Joop

Verslaving aan pijnstillers

  •  
04-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37621068045_d632213dae_k

© cc-foto: Beth

Medicijnverslaving is de doodsoorzaak van duizenden mensen. Dat willen we niet, en het is goed dat daar momenteel aandacht voor is.
In de vele jaren die ik nu werkzaam ben in de verslavingszorg is me duidelijk geworden dat verslaving aan alcohol in omvang misschien het grootste probleem op dit terrein is, maar zeker niet het grootste taboe binnen deze ondergewaardeerde discipline in de gezondheidszorg. Dat er mannen verslaafd zijn aan porno is bijvoorbeeld een veel gevoeliger probleem, zeker als ze daarnaast ook nog een duurzame relatie hebben. Hoe onnodig, onterecht en hinderlijk dit ook mag zijn als je probeert iemand als professional terzijde te staan, iedereen begrijpt wel waarom het delicate materie is.
Toch is er volgens mij een vorm van verslaving die een nog veel groter taboe is: die aan pillen. Er zijn meerdere verklaringen voor aan te voeren, en naar mijn stellige overtuiging kennen we de ware omvang van dit probleem niet. Je kunt online bestellen wat je wilt, als je maar betaalt…
Het begint met artsen die met goede bedoelingen middelen voorschrijven waaraan je verslaafd kunt raken. Op zichzelf nog niet eens een probleem, die mogelijke afhankelijkheid, maar de dokter hoort het wel te melden, en dat gebeurt meestal niet. De artsen die zware pijnstillers voorschrijven alsof het snoepjes zijn, werken bijna nooit in de verslavingszorg. Sterker nog: ze hebben meestal geen flauw benul dat er mensen verslaafd raken aan de pillen die zij als eerste hebben voorgeschreven. En ook nog met de beste bedoelingen, dat maakt het enkel pijnlijker.
Middelen als oxycodon en fentanyl vallen onder de opiumwet, maar worden vaak achteloos voorgeschreven. De verslaving die sommige gebruikers treft is zeer ernstig en kost mensenlevens. Als we een beetje achter de Verenigde Staten aangaan, zal dit een gezondheidsprobleem van ongekende omvang gaan betekenen. Zelfs president Trump sprak hier publiekelijk zijn bezorgdheid over uit.
Medicijnverslaving is de doodsoorzaak van duizenden mensen. Dat willen we niet, en het is goed dat daar momenteel aandacht voor is. Een van de problemen is dat mensen die verslaafd zijn aan medicatie (pijnstillers, kalmeringstabletten, slaappillen) ogenschijnlijk lang goed blijven functioneren. Bijvoorbeeld omdat ze veel minder opvallen dan dronken alcoholisten. En omdat pillen slikken op voorschrift van een arts veel minder vragen oproept, maatschappelijk geaccepteerder is.
Zoals altijd is ook hier de grootste winst te boeken door preventie: voorschrijvers moeten veel terughoudender worden en er is veel meer kennis nodig bij de consumenten over de mogelijke nadelen van medicatie. Middelen die goed werken hebben nu eenmaal vrijwel altijd ook bijwerkingen. Die realiteit zouden artsen ook beter onder ogen moeten zien, want goede bedoelingen nemen de gevaren niet weg.
Dat eens te meer duidelijk wordt dat de verslavingszorg meer aandacht behoeft is hopelijk ook een boodschap die duidelijk wordt uit de recente berichtgeving over verslaving aan pijnstillers. Nu nog de professionals vinden die er ook een uitdaging in zien om de vaak jonge mensen en hun omgeving kundig te behandelen…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Jay K
Jay K6 feb. 2019 - 11:38

Er zijn heleboel goede alternatieven beschikbaar die vaak net zo goed werken als veel pijnstillers, maar niet de bijwerkingen hebben. Natuurlijk niet voor alles, maar als ik de hoeveelheid rotzooi moet gaan halen die ik voorgeschreven heb gekregen van anti-biotica tot aan pijnstillers, was ik nu waarschijnlijk wel kapot geweest. Dit terwijl mijn pijn prima zonder chemische rommel is te bestrijden en zelfs mijn ontstekingen. Goede voiding, supplesie en klaar is kees. Niet een instant oplossing, maar wel een echte. Dit wordt natuurlijk niet door de verzekeringen ondersteund omdat het pas een paar 10.000 jaar werkt bij mensen, maar zij nog niet begrijpen dat ze steeds struikelen over bewijzen die ze niet willen zien. Natuurlijk heel vervelend dat ik de sterkste anti-biotica kan maken van ingredienten bij de groenteboer zonder dat daar miljarden aan verdient kan worden.

quatsch
quatsch6 feb. 2019 - 8:27

#Sterker nog: ze hebben meestal geen flauw benul dat er mensen verslaafd raken aan de pillen die zij als eerste hebben voorgeschreven. En ook nog met de beste bedoelingen, dat maakt het enkel pijnlijker.# De kennis dat pijnstillers verslavend kunnen zijn, is reeds lang bekend bij de gemiddelde Nederlander. Dat artsen daarvan niet op de hoogte zouden zijn geweest, verwijs ik naar het rijk der fabelen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2019 - 14:58

Meer overheidsgeld naar onderzoek is geboden. De toenemende interactie tussen enerzijds medische opinieleiders en klinische onderzoekers en anderzijds de farmaceutische industrie is een groter probleem dan de beloningen van voorschrijfgedrag van individuele artsen. Die zijn nog steeds relatief terughoudend.

Linkse Meid
Linkse Meid5 feb. 2019 - 21:25

Het imperialisme heeft ervoor gezorgd dat marktwerking in de gezondheidszorg vernietigende krachten heeft voor de consument. Dit hier is een voorbeeld. De huisartsen krijgen leuke reizen aangeboden door de farmaceuten als ze maar hun product uit blijven schrijven. Zo heb je markt van vraag en aanbod....> verslavingszorg wordt gekort.

Phil2
Phil25 feb. 2019 - 18:49

60.000 doden in de VS als gevolg van pijnstillers, jaarlijks! Onvoorstelbaar. Meer dan het aantal verkeersdoden. Meer dan in 15 jaar tijd aan Amerikanen sneuvelden in de Vietnamoorlog. Misschien wel het enige goeie dat Trump dit aan de kaak stelt. Het geeft aan hoeveel vat Amerikaanse ondernemingen hebben op de consument, de gemiddelde burger. Of het nou om teveel suiker, vet, processed food of drugs gaat. Da's voor het fysieke aspect, op mentaal gebied betekenen de tech firms en social media the final nail in the coffin.