Zorgverzekeraars schrappen fors aantal vergoedingen uit aanvullende pakketten ... Gevolg: vooral ouderen en chronisch zieken moeten straks een groot deel zelf betalen
Dacht je jezelf goed te verzekeren door alle aanvullende pakketten af te sluiten die er zijn, gooien de verzekeraars nu toch roet door je eten. Vanaf 1 januari worden de aanvullende pakketten verder versoberd. Zo is er vanaf 2014 vrijwel geen enkele verzekeraar die fysiotherapie onbeperkt vergoed. Het gevolg: vooral ouderen en chronisch zieken moeten straks een groot deel zelf betalen, dat schrijft de Volkskrant.
De vergelijkingssite zorgkiezer.nl heeft alle zorgpakketten geanalyseerd. De conclusie: “De aanvullende pakketten worden volgend jaar duurder, maar verzekerden krijgen daar minder zorg voor terug”, aldus Peter Ruys van zorgkiezer.nl. De premies voor het basispakket dalen wel met zo’n 10 procent.
Een aantal verzekeraars, waaronder Stad Holland, Interpolis en De Friesland, schrappen volgend jaar hun meest uitgebreide aanvullende pakketten zelfs volledig. De behandelingen die hieruit werden vergoed zijn te duur geworden, aldus de verzekeraars.
De schuld zou bij prijsbewuste jongeren liggen die steeds vaker hun aanvullende verzekering opzeggen. Zo was in 2006 nog 93 procent aanvullend verzekerd, in 2013 is dat 86 procent. Verzekeraars gaan ervan uit dat die dalende trend door zal zetten.
Om ervoor te zorgen dat jongeren zich toch meer aanvullend gaan verzekeren, komen verzekeraars Achmea en VGZ jongeren tegemoet: ze hoeven substantieel minder te betalen voor hun aanvullende verzekering dan ouderen. Een 65-plusser betaalt volgend jaar 286 euro meer voor een aanvullende verzekering dan een 18-jarige bij Achmea. Bij VGZ is het verschil maximaal 50 euro.
Een andere oplossing zou zijn om de premies voor alle aanvullend verzekerden gelijkmatig te verhogen, maar geen van de grote verzekeraars kiest hiervoor.
Het Grote Plan achter de aanvullende verzekeringen is de kosten voor de verplichte basisverzekering onder controle te houden. Het kabinet en Tweede Kamer beslist welke behandelingen niet-noodzakelijk zijn, daar zouden patiënten zich extra voor kunnen verzekeren. Het idee was dat patiënten zich voor alle denkbare behandelingen zouden kunnen bijverzekeren, maar dat is dus vaak niet het geval. Ruys: ‘Het vangnet van de aanvullende verzekering wordt langzamerhand zodanig ingeperkt dat de solidariteit tussen jong en oud en ziek en gezond onder druk komt.’