Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vertel het eerlijke verhaal over de dieren in de veehouderij

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
varken
Brechtje Wensveen was in mei betrokken bij een stalbezetting in Boxtel. Woensdag stond zij voor de rechter. Daar hield zij onderstaand betoog.
Edelachtbare,
Veeboeren zeggen regelmatig: “Die mensen uit de stad, die hebben geen idee hoe het er in een stal aan toegaat. Ze moeten gewoon eens komen kijken.” Ik ben het daarmee eens. Het beeld dat veel mensen hebben van dieren in de veehouderij, klopt niet met de werkelijkheid.
Er wordt door de sector, de overheid, en reclames een veel te rooskleurig en onvolledig beeld geschetst over het leven van dieren in de veehouderij. Het gedeelte van het lijden en sterven van dieren wordt altijd weggelaten. We weten uit wetenschappelijk onderzoek van onder anderen Frans de Waal dat dieren elke emotie en elke pijn ervaren die mensen ook ervaren. En ondanks deze kennis, laten we dieren in afschuwelijke omstandigheden leven en sterven.
Het minste wat we voor dieren kunnen doen, is het volledige en eerlijke verhaal over hun leven en sterven vertellen. Consumenten hebben recht op die informatie om een bewuste keuze te kunnen maken. En als de veehouderij niets te verbergen heeft, zou transparantie geen probleem moeten zijn. Maar die transparantie is er nu niet, en wordt sterk tegengewerkt.
Er is op legale manieren geprobeerd om hier verandering in te brengen. Begin 2019 was ik bij een debat in de Tweede Kamer. Hier werd de motie van de PvdD over “de volledige werkelijkheid achter vlees, vis, zuivel en eieren bekendmaken” besproken. De motie werd weggestemd. Minister Schouten gaf in datzelfde debat aan dat de consument zelf verantwoordelijk is voor het verkrijgen van juiste informatie over het wel en wee in de veehouderij.
Maar hoe kan de consument dat doen als er een onvolledig en rooskleurig verhaal wordt verteld? Mensen weten vaak niet dat varkens tussen stangen staan waarin ze zich niet eens om kunnen draaien. We zien geen reclames van biggen die doodgeslagen worden of liggen te creperen. We zien geen reclames van varkens in de gaskamers van het slachthuis.
Ook worden beloftes van de politiek niet nagekomen en wetten niet nageleefd. Bijvoorbeeld: het afknippen van staartjes is al sinds 1991 verboden maar het gebeurt nog steeds en wordt gedoogd. De biggensterfte had moeten dalen, maar is gestegen. Bijna 6 miljoen biggen per jaar overlijden al in de stal. In 2002 is beloofd dat in 2022 het perspectief van het dier leidend zou zijn in de veehouderij. We komen nog niet eens in de buurt.
Ik zelf heb online over deze onderwerpen meegesproken. Ook daar word een rooskleurig verhaal verteld door de sector en belanghebbenden. Elke keer als ik met feiten kwam over het lijden en sterven van dieren in de stal, of tijdens het transport, en in het slachthuis, dan werd ik uitgescholden, bedreigd, geblockt van de pagina of online gestalkt. Of er werd gezegd: “Dit gebeurt niet in Nederland.” Het gebeurt wel!
Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarom ben ik blij dat er mensen zijn die dat voor ze doen. Door beelden zoals uit Boxtel te tonen, kunnen mensen niet meer zeggen: “Dit gebeurt niet in Nederland.” En dat is wat mensen letterlijk zeiden na de actie: “Is dit in Nederland?”
Het is triest dat het zover heeft moeten komen. Meedoen aan deze actie was voor mij een noodkreet, naar de veehouderij, de overheid en de consument. Ik voer helemaal niet graag actie op deze manier. Ik hou er niet van om mensen te laten schrikken of boos te maken. Ik snap dat het schrikken is als er ineens zoveel mensen op je erf staan. Ik snap ook dat het als een persoonlijke aanval voelt. Veel liever ga ik een gesprek aan, maar gesprekken hebben de afgelopen tientallen jaren nog niet tot verandering geleid.
Mensen die een autoruit inslaan om een hond uit de hitte te redden, worden helden genoemd. Waarom worden wij gezien als criminelen als we voor veedieren opkomen?
“Boeren houden van dieren, en zorgen goed voor ze”, wordt veel gezegd. Ik geloof dat veel boeren binnen de wet goed voor hun dieren zorgen. Ik geloof ook dat er boeren zijn die van hun dieren houden. Ik ben hier niet om goede intenties in twijfel te trekken. Maar laten we reëel zijn. Dieren hebben niets aan goede intenties. Wie denkt echt dat het in het belang van het dier is, om te leven zoals we op de beelden van Boxtel gezien hebben? Naar mijn mening moeten we niet onszelf en onze belangen, maar het perspectief van het dier centraal stellen.
Ik ben een brave burger. Ik ben 37 en ben nooit eerder met justitie in aanraking geweest. Ik heb altijd gewerkt, en doe sinds mijn 18e vrijwilligerswerk. Ik zing in een koor, en doe aan sport. Deze hele actie en de nasleep viel me erg zwaar.
Ook bij veeboeren en in de samenleving spelen veel heftige emoties. Dat is vervelend voor alle betrokkenen, ik zou willen dat dan anders kan. Maar ik vind dat we nooit mogen vergeten dat ons ongemak in het niet valt bij het lijden van dieren waar het hier om gaat. Wij nemen dieren alles af wat ze bezitten. Hun vrijheid en hun leven. En we doen dat in een tijd waarin we niet meer afhankelijk zijn van dierlijke producten voor ons overleven. We hebben de luxe om liefdevollere keuzes te maken.
Activisten krijgen vaak het verwijt dat ze hun mening opdringen. Maar dringen wij als maatschappij niet onze mening aan dieren op? We houden dieren gevangen, ze zijn weerloos tegenover ons, en ze lopen echt niet vrijwillig het slachthuis in. Ik heb bijna een etmaal in de cel gezeten en dat was geen pretje, ik wens geen enkel levend wezen een leven in gevangenschap toe.
Nogmaals, als je trots bent op je bedrijf en als de overheid trots is op de sector, dan zou volledige transparantie geen enkel probleem moeten zijn. En dat is waar deze actie over gaat. Wees eerlijk, vertel het volledige verhaal, laat de waarheid zien. Wat is er aan deze industrie dat zo verborgen moet blijven? Was er ook zoveel boosheid geweest als er een aardbeienkas was bezet?
Ik wil graag afsluiten met een citaat van CDA-politicus Jaco Geurts, hij zei: “Ethiek is niets anders dan eerbied voor het leven.” Ik heb eerbied voor elk leven, ook voor dierenlevens. Edelachtbare, ik vraag u, om in uw uitspraak recht te doen aan de echte slachtoffers. De dieren. Dank u wel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (79)

