Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Versiercoaches gebruiken boekhandel als oefenterrein voor 'vrouwenjacht'

  •  
25-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
TEDxSydney 2013 Partnerships

© cc-foto: TedxSydney https://flic.kr/p/egUvp8

Een bekende boekhandel in de Australische stad Sydney heeft excuses aan zijn klanten gemaakt nadat ontdekt werd dat de winkel buiten medeweten van de eigenaren wordt gebruikt als oefenterrein voor zogeheten ‘versiercoaches’. De boekhandel waarschuwt de mannen dat ze niet welkom zijn maar benadrukt dat de winkel ook een open ontmoetingsplek wil zijn waar klanten juist met elkaar kunnen praten over boeken.
Een bericht gedeeld door Kinokuniya Sydney (@kinokuniya_sydney) op 23 Jan 2020 om 7:21 (PST)
Het bedrijf van een plaatselijke ‘versiercoach’ – de boekhandel maakt de naam niet bekend – heeft de winkel gebruikt om cursisten, veelal mannen met een gebrek aan sociale vaardigheden, te laten oefenen in het benaderen van willekeurige vrouwelijke klanten. Verschillende vrouwen herkenden de manipulatieve trucjes van de mannen. De ‘ontmoetingen’ worden als erg onplezierig ervaren.
De zaak kwam aan het rollen nadat schrijfster Chloe Sargeant twitterde over een ervaring met een leerling van zo’n versiercoach in de bewuste winkel
Sargeant werd vervolgens online belaagd door boze mannen.
Versiercoaches werden een aantal jaren geleden nieuws omdat ze onder meer propageerden dat vrouwen gedwongen moeten worden tot seksuele handelingen. Vooral Julien Blanc kwam daarbij onder vuur te liggen. In IJsland was hij niet meer welkom vanwege zijn vrouwvijandige praatjes. Thierry Baudet zag de werkwijze van Blanc wel zitten en nam het voor hem op. Op een bijeenkomst vorige zomer van de jongerenclub van Forum, de JFVD, trad ook een versiercoach op.
In The Sydney Morning Herald komen verscheidene vrouwen aan het woord die lastig gevallen zijn door de ‘versier’-cursisten. Ze spreken van intimiderende ervaringen die het bezoek aan de boekwinkel verpestten. De cursisten worden herkend omdat ze niet in staat blijken tot het voeren van een normaal gesprek en veelal een script met vragen af lijken te draaien. De mannen die de omgeving onveilig maken worden ook herkend omdat ze als groep binnenkomen en zich dan door de winkel verspreiden.
cc-foto: TedxSydney
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

madbako
madbako26 jan. 2020 - 16:56

Goh, wat is er toch met de tijden gebeurd dat je gewoon een kroeg inliep en tegen de eerste de beste leuke dame zei: "potje klaverjassen?!. En een paar uur later het matras aan het testen was.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!27 jan. 2020 - 19:44

madbako 26 januari 2020 at 17:56 ???? opkomst van digitaal gedoe. “Klaverjassen, wat is dat?”

Miss Piggy
Miss Piggy26 jan. 2020 - 13:21

Als dit ik dit zo lees mogen de cursisten hun geld wel terug vragen aan deze versiercoaches. Tegenwoordig zijn er nu in het Westen veel verlegen, welwillende mannen die in de liefde een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kijk maar eens een gemiddelde aflevering van First Dates. Er is niets mis mee dat zulke mannen hulp vragen en krijgen van versiercoaches. Voor vrouwen bestaan er ook dating coaches, waarom niet voor mannen? Het wordt een ander verhaal als opeens meutes van zulke klungelige kerels vrouwen in winkels gaan lastig vallen én zelf fysiek in de weg staan. Ik ken het wereldje zijdelings en de datingcoaches wisselen tussen degenen die daadwerkelijk deze verlegen mannen helpen aan meer zelfvertrouwen enerzijds. Tot aan coaches die wat 'rapy' advies geven en daarvoor nog eens duizenden dollars vragen anderzijds.

Jozias2
Jozias226 jan. 2020 - 12:31

In het originele Instagram bericht wordt alleen gesproken over 'klanten'. Waar is de berichtgeving op gebaseerd dat het hier enkel mannen betreft die vrouwen willen leren versieren. Waar zouden het geen mannen en vrouwen kunnen zijn. Los daarvan roept het bij mij een aantal vragen op: 1. Sinds wanneer is een praatje maken of (leren) versieren ongepast? 2. Mogen alleen mannen dat niet meer doen of ogen vrouwen ook geen mannen meer aanspreken?

