Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verstekelingsapen worden proefkonijn

  •  
29-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-29-om-20.02.03
Vijf Java-apen die in 2014 als verstekeling op een containerschip de Rotterdamse haven binnenvoeren, krijgen een nieuw onderkomen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk: het grootste proefdiercentrum voor apen in Nederland.
De apen zullen zelf niet als proefkonijn fungeren, dat zegt het ministerie van Economische Zaken. Dierenvrienden kunnen daarmee echter niet opgelucht ademhalen. De vijf apen komen in een fokprogramma terecht en op hun nakomelingen zullen wél experimenten worden uitgevoerd. Het ministerie haast zich daarbij te zeggen dat het in het geval van Java-apen om gedragsonderzoek gaat, maar stichting AAP is desondanks teleurgesteld.
Sinds hun aankomst in Nederland zijn de apen officieel eigendom van het ministerie. De zorg was sinds het aanmeren in handen van Stichting AAP. Ondertussen werd gekeken wat de beste permanente opvangplek zou zijn voor de dieren, die vermoedelijk in Maleisië aan boord van het schip zijn geklommen.
Terugzetten in de natuur kan niet. Ook kunnen de apen niet in een dierentuin worden ondergebracht, omdat de dieren dragen van een herpesvirus zijn dat erg besmettelijk is voor andere dieren. Volgens een woordvoerder van het ministerie is gekozen voor BPRC omdat de huisvesting er ‘van hoog niveau’ is, de apen er veel ruimte krijgen en binnen een bestaande apenfamilie geplaatst kunnen worden.
Stichting AAP wilde de dieren het liefst op hun huidige adres houden, het opvangcentrum in Almere. De stichting heeft aangeboden de tijdelijke huisvesting om te bouwen naar een permanente verblijfplaats voor de apen. Het ministerie wil echter van geen wijken weten: volgens de woordvoerder zijn de apen ‘echt het beste af’ in een proefdiercentrum.
Bron: AD cc-foto

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.