Joop

Verzet bij GroenLinks tegen verbinding met PvdA

  •    •  
20-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3229 keer bekeken
  •  
8134806612_5ab92f8527_k

© cc-foto: ChrisGoldNY

Verontruste GroenLinkers roepen op een einde te maken aan de plannen om te fuseren met de PvdA. De dissidenten schrijven in een manifest:

Met het plan voor een gezamenlijke verkiezingscampagne en fusie van de fracties van de PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer, zet de leiding van GroenLinks een grote stap richting opheffen van de eigen partij. Dat moeten we voorkomen. Groenlinkse politiek is te waardevol en te belangrijk, en verdient zelfstandige vertegenwoordiging in het Nederlandse parlement. Wij roepen leden op om tegen deze eerste stap in de fusie te stemmen!

Het manifest is in korte tijd door ruim 100 mensen ondertekend. Onder de anti-fusisten onder meer Femke Roosma, voormalig fractievoorzitter in Amsterdam. Zij maakt op Twitter duidelijk dat voor haar de ideologische verschillen tussen beide partijen te groot zijn.

In het manifest worden die ideologische conflicten verduidelijkt. Ze blijken deels neer te komen op de verschillen tussen sociaal-democratie en socialisme :

Een fusie van GroenLinks en de PvdA is inhoudelijk niet logisch: de partijen zitten niet voor niets ieder in een andere Europese fractie. De onderlinge verschillen zijn niet te verwaarlozen; onze idealen en geschiedenis liggen ver uit elkaar. Groene politiek wil het systeem veranderen om te komen tot een nieuw systeem waarbij we het ecosysteem niet overbelasten en mensen niet uitbuiten. Een ander sociaal-economisch model is noodzakelijk om welvaart en welzijn rechtvaardig te verdelen over de wereld, voor nu en voor de komende generaties. De sociaaldemocraten richten zich niet op systeemverandering, maar willen kansengelijkheid en het verbeteren van leefomstandigheden van mensen binnen het oude systeem. Waar groene politiek progressief is op het gebied van zelfbeschikking, privacy en democratisering, zijn sociaaldemocraten meer behoudend.

Het verschil in visie is terug te zien op veel onderwerpen, waar beide partijen soms ook zelfs tegengestelde standpunten en stemgedrag hebben. Dit zijn geen kleine verschillen. Een aantal voorbeelden: over sekswerk, de landbouw, de sleepwet, het niqabverbod, het openen van Lelystad Airport en de opvang van mensen zonder papieren denken GroenLinks en de PvdA heel verschillend. Dat de huidige Tweede Kamerfractie zich de laatste jaren naar de PvdA toe beweegt, laat vooral zien dat het landelijke GroenLinks afdrijft van haar kernwaarden en meer naar het midden trekt. De beweging van GroenLinks richting de PvdA leidt dan ook niet tot een sterker links blok, maar juist tot een minder uitgesproken groen en links geluid.

De opstellers wijzen naar Duitsland waar de twee partijen SDP en Grünen nu samen in de regering zitten omdat ze los van elkaar succes boeken. Het sociale, bestuurlijke geluid van de PvdA is hard nodig, net als het meer activistische groene, linkse en progressieve geluid van GroenLinks. Die geluiden versterken elkaar, juist door niet samen te gaan, maar door vol overtuiging naast elkaar te bestaan. Onze Duitse buren laten zien dat linkse politiek op zijn sterkst is wanneer deze twee geluiden elkaar aanvullen.

Onder de ondertekenaars ook Sabine Scharwachter, oud-voorzitter van jongerenorganisatie Dwars, die eerder dit jaar op Joop een opinie tegen de fusie publiceerde. "Als GroenLinks echt voor brede linkse samenwerking staat, moet zij haar lot niet verbinden aan de gematigdere, uitstervende PvdA, maar definitief afscheid nemen van haar liberale koers. Dan zou GroenLinks bovendien zomaar de leider van de oppositie kunnen worden."

De opstellers roepen op bij het komend ledenreferendum dat in juni wordt gehouden tegen de plannen van de partijtop te stemmen. Komende maandag houden partijleiders Jesse Klaver en Attje Kuiken (PvdA) in Arnhem een bijeenkomst om de ’progressieve linkse samenwerking’ juist te promoten.

cc-foto: ChrisGoldNY

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Pater
Pater31 mei 2022 - 1:49

Opvallend dat meerdere Groningse GL-Statenleden het manifest ondertekenen. Ze hebben daar ervaring met de niet-zo-groene industriepolitiek van de PvdA.