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander14 nov. 2019 - 14:17

Mooi verwoord, Brechtje. Burgerlijke ongehoorzaamheid zonder eigen gewin met als doel schrijnende situatie in de publiciteit te brengen kan een politiek scherpen en de democratie veranderen/versterken. Daar is moed voor nodig. Echte dierenrechten gaan hand in hand met inkrimpen van de veestapel, meer biodiversiteit, schonere lucht, minder stikstof een beter klimaat, noem maar op. Nu, ja de wet is overtreden, dus daar zal wel een straf bij horen. Nu maar hopen dat de rechters niet bezwijken onder de maatschappelijke druk van de Callonnetjes die schreeuwen om zware straffen en alleen uit eigen belang op het binnenhof rond lopen te bulderen. Die met de tractor als wapen gevaarlijke overtredingen maken en nogal wat - meer dan alleen een hekje of het Malieveld- vernielen.

Greendutch
Greendutch13 nov. 2019 - 15:56

indrukwekkende woorden, hopelijk luistert de rechter want ik ben blij dat er mensen -journalisten en anderen- zijn die zorgen dat zaken naar buiten komen en niet achter muren en deuren afgeschermd blijven. in alle gevallen waar pers en beschermers geen toegang en/of antwoorden op vragen krijgen gebeuren dingen die niet deugen. (zie voorbeelden bij keuringsdienst van waarden, ook in politiek, besturen v bedrijven / banken / organisaties enz) en zodra iemand geen verantwoording aflegt is mijn vertrouwen weg. iemand mag dingen verkeerd doen maar dient ervan te leren. de visie van anderen helpt dan . biologische boeren zijn maar al te blij om aan iedereen te laten zien én te vertellen over, wat zij doen! en zij staan niet meteen agressief klaar met geweld .

Ernst3
Ernst38 nov. 2019 - 14:04

"... op de beelden van Boxtel gezien hebben?" Juist, over die beelden heb ik grote twijfels. Uren lange bezetting, de verzamelde pers voor de deur - en dan film je zelf met je mobieltje? Die je dan ook nog eens pas weken later naar buiten brengt. Hoe geloofwaardig is dat ? Wees eerlijk, vertel het volledige verhaal.

1 Reactie
Indie2
Indie28 nov. 2019 - 17:41

Wat ironisch dat je zegt dat ze het volledige verhaal moet vertellen, aangezien dit dus letterlijk het gene is wat met deze actie is gedaan. Waarom denk je dat de media niet naar binnen mocht? Omdat het er zo gezellig aan toe gaat binnen of omdat ze de kreupele, creperende en dode biggen eerst moesten verwijderen en de bloedspetters van de muren schrobben? Oh maar wacht even, zelfs dan zou Nederland te zien krijgen dat de zeugen tussen metalen stangen vastzitten en de varkens in hun eigen uitwerpselen leven, geen spleetje daglicht te zien krijgen, en in een overweldigende ammoniaklucht zitten waardoor de journalisten niet meer normaal zouden kunnen praten? De beelden zijn overigens per direct in media gekomen, geen idee hoe je erbij komt dat dit weken geduurd zou hebben. En ja, met een mobiele telefoon maar ook met grote camera's is er gefilmd en gefotografeerd. Your point being...?

dirkdirk
dirkdirk8 nov. 2019 - 10:00

Ik vond de straf voor deze groep criminele inbrekers veel te laag. Net alsof elk doel de middelen heiligt, vertelt ze haar verhaaltje, en dat moet het inbreken bij een hardwerkende boer goed maken? En dan dat zielige gedoe, over een nachtje cel. Wat had u dan gedacht, dat u na een inbraak in een bedrijf, en een illegale bezetting van hetzelfde bedrijf, u bloemen en een bedankje zou krijgen? Over de dieren, kan ik een eind met u meegaan, al lijkt me de afschaffing van de veeteelt in Nederland, juist slecht voor het welzijn van de dieren. Het verplaatst zich naar andere landen, en ik heb met eigen ogen gezien hoe ze daar met dieren omgaan. Gruwelijk, en zonder enig mededogen. (Azië , Kroatië ,Rusland en nog wat plaatsen) Dan zijn de dieren in Nederland, en west Europa beter af. Ik denk dat u strijd echt anders gevoerd moet worden, en ik wens u daar veel succes mee.

