Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vertrouw ook voor je oude dag op Mark Rutte

  •  
15-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1267 keer bekeken
  •  
221215-1500pixels-Pensioenstelstel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Effie2
Effie216 dec. 2022 - 10:11

Het oude pensioenstelsel piept en kraakt. Nét als veel van de ouderen die een dag in hun vijf- of zesdaagse werkweek voor hun aanvullende pensioen hebben gewerkt. Of dat nieuwe stelsel op een deugdelijke basis steunt, en dat het heus wel goed komt, waag ik ernstig te betwijfelen. Daarvoor heeft 'kampioen crisisveroorzaker' premier Rutte met z'n winstmaximalisering, individualisering, zelfredzaamheid, en wachtlijsten, al téveel van de solidariteit tussen de burgers kapotgemaakt en de kloof tussen arm en rijk al zódanig vergroot, dat de vaste lasten steeds meer burgers boven het hoofd groeien. Financieel flink uitgekleed, houd ik niet van gokken. Maar wél van zekerheid. Heb kamerdebatten op dit dossier gevolgd, en geloof in het negatieve oordeel hierover en de dringende waarschuwingen van o. m. Pieter Omtzicht en tal van gezaghebbende pensioendeskundigen dit nieuwe stelsel niet in te voeren. D66, PVDA, en Groen Links lijken, ondanks de onzekerheden die er nog zijn, onder voorwaarden, die nog ingevuld moeten worden, tóch akkoord te gaan met de invaren van dit nieuwe pensioenstelsel. Dit zou tot een meerderheid in beide kamers leiden. ...Gaan we straks massaal het schip in? Werkgevers zouden geen risico meer lopen en beleggers en hun aandeelhouders zien er reikhalzend naar uit er hun verdienmodel fors mee te verhogen. Wie betaalt dit? Het individualiseren van andermans pensioenrechten is erg ingewikkeld, en lijkt de solidariteit binnen de samenleving nog verder kapot te maken.

EUpiet
EUpiet16 dec. 2022 - 0:21

Nou klaarblijkelijk vinden PvdA en GL het uitstekend dat alle solidariteit uit het stelsel wordt gesloopt, dat het een pensioen wordt wat afhankelijk is van de bewegingen van de markt en dat met de transitie 70 miljard gemoeid is. Ik ben benieuwd wat het wisselgeld is. Dit moest er natuurlijk doorheen geramd worden voor de provinciale staten verkiezingen. Er rest nu alleen nog maar een gang naar de rechter om te proberen het tegen te houden. Daar zijn al initiatieven toe. Sluit je aan. En oh ja, voor mij pakt het nieuwe stelsel volgens de berekeningen niet slecht uit, maar voor heel veel anderen wel. Ook de jongeren komen nu in een heel onzekere situatie terecht. Dat is onacceptabel.

badgast
badgast15 dec. 2022 - 22:45

Als het nou nog alleen Rutte was. Maar de hele coalitie èn PvdA èn GL hebben vóór gestemd. Wij mogen door het ijs zakken met zo’n “beschikbare premie” pensioen. Nul garantie dat er ook maar een stuiver per maand aan pensioen gaat komen na 48 jaar premie betalen.

Déjà vu
Déjà vu15 dec. 2022 - 21:10

Het nieuwe pensioenstelsel is er net door heen gekomen! Naast het gegeven dat er straks -in dit land- in het nieuwe jaar een miljoen mensen zullen zijn die geen maaltijd meer kunnen betalen, stemt dit niet tot vrolijkheid.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa15 dec. 2022 - 13:14

Ja, ambtenaren en politici zeggen altijd dat 'alles wel goed komt' Ze hebben een vertekend en onrealistisch wereldbeeld, omdat ze vanzelf geld krijgen. Voor hen komt alles altijd 'wel goed' omdat wij hen (onder dwang) betalen

2 Reacties
EenMening3
EenMening315 dec. 2022 - 18:45

Voor ambtenaren is er altijd budget, ze hoeven niet eens te weten waar het vandaan kom. Op dit moment ziet het er niet zo slecht uit voor ouderen. De pensioenen gaan door de stijgende rente voor het eerst in jaren weer omhoog, soms zelfs met ruim 14 %. De AOW wordt met 10 % verhoogd.

LaBou
LaBou 15 dec. 2022 - 21:40

"Op dit moment ziet het er niet zo slecht uit voor ouderen." Voor die oudere gepensioneerde op korte termijn misschien niet. Maar het is de langere termijn die telt. En die ouderen gaan dat waarschijnlijk nog merken maar al die jongeren die nu denken dat ze spekkoper zijn gaan er achter komen dat ze genaaid zijn, ook en vooral door de partij die het hardst heeft lopen roepen dat ze oneerlijk behandeld werden.