Den3
Den327 mei 2022 - 16:28

Door het verzet bij een deel van GroenLinks tegen verbinding met PvdA kan dit ervoor zorgen GroenLinks fuseert met PvdD i.p.v. met PvdA. Als fusie tussen PvdA en GroenLinks lukt dan kan een niet overdreven linkse stemmer toch 50PLUS stemmen i.p.v. het te linkse SP voor zonder een te overdreven milieubeleid met een extra kerncentrale.

Gerygrr
Gerygrr21 mei 2022 - 10:51

Activistisch links en groen? In de oppositie zitten is niet activistisch, toch? Wil je het systeem veranderen dan start je met degenen die ideologisch dicht bij je staan!

Kuifje3
Kuifje320 mei 2022 - 21:24

Zowel bij Groen Links als bij de PvdA is er inmiddels verzet tegen de plannen. In beide partijen hoor je dezelfde argumenten steeds luider. Die fusie gaat er waarschijnlijk voorlopig niet komen.

TwoTone
TwoTone20 mei 2022 - 21:20

Mee eens, groter is niet per definitie beter. Overigens, dezelfde argumenten kan je ook hanteren waarom je Nederland niet moet laten oplossen in een eu federatie: Met het plan voor een gezamenlijke politieke unie en fiscale unie van de landen in europa, zet de leiding van Nederland grote stap richting opheffen van het eigen Nederland. Dat moeten we voorkomen. Nederland is te waardevol en te belangrijk, en verdient zelfstandig te blijven in Europa. Wij roepen Nederlanders op om tegen verdere stappen in de stiekum lopende fusie te stemmen! Enz enz.

Hansje6
Hansje620 mei 2022 - 19:23

Ik snap het verzet van GL leden wel. Waar de PvdA nog wel geinteresseerd is in 'de gewone man', is dat bij elite links helemaal niet het geval: die houden zich liever bezig met woke thema's en het verbieden of onmogelijk maken van zaken voor de modale inkomens (oa vliegen), terwijl ze hiervan zelf veelvuldig gebruik van maken omdat ze het toch wel kunnen betalen.

Peace ....
Peace ....20 mei 2022 - 19:05

PvdA samen met GL is equivalent met VVD en D66. Never nooit niet, behalve bij de wachtgeldlopers,

Sonic2
Sonic220 mei 2022 - 14:34

Jammers dat zelfs linkse mensen al die "rechtse" leugens aan het overnemen zijn. In 2019 heb je heel duidelijk kunnen zien dat de PvdA niet dood is of niet uitstervend is. Ze zijn nu ook al virtueel de vierde partij van Nederland. En de 3e partij die er voor regeringsdeelname toe doet. Groenlinks is nog nooit zo groot geweest, althans in 2017. Dat wordt ook door velen weg gelogen, want een ongemakkelijke waarheid. Wat voor soort fusie partij gaat het worden? Wordt het een soort D66 light met Klaver aan het roer. Dat lijkt me vanuit PvdA perspectief niet logisch. Dan speel je Klaver in de kaart. Of gaat GL de PvDA kant op. Zoals de leden hier boven verworden. Of worden de zetels bij elkaar opgeteld. Waar wil je heen met zo'n fusie? Daar gaat het om. Ik denk dat ze dat bij PvdA en Groenlinks eerst concreet moeten maken. Ik ken het PvdA programma en Groenlinks programma. Ze hebben wel degelijke allebei een visie, maar wat wordt de samengestelde visie?

3 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool20 mei 2022 - 17:43

Beste Sonic, Ik ben benieuwd naar je bron voor de claim dat PvdA virtueel de vierde partij is. Zowel Ipsos als peil.nl plaatsen haar op plek 5 met 12 zetels. (Net iets kleiner dan GL). Een tweede punt is dat met 12 zetels je tegenover de VVD met 25 zetels je de junior partner bent. Maar ik geloof ook niet zo hard in samenwerking: De PvdA zou in mijn optiek weer een eerlijke constructieve partij met uitgewerkte plannen voor de uitdagingen van onze tijd moeten worden. Dáár was de PvdA altijd goed in en dat trok stemmers. Denk aan het Plan van de Arbeid of Keerpunt ‘72. Betere visie en achter je visie staan en deze proberen uit te voeren is belangrijk. Ten slotte: behandel de kiezer als een intelligent persoon, en probeer niet dingen te verkopen. Wees eerlijk en transparant over dingen die je weg moest geven en mislukkingen.