3 Reacties
Ernst3
Ernst38 nov. 2019 - 14:03

Geheel mee eens. Artikel 138, huis en erf vrede breuk, daar staat 1 jaar cel op, met een groep, dreiging 2.7 jaar. En wat eist de rechter? 1 week.

Indie2
Indie28 nov. 2019 - 17:55

Wellicht is je dit ontgaan, maar je zou de dag van vandaag geen stemrecht hebben als de wetten niet zouden zijn overschreden. Vrouwenrechten, homorechten, de afschaffing van slavernij en de onafhankelijkheid van talloze naties zijn enkele voorbeelden die we te danken hebben aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze activisten zijn niet voor de lol de hel op aarde binnengetreden en hebben niet voor de lol hun vrijheid en een strafblad met alle gevolgen van dien geriskeerd. Ze deden dit voor een hoger doel. Over enkele jaren wordt met schande teruggekeken naar hoe we dieren in de bio-industrie behandelden, net als hoe we nu terugkijken naar slavernij (hoewel dit nog steeds gaande is, maar de meesten hebben iig het besef gekregen om in te zien dat het fout is). Gelukkig wordt wereldwijd actie gevoerd voor dierenrechten, dus maak je geen zorgen hoor. De bio-industrie in Nederland gaat, net als op de rest van de wereld, verdwijnen. De mensen die begaan zijn met dieren pleiten voor een samenleving waarin dieren niet als product behandeld worden, dus dan zou de vraag naar uitbuiting van buitenlandse dieren niet toenemen. Bovendien is de bio-industrie de grootste bijdrager aan klimaatdestructie, dus we kunnen maar beter opschieten als we nog iets van een toekomst hier op deze aardbol willen.

dirkdirk
dirkdirk9 nov. 2019 - 9:32

Indie 8 november 2019 at 18:55 Appels en peren. Slavernij vergelijken met veeteelt, hoe verzin je het? Ik hoef toch verder niet te gaan uitleggen dat u hele verhaal totale onzin is?

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2019 - 9:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 10:26

Geen wonder dat er voor een beetje fatsoenlijke boer geen droog brood valt te verdienen?

Gefaald
Gefaald8 nov. 2019 - 8:03

Dieren zijn geen mensen, en in de natuur worden dieren van een andxere soort keihard bejaagd, gemarteld en opgevreten. Dan doen wij mensen het erg netjes. Wij slachten bijna pijnloos en heel snel. Wij verzorgen de beestjes goed. Meat the Victims is een van de natuur losgeslagen elitair clubje stadsbewoners met een arrogante houding jegens andersdenkenden. Ze menen dat ze boerengezinnen mogen intimideren en mogen inbreken. Ze zijn verblind door een onnatuurlijke ideologie. Mensen hebben dierlijke producten van nature nodig, zoals ijzer en vitamine B12 dat eigenlijk alleen goed binnen te krijgen is met de consumptie van dieren. Het leven is eten en gegeten worden, zoals de "lieve dieren" ons laten zien als we ons op onvoorzichtige wijze in hun territorium begeven. Dan worden wij namelijk opgevreten.

7 Reacties
quatsch
quatsch8 nov. 2019 - 10:17

De meeste scholieren zijn ongesteld bij gymles. U was het, zo te lezen, bij biologie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 10:21

bio-industrie in verband brengen met natuur slaat als een tang op een varken.

FransBrinkman
FransBrinkman8 nov. 2019 - 13:55

'Mensen hebben dierlijke producten van nature nodig, zoals ijzer en vitamine B12 dat eigenlijk alleen goed binnen te krijgen is met de consumptie van dieren.' Heeft u wellicht een verwijzing naar afdoende wetenschappelijk bewijs? Dieren in de vrije natuur eten alleen als ze honger hebben en ze houden geen dieren maar jagen - wat maakt u een onzinnige vergelijking tussen mens en dier.

ton14024
ton140248 nov. 2019 - 15:46

´´als we ons op onvoorzichtige wijze in hun territorium begeven´´ Zeg dat maar tegen die biggen in de stal.

