Joop

Verwacht: versoepelingen voor onderwijs, sport en winkels

  •  
13-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ernstku
Het kabinet koerst af op versoepelingen voor het hoger onderwijs, de sport(scholen) en winkels, melden diverse media, waaronder het AD. Ook kappers zouden weer open mogen. De horeca en culturele instellingen moeten nog wachten. Het Outbreak Management Team adviseert om versoepelingen “in kleine stappen” te laten plaatsvinden.
De afgelopen dagen nam de druk op het kabinet toe om de teugels te laten vieren. Brancheverenigingen, gemeenten en provincies pleitten voor meer ruimte. Tegelijkertijd neemt het aantal besmettingen rap toe. Een insider spreekt tegenover het AD van “misschien wel de lastigste fase van de crisis”.
Donderdagavond overlegt minister Dilan Yesilgöz (Veiligheid) met de burgemeesters. Het is de bedoeling dat het kabinet vrijdag definitief de knoop doorhakt. Daarna volgt er een persconferentie van Mark Rutte en Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 jan. 2022 - 13:00

Het is denk ik tijd geworden om beleid te maken om met Covid om te gaan als een endemische ziekte. We kunnen niet verder met dat adhoc beleid nu langzamerhand duidelijk wordt dat de scherpe kantjes er wel vanaf zijn. De eerste versoepeling is er nu, zorg dat de horeca klaar is voor de volgende. Blijkbaar zijn besmettingen onontkoombaar geworden en zullen we naar een situatie toe moeten dat covid net als griep bij de onvolkomenheden van ons moderne bestaan hoort. Let op, dat is heel anders dan wat critici al jaren roepen.Die aanname was toen onzinnig en gevaarlijk. Geen maatregelen zouden in Nederland honderdduizenden het leven hebben gekost. Maar nu zien we dat het virus muteert naar een andere vorm met minder gevaar voor ernstige gevolgen. Hoogtijd voor gezondheidsbeleid waarin ruimte wordt gemaakt voor een jaarlijks terugkerend ritueel van de aanvang van de winter tot begin voorjaar. Een prik voor de risicogroepen, mondkapjes, thuiswerken en afstand houden.

pahan
pahan14 jan. 2022 - 6:34

Dat sneue volk wat nu over de grens rent om daar te gaan sporten en winkelen wordt geconfronteerd met regels die ook daadwerkelijk afgedwongen worden. Mondkapjes, testen, legitimeren, afstand. Daar hoor je ze niet over, en daar worden regels wel gewoon gevolgd. Omdat de BOA gewoon bij je binnen stapt om te kijken of je je aan de quarantaine regels houdt. En of je niet te veel mensen binnen hebt. En onmiddellijk bekeurt. De roep om versoepelingen gaat er alleen maar om dat dat in Nederland niet gebeurt. Regel dus eerst de handhaving en gooi daarna de boel open. Het pakket zal weerstand oproepen. Maar nu er een hele rits burgemeesters in de krant vertelt dat ze incompetent zijn komen er hopelijk een berg vacatures?

Thuiszitter
Thuiszitter13 jan. 2022 - 18:54

Dit had ik wel gedacht . Volgende week weer lekker sporten .

Joop den Uil2
Joop den Uil213 jan. 2022 - 18:30

niet zo dramatisch ... alleen opening van kappers is van wezenlijk belang voor het merendeel der Nederlanders.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗13 jan. 2022 - 19:48

Als je haar maar goed zit.

itsme3
itsme313 jan. 2022 - 20:00

Klopt. Voor de rest ga ik wel naar de buren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 18:25

Ik begrijp overigens niet dat burgemeesters hier zoveel invloed hebben. Zij zijn nu juist de mensen die niet gekozen zijn door de kiezers maar aangesteld. Daar is niets democratisch aan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 jan. 2022 - 17:52

waarom gaat sport - wat voor debielen is - toch altijd boven cultuur ? was toch dat britse onderzoek waaruit bleek dat met name sporters elkaar de hele tijd besmetten met hun gehijg maar dat plekken als musea en horeca relatief lage besmettingscijfers vertoonden.? en waarom is rechts altijd zo voor sport en tegen cultuur - hoe meer richting het fascisme hoe extremer die haat en liefde is .