wittecisnoot
wittecisnoot20 mei 2022 - 20:20

Virtueel de vierde partij? Niet in de peilingen die ik zie. Maar wat belangrijker is: de zitten in de wolk van partijtjes die net iets meer dan tien zeteltjes halen. Als die wolk maar een paar zetels van elkaar af zit, maakt het weinig uit waar je in de rangorde staat. Een scheet van een partijleider en je staat ergens anders. Bovendien ben je, op het gebied van regeringsdeelname, volkomen inwisselbaar. Maar vooral: laten we vijf jaar terug kijken. De PvdA viel bij verkiezingen van 38 zetels (dan tel je mee), terug naar negen. In vijf jaar zijn ze dus maar drie virtuele zetels kunnen groeien. 66% van de weglopers blijft dus weg en die potentiele kiezers krijgt men niet aangesproken. De partij profiteert niet echt hard van de impopulariteit van de regeringspartijen. De partij kan ik niet dood noemen, maar eerder permanent gemarginaliseerd. Je mag het een rechtse leugen noemen, blame the messenger.

Sonic2
Sonic222 mei 2022 - 10:49

@ Ewout Pool Waarom moet ik elke keer mijn beweringen staven met een bron? Dat wordt hier nu nooit aan rechts radicalen gevraagd. Maar ik ben de beroerdste niet. Ik verwijs naar de peiling van de Hond. VVD, PVV, D66 zijn groter. PvdA en GL beide op 12. En ik vergeet er nog bij te zeggen dat er een fouten marge is, dus je kunt zeggen dat de PvdA de 3e partij is van Nederland. Wellicht ook 5e of 6e. Ik weet niet of uw voetbal of Formule 1 volgt. Maar dat zou ik niet als achterhoede willen zien. Maar kennelijk hebben veel mensen ander maatstaven. In tegenstelling tot de PVV( met hun zeer korte progamma) hebben PvDA en GL wel visie. Ik verwijs naar verkiezingsprogramma, manifest en sociale media. Ik wil wel meer typen, maar ben gebonden aan 1500 woorden he. Er is visie, maar die willen hier veel mensen niet bewust benoemen. Apart trouwens dat linkse visie moet hebben en dat de VVD geen visie hoeft te hebben en PVV en FvD met oneliners wegkomen. Apart allemaal weer. @ Wittecisnoot Inwisselbaar? Voor wie dan? PVV/FvD/JA21? Die samen met Kaag? Gaat nog aardig voor je tegenvallen vrees ik. Voor de rest heeft de PvdA er in Rutte 2 een enorme zooi van gemaakt. Ik ben de eerste omdat toe te geven. Simpelweg omdat het ook zo is. De zwevende kiezer ging naar Kaag in 2021. Die zullen wel spijt hebben. Volgens mij ligt het op sociaal liberaal links nog aardig open. Zonder PvdA en GL geen meerderheid in de eerste kamer. Dat is een politiek feit. Ja21 is een lachertje.

JohnVKR
JohnVKR20 mei 2022 - 14:16

Verzet zal er altijd zijn. Maar zonder fusie wordt het rechts Nederland wel heel makkelijk gemaakt. Met verdeel en heers kan de VVD nog lang aan de macht blijven. Als PvdA/GL een machtsblok wordt, zal dat al weer wat lastiger worden. Dan had de VVD deze partij(en) moeilijk buiten de regering kunnen houden. De SP beschouw ik inmiddels als verloren. De SP kiest voor een voortbestaan als kleine protestpartij met slechts invloed in de marge. Duitsland is niet vergelijkbaar met Nederland. Het aantal partijen in het Duitse parlement is namelijk vele malen kleiner dan in het Nederlandse.

Ranonkel2
Ranonkel220 mei 2022 - 13:35

Deze partijen staan mijlen ver uit elkaar, waar PvdA een partij is of mischien was voor de gewone man is GroenLinks een partij voor mensen die een paar ton hebben liggen om de groenlinks plannen mee te kunnen financieren. Het lijkt me vooral voor de achterban van de PvdA niet wenselijk om samen te gaan.

