Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verschil levensverwachting tussen hoge en lage inkomens gegroeid

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
oudrijk
Het maakt wel degelijk uit of je een hoog of laag inkomen hebt. Mensen met een goed gevulde portemonnee worden gemiddeld ouder, is al een tijdje bekend. Dat de kloof met mensen die een laag inkomen hebben groeit ontdekten de onderzoekers Sander Muns, Marike Knoef en Arthur van Soest. Ze schreven over hun bevindingen op Mejudice.
Daarnaast ontdekten de wetenschappers dat het verband tussen inkomen en levensverwachting in ons land amper afwijkt van dat in de Verenigde Staten. Dat is opvallend, omdat er grote verschillen zijn in gevoerd politiek beleid aan beide zijden van de oceaan. Kennelijk is het feit of je bemiddeld bent van groter belang dan het politieke klimaat. Ook het feit dat in de Verenigde Staten de inkomensverschillen veel hoger zijn, is niet van doorslaggevende betekenis.
Op veertigjarige leeftijd mag een Nederlandse man die in de categorie valt met de laagste inkomens verwachten dat hij 75 jaar gaat worden. Voor mannen met de hoogste inkomens is dat liefst acht jaar hoger. In de Verenigde Staten is het verschil zelfs tien jaar. Over de toekomst van deze ontwikkelingen schrijven Muns, Knoef en Van Soest:
‘De toename in de kloof in levensverwachting tussen lagere en hogere inkomens staat op gespannen voet met de verhoging van de AOW-leeftijd, die volgens de huidige wetgeving op langere termijn voor iedereen één op één gekoppeld is aan de levensverwachting vanaf 65 jaar van de gehele Nederlandse bevolking. Als de toename van de kloof doorzet dan betekent dit dat de AOW-duur van lagere inkomensgroepen verder wordt verkort, terwijl deze voor hogere inkomensgroepen langer wordt.’
Cc-foto: Freepik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.