Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verrassing: Coca-Cola sponsor suikercampagne diëtisten

  •  
10-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cocacola.jpg
Vlaamse diëtistenvererniging pleit voor 'gezond eetpatroon' mét suiker
De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) is een informatiecampagne gestart over suiker. Zoals de afgelopen jaren duidelijk is geworden, kan (een te grote inname van) suiker schadelijk zijn voor de gezondheid. Steeds meer wordt gepleit voor een eetpatroon waarin suiker wordt vermeden. Opvallend is dan ook dat deze vereniging van diëtisten juist pleit voor een ‘gezond eetpatroon’ mét suiker. O, maar wacht. De informatiecampagne wordt betaald door Coca-Cola.
De advertentie die onlangs in Vlaamse en Waalse media werd verspreid begint met de tekst: “Suiker kan deel uitmaken van een gezond eetpatroon. Een gezonde voeding en genieten zijn perfect te combineren! Suiker of sacharose heeft een aangename smaak en levert energie.”
Verderop wordt erop gewezen dat overdaad schaadt en de totale suikerinname daarom niet meer dan 10 procent van de totale energie-inname moet behelzen.
VBVD-voorzitter Dirk Lemaître reageert verwonderd:
Dit is geen reclame voor suiker. Wat hier wordt verduidelijkt, is dat suiker deel kan uitmaken van een normaal voedingspatroon. Het is geen vergif dat je absoluut moet mijden. We hebben in het verleden ook al met Karott’ samengewerkt. Zij leggen de boodschap die ze willen brengen aan ons voor met de vraag of we er ons in kunnen vinden. Soms zeggen we ja, soms nee.
Karott’ bevestigt dat Coca-Cola, het bedrijf dat groot is geworden met de verkoop van blikjes limonade met zeven klontjes suiker, de campagne financiert. Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de Vrije Universiteit, vindt het apert dat de VBVD suikerinname promoot. Dat de boodschap feitelijk correct is, betwist hij niet, “maar moet je suiker onder de aandacht brengen als je weet dat 50 procent van de volwassenen overgewicht heeft en dat er 20.000 te dikke kinderen rondlopen?”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Patrick Faas
Patrick Faas10 apr. 2013 - 17:12

“Het is geen vergif dat je absoluut moet mijden.” Het enige gif dat je absoluut moet mijden heet “PVV,” maar dat gif is sowieso onsmakelijk, oneetbaar en onverteerbaar. Van alle andere zaken bepaalt de hoeveelheid de giftigheid. Zoete dranken zoals Coca Cola worden in zulke grote veelheden gedronken dat diëtisten het zouden moeten afraden, en het is zeker kwalijk dat Vlaamse diëtisten zich laten influisteren door Coca Cola. Maar, dat gezegd zijnde, op culinair gebied loopt België natuurlijk lichtjaren voor op Nederland. Televisieprogramma’s tonen het verschil. De industrie bepaalt wat op de Nederlandse tv gekookt wordt. Als de sponsor maar gelukkig is. In België staan ze er tenminste nog bij stil dat voedsel ook lekker kan wezen en dat eten een genot mag zijn. Koude pasta met mayo werd op deze site aangeraden. Uiterst ongezond en zeer onsmakelijk. Het enige voordeel van zo’n gerecht is dat je er moddervet van wordt, terwijl het bijna niets kost. Voor wie zo eet zijn ook vet en zetmeel giftig.

[verwijderd]
[verwijderd]10 apr. 2013 - 17:12

Suiker, de witte dood.

2 Reacties
Gogol
Gogol10 apr. 2013 - 17:12

Geraffineerde suiker, dan. Mijn fairtrade rietsuiker is lichtbruin.

MichelReiziger
MichelReiziger10 apr. 2013 - 17:12

@Donald Duck, wo 10 april 2013 22:36 Suiker en zout de dodelijke smaakverkrachters van de westerse samenleving.