Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Verplicht wandelen voor een lagere ziektekostenpremie

  •  
23-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
wandelaars
Als we straks met apps en horloges worden bespied door een particuliere Big Brother-ziekteverzekeraar en daarvoor de rekening krijgen, zijn we van god los als samenleving
Wordt u ook af en toe helemaal iebel van die totaal overbodige oneliners in het NOS-journaal? Zo van: “de middelbare scholen gaan weer open” gevolgd door twee of drie aan elkaar geplakte statements van scholieren die bevestigen dat ze het fijn vinden. “Ja, ik mis wel het sociale contact.” “Nee, ik denk niet dat je digitaal net zoveel leert als in de klas.” “Ik verheug me er erg op om mijn vrienden weer te zien.” Als je er eenmaal op gaat letten word je er helemaal gek van.
Maar toch. Af en toe blijft er zo’n statement hangen. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld. Die van mevrouw Van Leeuwen die elke dag in het Sonsbeek park vijf kilometer loopt om punten te verdienen bij de zorgverzekeraar. Ze spaart voor een sportwatch, maar heeft al een hartslagmeter en een slowcooker verdiend. Een zwoegende mevrouw Van Leeuwen dient als behang om het nieuws te onderstrepen: “Zorgverzekeraars belonen wandelaars met kortingen.”
Wandelen is momenteel erg populair. Kon ik vroeger mijn hondje nog uitlaten in een totaal verlaten park, nu stap ik over de hoofden van mensen en slalom door de modder om mijn anderhalve meter afstand te kunnen houden tot andere wandelaars. Dus meent het journaal; daar zit een item in. En dankzij de marketingafdeling van een grote ziektekostenverzekeraar en mevrouw Van Leeuwen kunnen we weer een paar minuten amusement verwerken in de nieuwsuitzending. Want we plakken er nog een directeur van de zorgverzekeraar achteraan met een open deur: “De kosten van chronische zieken zijn hoog (…) We investeren in gezond gedrag.” Waarna nog een gedragsexpert aanvult: “Financiële prikkels kunnen echt helpen om mensen hun gedrag te veranderen.”
Helaas ontbrak de belangrijkste vraag in het item. Is het wel solidair om onderscheid te maken tussen mensen met een gezonde en een ongezonde levensstijl als het gaat om ziektekosten? Er gaan tegenwoordig al stemmen op om mensen die roken, drinken of obesitas hebben meer premie te laten betalen. En nu dus: hoe meer je beweegt of aan sport doet, hoe lager je premie. Want zo’n spaarprogramma is natuurlijk gewoon een verkapte korting.
Er is nu zelfs een verzekeraar die een gezondheidsapp heeft uitgebracht waarbij verzekerden een beloning krijgen als ze een gezondheidsdoel halen. Ze kunnen geld terugkrijgen op de premie van hun aanvullende verzekering. Op de premie basisverzekering is dat namelijk vooralsnog verboden maar met cadeautjes en punten verdienen staat dat ook op losse schroeven.
Ik ben een enorme voorstander van preventieve gezondheidszorg. Van mij mag een overheid er alles aan doen om mensen aan het wandelen en sporten te krijgen. De tabaksindustrie het verbieden verslavende stoffen aan sigaretten toe te voegen. Ongezonde voeding meer belasten. De accijns op alcohol verhogen. Sportscholen gratis maken. En vooral mensen bewustmaken dat gezond biologisch voedsel en veel beweging je uiteindelijk zoveel gelukkiger maakt. Waarbij opgemerkt dat sommige aandoeningen, zoals obesitas, ook genetische oorzaken kunnen hebben die je niet met een gezonde levensstijl kunt voorkomen.
Ons ziektekostenstelsel is na te zijn uitgeleverd aan de marktwerking al behoorlijk verrot geraakt. Maar tot nu toe is de basisgedachte – solidariteit – steeds overeind gebleven. Een samenleving zorgt voor zijn zieke medemens. Als we straks met apps en horloges worden bespied door een particuliere Big Brother-ziekteverzekeraar en daarvoor de rekening krijgen, zijn we van god los als samenleving. Bonuskaarten en spaaracties die dat solidariteitsprincipe ondergraven, moeten worden verboden.
Een minuut voor twaalf: preventieve gezondheidszorg niet afdwingen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Tom Lucassen
Tom Lucassen23 feb. 2021 - 19:42

Ach ja die zogenaamde maakbare samenleving/mens. Onzin. Het leven is gewoon geluk en pech en zelf heb je nauwelijks invloed. Dat is alleen een schijnbare houvast voor veel mensen. Ken genoeg mensen die ondanks hun fervente sporten en gezond eten doodziek werden of zelfs aan kanker overleden omdat ze pech hadden met hun genen. Succes is geen keuze. Succes is geluk.

1 Reactie
erikbos
erikbos24 feb. 2021 - 7:49

@Tom Lucassen Een gezonde leefstijl is geen garantie dat je niet ziek wordt maar het helpt wel de kans te verkleinen dat je ziek wordt. U voorbeeld dat u mensen kent die veel sporten die doodziek werden is een beetje van het niveau: mijn tante rookte als een schoorsteen en is toch 95 jaar geworden. Dus zie je wel, roken is niet ongezond.

Tom Lucassen
Tom Lucassen23 feb. 2021 - 19:39

Ik ergerde me als wandelaar altijd aan die sneue mensen die hun hond uitlieten. Nu heb ik gelukkig een plek gevonden waar geen honden en chagrijnige baasjes lopen.

