Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verzekeraars en ziekenhuizen sturen je surfgedrag door naar Facebook

  •  
11-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
25220312917_2985eddf34_k

© cc-foto: Rinet IT https://flic.kr/p/EqCGnk

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen houden het surfgedrag van bezoekers in de gaten en spelen die gegevens stiekem door aan Facebook. Dat heeft de NOS ontdekt.
Als je bijvoorbeeld op de websites van Menzis, ONVZ of OHRA zoekt naar informatie over je soa-behandeling, depressie of plaswekker, wordt de zogenoemde Facebook-pixel-plugin ingeladen. Die is geplaatst door de zorgverzekeraar en stuurt je surfgedrag door naar de servers van Facebook. Andere zorgverzekeraars, zoals CZ, gebruiken de tracker alleen op de voorpagina van hun website. Ook het Diakonessenhuis in Utrecht, een ziekenhuis, stuurt het surfgedrag van bezoekers door naar Facebook. Dat gebeurt ook als bezoekers pagina’s met medische achtergrondinformatie bekijken. Als patiënten die pagina’s bezoeken, kan Facebook dat dus zien. Gebruikers geven daar overigens in principe toestemming voor door een cookiemelding weg te klikken of te negeren.
Doel van de dataverzameling is officieel dat de Facebook-gebruiker dan ‘gepersonaliseerde’ advertenties gepresenteerd krijgt. Heb je bijvoorbeeld informatie gezocht over herpes dan kan een advertentie daarvoor net als de ziekte zelf steeds maar blijven terugkomen in je Facebook timeline. Anders dan verzekeraars of ziekenhuizen kan Faceboook aan de hand van de eigen gegevens ook bepalen om welke persoon het gaat, als die persoon is ingelogd op het sociale netwerk. De NOS nam een steekproef bij veertig zorgverzekeraars, 18 van hen besmetten de bezoekers met een Facebook-pixel.
Burgerrechtenorgnaistaie Bits of Freedom schrikt van de praktijk en noemt die ‘schaamteloos’. De Patiëntenfederatie Nederland eist stopzetting van de spionagepraktijk. Zorgverzekeraar Menzis zegt opnieuw te gaan nadenken over de methode. Ook partijen als VVD en Forum voor Democratie houden zo hun websitebezoekers in de gaten. De VPRO, de omroep die Zondag met Lubach uitzendt, doet dat overigens ook.
Vorige week werd duidelijk dat Facebook in de Verenigde Staten ook tracht medische gegevens te pakken te krijgen , zoals een databestand met informatie over hartpatiënten.
cc-foto: Rinet IT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Martinel
Martinel12 apr. 2018 - 16:18

Overal moet je inloggen met "mijn-dit-mijn-zo-mijn-zus-mijn-facebook'. Laatste nooit gedaan en nu blijkt dat 'mijn menzis', ook al heb je een account waar je nauwelijk iets mee doet, mijn 'menzis' mijn privacygevoelige gegevens te grabbel gooit. En verkoopt?????? Ik zal nooit meer inloggen met mijn dit of dat, maar post ontvang je ook niet meer. Opeens moet je gvd jaaropgaven opvragen via mijn dit of dat en zelfs als je een verzoek doet om je gegevens per post te willen ontvangen krijg je een boete van enkele euro's om je eigen gegevens te mogen ontvangen. Want niet via mijn dit of dat. Terwijl mijn dit of dat gewoon verkocht wordt aan de hoogste bieder. Als je hier niet aan mee wil doen, dan ben je de klos. Doe je er wel aan mee ben je nog zwaarder de klos. Maar o, jee, ons land is zo geweldig. Hoewel langzamerhand wordt het onderwijs toch wel een dingetje...

Middenman
Middenman12 apr. 2018 - 12:47

De hypocrisie ten top in al deze reacties. Waar is jullie eigen verantwoordelijkheid? Als je een Facebook account opent ga je akkoord met het delen van je gegevens op alle mogelijke manieren. En als je dan surft terwijl je ingelogd bent in Facebook is het echt je eigen fout. Gratis GMail gebruiken en dan klagen over gepersonaliseerde advertenties, hoe dom kun je zijn! Nog ergers is het om een dure iPhone te gebruiken en niet eens te weten dat Apple en allerlei winkels via iBeacon vervolgens weten waar je bent en wat je koopt. Een beetje meer bewustwording mensen! En als je voor het eerst een website bezoekt krijg je keurig de mededeling welke cookies en trackers gebruikt worden; in veel gevallen kun je die ook weigeren. Maar wie 'blind' op akkoord klikt is zelf schuld. Natuurlijk is stom en slecht van de verzekeraars om dit soort technieken te gebruiken, maar formeel is het allemaal binnen de wet. Of het moreel acceptabel is, dat is een andere kwestie. Persoonlijk vertrouw ik verzekeraars en de overheid nog minder dan Facebook en Google. Maar ik stoor mij ook mateloos aan al die mensen die nu zo hard schreeuwen en zelf geen verantwoordelijkheid nemen. Er zijn hele simpele methodes voor iedere browser om al die troep te blokkeren, doe dat gewoon. Je plakt toch ook zelf een nee/nee sticker op je brievenbus? Of verwachten jullie ook dat de overheid dat voor je doet?

