Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Verruiming van het Kinderpardon zal toch geen verkiezingstruc zijn?

  •  
19-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
45715865092_22ca86b48a_k

© cc-foto: EPP

Misschien zit ik volledig fout. Misschien blijkt dit inderdaad een echte toezegging te zijn, die waarheid zal gaan worden.
Beste CDA en D66, besef dat al die 740 onzekere lieve kinderen nu vol hoop op jullie toezegging wachten.
Toen ik vannacht nog even op mijn telefoon keek, kwam er een melding van de NOS binnen. Het was rond 01:40. Mijn eerste gevoel was een directe vraag: waarom stuurde de NOS nog zo laat een bericht uit? Ik dacht aan een wellicht erge situatie ergens in de wereld. Tot mijn grote verbazing was het een bericht waarvan ik, vanuit mijn intuïtie, eigenlijk alleen maar een wantrouwerig gevoel kreeg.
Het CDA en D66 wilde ineens wél een verruimd kinderpardon. Ik was wantrouwend, omdat ik me vrijwel direct realiseerde dat de verkiezingen nu echt zijn begonnen. Ik had meteen het idee dat ik dit wel een hele vreemde zet vond. En ik accepteerde de betrouwbaarheid van dit voorstel dan ook niet.
Want waar de VVD eerst nog pronkte met het verzet tegen hun eigen klimaatakkoord, kwamen CDA en D66, die eerst faliekant tegen een verruimd kinderpardon waren en het regeerakkoord wilden blijven volgen, nu ineens met het moreel verantwoordelijke voorstel om tóch het kinderpardon te verruimen. Zo domineerden ze hiermee ongeveer het hele weekend het mediadebat.
Wat mij het meest beangstigt is dat dit zeer waarschijnlijk wéér campagneretoriek is van (rechtse) politici, om zo mensen het idee te geven dat ze openstaan voor enig gevoel van menselijkheid wat betreft dit onderwerp. Om mensen in de maanden voor de verkiezingen een gevoel te geven dat ze er voor je zijn. Met de hoop dat hun coalitie toch een meerderheid in de Eerste Kamer zal behalen.
Misschien zit ik volledig fout. Misschien blijkt dit inderdaad een echte toezegging te zijn, die waarheid zal gaan worden. Die al die 740 kinderen laat blijven en hier een toekomst laat opbouwen. Die zorgt dat alle Howicks kunnen uitkijken naar de toekomst als bijvoorbeeld politiemedewerker met speurhonden. En die alle Lili’s een uitzicht geeft op een toekomst als neuroloog. Die Maksim en Denis nog een kans geven op terugkomst en hen een rooskleurige toekomst in Nederland biedt. Sterker nog: ik hoop het vanuit mijn hele hart. Want al deze kinderen verdienen een toekomst in dit mooie land.
Dus CDA en D66 geef deze lieve kinderen geen valse hoop, onthou en besef dat deze kinderen weer geloof hebben in een toekomst. En dat ze van jullie nu écht een rechtvaardige oplossing verwachten, zelfs al moet het kabinet daarvoor vallen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2019 - 7:19

Kijk voor de macht slikken ze een meloen in. Voor het behoud van de macht halen ze hem weer even op en na behoud van de macht slikken ze hem weer in. En dat doen ze alle vier op punten waarop ze door kiezers worden aangevallen omdat die dreigen weg te lopen. Dus nu zijn die kiezers weer zeer tevreden gesteld en stemmen uit pure dankbaarheid weer op hun partij. Macht veiliggesteld en na de Prov.Statenverkiezingen weer allemaal terug in het hok en samen terug op het honk in Den haag. Zo opvallend allemaal. Kijk die kindertjes zijn belangrijk voor bijv. de CU maar er is een ding dat nog belangrijker is nl. macht.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jan. 2019 - 7:20

En ik bedoel natuurlijk ook CDA en D66, zelfde laken een pak.

Uilenspiegel
Uilenspiegel21 jan. 2019 - 9:12

De voormannen zullen beweren dat er ruimte moet zijn om vanuit de eigen overtuiging iets op de agenda te zetten. In werkelijkheid (kijk naar het stemgedrag van het CDA, de VVD en D'66 en CU op allerlei gebied) zijn de verschillen te verwaarlozen. Stem op een ander.

dordtenaar2
dordtenaar221 jan. 2019 - 8:34

Het is maar de vraag als dit een verkiezingstruc is of dit werkelijk voordeel oplevert voor het CDA. Er zijn genoeg CDA kiezers die voor een streng asielbeleid zijn en daarom nu overstappen naar de VVD/ SGP of zelfs de PVV. Dus heel simpel zouden er meer kiezers blijven/komen dan dat er vertrekken? De mensen die voor een soepelere asielbeleid zijn waren al lang vertrokken bij het CDA en komen na 1 uitspraak heus niet terug.

