Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verrassend: zebra en zonparkiet op lijst van bedreigde diersoorten

  •  
18-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  
zonparkiet300.jpg
Ook de gazelle, zeeleeuw en bosmuis breiden de lijst uit 
Er staan minstens zeven diersoorten, die je misschien niet zo snel zou verwachten, op de lijst van bedreigde diersoorten. Naast de panda, ijsbeer en neushoorn, staan bijvoorbeeld ook de zebra, de gazelle en de zonparkiet op de lijst.

De zebra
 Er zijn twee soorten zebra’s in Afrika: de steppezebra en de Grévyzebra. Het is die laatste die het moeilijk heeft. Er zouden nog slechts 2.500 exemplaren in het wild zijn, meldt de website Treehugger.

De Grévyzebra leeft in de drogere streken van het noordoosten van Afrika, van Zuid-Sudan tot Noord-Kenia. Het is de grootste zebrasoort die er is, met lange poten, een gespierde nek en een lang hoofd. Het dier wordt bedreigd door schapen en geiten, die het voedselrijke gras opeten en waterbronnen onbereikbaar maken voor de zebra. Bovendien wordt er ook op gejaagd voor hun vacht.
RTEmagicC_Zebra300.jpg
De gazelle 
Er leven nog slechts 1.750 à 2.950 Cuviergazelles in het noordwesten van Afrika. Met de duingazelle is het nog slechter gesteld: daarvan leven er nog slechts 250 volwassen exemplaren in het wild. De Spekesgazelle zijn helemaal verdwenen uit Ethiopië. In Somalië leven er nog, maar die worden bedreigd door de jacht.
RTEmagicC_Gazelle300.jpg
De parkiet 
 Wereldwijd hebben de vogels het moeilijk. De populaties van de zonparkiet en de grijswangparkiet zijn fel in aantal verminderd omdat er zoveel gevangen worden om te verkopen als huisdieren. In kooitjes zijn er dus veel te vinden, in het wild een pak minder.
Naast bovenvermelde diersoorten staan ook de zeeleeuw, bosmuis, przewalskipaard en de borneopauwfazant op de lijst. Lees verder op de website van Volkskrant voor een volledig overzicht. Volkskrant: Zeven ‘verrassingen’ op de lijst van bedreigde diersoorten
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Jan Jansen2
Jan Jansen218 sep. 2012 - 19:19

Critically endangered: faces an extremely high risk of extinction in the immediate future. Examples: Addax, African Wild Ass, Alabama Cavefish, Amur Leopard, Arakan Forest Turtle, Asiatic Cheetah, Axolotl, Bactrian Camel, Brazilian Merganser, Brown Spider Monkey, California Condor, Chinese Alligator, Chinese Giant Salamander, Ethiopian Wolf, Gharial, Hawaiian Monk Seal, Iberian Lynx, Island Fox, Javan Rhino, Kakapo, Leatherback Sea Turtle, Mediterranean Monk Seal, Mexican Wolf, Mountain Gorilla, Philippine Eagle, Red Wolf, Saiga, Siamese Crocodile, Spix's Macaw, Sumatran Orangutan, Sumatran Rhinoceros, Takhi, Vaquita Endangered: faces a very high risk of extinction in the near future. Examples: African Penguin, African Wild Dog, Asian Elephant, Asiatic Lion, Blue Whale, Bonobo, Bornean Orangutan, Chimpanzees, Dhole, Giant Otter, Giant Panda, Goliath Frog, Gorillas, Green Sea Turtle, Grevy's Zebra, Hyacinth Macaw, Japanese Crane, Lear's Macaw, Malayan Tapir, Markhor, Persian Leopard, Proboscis Monkey, Pygmy Hippopotamus, Rothschild Giraffe, Snow Leopard, Steller's Sea Lion, Scopas tang, Tiger, Volcano Rabbit, Wild Water Buffalo (Wikipedia) Zeven dieren waar je het niet van verwacht? Interesseren mensen zich dan werkelijk nog zo weinig in de natuur? Gelukkig is het geen zeven euro extra voor de Grieken.

Candide2
Candide218 sep. 2012 - 19:19

Misschien moeten we dichter bij huis blijven. Ik mis in het lijstje bedreigde diersoorten: -de echte christen, -de liberaal, -Henk en Ingrid, -de hardwerkende Nederlander, -de echte Nederlander, -de germaan. Vooral de laatste diersoort is er ernstig aan toe. Er is er nog maar een van over. In de jaren 1940-1945 is er nog geprobeerd om er enkele duizenden uit te zetten in ons land, maar dat is op een fiasco uitgelopen.

nog1weblog
nog1weblog18 sep. 2012 - 19:19

Niet DE zebra maar EEN zebra. Hetzelfde geldt voor de parkiet; niet DE parkiet maar EEN parkiet. Het gaat hier om enkele ondersoorten, niet om de gehele soort. En wat het przewalskipaard betreft; daar waren er een aantal decennia geleden nog maar 13 van, dus die soort zit fors in de lift. Wel heeft de soort begrijpelijkerwijs fors last van inteelt. Overigens begrijp ik de fascinatie niet helemaal. Het kenmerk van evolutie is dat er soorten uitsterven zodat er ruimte komt voor nieuwe soorten. De bovengenoemde soorten hadden geen enkele kans gehad als haar voorgangers niet al uitgestorven waren.

lancelot2
lancelot218 sep. 2012 - 19:19

Zo eh! Hebben we een politieke partij van de dieren in ons systeem, en die doet helemaal niets?? Mooie boel hiero!

2 Reacties
eeweew
eeweew18 sep. 2012 - 19:19

Mensen zonder macht verwijten dat ze problemen waar je zelf geen aandacht aan wenst te besteden niet even oplossen. Het lijkt de nieuwe mode te zijn.

Blisss
Blisss18 sep. 2012 - 19:19

nee doe mij maar cola???????

Jan Jansen2
Jan Jansen218 sep. 2012 - 19:19

En dat stuk in de VK ook weer?!?! Bepaalde soorten pauwen? Er zijn er maar drie en de Borneopauwfazant en de Hainanpauwfazant horen daar niet bij, dat zijn namelijk fazantachtigen.

1 Reactie
lancelot2
lancelot218 sep. 2012 - 19:19

Je vergeet Jeroen Pauw. ;-)