5 Reacties
Logischrechts
Logischrechts13 jan. 2022 - 20:51

Haha, wat een reactie. Een sterk lichaam, mentale fitheid en een uitstekende gezondheid zijn essentieel. Ik zelf en het merendeel van de Nederlands vindt het heerlijk om onszelf een 5 keer per week kapot te maken. Cultuur snuiven eens in die 5 jaar is prima. Zeker niet essentieel.

FonsRietdijk
FonsRietdijk13 jan. 2022 - 21:34

Een epistel dat uit mijn hart gegrepen is. "was toch dat britse onderzoek waaruit bleek dat met name sporters elkaar de hele tijd besmetten met hun gehijg maar dat plekken als musea en horeca relatief lage besmettingscijfers vertoonden.?" Dat neem ik direct van je aan. Als iedereen eens op zijn tijd een voorstelling van de opera of ballet had bezocht dan had de pandemie hier nooit echt voedingsbodem gehad. Rechtse sporttokkies (tautologie?) vergooien hun tijd met nutteloze bezigheden als tegen een bal trappen en doelloos rondjes rennen. Nu wordt de hoofdveroorzaker ook nog beloond met extreem rechtse hobbies ten koste van intellectueel/progressief Nederland.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jan. 2022 - 23:21

Wat voor debielen is , doe toch eens normaal gast !! Het fietsen wat jij erop na houdt is ook sporten . Je hebt gelijk dat het vreemd is dat bv musea niet opengaan, ik mis het enorm mijn bezoeken .

Daniel Blank
Daniel Blank14 jan. 2022 - 7:57

Sporten heeft een bewezen positief effect op de uitkomsten van Covid.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 9:33

Nee Thuiszitter , ik fiets met een doel voor ogen . Ik ga niet een raar pakje aantrekken en dan zo'n dun zadeltje in mn reet dauwen gebogen over een stuur het oncomfort aangaan en zo hard mogelijk nergens heen fietsen. U verwart transport met gewoon sport . En als een paar jochies op straat aan het voetballen zijn dan is dat trouwens ook geen sport maar spel. Het wordt pas sport als de beweging zelf het hoogste doel is. Nu kunt u het best lekker vinden al die stofjes die u lichaam aanmaakt als u uw medemens zit onder te hijgen in de sportschool. Leuk voor u, doe wat je niet laten kunt. Maar daar gaat mijn betoog niet om. En nu moet ik zo maar weer eens op de fiets naar de andere kant van de stad omdat mijn dochter naar de oogarts moet. Dat noemt niemand sport hoor.

Jonathan2
Jonathan213 jan. 2022 - 17:18

Kunnen ze niet inzichtelijk maken hoeveel extra doden en chronisch zieken dat oplevert. Zou wel eerlijk zijn tegenover diegene die gaan sterven om de geldzucht of behoeftezucht van een deel te dienen. Bv. In Engeland zitten ze nu op 20.000 mensen in het ziekenhuis met corona en bijna 400 honderd doden per dag. Toch opvallend voor een 'griepje' is het niet. Maar goed dat is het ook wel waard om wat overbetaalde randdebielen met een PR-cursesje in levende lijven achter een bal te zien aanlopen, betaalt door een oorlogsmisdadiger, maffialid, Kremlin, Wall Street-Porn Boys etc, om vervolgens het inmense belang van de overwinning van de Wall Street Boys op een Saoedische mensenslachter te vieren, of omgekeerd. Is kunst- en cultuursector nog niet aan te zaniken? Wanneer je iets niet nodig hebt in je leven is het een bezoek aan een theater of bioscoop, of weet ik wat. Al die zooi kun je werkelijk overal bekijken tegenwoordig. Zou beter zijn om iedere niet zo welvarende Nederlander de nieuwe QD-OLED te beloven. En nog beter om zelf wat nieuwe vaardigheden of kennis op te doen op deze gebieden. Mogelijkheden te over in het digitale tijdperk.