OlavM
OlavM20 jan. 2019 - 19:45

[Misschien zit ik volledig fout.] Gedeeltelijk wel, gedeeltelijk niet, beste Luuk. Je hebt er gelijk in dat de komende verkiezingen een rol spelen. En niet alleen dat, ook volgens mij een zekere woede en wrok vanwege het negatieve optreden van VVD-er Klaas Dijkhoff wat betreft het (concept?-)concept-Klimaatakkoord. Maar aan de andere kant zetten CDA en D66 zich met deze stap behoorlijk vast, en kunnen ze zich onmogelijk zonder fikse kleerscheuren aan hun nieuwe toezeggingen onttrekken, "zelfs al moet het kabinet daarvoor vallen." Wat er concreet uit gaat komen moet nog blijken, natuurlijk. En wat die meerderheid in de Eerste Kamer betreft: die kunnen deze partijen nu al gevoeglijk op hun buik schrijven.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jan. 2019 - 17:13

“Maar aan de andere kant zetten CDA en D66 zich met deze stap behoorlijk vast, en kunnen ze zich onmogelijk zonder fikse kleerscheuren aan hun nieuwe toezeggingen onttrekken, “zelfs al moet het kabinet daarvoor vallen.” Wat er concreet uit gaat komen moet nog blijken, natuurlijk.” Het cda laat het doorgaan van het pardon afhangen van een door de coalitie breed gedragen beleidsvoornemen, aangezien de vvd hierop tegen is kan je goede sier maken met je humanitaire draai. Van Toorenburg, de Verdonk van het cda denkt ons zand in de ogen te strooien met valse “beloften”.

dickser
dickser20 jan. 2019 - 16:51

Het nadeel van een verruiming is dat het probleem er niet van verdwijnt, of zelfs kleiner gaat worden. Ik zie het probleem als een ui, het kinderpardon gaf alleen de kern een oplossing, waardoor de eerste schil de nieuwe schrijnende gevallen werden, die schil is groter dan de kern. Nu praten we over een humanitaire oplossing voor de eerste schil, wat ik zeker hoop dat er gaat komen. Maar dan wordt wel de volgende nog grotere schil de schrijnende gevallen, dus iedere keer als er een verruiming komt, word het aantal grensgevallen dat er net buiten valt groter

1 Reactie
Superfrits
Superfrits20 jan. 2019 - 19:24

Klopt en ervaring leert dat er ook een aanzuigende werking van uitgaat. Dus dit Kinderpardon lokt weer een volgend Kinderpardon uit.

Piet de Geus
Piet de Geus20 jan. 2019 - 16:49

"Het CDA en D66 wilde ineens wél een verruimd kinderpardon." Dan ben je slecht op de hoogte. D66 wilde dat net als CU altijd al maar heeft zich gehouden aan het regeerakkoord. "Ik was wantrouwend, omdat ik me vrijwel direct realiseerde dat de verkiezingen nu echt zijn begonnen." Dat zie je wel vaker: dat onkunde leidt tot wantrouwen. Het draait hier niet om de verkiezingen maar om Dijkhof een tik terug geven voor zijn optreden vorig weekend rond het klimaatakkoord. Oftewel: de spanningen binnen de coalitie nemen toe.

3 Reacties
Roy2
Roy221 jan. 2019 - 6:29

Mijns inziens gaat het Dijkhoff wel degelijk om electorale winst. D66 moest tandenknarsend water bij de wijn doen om te kunnen meeregeren; ze waren altijd al voor een soepeler asielbeleid maar uiten nu eindelijk hun ongenoegen. Het CDA komt nu vrij ongeloofwaardig over omdat ze al lange tijd, ook al voor het ontstaan van de huidige coalitie, een streng asielbeleid wilde. Bij het CDA is het is het dus inderdaad een kwestie van terugslaan.