Ivan61
Ivan6126 jan. 2020 - 10:50

Voor mensen die zich afvragen wat Thierry in deze column doet: Aardige tijd geleden zat onze Thierry bij Pauw& Witteman om die Fransman aan te prijzen. Heel kort door de bocht: Nee is Ja en jij als man hebt alle recht om alle middelen te gebruiken. Rambam heeft een uitzending over gemaakt. Als man moet je diep schamen voor zulke mannen, De mensen die mond vol hebben over vrouwenrechten binnen Islam proberen nu zulke praktijken bijna goed te praten. Beetje hypocriet.

2 Reacties
De Vries3
De Vries326 jan. 2020 - 13:19

Wat het probleem is bij dit soort dingen is dat wat de een wel waardeert, door de ander niet gewaardeerd wordt en dat het vaak afhangt of de vrouw de man bij voorbaat leuk vindt. Ik heb ook “the game” gelezen en trucjes toegepast. Vrouwen vonden het bij mij vaak wel leuk volgens mij, maar dat kwam denk ik omdat ze niet door hadden dat het een trucje was. - En wees eens eerlijk als je nu een partner hebt en terugdenkt aan toen je haar voor het eerst aanspraak of versierde, toen reageerde ze vast ook afwerend en als je het daar bij had gelaten had het ook tot niets geleid. - Zolang je vrouwen niet tegen hun wil aanraakt, of geen oneerbare voorstellen doet, vind ik dat je als man best wat mag zeggen.

4Vier!
4Vier!27 jan. 2020 - 19:42

Sarajlija 26 januari 2020 at 11:50 “De mensen die mond vol hebben over vrouwenrechten binnen Islam proberen nu zulke praktijken bijna goed te praten. Beetje hypocriet.” Het hangt er een beetje vanaf waar het over gaat. Als het gaat om een cursus “ik wil zoveel mogelijk wippen en dat zonder respect voor de betreffende vrouw”, en dat soort lui heb je er tussen, dan heb je helemaal gelijk: hypocriet om daar positief over te zijn. Als het gaat om een coachingstraject voor mannen die heel ongemakkelijk communiceren (verbaal - non-verbaal), maar wel graag een partner zouden willen hebben, dan heeft het weinig te maken met geschonden vrouwenrechten, maar met inhalen wat niet automatisch gaat of geleerd is. Bv zie bv sommige mensen met autisme die aangeleerd moeten krijgen dat je een vraag moet stellen, antwoord moet afwachten en een vervolgvraag stellen. In het algemeen al moeilijk, helemaal als je vervolgens iemand buiten je comfort zone hebt.

Freek3
Freek326 jan. 2020 - 9:51

Bijpassend; https://images3.persgroep.net/rcs/Q1UfQX-oiuKqtsMGGQrGqSQwKIo/diocontent/164362291/_fitwidth/1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9

Zeurmachine
Zeurmachine26 jan. 2020 - 9:00

Er zijn nog nooit zo veel westerse vrouwen vrijgezel geweest. Er zijn nog nooit zo veel westerse vrouwen geweest die het krijgen van kinderen hebben uitgesteld tot het niet meer lukte, omdat voltijd studeren en werken hen zou helpen emanciperen. Tenminste, dat roept de maatschappij hen toe. Uiteraard zit dat Baudet dwars. Er wordt in Nederland meer arabisch gesproken dan zijn geliefde latijn. In de arabische cultuur zijn echte mannen echte mannen gebleven. Daar faciliteren ze dan ook het grote omvolken mee. Maar dank zij echte kerels als Baudet en Trump weten we nu dat De oplossing is dat de man de vrouw terug op haar plaats zet. Tv zenders geven het goede voorbeeld al. Mannen met woeste baarden die jagen. Mannen met vier vrouwen. Wees weer een vent. Zelfs sukkels moeten aan de cursus: Dring je des noods op. Kom op, man! Alles is beter dan toegeven dat de neoliberale graaicultuur vrouwen heeft gedwongen voltijd te presteren en daarmee relaties en kinderen uit te stellen. "Dan koop je straks boven de 35 maar een ei in de Oekraïne." Knap gedaan hoor: jonge vrouwen wegzetten als onbenaderbare feeksen. Chapeau.

JaapBo
JaapBo26 jan. 2020 - 8:49

Er zijn zoveel contact-sites waar mannen en vrouwen met elkaar in contact kunnen komen, .... waarom dan vrouwen aan zo'n onplezierige ervaring onderwerpen?