Indie2
Indie28 nov. 2019 - 18:17

"Wij slachten bijna pijnloos en heel snel. Wij verzorgen de beestjes goed." Onder iemand een goede verzorging geven, versta ik niet dat iemand tegen hun wil in onverdoofd wordt gecastreerd en gemutileerd, verkracht, gevangen gehouden, wordt gescheiden van hun moeder en, als ze te zwak zijn, tegen de muur aan wordt geslagen om ze te doden of, als ze het wel hebben gehaald tot het slachthuis, een lange pijnlijke vergassing die regelmatig niet lukt of niet lang genoeg voor bewusteloosheid zorgt zodat bij volle bewustzijn hun keel wordt overgesneden en ze bij volle bewustzijn in een heet bad worden gegooid om te ontharen. Hoe durf je te zeggen dat wij "de beestjes" goed verzorgen. Verdiep jezelf voordat je zulke leugens verspreidt. https://www.animalrights.nl/stop-de-slacht/varkens` Oh en Gefaald, B12 wordt geproduceerd door bacteriën, niet door dieren. Vroeger kregen we genoeg B12 binnen via bacteriën die in de grond en dergelijke leefden, maar tegenwoordig komen we daar niet of amper meer mee in aanraking. Dieren in de bio-industrie krijgen B12 geïnjecteerd of gesuppleerd in hun voeding... Je kan dus ook gewoon zelf dat supplementje nemen. Ijzer kun je ook prima voldoende binnenkrijgen via een plantaardig dieet.

Gefaald
Gefaald9 nov. 2019 - 8:26

@Indie Dieren in de bio-industrie krijgen GEEN vitamine B12 geïnjecteerd !!!! Lieg niet svp. Vlees is eigenlijk de enige goede en sowieso de enige natuurlijke bron van vitamine B12. Dat het menselijke organisme zo'n diergebonden stof nodig heeft is een bewijs voor ons natuurlijke omnivoorschap. Ik heb vooral medelijden met de kinderen van veganisten, die grootgebracht worden met grote gebreken in de opbouw van hun lichaam. Maar ik blijf wel voor het primaat van de ouders, als je je kinderen krakkemikkig wilt maken dan moet dat mogen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2019 - 11:41

Het maakt niet uit waar de B12 vandaan komt, zolang men er voldoende van binnenkrijgt. De zg natuurlijke vorm komt ook voor in eieren en melk. Het eten van vlees is niet noodzakelijk.

mjansen2
mjansen28 nov. 2019 - 7:05

Onmiddellijk afschaffen die intensieve veehouderij! Met genoeg financiele compensatie van de overheid, die de boeren nog slechts een aantal jaren geleden stimuleerde om megastallen te bouwen, omvormen tot biologische bedrijven met oog voor het welzijn van dieren. Lekker buiten grazen en ook het stikstofprobleem is dan opgelost voor zover dit is toe te schrijven aan de veehouderij.

Andy JPL
Andy JPL8 nov. 2019 - 5:58

Ik wil niet vervelend doen, maar ik het het idee dat boeren voor de activisten en veel mensen aan de linkerkant van het politieke spectrum hetzelfde zijn als Marokkanen voor veel mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Er zitten een paar slechten tussen, dus zijn ze allemaal slecht. Zelf woon ik tussen de boeren en zie ik met hoeveel liefde de echte boeren met hun dieren omgaan. Natuurlijk zitten er ondernemers tussen die met hun megastallen eigenlijk geen boer meer genoemd kunnen worden, maar hier komt dit vergelijking weer met Marokkanen. Ook daar zitten rotte appels tussen, maar dat zegt absoluut niets over de Marokkanen als groep mensen. Verder bestaat er niet iets zoals een liefdevolle keuze. Levende wezens eten nu eenmaal levende wezens. Of het nu andere dieren zijn of planten, we kunnen er niet omheen wezens dood te maken voor ons eten en de pijn? Wij mensen hebben bepaald wat er nodig is om pijn en gevoel te kunnen hebben en daarom bepaald dat wezens die niet aan die dingen voldoen dan ook geen pijn kennen. Zo kunnen wij het goed praten dat wij wezens doden om te overleven. Net zoals men dat 100 jaar geleden nog met dieren deed. Wij begrepen toen ook niet dat dieren gevoel hadden. Maar goed, laten we deze menselijke arrogantie even aan de zijde schuiven... Ik vind het goed dat u misstanden aan de kaak stelt en dat u het duidelijk maakt dat het allemaal nog niet perfect is, echter als u teveel buiten de lijntjes kleurt, worden mensen daar niet vrolijk van en u zult het toch moeten hebben van de publieke opinie wilt u in enig opzicht gelijk krijgen. U kunt dit ook op een positieve manier doen, door naar meerdere boeren in het land te gaan en vragen of u mag kijken. Meestal krijgt u dan gewoon een rondleiding en laat de boer dan vol trots zien hoe deze zijn best doet voor zijn dieren. Dan zou u kunnen publiceren dat het ook zo kan en dat het dan ook onbegrijpelijk is dat er ondernemers (ik weiger ze boeren te noemen) zijn die niet zo op de dierenwelzijn letten.

2 Reacties
FransBrinkman
FransBrinkman8 nov. 2019 - 14:01

Deze mogelijk wat burgerlijker mevrouw betoogt nu juist dat er geen transparantie en informatie is. En minister Schouten kent de Warenwet niet: de consument moet geïnformeerd worden. (Mooie boel als ik bij aankoop van een potje jam naar de fabriek moet om te zien wat er in gaan.)

