamer … Zorgen over misbruik gegevens … Gemeenteraden willen ook af van lokale opslag … Twijfels over nut biometrie groeien
In het hele land komen gemeenteraden, mede op initiatief van D66, in verzet tegen de plannen om vingerafdrukken van gewone burgers op te slaan. De parlementaire steun voor overheidsplannen om een enkele gigantische database aan te leggen met de vingerafdrukken van alle inwoners wankelde al eerder.
Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting met tal van experts zoals Max Snijder die door het blad Binnenlands Bestuur werd geïnterviewd:
Tot voor kort was slechts een kleine minderheid in de Tweede Kamer kritisch over de opslag van digitale paspoortgegevens. Maar nu zijn ook VVD en PvdA gaan twijfelen, waardoor een meerderheid vraagtekens bij de centrale opslag zet. D66 zag zijn kans om de hoorzitting op de agenda te krijgen. Daarna debatteert de Kamer met minister Donner van BZK. Het biometrisch paspoort is eind augustus 2006 ingevoerd en vanaf september 2009 zijn er vingerafdrukken in opgenomen. Snijder: ’Tijdens de behandeling van het nieuwe paspoort in de Tweede Kamer ging het alleen nog om look-alike-fraude. Het systeem zou antwoord moeten geven op de vraag: is deze persoon wel wie hij of zij zegt te zijn. Gaandeweg is er steeds weer iets bijgekomen: identiteitsfraude, opsporing, vervolging en terrorismebestrijding.’
De Volkskrant meldt dat bij gemeenteraden het verzet groeit.
‘De tegenstand onder gemeenten verspreidt zich als een veenbrand’, constateert Kamerlid Gerard Schouw van D66. ‘Centraal. Decentraal. We weten gewoon niet wat er gebeurt met al die productgegevens. Eigenlijk heel gek.’ D66 wil een einde aan de landelijke en decentrale opslag. Zo’n acht gemeenten hebben op initiatief van D66 voorstellen aangenomen tegen opslag, daarnaast stellen fracties in gemeenteraden steeds vaker kritische vragen.
Na het afschieten van het Elektronische Patiënten-dossier en het kraken van de OV-chipkaart komt de gegevensverzamelwoede van de overheid opnieuw onder vuur te liggen.
RTEmagicC_vinger_414.jpg

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

NNenNN
NNenNN20 apr. 2011 - 6:36

Hier kun je bezwaarbrieven vinden om de opslag van je eigen gegevens te stoppen. www.vrijbit.nl

mogime
mogime20 apr. 2011 - 6:36

Volgens het rapport van de WRR heeft de overheid nooit cijfers overlegd hoe vaak de gelijkenisfraude eigenlijk voorkomt. Het is toch niet eenvoudig, zeker omdat iedereen al een van de verplichte legitimatiebewijzen heeft. Een fraudeur zou een paspoortaanvraag moeten doen onder naam van iemand anders die op hem lijkt. Als de echte burger vervolgens een paspoort aanvraagt, komt de zaak echter aan het licht. Als de fraudeur ergens de grens overgaat, en de echte burger doet ergens anders een pintransactie, dan heeft de politie dat met een beetje datamining ook direct door. Het zal voorkomen, maar hoe vaak? Voor fraude bij de grens is het systeem niet bedoeld: daarvoor zou een vingerafdruk in het paspoort volstaan. Het is in het nieuws geweest hoe in een jaar honderden blanco paspoorten bij de overheid zijn ontvreemd. Je zou dus vermoeden dat in de toekomst op dezelfde manier honderden vingerafdrukken uit lokale databases (gemeenten en ambassades) gestolen zullen worden. Al jarenlang wordt een vast percentage van databases slachtoffer van diefstal. Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie is er slachtoffer van geweest. Waarom zou de gemeente Delfzijl zijn gegevens beter kunnen beschermen dan het Pentagon ? De aivd weeet de vingerafdrukken toch wel te achterhalen (skimmen aan de grens etc.). Die dienst heeft de overheidsdatabase niet erg hard nodig, en wijst er terecht op dat opslag ertoe leidt dat de inlichtendiensten in China stukje bij beetje een prachtige database zullen krijgen van Nederlandse vingerafdrukken. Het maakt terrorismebestrijding moeilijker in plaats van makkelijker. De nadelen zijn groter dan de voordelen. De burger moet dit nadeel van het omloop raken van zijn vingerafdrukken afwegen tegen het nadeel dat de samenleving schade lijdt door gelijkenisfraude, gegeven de kansen waarmee beide kunnen voorkomen. Allicht is het in het voordeel van de burger zijn vingerafdrukken niet op te laten slaan. Wie zelf geen mogelijkheid wil bieden tot gelijkenisfraude op zijn naam, vraagt trouwens gewoon een paspoort aan. De Amerikanen kunnen ook zonder vingerafdrukopslag, de Duitsers slaan hem uitsluitend in het paspoort op. Waarom lukt dat Nederland niet (toegang tot de chip wel goed beveiligen, want anders liggen alle vingerafdrukken van Nederlandse toeristen bij de Thaise of Keniaanse immigratie, waaruit ze gestolen worden. Zelfs als ze versleuteld zijn kunnen ze nuttig zijn: versleuteling biedt alleen veiligheid door de enorme computercapaciteit die nodig is om de data te lezen. Een botnet helpt een stuk) ?