VictoriaX
VictoriaX20 mei 2022 - 13:16

Lijkt me eerder andersom. Pvda heeft geen eigen visie en beweegt dus naar groen links toe. Een fusie waarbij de partij als groen links verder gaat olv Klaver lijkt de beste optie voor beide partijen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 mei 2022 - 13:02

Ik krijg sterk het gevoel dat het verzet binnen GL feitelijk gaat om een richtingenstrijd binnen de eigen partij. De fusie zou, volgens de dissidenten, die strijd beslechten. Als je naar de programma's van beide partijen kijkt zie je geen verschil. Wat betekent dat GL gekozen heeft voor de mogelijkheid van bestuurlijke verantwoordelijkheid en niet kiest voor de rol van oppositie leider. Iets dat de tegenstanders van de fusie blijkbaar willen. Wijzen naar Duitsland is niet zinvol. De SPD kwam bovendrijven omdat Duitsland na Merkel en het CDU koos voor een andere benadering van een aantal belangrijke zaken. De PvdA is inderdaad minder progressief en groen, maar heeft meer bestuurservaring en politieke infrastructuur. En als het pragmatische doel van beide partijen, neergelegd in hun politiek programma's, hetzelfde is, waarom dan niet kiezen voor samenwerking of fusie. Nogmaals, het verzet hiertegen lijkt meer ingegeven door het gebrek aan macht binnen de partij en dient nu als breekijzer om een fusie te torpederen.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13920 mei 2022 - 14:16

In het verkiezingsprogramma kun je schrijven wat je wil. De zaken die er in staan, maar nooit zullen worden uitgevoerd, zullen bij een regeerakkoord "sneuvelen bij de onderhandelingen". Inderdaad, tussen aanhalingstekens, want dat die zaken zouden gaan sneuvelen was vanaf het begin al de bedoeling. Dat is geen verkiezingsprogramma, dat is oplichterij. Waar je naar moet kijken is het stemgedrag van de fractie. Tot nu toe maakte de PvdA fractie in 61 % van de wetsvoorstellen dezelfde keuze als de VVD. Bij Groen Links ligt dat percentage een stuk lager: 46 %. Daar zie je aan dat de verschillen megagroot zijn. Dus? NIET DOEN.

BobDobb
BobDobb20 mei 2022 - 13:02

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

4 Reacties
Sonic2
Sonic220 mei 2022 - 14:13

Juist rechts is het schoolvoorbeeld van partijen die niet kunnen samenwerken. PVV en FvD willen niet met Rutte. Want Rutte moet weg en alleen dan komt alles goed. VVD en CDA haten (terecht) de circus verenigingen van Wilders en Baudet. Forum wil niet met de "Judassen" van Ja21. Van Haga is dan weer "fatsoenlijk" rechts. Juist "rechts" krijgt niets voor elkaar en werkt niet samen. Eerdmans zal het de komende maanden weer bewijzen, want die jaagt ook binnen de kortste keren Kaag en Segers tegen zich in het harnas. Maar net als velen hier volhardt je in links bashen, want dat is kennelijk een stuk veiliger hier als je vinger in die "rechtse" mesthoop steken. Ik blijf het woord "rechts" zo schrijven, want het neoliberalisme van VVD, CDA.BBB,BVNL en Ja21 en het hatelijke ultra rechts van PVV/FvD/ BVNL/ Ja21 heeft niets met rechts te maken. Dat sommige mensen dat nog zo overnemen laat zien hoe weinig kennis ze hebben en hoe slechte ze geïnformeerd zijn.

BobDobb
BobDobb20 mei 2022 - 14:19

Sorry voor de onduidelijkheid maar ik bedoelde normale partijen, niet de rare splinters. Partijen als FvD en Bij1 gaan natuurlijk met niemand samenwerken want die schoppen tegen alles.

EenMening3
EenMening320 mei 2022 - 14:49

@Sonic Het heeft weinig zin om, als er gesignaleerd wordt dat linkse partijen slechts moeizaam kunnen samenwerken, te wijzen naar (extreem)rechts. Daarmee veranderen de feiten niet. In de praktijk kunnen VVD, CDA, PvdA, D66 en de CU meestal prima samenwerken. Van de rest kan dit niet echt gezegd worden. Als je wilt dat jouw partij kans maakt om in de regering te komen, kun je het beste op een van deze 5 partijen stemmen. GL zou een potentiële regeringspartij kunnen worden.

Phantom3
Phantom320 mei 2022 - 14:53

Zo is het Bob.