DaanOuwens
DaanOuwens10 nov. 2019 - 21:44

@ Andy JPL Jij schrijft: Andy JPL 8 november 2019 at 06:58 Ik wil niet vervelend doen, maar ik het het idee dat boeren voor de activisten en veel mensen aan de linkerkant van het politieke spectrum hetzelfde zijn als Marokkanen voor veel mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Er is een belangrijk verschil tussen Marokkanen en boeren. Niet alle Marokkanen zijn slecht en bijna alle boeren zijn slecht. Nog geen 5% van de boeren produceert op een diervriendelijke en milieuvriendelijke manier. Als er sprake was van een normale bedrijven zouden vergunningen ingetrokken worden en het bedrijf gesloten. Een enorme stikstof uitstoot, regelmatig gif verspreiden waardoor hele dorpen ziek worden en de afgelopen week sluiten de drinkwaterleidingbedrijven de inname van water omdat er veel te veel landbouwgif in de rivieren zit. Dus als je boeren wil vergelijken, vergelijk ze dat met een chemische fabriek. En dan nog valt de vergelijking in het nadeel van de boeren uit. Overigens ben ik niet verrast over je vergelijking. Veel boeren en sympathisanten stemmen extreem rechts. Het is ook volk dat nauwelijks verander bereid is. Boeren willen dat hun kinderen ook boer worden. En aanpassing aan nieuwe regels en nieuwe inzichten gaat in de agrarische sector ontzettend langzaam. Zo zijn deze problemen ook ontstaan. De immigratie van mensen uit andere landen en de aankomst van vluchtelingen valt ook slecht bij boeren. Dat is immers ook een verandering en daar houdt deze groep niet van. Ook vanwege dit soort opvattingen wil extreem rechts een zwarte piet. Dus als boeren willen wijzen naar een groep die afkeer verdiend dan is de keuze voor Marokkanen geen verrassing. Maar zoals ik al schreef gaat die vergelijking nogal mank. Want ongeveer 30% van de Marokkanen komt ooit in aanraking met de politie terwijl meer dan 90% van de boeren zijn vee mishandeld, milieuschade aanricht en zichzelf een riant inkomen toedeelt. Dat leidt tot de conclusie dat links gelijk heeft en rechts niet. Dus je maakt een onverstandige vergelijking.

Pater
Pater8 nov. 2019 - 5:35

"Waarom worden wij gezien als criminelen als we voor veedieren opkomen?" Tip: omdat je inbreekt en vervolgens de boel bezet. Ter info: dat mag niet ! "We zien geen reclames van varkens in de gaskamers van het slachthuis." Met alle respect voor dieren, en met mijn uitdrukkelijke mening dat de bioindustrie op een weerzinwekkende wijze omgaat met dieren, wil ik graag gezegd hebben dat ik deze vergelijking met de gaskamers uit de concentratiekampen even weerzinwekkend vind.

5 Reacties
Fleur Tje
Fleur Tje8 nov. 2019 - 8:58

Beste Peter, dit is geen vergelijking. Dit is echt! Varkens worden in gaskamers met koolzuurgas (co2) gestopt bij de slachting. Dit onder het mom van verdoving en pijnloze dood. Ik denk dat het onnodig te zeggen is dat dit geen pijnloze dood is. Varkens voelen 20 seconden totale angst, verstikking en het branden in de longen. Google is je beste vriend, maar laat me je waarschuwen van tevoren. Eens gezien, kun je nooit meer niet zien. Als ik het zo zeg: Er waren er 60.000 in een kamp voor 6 maanden, waarna ze vervoerd werden, De rit was voor sommigen van hen al dodelijk, toen ze aankwamen werden ze onthaard en vergast. Over wie denk je dan dat ik het heb?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 10:13

Pater je hebt er associaties bij, dat begrijp ik, maar het is ook een letterlijke beschrijving. Kippen en slachtvarkens worden met CO2 verdoofd, waarbij bij varkens hele hoge concentraties worden gebruikt. "Belangrijkste zorgpunten zijn dat inademen van hoge CO2 concentraties pijnlijk is en leidt tot benauwdheid voordat dieren het bewustzijn verliezen. Dit veroorzaakt angst, pijn en lijden van dieren." https://edepot.wur.nl/418936

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 10:29

PS De medewerkers van Wageningen University zijn geen activisten. Het lezen van het hele rapport is ook goed mogelijk voor niet-wetenschappers.

Pater
Pater9 nov. 2019 - 3:07

Jullie hebben gelijk, ik maak een fout.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 nov. 2019 - 15:07

Pater als altijd de redelijkheid zelf.

Antipopu
Antipopu8 nov. 2019 - 5:24

Dag Brechtje Mooi stuk geschreven zoals je ook in de reacties kunt lezen. Je bent niet alleen ! Ik vind jouw aanpak goed overdacht en strategisch goed gedaan. Ik schrijf veel minder goed dan jij. Daarom dank voor jouw artikel.

quatsch
quatsch8 nov. 2019 - 2:57

Iedereen kent ze wel: junkies. Verslaafden aan heroïne, cocaïne, methadon, alcohol, sigaretten en wat dies meer zij. De maatschappij ziet niet graag junkies, en zorgt er dus voor dat deze middelen duur zijn. Ja, een verslaving hebben is een dure aangelegenheid! Tot op heden is er een junk geweest die de dans ontsprongen is. Hij wordt nu nog niet als zodanig aangeduid, maar is het wel! Hij kan zijn spulletje spotgoedkoop halen bij de supermarkt. U raadt het al, we hebben het over de vleesjunk. Waar de andere junkies plantaardige middelen tot zich nemen, moeten levende wezens geslachtofferd worden om in de behoefte van de vleesjunk te voorzien. Als het op maatschappelijke kosten aankomt, stelt de vleesjunk alle overige junks in de schaduw! Het wordt tijd dat deze ziekte behandeld gaat worden!