3 Reacties
adriek
adriek12 apr. 2018 - 14:45

Dat we Facebook niet kunnen vertrouwen wisten we wel, maar onze eigen verzekeraar dachten we blind te kunnen vertrouwen. In elk geval verwachtte (zelfs) ik niet dat verzekeraars mijn surfgedrag met Facebook delen!

rvb3
rvb312 apr. 2018 - 15:52

Ik snap helemaal niks van een browser. Gelukkig vonden de verzekeraars ook dat dit ontoelaatbaar is.

Mekmek
Mekmek12 apr. 2018 - 16:46

rvb 12 april 2018 at 17:52 Gelukkig maar dat die zorgverzekeraars dat zeggen te vinden...na de ophef. En ook gelukkig voor jou verandert er niks. Je hebt in een andere post aangegeven dat je FB hebt en houdt dus met 100% zekerheid worden al je gegevens nu en in de toekomst nog voor lange tijd opgeslagen en i.c.m. je IP adres ben je nog een even groot open boek als voorheen. PS ook als je FB account niet is ingelogd.. Welkom in de 21e eeuw, rvb.

Paul250371
Paul25037112 apr. 2018 - 12:21

Ik vraag me af wat dit deze instellingen oplevert. Het verraden van (medische) gegevens / informatie aan FB. wat levert dit nou op? Hoeveel vangen zij hiervoor?

Opa2
Opa212 apr. 2018 - 11:27

hoeveel ontvangt Menzis daarvan ? Menzis = D66

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 apr. 2018 - 11:11

Het grootste gevaar is als het andersom is. Google of een andere zoekmachine die jouw zoektermen als knobbeltje of vlekje naar een verzekeraar sturen en dat je later tot de ontdekking komt dat je verzekeraar je 1 januari 2019 een aanvullende verzekering (of basisverzekering) weigert. Besides: ik laat in het midden of je het vlekje voor jezelf hebt opgezocht of gewoon voor een collega die er erg mee zat.....

2 Reacties
Gaitj
Gaitj12 apr. 2018 - 12:52

Voor de basisverzekering mag niemand worden geweigerd.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 apr. 2018 - 14:13

@Gaitj: klopt, dank je wel. Ik zat er ook over te dubben. Reden waarom ik het toch deed is met het oog op de toekomst (waarin alles veranderd, en mensen moeten leren om oude zekerheden los te laten zoals globalisten zo mooi kunnen zeggen). Dus het gaat me vooral om het principe: je vult de term knobbel of vlek in omdat je iets opzoekt voor iemand en in een setting waarin de betaalbaarheid van de behandeling van kanker zwaar onder druk staat bij overheid en verzkeraars krijg je het volgende jaar geen aanvullende verzekering.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra12 apr. 2018 - 9:15

Ik zag net op het nieuws dat verzekeraars en ziekenhuizen per direct stoppen met deze praktijk. Blijft de vraag waarom ze er ooit aan begonnen zijn, en wat er met de reeds verzamelde gegevens gaat gebeuren. Vermoedelijk niets.

1 Reactie
Mekmek
Mekmek12 apr. 2018 - 16:52

'Vermoedelijk niets'. Dat heet wensdenken. Data vanuit en bepaalde groep/met specifieke kenmerken is bijzonder waardevol.

Freek74
Freek7412 apr. 2018 - 8:20

Heel goed dat dit aan de kaak wordt gesteld. Maar laten we vooral niet vergeten dat de grootse privacy schender op het internet recclamebedrijf Google nog veel meer aangepakt moet worden. Op bijna elke website is 1 of meer van de volgende vier te vinden: Google Adsense, Google Analytics, Google lettertypen, Youtube video's. Ook bij Lubach zijn site, banken, verzekeraars, NPO, Joop.nl enz. enz. Meer dan 80% gebruikt een telefoon met Google Android. 60% gebruikt Google Chrome. Als facebook de duivel is is Google op zijn minst de hel.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra12 apr. 2018 - 7:57

Dit is ronduit belachelijk en ongetwijfeld illegaal. Wanneer je een fb account hebt is de informatie combineren met informatie die fb reeds heeft, de manier om de anonimiteit op te heffen. Ik heb het verhoor van Zuckerberg voor het congres gezien. Het schijnt zelfs zo te zijn dat fb profielen aanmaakt van mensen die geen account hebben. Dat bepaalde ziekenhuizen en verzekeraars aan deze praktijken meewerken, en daarbij zelfs niet schuwen om de beruchte pixel te plaatsen, lijkt me een prima aanleiding voor kamervragen en een justitieel onderzoek. Het aanbieden van een portal aan de patient om de eigen medische gegevens thuis in te zien, komt hierdoor in het verdachtenhoekje. Wie weet zit Zuckerberg hier ook stiekem mee te kijken, al dan niet met medeweten van de bouwers van de portal.