4 Reacties
itsme3
itsme313 jan. 2022 - 20:04

Het levert nauwelijks extra doden en zieken op. Wie vatbaar is wordt toch wel ziek, alleen een weekje eerder of later. Wat betreft uw Engelse cijfers. De sterfgevallen zijn gemiddeld ongeveer de helft van het getal dat u noemt, en de ziekenhuisopnames zijn inclusief de mensen die voor iets anders komen maar bij opname positief getest worden.

Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 21:08

'Kunnen ze niet inzichtelijk maken hoeveel extra doden en chronisch zieken dat oplevert.' Denk dat ze gezien hebben dat Omikron niet zo schadelijk is en eerder een veredelde griep is, in tegenstelling tot de Delta variant die veel schadelijker is.

nikita72
nikita7214 jan. 2022 - 7:58

Als mensen thuis een film bekijken is de verleiding groot om er doorheen te praten of de telefoon te pakken. Theater ziet er op televisie vaak te saai uit. Blijkbaar is vaak nodig om bij elkaar in een zaal te zitten voor de beste ervaring. Dat geldt nog sterker voor mensen die zelf iets willen maken of leren. Niet voor niets zijn leerlingen blij als ze weer naar school mogen gaan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 9:36

De ervaring van theater kun je niet op tv meemaken . De ervaring van een live concert ook niet. Voor de bioscoop geef ik u gelijk . Ik vind de tv zelf beter want de tv heeft een pauzeknop en ik kan de overbodige romantische scenes doorspoelen. En ik hoef geen kapitaal neer te leggen voor een drankje.

Berend Luns
Berend Luns13 jan. 2022 - 16:20

Wie nu denkt dat horeca en de cultuursector niet ook heropenen zal bedrogen uitkomen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen13 jan. 2022 - 15:13

Je kunt wel merken dat Rutte en co weinig heeft met cultuur en kunst. Ordinaire vent.

Greendutch
Greendutch13 jan. 2022 - 14:59

de culturele sector mag niet open en winkels wel??? stom! musea en theaters waar mensen goed begeleid kunnen worden en of op afstand stil gaan zitten zijn gevaarlijker dan winkels waar men door elkaar heen loopt en haast heeft? we hebben kunnen zien de afgelopen 2 jaar hoe zeer we heel veel spullen kunnen missen als kiespijn, we hebben veel minder nodig dan men ons wil laten geloven. hoe zal het gaan als zo meteen heel veel zorgpersoneel ziek wordt? en de brandweer? en de begrafenissector lam ligt ? en openbaar vervoer chauffeurs en verkeersleiding in bed/ziekenhuis liggen? onderwijzers? want het is duidelijk dat Omikron snel rondgaat, vraag me af wat de winkeliers er dan van vinden dat we ze verantwoordelijk stellen voor de ellende

5 Reacties
Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 15:55

Middenstand is toch veel belangrijker (en groter) dan theaters en musea?

Leman
Leman13 jan. 2022 - 16:27

@Greendutch Mee eens. Eerste levensbehoefte is het sociale culturele leven. Gooi open die maatschappij want het is een griepje. En prima dat er zoveel mensen besmet raken. Zijn ze direct beschermd. Hoe komen we van deze regering af want ze maken alles kapot. Ik stel voor om zaterdag bevrijding te vieren door de maatschappij volledig open te gooien. We zijn klaar met deze clowns.

Jozias2
Jozias213 jan. 2022 - 16:57

@greendutch Misschien omdat meer mensen wat aan winkels hebben? Als ze nu de culturele sector open gooien heb je vanaf zaterdag 14 x de vrienden van Amstel live.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 18:19

Dat musea dan niet opengaan begrijp ook ik niet als je ziet wat er wel opengaat.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 9:42

Ach ...ik weet niet hoe het bij u is . In mijn stad zijn heel veel musea dichtgegooid omdat de (linkse) gemeente het allemaal niet zo boeide kennelijk . Ze hebben wel enorm veel geïnvesteerd in .....sport .

Phantom3
Phantom313 jan. 2022 - 14:57

Het einde van de pandemie is in zicht. Moet fijn zijn om die boodschap als kersverse minister te mogen verkondigen. Wat zou Kuipers nu met zijn tijd gaan doen?