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 14:13

Haal het veganisme er maar weer meteen bij! Denk je dat je iemand daar een dienst mee wijst. Mensen zijn omnivoren. Dat wil niet zeggen dat dieren geen normaal leven moeten kunnen leiden. Onze hele spijsvertering is daarop ingesteld. Ik weet nu al dat je dat zult ontkennen. Minder vlees eten en dieren een dierwaardig bestaan geven vind ik prima. Dat betekent voor mij helemaal geen megastallen, die moeten sowieso de wereld uit, te beginnen met Nederland.

quatsch
quatsch8 nov. 2019 - 16:37

@minoes Junkies sluiten hun ogen voor de effecten van hun verslaving en bagatelliseren het daarnaast ook nog eens. Een vleesjunkie zoals jij past ook prima in het geschetste plaatje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 1:57

Quatch Je weet niet hoe ver je ernaast zit, maar ik begrijp; extremisten blijven extremisten, zo rechtlijnig als de pest. Het zij je vergeven.

quatsch
quatsch9 nov. 2019 - 13:27

Ben geen extremist, slechts iemand die heel slecht tegen hypocrisie kan. Het zij je vergeven!

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2019 - 8:02

Hypocriet als je het eten van vlees als behorend bij de mens ziet( kijk alleen al naar het gebit) en belangrijk voor de gezondheid.. Jouw extremisme bestaat erin dat je alles of niets eist, anders deugt het niet. Dat heeft ook weinig te maken met wel of niet goede behandeling van dieren Willem/eisen. Een mens heeft heel wat minder vlees nodig dan dat er in het algemeen geconsumeerd wordt. Waarom zou dat hypocriet zijn. Heb ik ergens gezegd dat dieren geen dierwaardig bestaan moeten hebben. Daar kun je mij niet op betrappen. Maar als jij meteen van junkies spreekt dan ben je inderdaad extremist of je weet niet wat een junkie is. Dat is iets anders dan veganisme eisen. en zeggen dat dat gezond is en nodig t.b.v. dierenwelzijn. Jij denkt echter zeer rechtlijnig.

Martinel
Martinel7 nov. 2019 - 19:55

Het gaat hier niet om politieke partijen, maar om dieren.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 2:00

Volgens mij gaat het om dierenmishandeling. Een megastal is op zich al mishandeling!

Paul!
Paul!7 nov. 2019 - 19:54

Als het gaat om wat er precies gebeurd op veehouderijen is het nu vaak nog een welles/nietes-gebeuren. Het meest logisch lijkt het me dus om in iedere stal camera's te laten plaatsen en de beelden continu beschikbaar te stellen. Dan is er volledige transparantie, wat zowel in het voordeel is van de boeren als van de activisten. Dan kan immers iedereen zien dat het wel meevalt (zoals de boeren zeggen). Of juist niet (zoals de activisten zeggen). Over de kosten moet dan nog wel even worden nagedacht, misschien via een speciale transparantiebelasting op vlees?

2 Reacties
EmC2
EmC27 nov. 2019 - 22:45

Ik vind ook dat we camera's moeten plaatsen in elk huis zodat vrouwen niet worden geslagen.

Indie2
Indie28 nov. 2019 - 18:21

Ik vind dit een geweldig idee! Ga ervoor :)

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 nov. 2019 - 19:11

Hou toch op met dat sentimentele en hypocriet gedoe. Als je wilt weten hoe het op een varkenshouderij toegaat maak je een afspraak met een boer. Het gaat deze activisten helemaal niet om transparantie. Het doel is afschaffing van de veehouderij. Dat is het eerlijke verhaal.

5 Reacties
Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 23:11

Het eerlijke verhaal is, dat het jou allemaal niets uitmaakt, zolang jij je karbonaatje maar krijgt.

Antipopu
Antipopu8 nov. 2019 - 5:19

“ sentimenteel en hypocriet gedoe” Dit is precies wat de schrijfster bedoeld met haar verhaal. Door mensen zoals u zal nooit duidelijk worden wat er in de veeteelt gebeurd. U oordeelt en verhuld de waarheid. Het lijkt erop als of u geheel op de hoogte bent van de situatie in dit land omdat u mensen weg zet op deze manier. De kern van haar verhaal is alleen maar:......Laat het zien als je niets te verbergen hebt. De schrijfster is ook geen ongewassen uitkeringstrekker zoals in waarheidsverhullers kringen mensen die voor dieren op komen worden genoemd.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 nov. 2019 - 7:56

@Abma Leg eens uit waarom het aan mij ligt waarom u niet weet wat er in de veehouderij gebeurt? Als u zich nu eens aanmeldt bij varkens.nl en een abonnement neemt op de nieuwsbrief komt u meer te weten wat er speelt en ziet u waar varkenshouders open dagen organiseren voor een bedrijfsbezoek. U bent ook welkom als u geen (varkens)vlees wilt eten. Brechtje Wensveen had dat ook kunnen doen. En ja, ik vind het op een lijn stellen van mensen en dieren hypocriet en sentimenteel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 10:48

Het verschil tussen mensen en andere primaten is gradueel. De afstand tot varkens is wellicht wat groter maar in laatste instantie zijn we allemaal zoogdieren die pijn angst en andere emoties beleven. Niks hypocriets aan. Darwin schreef er al over, moderne wetenschappers, waaronder neurowetenschappers, doen er onderzoek naar.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 nov. 2019 - 14:46

@Defoe Wat ik hypocriet noem is zeggen dat je transparantie wil terwijl je het om de afschaffing van de veehouderij gaat.