Piet de Geus
Piet de Geus21 jan. 2019 - 9:46

"Mijns inziens gaat het Dijkhoff wel degelijk om electorale winst." Het gaat hier niet over Dijkhoffs motieven maar over het tikkie dat hij terug krijgt. "Het CDA komt nu vrij ongeloofwaardig over omdat ze al lange tijd, ook al voor het ontstaan van de huidige coalitie, een streng asielbeleid wilde." Het CDA is op dit gebied een gespleten partij, met delen die heel verschillend over zulke kwesties denken. Niet altijd ligt hetzelfde deel bovenop. Wat ze er natuurlijk niet betrouwbaarder op maakt maar wel verklaart wat er nu aan de hand is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2019 - 14:12

vergis ik mij of gaat het vooral om Armeense gezinnen? Dat zijn voor het merendeel christenen natuurlijk. https://nos.nl/artikel/2250839-armeense-asielgezinnen-laten-zich-nauwelijks-uitzetten.html

Mostafa
Mostafa20 jan. 2019 - 15:26

Het volk heeft andere dingen in zijn hoofd waar hij verwacht dat politici daarover gaan praten en oplossingen zien te vinden: hoge maadelijjs lasten..Zwakke burgers net weinig geld... bejaarde huizen...ect... Bijna voor de verkiezingen creëren onze politici met hulp van journalisten de onderwerpen die zij graag willen over praten ??? Mogen we als burgers graag kiezen waar politici moeten over hebben door een ' Nationale Burgers Raad ' bijvoorbeeld ?? Voor dat we gaan stemmen ??

Sonic2
Sonic220 jan. 2019 - 12:21

Het CDA komt er langzaam achter dat de bekrompen nationalistische koers van Buma helemaal niets uit oplevert. Het is dus wat meer als een verkiezingstruc. Dat kon je vooraf ook wel voorspellen overigens. Voor (radicaal) rechtse kiezers is Buma natuurlijk van de gevestigde orde en Wilders en Baudet vertellen zogenaamd het ware verhaal. Ik denk dat dat het dus is. En het CDA blijft natuurlijk maar dalen in de peilingen. Dat zal er ook mee te maken hebben. Ik denk alleen eerder dat ze de juiste conclusie trekken. Dat hebben ze wel wat laat getrokken trouwens. Het CDA had ook nooit aan Buma moeten beginnen. Een grote ramp is die man.

broer Dasilva
broer Dasilva20 jan. 2019 - 11:04

Ik woon in de nabijheid van een school met zeker minder dan 740 kinderen , ik kan U verzekeren dat ze zeker niet allemaal even lief zijn . In deze vind ik de omschrijving van al deze 740 kinderen wel bijzonder .

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander20 jan. 2019 - 10:22

Lekke kunststofolifant in het circus van de visieloosheid? Ik heb ook zo'n vaag vermoeden dat ze de van de VVD overgenomen opgeblazen kunststofolifant vol visieloosheid even leeg laten lopen om hun 'humane' verkiezingsgezicht aan de kiezer te laten zien. Voor de VVD een mooie gelegenheid om zich extra te profileren in de hoop om nog wat stemmen bij de FvD en PVV weg te kapen. Wat een armoede. Wanneer wordt de huidige vastgeroeste incidenten politiek weer iets waarvan je denkt dat geeft hoop, er is een weg uit het systeem van totale vervreemding richting empathie en werkelijke vrijheid. Een vrijheid die we samen- mensen, dieren, planten- in gelijke mate kunnen delen zonder allerlei selectieve verplichtingen. Beste Luuk, De zon schijnt vandaag. Laten we voor de kinderen en hun ouders/verwanten er het beste van hopen. En weet dat één bij een hele kudde olifanten op hol kan doen slaan of in dit geval definitief kan laten leeglopen. Ik werk samen met meer dan 1 miljoen van die prachtige beestjes dus dat moet met wat geduld lukken.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander20 jan. 2019 - 16:14

Puntje van kritiek in deze beeldspraak is dat de olifant in de beeldspraak van Mark. R. stond voor visie. In mijn beeldspraak heb ik de olifant gelukkig van kunststof gemaakt en 'enigszins' surrealistisch vermengd met de ballonnen van Dijkhof. Als beeld- en klankdenker schiet het soms misschien wat door. Ieder zijn beperkingen zullen we maar zeggen. Ik hoop dat de boodschap verder overgekomen is.

