Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vertel, Yernaz

  •  
13-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Landelijke lijsttrekkers debatteren in Amsterdam

© 2018-02-09 21:36:15 AMSTERDAM - Yernaz Ramautarsing (Forum voor Democratie) komt het podium op tijdens het debat in De Balie over de toekomst van de stad en de aanstaande gemeenteraadsverkie

Wat wil je met de stelling dat er verschil is in IQ tussen volkeren? Waar moet die gedachte uiteindelijk toe leiden?
Het is voor mij geen vraag waar iemand heen wil met argumenten over de vermeende intellectuele minderwaardigheid van andere volkeren. Zoals het geen vraag is wat iemand wil die de islam niet verenigbaar vindt met democratie of de aanwezigheid van Afrikanen een gevaar vindt voor “onze” vrouwen.
Toch moet die vraag gesteld worden. Je kunt je in het moeras van rassentheorieën laten meetrekken, of dat van gedachten over de antidemocratische aspecten van de islam, of dat van pornografische angstdromen over donkere, groot geschapen geweldenaars die onze blonde deernes nemen, maar dat moet je helemaal niet doen. Deze dingen zijn onder verstandige mensen net zo min onderwerp van discussie als de platte aarde of de genezende werking van door Jomanda “ingestraald” water. Nee, de vraag is waar iemand heen wil met zulke ideeën. En ook al ligt het antwoord voor de hand, stel hem. En blijf ‘m stellen.
Vergelijk het met een kleuter die om een keukenstoel vraagt. En vervolgens om een schaar. En daarna om een mok. Ga je als ouders toekijken hoe hij op de stoel gaat staan, het keukenkastje opent, de navulverpakking wasmiddel openknipt en er een mok vol uit schenkt? Ga je als redelijke volwassene over elke stap in gesprek met je kleuter – nou vooruit, als je maar voorzichtig bent met die schaar? Of vraag je meteen wat de bedoeling is van de hele poppenkast?
Ik weet wel hoe Yernaz Ramautarsing zou reageren: Er is toch niks mis met een keukenstoel? Ik heb helemaal niet om een keukenstoel gevraagd, maar wat zeur je nou! Het is een maar een stoel.
Dat is alvast stap één.
De kranten schrijven op dit moment allemaal over IQ en ras, waarbij ze twee achterhaalde en wetenschappelijk vrijwel waardeloze begrippen herintroduceren in het nationale debat. Tom Kellerhuis van HP/De Tijd vindt het een “uitgemaakte zaak” dat “bepaalde volkeren slimmer zijn dan anderen.”
Zei ik stap één? Het keukenkastje is al open.
Dus, Yernaz. Wat wil je op die stoel? Wat wil je met de stelling dat er verschil is in IQ tussen volkeren? Waar moet die gedachte uiteindelijk toe leiden? Ik ga niet in discussie over de stelling an sich, want normale mensen vinden de gedachte dat Surinamers dommer zijn dan Nederlanders oninteressant. Minstens. Vertel maar eens waar je heen wilt. Stel, we besluiten dat Surinamers domme mensen zijn. Wat is dan de volgende stap, Yernaz?
Wil je iets uit het keukenkastje pakken? Wat dan, Yernaz? Een immigratiebeperking voor mensen uit “domme landen” misschien? En dan? Beperking van de rechten van “genetisch dommere” mensen? Om hen te helpen, natuurlijk! Dat je niet denkt dat ik achterdochtig ben. Of dacht je meteen aan het terugsturen van mensen met een “wetenschappelijk aangetoonde” ongeschiktheid voor het bestaan in ons hoogbegaafd werelddeel? En wat wil je daarna met mensen die om andere redenen niet kunnen voldoen aan de eisen van ons raspaardje van een supermaatschappij? Mensen met het syndroom van Down bijvoorbeeld? Ik dacht, ik vraag het gewoon even.
Vertel, Yernaz. We willen het weten.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Rob van Kan
 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.