Jan Man
Jan Man7 nov. 2019 - 18:55

Goed en genuanceerd stuk. “Activisten krijgen vaak het verwijt dat ze hun mening opdringen. Maar dringen wij als maatschappij niet onze mening aan dieren op? We houden dieren gevangen, ze zijn weerloos tegenover ons, en ze lopen echt niet vrijwillig het slachthuis in.” Helemaal waar!

1 Reactie
EmC2
EmC27 nov. 2019 - 21:50

Is het wel normaal om honden en katten te houden alsof het kinderen zijn. Ik ging vroeger kooltjes rapen op spoor voor de kachel. Wees blij dat je te eten hebt.. Je hebt mensen en dieren! Als je honger hebt zijn mensen erger dan dieren. Je hebt geen leed gezien, zo naïef.

EmC2
EmC27 nov. 2019 - 17:55

Biggensterfte 5 miljoen er zijn echter veel dood geboren biggetjes in een worp van 20 (gezond rond 13) https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Varken_(tam) Is niet dat boeren daar niets aan doen, elk dood varken kost tenslotte geld. https://www.veearts.nl/2019/biggensterfte-niet-gedaald-in-afgelopen-tien-jaar/ Er wordt vergeten dat levende haver net als de mens ook gewoon ziek kan zijn. Bij een mens op iets van 180.000. 773 doodgeboren, 1175 binnen 8 dagen, 1275 binnen 28 dagen en 502 na 28 dagen, en nog eens 607 binnen 1 jaar.=4332 https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/sterfte-rond-de-geboorte/cijfers-context/sterfte#node-perinatale-sterfte Studeren ipv demonstreren, dan komen er teminste oplossingen.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2019 - 7:03

@ EmC2 Jij schrijft: Studeren ipv demonstreren, dan komen er teminste oplossingen. In dit geval moeten veel mensen eerst nog ontdekken dat er een probleem is. Dus er kan helemaal nog niet gestudeerd worden. Pas als boeren vinden dat deze vrouw een zinvol verhaal heeft kan er verder gepraat worden. En de logische volgende stap is dat het sluiten van 75% van die varkensboerderijen. Uiteindelijk gaat het dus nog meer om besluiten in plaats van studeren.

EmC2
EmC28 nov. 2019 - 8:30

@Daan https://www.veearts.nl/2019/biggensterfte-niet-gedaald-in-afgelopen-tien-jaar/ I REST MY CASE

EmC2
EmC28 nov. 2019 - 8:32

@Daan Links staan er niet voor niets bij... Lees + Leer = studeer

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2019 - 8:22

Welke dieren waren het ook alweer waarbij verzuimd werd ze meteen aan te leggen als ze de tepel niet meteen konden vinden. Dat was juist heel belangrijk. De boer liet het geboren dier gewoon liggen alhoewel hij wist dat de eerste voeding heel belangrijk was voor de gezondheid van het dier en anders kans op overlijden heel groot was. Dat dier lag daar gewoon dood te gaan. Ik dacht dat dat over een kalfje ging, maar weet het helaas niet zeker meer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2019 - 17:41

Een indrukwekkend stuk. Wat U schetst was wel te zien in een Noorse documentaire over de varkensteelt. Zieke varkens die lagen te creperen omdat dat makkelijker was dan euthanasie toe te passen en biggen die dood werden geslagen tegen de muur. Afschuwelijk.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 14:09

En dan zeggen dat je van je dieren houdt!

Martinel
Martinel7 nov. 2019 - 16:25

Kijk nou eens naar die foto. Dan gaan je haren toch rechtovereind staan. Hoe kan men aan die dieren zulk lijden toestaan? Verplaats je eens in je zelf. Je wordt aan een ketting geketend, je wordt tussen twee stangen geplaatst, je pasgeboren baby's worden de oren doorboord, je moet je baby na 2 weken afstaan aan de overheid, die export bevordert. Je baby wordt weggevoerd ten behoeve van consumptie. Welk mens met menselijke waardigheden kan dit tolereren? En dan? Dan is het oogjes dicht en snaveltjes toe?

1 Reactie
KM2
KM27 nov. 2019 - 21:29

Ik heb op zich niks tegen de foto, vind de neus alleen wat aan de rode/donkere kant ipv roze.

Pensionada2
Pensionada27 nov. 2019 - 15:57

Ik ben ook nog nooit in zo’n stal geweest maar ik kan me wel iets voorstellen hoe het eruit moet zien als je duizenden varkens of tienduizenden kippen in stallen bij elkaar zet. Heb dus begrip voor haar aktie om meer aandacht te krijgen voor dierenleed. Toch had men na bv 1 uur de bezetting moeten afbreken. Men had al aandacht gekregen en beelden kunnen maken van de toestand in de cel. Daarna had men alle ruimte moeten geven aan de varkensboer.