Bert de Vries
Bert de Vries20 jan. 2019 - 10:02

Ik denk, Nafzger, dat er weinig reden voor hoop is. De spijkerharde opstelling van het CDA tot nu toe is niet iets van de laatste tijd, maar was al kenmerkend voor Balkenende 1, bijna 20 jaar geleden. Ze wordt dus gekoesterd door de top van de partij, en de partij is al die jaren onversneden rechts gebleven. Er is geen partij met zoveel ervaring in het politiek metier als het CDA. En haar banden met de traditioneel georiënteerde machthebbers in de samenleving, bestuurders en eigenaren van grote familiebedrijven, maakt van het CDA bepaald geen organisatie die sterk is gericht op humaniteit. Het CDA vindt wel een uitweg die door haar achterban wordt gedragen. (en achterban is iets anders dan kiezers)

De Vries3
De Vries320 jan. 2019 - 9:26

Howick en Lily hebben ervoor gezorgd dat hoogleraren uit zijn gaan spreken dat 11 jaar onzekerheid en uitzetting voor een kind medische schade betekent. CDA voelt nu aan dat dit voor hun achterban een duidelijke reden is om tegen strenge asielwetten te zijn. - Het blijft een moeras, dat hele uitzettingsbeleid. Ik zit ook niet te wachten op 100 miljoen Afrikanen die naar Europa komen mogen blijven omdat ze claimen vluchteling te zijn maar je kan ook niet alle Afrikanen terugsturen. In die zin niet zo vreemd dat een regel als een kinderpardon de ene keer meer steun krijgt dan de andere keer. Wel altijd toevallig dat dit soort dingen gebeuren voor verkiezingstijd.

Superfrits
Superfrits19 jan. 2019 - 20:43

Ik zou wel eens een goed opinieonderzoek naar de Kinderpardon willen zien. Ik vermoed dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen een verruiming is.

4 Reacties
Contramine
Contramine20 jan. 2019 - 9:50

@Superfrits 21:45 En bij publiciteit rond de concrete situatie van betreffende kinderen meteen voor toelating van deze kinderen. Dus de willekeur ten top. Overigens schat ik in dat jouw vermoeden niet juist is. Ik vermoed dat een ruime meerderheid wel een ruimhartiger toepassing wil.

Helen2
Helen220 jan. 2019 - 10:22

Dat onderzoek wordt momenteel gedaan en de resultaten worden in juni a.s. verwacht. Dat weten deze politieke partijen ook, dus....deze opgegooide bal is niets meer of minder dan verkiezingsrethoriek. De politiek behartigd alleen hun eigen belangen, geen enkele partij uitgezonderd. Het tot nu toe gevoerde beleid t.a.v. het kinderpardon is kort samengevat: ja, nee, ja, nee etc. Meestal toch eindigend op ja. Als ik zo mijn kinderen had opgevoed, met dit soort inconsequent gedrag, waren ze opgegroeid voor galg en rad. Asielbeleid is veel te inconsequent. Wij hebben behoefte aan een consequent en consistent beleid, en niet aan verkieizngsrethoriek wanneer het de partijen zo uitkomt.

Klaas Punt
Klaas Punt20 jan. 2019 - 10:54

Ik ben voor.

koffieleut2
koffieleut220 jan. 2019 - 14:08

Ik zou wel eens een opinie onderzoek willen zien naar de mening over de mate van procederen in dit land, ik vermoed dat de meerderheid van de bevolking voor een beperking is. Zolang dit niet het geval is, dan is een kinderpardon een logische stap.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 jan. 2019 - 20:41

Geen woorden, maar daden....

chwiedijk
chwiedijk19 jan. 2019 - 20:01

Die christelijken zijn tot alles in staat !

Joop Schouten
Joop Schouten19 jan. 2019 - 19:53

Alle partijen maken gebruik van actuele tijdsgeest, peilingen, spindoctors & marketingtrucs. Ja dus.

Zapata
Zapata19 jan. 2019 - 19:50

Wat denk je zelf? De aankomende weken krijgen we ieder weekeinde wel een proefballonnetje of een doorzichtig stukje medemenselijkheid. Beheersen ze tot de statenverkiezingen de media. MSM vergroot het natuurlijk helemaal uit en zo hopen ze de meerderheid in de eerste kamer te bewaren. Politiek, net zo walgelijk als dat wat je vergeten was weg te gooien uit je koelkast en wat je vind na 4 weken vakantie.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2019 - 13:32

Al 3 partijen die ineens van gedachten schijnen te zijn veranderd op een voor hen cruciaal item. Dit dus op items die juist voor hen op z'n minst 'opmerkelijk' zijn. Tot na de verkiezingen dan. Ik begrijp niet dat mensen nog steeds niet de rode draad zien! Ze leren het nooit. Misschien zou de VVD er nog als 'kers op de taart' een verbod op ballonnetjes bij kunnen doen! Ik sta nergens meer van te kijken, stelletje opportunisten, allemaal.