2 Reacties
4Vier!
4Vier!26 jan. 2020 - 10:21

JaapBo 26 januari 2020 at 09:49 “waarom dan vrouwen aan zo’n onplezierige ervaring onderwerpen?” Omdat ze daar, als ze een afspraak zouden maken, ook zouden moeten communiceren op enig moment. Afhankelijk van wat de “lesstof” inhoud, kan het natuurlijk heel nuttig en leerzaam zijn. Er worden honderden communicatie-cursussen gegeven, waarom niet dit, als specifiek onderdeel van communicatie?

Hank Nozemans
Hank Nozemans27 jan. 2020 - 10:58

Ja, iemand zou je maar zomaar aanspreken zonder het gebruik van een app. Het moet niet gekker worden.

P Haan
P Haan26 jan. 2020 - 7:57

Gelukkig ben ik getrouwd. Nadeel daarvan is wel dat ik met enige regelmaat geconfronteerd word met ongewenste bewegende beelden op de buis, en ik heb recent meegekeken naar een film die in Nederland speelt en precies hier over gaat. Versiercoaches dus. Bestaan die hier ook echt? De film liep goed af, trouwens. Denk ik.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 10:15

Maar ben je ook gelukkig getrouwd? :)

P Haan
P Haan26 jan. 2020 - 12:34

@Minoes&tuin, Jazeker! Hard werken wel, maar tot op heden met succes :)

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal26 jan. 2020 - 13:10

Bij een relatie zou standaard een disclaimer bijgevoegd moeten worden: "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst", zei de gescheiden Stuurman.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 18:07

Stuurman Met een versiercoach kom je dubbel bedrogen uit!

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 6:00

Versiercoaches? De wereld is gek geworden.

4 Reacties
Stuurman aan wal
Stuurman aan wal26 jan. 2020 - 10:10

Tegenwoordig is voor van alles en nog wat een coach voorhanden, mensen zijn blijkbaar niet meer in staat zelf hun problemen op te lossen. Misschien is de wereld te ingewikkeld geworden voor de meeste mensen, of houden we teveel geld over. Maar de wereld is altijd al gek geweest. Als u daar niet mee kunt leven, is een coach wellicht iets voor u...?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2020 - 11:45

Mannen die niet aan de vrouw kunnen komen . Dat is al een hele oude markt. En daar valt ook altijd goed aan te verdienen. Het is zoals zoveel dingen, misbruik maken van de zwaktes en onzekerheden van de mensen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 17:57

Stuurman aan wal Haha, nee, zo zelfredzaam ben ik niet!

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jan. 2020 - 9:22

Ik bedoel dan, mocht u het niet begrijpen, dat ik een versiercoach in kan schakelen om iets voor mij te doen wat ikzelf kan doen.

Freek3
Freek325 jan. 2020 - 22:29

Laat je je door een idioot in een boekwinkel versieren of niet? Het blijft een vrije keus!

3 Reacties
Stuurman aan wal
Stuurman aan wal26 jan. 2020 - 10:23

Liefde wordt over het algemeen gezien als een basisbehoefte. Vindt u alle mensen die problemen ondervinden bij het bevredigen van die basisbehoefte, en wellicht wanhopige pogingen daartoe doen, per definitie 'idioot'?

Freek3
Freek326 jan. 2020 - 19:13

Als je het idee hebt dat deze coaching gaat over het vinden van liefde dan heb je het mis, dit gaat over het vinden van zoveel mogelijk dames voor eenmalige seks.

4Vier!
4Vier!27 jan. 2020 - 19:03

Freek 26 januari 2020 at 20:13 “Als je het idee hebt dat deze coaching gaat over het vinden van liefde dan heb je het mis, dit gaat over het vinden van zoveel mogelijk dames voor eenmalige seks.” Heb je er ervaring mee? Het lijkt me dat dat geheel afhankelijk is van de invulling van “het coachingstraject”. Uiteraard zullen er totaal-idioten tussen lopen die coaching geven/krijgen die alleen gericht is op eenmalige seks. Ik denk dat er ook bij zijn die simpelweg iets van communicatie-cursus achtig zoeken en nodig hebben omdat ze bij God niet weten hoe ze een gewoon gesprek met een vrouw moeten aan gaan. In de regel zullen de mannen die dat prima kunnen een coaching-gebeuren niet nodig hebben en toch wel “scoren”. Ik ken wel mannen die communicatief niet erg getalenteerd zijn; maar dat begint soms al met de afstand tot iemand. Dat is iets waar je -als je het zelf niet doorhebt- op gewezen moet worden en pas “in oefen situatie” kan leren. Ik heb wel eens een blind date gehad met iemand die voortdurend in mijn “personal space” stond, na een avond lang achteruit lopen, een “nee, nooit van z’n lang zal z’n leven” -gevoel, terwijl het verder best een aardige kerel was. Het was handig geweest als hij bv had kunnen leren welke effect “te dichtbij” heeft.