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 jan. 2022 - 17:56

bezuinigen op de zorg natuurlijk - liefst op de zorg voor de allerzwaksten het begin is er al - kinderklinieken voor hartchirurgie gaan dicht in het noorden - dat gaat kinderlevens kosten volgens het UMCG maar dat zal m een worst wezen slopen slopen slopen en nog eens slopen en dat gebeurt nu al een generatie lang zonder uitzicht op beter

Leman
Leman13 jan. 2022 - 19:30

Griezel: bezuiniging is toch geen beleid? Het moet toch door marktwerking en concurrentie worden bereikt niet door beleid. Dit is een corrupte actie van Kuipers die z'n eigen ziekenhuis wil helpen aan omzet door de concurrentie in Groningen uit te schakelen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 9:44

@Leman nee want het voorstel was al van de Jonge . Maar goed - die man is een schande voor zijn vak en dat mag dan plaatsnemen in de regering - die trouwens een schande voor het land is dus wat dat betreft klopt het wel weer.

Leman
Leman14 jan. 2022 - 11:24

Het voorstel was al van de Jonge. Klopt inderdaad. Maar Kuipers heeft dit waarschijnlijk afgedwongen bij de onderhandelingen over zijn nieuwe baan. https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/artikelen/ernst-kuipers-wordt-minister-vws

Duralex
Duralex13 jan. 2022 - 14:51

Bij 2G66 vragen ze zich vertwijfeld af waar het misging en hoe ze het karretje weer op de rails krijgen. En als dat niet lukt, wat dat dan betekent voor een Europese digitale Id QR. Het ziet er somber uit.

Ivan61
Ivan6113 jan. 2022 - 14:35

Kom op Kuipers, laat ons weer leven en bewegen. Zorg dat genoeg goede mondkapjes zijn, gratis natuurlijk en ga zorgmanagers aanpakken.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout13 jan. 2022 - 14:02

Aha. De contouren van 'nieuw elan' worden zichtbaar: populistisch navigeren.

5 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier13 jan. 2022 - 14:51

Ik wist niet dat het openen van winkels en sportscholen iets populistisch was...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout13 jan. 2022 - 16:34

@PP Kom nou, zeg. De maatregels werden genomen vanwege omdat de omikron-variant zeer besmettelijk is, wat de funeste gevolgen daarvan in het buitenland de laatste dagen pas duidelijk worden en hier is het: u vraagt en wij draaien. Hier een stukje vertaald uit de New York Times van 9 januari: = In vroeg getroffen steden zien ziekenhuizen meer patiënten die positief testen op Covid-19 dan op enig moment vorig jaar. Vanwege de pure besmettelijkheid van de Omicron-variant, testen velen die in het ziekenhuis aankomen voor andere aandoeningen positief op het coronavirus. Sommige artsen hebben ook gezegd dat patiënten die Covid als primaire diagnose hebben, het beter doen dan tijdens eerdere golven. Toch nadert het aantal Covid-19-patiënten dat intensieve zorg of mechanische beademing nodig heeft, een niveau dat sinds afgelopen winter niet meer is gezien. En het enorme aantal patiënten is overweldigend voor ziekenhuizen, waar personeelstekorten de gezondheidswerkers onder enorme druk zetten. Voor de Omicron-golf gaven gezondheidswerkers al in recordaantallen hun baan op. Nu zijn er veel meer ziek met de enorm overdraagbare variant. Omdat er minder personeelsleden beschikbaar zijn om voor hen te zorgen, kan zelfs een kleiner aantal patiënten de spoedeisende hulp en intensive care-afdelingen overweldigen. = Early Data Hints at Omicron’s Potential Toll Across America https://www.nytimes.com/interactive/2022/01/09/us/omicron-cities-cases-hospitals.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 19:05

Arjan Fernhout Dat willen ze niet horen!