1 Reactie
EmC2
EmC28 nov. 2019 - 8:39

En wel een mening.... Zucht.... https://www.varkens.nl/varkensbedrijven-zetten-deuren-open/

Zwerfstein
Zwerfstein7 nov. 2019 - 15:52

Goed verhaal en hier is weinig tegen in te brengen lijkt me. Waarom staat het sekte-achtige karakter van de Partij voor de Dieren me dan op één of andere manier zo tegen? Ik ga zelfonderzoek doen en kom bij u terug.

4 Reacties
Zwerfstein
Zwerfstein7 nov. 2019 - 17:00

Ik weet het niet. Met een beetje kwade wil zijn er wel meer politieke partijen die je als sekte zou kunnen zien: Forum tegen Democratie, SP, VVD, PVV...

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2019 - 18:54

SGP DENK etc

ton14024
ton140247 nov. 2019 - 19:00

Mag ik dit omschrijven als 4 verloren uren in het leven van Zwerfstein?

Zwerfstein
Zwerfstein7 nov. 2019 - 19:03

@Danielle: D'66, Groen Links.. @Ton: dat mag zeker! Ben ik het wel mee eens

herman46
herman467 nov. 2019 - 15:35

Als deze uit het hart gesproken woorden bij de OvJ en rechter kennelijk niet binnenkomen mogen we ons afvragen of ons 'recht' zich wel in de goede handen bevindt. Inderdaad, wie een autoruit in slaat om een hond uit een oververhitte auto te bevrijden gaat vrijuit en wordt geprezen. Terecht. Wie onze landbouwdieren te hulp snelt en hun beulen ontmaskert wordt gecriminaliseerd. Een rechtsstaat onwaardig!

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 14:26

"Minister Schouten gaf in datzelfde debat aan dat de consument zelf verantwoordelijk is voor het verkrijgen van juiste informatie over het wel en wee in de veehouderij." In dat geval is de overheid gehouden om ervoor te zorgen dat de consument ook werkelijk toegang heeft tot die informatie en dat is niet het geval - https://www.youtube.com/watch?v=XlXbdERcPDY

2 Reacties
FransBrinkman
FransBrinkman8 nov. 2019 - 14:07

De Warenwet schrijft voor dat er diverse product informatie wordt gegeven, geen exclusieve taak voor de consument.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 14:18

Dat noem ik de primaire verantwoordelijkheid afschuiven! Er bestaat ook nog zoiets als export. Het moet gewoon verboden worden die megastallen. Dieren hebben recht op een waardig bestaan overeenkomstig de natuur van het dier.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 nov. 2019 - 14:05

'Activisten krijgen vaak het verwijt dat ze hun mening opdringen.' Dat lijkt me de essentie van actievoeren, dat je je mening opdringt aan anderen. Boeren kunnen daar over mee praten. De eis van een week cel is belachelijk. Natuurlijk is de wet overtreden, dat ontkennen de actievoerders niet maar de actie is vreedzaam verlopen. Er is geen schade aangericht en de dieren zijn met rust gelaten. Dat er door de bezetting dieren geruimd moesten worden is te zot voor woorden. De actievoerders liepen allemaal in speciale pakken. Terwijl de andere varkensboeren nadat de actievoerders weg waren doodleuk in gewone kloffie naar binnen liepen. Als er besmettingsgevaar was dan was het door hun aanwezigheid.

8 Reacties
Henk van Sluis
Henk van Sluis7 nov. 2019 - 16:10

Als ik goed ben geïnformeerd is er, om de stal binnen te komen, met geweld een deur geforceerd. Wellicht geen grote schade, maar 'geen schade' en 'vreedzaam' zijn toch niet de eerste woorden waar ik aan denk in een dergelijke situatie.

LaBou
LaBou 7 nov. 2019 - 18:17

"..met geweld een deur geforceerd." Dan sta je natuurlijk ook niet achter die actie in Groningen waar een deur werd geforceerd. Of mogen boeren wel geweld toepassen bij hun demonstraties?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2019 - 18:56

LaBou, dan hadden ze de deur maar moeten rammen met een trekker toch?

Henk van Sluis
Henk van Sluis7 nov. 2019 - 19:24

@LaBou Klopt, ik sta ook niet achter de actie in Groningen. Maar volgens mij is de actie van die boer met zijn trekker ook niet gekwalificeerd als vreedzaam en geweldloos? Dat was namelijk het punt.

LaBou
LaBou 7 nov. 2019 - 21:17

Toch wel. Zelfs door reaguurders hier.

LaBou
LaBou 7 nov. 2019 - 21:18

Danielle, vanzelfsprekend. Met een trekker mag je alles, dat hebben de boeren wel laten zien. En dan krijg je nog je zin ook.

EmC2
EmC27 nov. 2019 - 21:41

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet. Want vindt u van krakers in uw huis? Wij zijn een open samenleving, we willen toch niet naar omheinde boerderijen?

LaBou
LaBou 8 nov. 2019 - 10:11

EmC2, leuk bedacht maar misschien moet je dat maar eens in een paar andere draadjes hier naar voren brengen. Draadjes waar nogal nadrukkelijk naar voren wordt gebracht dat rechten alleen gelden als het ons goed uitkomt. De rest is natuurlijk puur semantiek, bedacht als doodslaand non-argument.

r d h
r d h7 nov. 2019 - 13:48

Wow. Een goed en indrukwekkend stuk, waar voor dank.

1 Reactie
EmC2
EmC27 nov. 2019 - 18:01

Ik lees geen juridische argumenten.