Dehnus
Dehnus25 jan. 2020 - 22:17

Irritante kutkereltjes die vies veel geld verdienen aan verlegen mensen, die gewoon echte sociale hulp nodig hebben en niet van versiercoaches en vieze kereltjes. En daar boven op maken ze het steeds moeilijker voor mensen om normaal met elkaar te praten. Irritante zeikertjes die eigenlijk gewoon een knal voor de kop verdienen.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus25 jan. 2020 - 22:17

En dat is nog niet eens meenemen hoe veel vrouwen ze wel niet lastig vallen per proxy. Zo vies.

4Vier!
4Vier!25 jan. 2020 - 21:55

Tja, niet zo handige kerels moeten ergens oefenen, een boekwinkel overdag is dan wel zo handig...

I am Legion
I am Legion25 jan. 2020 - 19:43

Dat er versiercoaches, blijkbaar aangestuurd door een derde partij, ongevraagd boekhandels gebruikte als werkterrein is alleen vanwege dat ongevraagde kwalijk. Dat recht hadden ze niet. Maar het verschijnsel van versiercoaches an sich als kwalijk neerzetten is net zo goed onrechtvaardig. De versiercoaches hier generaliserend in verband te brengen met mensen die menen dat je vrouwen, zelfs als ze duidelijk afwijzend reageren, moet blijven bestoken met je avances en zelfs een meer dwingende vorm gerechtvaardigd is omdat een afwijzing niet meer dan onderdeel van het spel is, valt de meeste versiercoaches vast niet aan te rekenen. Het helpen van mannen, en in andere gevallen ook vrouwen, met het aanspreken van een potentiële partner is geen overbodige luxe en een vaardigheid die best wat aansturing met adviezen kan verdienen. Maar het ging hier natuurlijk weer, met dan kwalijke generaliseren, om uiteindelijk Thiery Baudet weer eens aan te kunnen pakken.

4 Reacties
Pater
Pater26 jan. 2020 - 2:41

Zoals gewoonlijk verdraait Legioen de waarheid; dat is bij Lewgioen een systeem geworden. Voor Baudet zijn op dit punt helaas geen generalisaties nodig. Baudet heeft openlijk Julien Blanc verdedigd. Blanc op zijn beurt propageert uiterst vrouwonvriendelijke methodes om vrouwen te versieren (nota bene o.a. door het hoofd van vrouwen tegen het mannelijke kruis te drukken).

Andy JPL
Andy JPL26 jan. 2020 - 7:39

Tjeemig, wat loop jij achter zeg. Mannen mogen vrouwen helemaal niet meer versieren. Dit voedt het jachtgevoel van de (witte) man en zeg nu eens eerlijk. Welke vrouw zit er nu te wachten op die ongewilde sexuele intimmidatie zoals een (witte) man die "Hallo" zegt. Dit geldt overigens voornamelijk voor de witte man die zijn white privilege altijd misbruikt in alles wat hij zegt, denkt of ook niet zegt en denkt. Het zijn allemaal sexuele predators en dat ga je ze niet aanleren door te coachen toch?

noMan2
noMan226 jan. 2020 - 10:29

Mannen die op deze manier bij vrouwen op straat bedelen om sex, weten dondersgoed dat “alleen maar Hallo zeggen” onderdeel is van het bedelen naar sex. Dat er een intentie van iemand seksueel op te lichten achter dat “onschuldige Hallo zeggen” zit. Dus donder op met je manipulatieve gezeik dat mannen niet eens meer Hallo tegen vrouwen mogen zeggen op straat, terwijl je dondersgoed weet dat er achter die “onschuldige” Hallo een intentie van seks zit. En dat is nu precies wat straatintimidatie is; Vrouwen weten heus wel dat die Hallo niets anders is dan bedelen om seks. Het is te zielig voor woorden dat zoveel mannen als een loopse teef door het leven (en de straten) gaan, wat een afknapper!

Thelonious Monk
Thelonious Monk26 jan. 2020 - 11:27

"De versiercoaches hier generaliserend in verband te brengen met mensen die menen dat je vrouwen, zelfs als ze duidelijk afwijzend reageren, moet blijven bestoken met je avances en zelfs een meer dwingende vorm gerechtvaardigd is omdat een afwijzing niet meer dan onderdeel van het spel is, valt de meeste versiercoaches vast niet aan te rekenen." Falende grammatica past bij falende poging om recht te praten wat krom is.