Hernandez
Hernandez13 jan. 2022 - 19:20

@Arjan Ja in Amerika, alleen zijn we niet in Amerika.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 jan. 2022 - 7:56

@Hernandez However, even though this is the scenario, the Institute's academic director Tyra Grove Krause told Danish news agency Ritzau, "The risk of being admitted to hospital with Omicron is considered to be about half that of the Delta variant." https://www.republicworld.com/world-news/europe/covid-19-denmark-confirms-18-deaths-linked-to-omicron-variant-since-its-emergence-articleshow.html

Poeh, poeh
Poeh, poeh13 jan. 2022 - 13:37

Als Kuipers ook de cultuursector en horeca vrij zou geven, is zijn geloofwaardigheid na een paar dagen als minister al weg. Tot daarvoor als strenge tuchtmeester alles tegenhouden en dan ineens als een blad omslaan. Hij neemt er nog een weekje de tijd voor om zijn imago te redden, denk ik.

Winterdepressie
Winterdepressie13 jan. 2022 - 13:03

Hij kan wel mooi bloemschikken!

Duralex
Duralex13 jan. 2022 - 12:57

Ongeloofwaardige start van Kuipers: Beginnen met de strengste maatregelen van Europa terwijl iedereen en zijn moeder inmiddels weten dat met Omicron Corona een griep geworden is. Snel alles open en weer door.

6 Reacties
Middenman
Middenman13 jan. 2022 - 14:44

@Duralex - er is vrijwel geen enkel land om ons heen waar alles open is. Het probleem van het vorige kabinet was juist te veel jojo-beleid en te snel openen. Een hoge vaccinatiegraad in combinatie met maatregelen die je geleidelijk versoepelt of juist geleidelijk weer invoert lijkt de beste aanpak. Niet te snel versoepelen, dan hoef je ook niet weer ineens in een grote lockdown.

Duralex
Duralex13 jan. 2022 - 16:50

Middenman, er is geen land in Europa waar alle horeca dicht is. Alleen het land van Kuipers en dat is steeds minder mijn land. Doe die oogkleppen eens af: waarom wil je niet zien dat we een buitenbeentje zijn? Mijn mening is dat dit wanbeleid echt heel beroerd is voor het mentale welbevinden NL en aan gezondheidswinst niets oplevert, dus alleen maar verlies. Iedereen mag van mij in lockdown, maar niemand zou het moeten. Daar kun je anders over denken, maar ontkennen dat we de strengste maatregelen van de unie hebben, is niet geloofwaardig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 18:17

In België is vastgesteld met 'echt' onderzoek, dat Delta niet verdreven zal worden door Omicron-variant, dat 80% van de IC opnamen nog steeds veroorzaakt worden door de Delta-variant. Die zal volgens van Ranst dus niet meer weggaan, niet overgenomen worden door Omicron. Ze hebben alle patiënten gecontroleerd op de soort besmetting met dit als resultaat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jan. 2022 - 20:24

waarschijnlijk niet meer weggaan.

Middenman
Middenman13 jan. 2022 - 23:32

@Duralex - 'wij' vonden 2G voor de horeca te streng. En dat is nu precies wat ze in veel landen om ons heen strak hanteren en waarom de horeca daar wel (deels) open kan zijn. Nu is een momentopname, dat niet zoveel zegt. Een paar weken geleden liepen we achter met boosteren, nu zijn we qua snelheid kampioen, qua percentage volgende week op het niveau van Denemarken en zijn we eigenlijk precies op het juiste moment beschermd. Ik ken de situatie in meerdere Europese landen goed en geloof me dat er gemiddeld genomen over de afgelopen twee jaar niet zoveel verschil is. Het is het bekende gras van de buurman.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2022 - 11:11

Wij hadden een andere uitgangspositie als andere landen, slechter qua aantal besmettingen en grote druk op ziekenhuizen. In Nederland is het niet rustig doorlopen maar hollen of stilstaan en altijd komen we te laat aan!

r d h
r d h13 jan. 2022 - 12:56

Raar bij winkels kun je al terecht. Afhalen bij kruidvat, action, de bloemenzaak etcetera. Bij restaurant kunnje afhalen. Een kroeg en een stadion kan je niets en nog steeds niet. Los daarvan vind ik dat alles gewoon weer oen moet. Het is genoeg. Hopelijk blijft de weerstand groeien en laat men zich niet blij maken met die paar botjes die het kabinet onze kant op gooit.

1 Reactie
r d h
r d h13 jan. 2022 - 12:58

Open moet..