Berend5
Berend512 apr. 2018 - 6:57

Nu is het wachten op een bericht dat massa's websites ons surfgedrag doorsturen naar Google omdat ze Google analytics gebruiken.

webmaatje
webmaatje12 apr. 2018 - 6:51

Weten die zorgverzekraars dan niet dat alle data rechtstreeks bij de FBI an de NSA op tafel landen? Bedrijven als Facebook en Amazon hebben daarvoor een contract via het geheime programma PRISM, dat de VS voor terroristen moet bescherming i.h.k. van de Home security Act. Dat ook alle likes op een Amerikaanse server belanden, mag toch wel als bekend verondersteld worden. Dit schreef de Guardian in 2013: "The program is subject to oversight by the Foreign Intelligence Surveillance Court, the Executive Branch, and Congress. It involves extensive procedures, specifically approved by the court, to ensure that only non-US persons outside the US are targeted, and that minimize the acquisition, retention and dissemination of incidentally acquired information about US persons. "This program was recently reauthorized by Congress after extensive hearings and debate. Bron: https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

Haastig
Haastig11 apr. 2018 - 22:22

Ook hier staat het facebook-logo om ons in de gaten te houden.

rvb3
rvb311 apr. 2018 - 21:45

Schokkend, vieze mafketels zijn het, allemaal.

adriek
adriek11 apr. 2018 - 21:22

'schaamteloos' of strafbaar? Facebook vertrouwen kan naïef genoemd worden, van je eigen zorgverzekeraar mag je meer zorgvuldigheid verwachten. Blij dat ik Facebook verlaten heb.

TELTLI
TELTLI11 apr. 2018 - 20:38

Schokkend! En dan maar praten dat je privacy hoog in t vaandel hebt. Mag dit wel? Zorgverzekeraars mogen niet alles vragen. Is dit een ‘sneaky’ manier om toch antwoorden te krijgen? En dan nog met een buitenlandse commerciële partij als Facebook...

Johan eldert
Johan eldert11 apr. 2018 - 20:23

1) gebruik een vpn. 2) installeer adblocker 3) gebruik ghostery 4) gebruik geen Microsoft software. dan ben je al een heel eind op weg om uit de handen van dit soort creepy organisaties te blijven

3 Reacties
LaBou
LaBou 12 apr. 2018 - 5:41

Met name je punt 4 is natuurlijk een lachertje. Of alleen Microsoft software gehackt wordt.

Opa2
Opa212 apr. 2018 - 11:28

als je dat doet, word je bij facebook geregistreerd dat je wat te verbergen hebt ...

adriek
adriek12 apr. 2018 - 14:42

Als je na je facebook sessie uitlogt (op een telefoon met de app is dat lastig...) weet die pixel niet meer dat jij het bent. Simpel toch.

msj_meijerink
msj_meijerink11 apr. 2018 - 20:09

Gloeiende, gloeiende, de verzekeraars en ziekenhuizen hebben wat uit te leggen. Ik word hier een beetje NIET GOED van.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 apr. 2018 - 11:42

@ Meijerink - zeg dat wel. Nu heb ik niks met Facebook, maar de naïveteit (of schaamteloosheid, of onderliggende en zeer nare drijfveren die ik niet kan duiden), die zijn onthutsend. Betekenen onze recht op privacy, en de medische geheimhoudingsplicht (misschien ook de Eed van Hippocrates) dan niets meer? Dat zou kunnen, in deze totaal geïnfantiliseerde en asociale maatschappij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2018 - 1:14

En dan maar praten over de angst voor het communisme. Maar zo werkt dus ook kapitalisme. We worden van de wieg tot het gemonitord. Dit alles om munt uit ons te slaan. Van de wieg tot het graf. Dat begint al met vragenlijsten op de basisschool over je kinderen, met dank aan de CU. Wat een wereld. Ik ben blij dat ik er niet zo lang meer in behoef te vertoeven maar vind het vreselijk voor de mensen die nu jong zijn en/of na ons komen. De wereld, een grote chaos!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2018 - 1:15

-/- van de wieg tot het...