TigressApril
TigressApril25 jan. 2020 - 19:17

Opzich prima dat deze mannen geholpen worden, mannen worden raar als ze helemaal geen vrouwelijk contact hebben. De tindercultuur heeft een nieuwe soort have and havenots gecreëerd van mannelijke tijdbommen die steeds meer verbeten raken over het feit dat ze geen qt3.14 hebben om mee te knuffelen. Het ironische is dat het juist de verbeten haat voor alle vrouwen in deze mannen is die zorgt dat ze de gewone vrouw verwerpen en wegzetten als van alles en nog wat. Er zijn zat vrouwen die opzoek zijn naar een betrouwbare partner maar niet als je als eis hebt 'geen kinderen, maagd, knap, hoogbegaafd, geïnteresseerd in X'. Deze gasten geloven echt dat zij een 30 jarige maagd (bestaat volgensmij amper) verdienen maar de realiteit is dat ze zich opstellen als zo'n zielig hoopje mens dat ze het niet verdienen. Eigenlijk is het wel degelijk nodig dat deze mannen voordat ze full blown incel positieve vrouwen in hun leven krijgen in plaats van via het web en in het openbaar het idee te krijgen dat alle vrouwen 'liegende vreemdgaande kechs' zijn.

3 Reacties
JanB2
JanB225 jan. 2020 - 22:49

"De tindercultuur heeft een nieuwe soort have and havenots gecreëerd van mannelijke tijdbommen die steeds meer verbeten raken over het feit dat ze geen qt3.14 hebben om mee te knuffelen" Als je op tinder bent aangewezen dan ben je pas écht een triest geval. Het enige duurzame aan een tinderrelatie schijnt trouwens de SOA te zijn die je eraan over houdt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jan. 2020 - 12:53

Normaal m/v met elkaar omgaan begint al tijdens de kinderopvang mag ik hopen. Bijzonder verlegen volwassenen hebben geen versiercoach nodig maar eerder een communicatiecursus. Als je geen geschikte partners tegen komt in het dagelijks leven bieden datingsites mogelijkheden mits je daar niet ten prooi valt aan oplichters.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2020 - 18:05

Het is meestal zo in het leven dat wie alles wil met niets naar huis gaat! Het zegt.i. heel veel over jezelf als je dergelijke exorbitante eisen stelt. Het is een teken van enorme ijdelheid en zelfliefde.

Sam V
Sam V25 jan. 2020 - 19:04

In een groep is inderdaad niet handig, maar wellicht zouden we juist blij moeten zijn met deze coaches. Beter dat die incels alsnog aan de vrouw komen dan dat ze zwaar gefrustreerd hardere manieren gebruiken om hun frustraties te uiten. Daar zijn helaas al genoeg voorbeelden van geweest.

rupsje2
rupsje225 jan. 2020 - 18:36

Ja je moet wat als je aan de vrouw wilt en je niet zo sterk sociaal onderlegd bent.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 jan. 2020 - 18:35

Ja, de Horeca is nu een plek waar mensen achter laptops zitten.

Joop den Uil
Joop den Uil25 jan. 2020 - 18:34

ojee: in het GL manifest staat diverse keren het woord ''het'' en ''de''. In het FvD politiek programma eveneens !! wat een schande.. opnieuw het bewijs dat ze leunen op succes van anderen !

Pensionada2
Pensionada225 jan. 2020 - 18:25

Ik heb een Venn diagram gemaakt van Jetten, Klaver en Greta. Ik ga maar niet zeggen wat hier uit kwam.

2 Reacties
JanB2
JanB225 jan. 2020 - 22:49

Enig idee wat een Venn-diagram is?

Pensionada2
Pensionada226 jan. 2020 - 20:21

Natuurlijk.

Phil2
Phil225 jan. 2020 - 17:49

Die Aussies toch. Ze hebben met hun vasthouden aan steenkool al het licht niet gezien, letterlijk (zonne energie), en dan krijgen de mannen nu het deksel op de neus van een boekhandel.

1 Reactie
Willem D2
Willem D226 jan. 2020 - 19:21

Die Aussies hebben het licht denk ik beter gezien dan jij https://www.wattisduurzaam.nl/14279/energie-beleid/duurzaam-rendement/zo-verdiende-teslas-grootste-au65-000-op-lome-zaterdag/

Ecclesia
Ecclesia25 jan. 2020 - 17:44

Probeer een Venn-diagram van het volgende te tekenen: Baudetgekkies + incels (onvrijwillige maagden) + algemene vrouwonvriendelijkheid en je krijgt één grote vieze vlek.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman25 jan. 2020 - 22:10

Wrijf het maar uit je ogen, aansteller.