P Haan
P Haan23 feb. 2021 - 18:17

Goeie zaak. Autoverzekeringen hebben het al, met een app en een smartphone. En doe je het niet, zelf weten. Maar een dikke korting pakken met een stappenteller of iets dergelijks, ik ben voor. Gewicht, eetpatronen, niet roken, het zijn allemaal zaken met gezondheidsnadelen die iedereen kent maar waar veel zich niet aan houden. Ook hier: Zelf weten. Maar ik ben voor.

Kwant2
Kwant223 feb. 2021 - 17:52

Ik vind er eerlijk gezegd niks solidair aan dat ik mag betalen voor de slechte keuzes van een ander. Een zorgverzekering is helemaal geen verzekering, het is een gezamenlijk betaal en onderhandel programma wat geld van jong naar oud pompt. Dat is een tendens die je overal in het onze door babyboomers gedomineerde politieke systeem ziet opduiken. Van de huizenmarkt, het pensioenstelsel, studiefinanciering tot de rekening van klimaatverandering, het geld gaat van jong naar oud. Zo ook onze zorgverzekeraars. Die dekken toevallig ook soms een risico af, maar als ik zou betalen naar mijn eigen risico dan zou ik helemaal niks betalen. Dus mensen een korting geven als ze gezond leven is zeker een goede kwestie.

2 Reacties
The Apple
The Apple24 feb. 2021 - 0:09

Kwant - Op het moment dat jij geboren wordt is de wereld weliswaar nog niet af, maar het is ook niet niks wat er al staat. Persoonlijk ben ik een voorstander van soepele genereuze houding. Van mij mag je het allemaal gratis hebben, alleen verwacht ik dan wel dezelfde genereuze houding van jouw kant (van mij mag je het erfrecht zelfs afschaffen als daar een omslagstelsel tegenover staat - "van ieder naar zijn vermogen, aan ieder naar zijn behoeften"). Natuurlijk kan het zijn dat je wantrouwig bent en de erfenis op de cent wilt doorrekenen om te zorgen dat je er niets bij inschiet. Dan moet je bij Rutte zijn en niet bij mij. Mijn voorstel is om elkaar wel te vertrouwen en er samen voor te zorgen dat je uiteindelijk geen uitgeleefd zootje overhoudt. In dat geval denk ik dat Rutte niet de beste keuze zou zijn.

Déjà vu
Déjà vu24 feb. 2021 - 14:49

"maar als ik zou betalen naar mijn eigen risico dan zou ik helemaal niks betalen. " Met andere woorden: Jij rijdt geen paard, fiets, motor of auto! Jij hebt geen gevaarlijk beroep! Jij schaatst of sport niet! Je hebt geen (onbekende) erfelijke ziekte! Jongen... je moet een heerlijk leven hebben!

KM2
KM223 feb. 2021 - 16:52

Laat big brother maar lekker meekijken op die smartphones, ik heb er geen en die komt er ook niet. Het is niet te geloven hoe mensen verslaafd zijn aan zo'n telefoon, gooi de premie ook maar omhoog voor de idioten met een smartphone.

HappyBuddha
HappyBuddha23 feb. 2021 - 16:43

Zelf doe ik altijd hele kleine stapjes. Moet ik er dan 20.000 doen om aan zo'n bonus te komen

Zwerfstein
Zwerfstein23 feb. 2021 - 14:02

Doodeng inderdaad allemaal

JasDon
JasDon23 feb. 2021 - 13:48

Wat mij betreft is een stimulans voor gezond leven geen probleem, zolang het maar niet resulteert in een (uiteindelijke) verhoging van de kosten voor mensen die bv. door een handicap niet in staat zijn te bewegen/bewegingsdoelen te halen.

JasDon
JasDon23 feb. 2021 - 13:45

"En vooral mensen bewustmaken dat gezond biologisch voedsel en veel beweging je uiteindelijk zoveel gelukkiger maakt." Het woord biologisch kan overigens worden weggehaald, er is geen overtuigend bewijs dat biologisch voedsel gezonder is dan 'regulier voedsel'. Het kan zelfs slechter voor het milieu zijn, wel resulteert het vaak in een diervriendelijker productieproces.

Karingin
Karingin23 feb. 2021 - 13:14

Dit is een van mijn grootste angsten. Want als dit normaal wordt, is 't hek van de dam, dan weet binnenkort je werkgever ook precies wat je uitvreet, de overheid gaat nóg meer spioneren en sanctioneren en voor je 't weet kunnen de roddelende buurvrouw en je moeder met control-issues er ook bij. Mensen die hier voor zijn moeten wat mij betreft eerst een paar jaar verplicht in China wonen

2 Reacties
KM2
KM223 feb. 2021 - 17:34

Je kan er ook voor kiezen om de smartphone/spyphone de deur uit te doen. In grote lijnen is al bekend wat je uitvreet, interesses zijn en wat je met je geld doet. (Denk aan flutboek, shitter en instaspam) Het is maar net hoe je omgaat met je cookies, locatiebepaling en digitale/pin transacties etc etc. Als je facebook openbaar is heeft je werkgever al een indruk. https://www.youtube.com/watch?v=8WVoJ6JNLO8&ab_channel=RankingTheWorld

P Haan
P Haan24 feb. 2021 - 7:04

Je kan er ook anders naar kijken: De algoritme cultuur is niet meer uit te bannen. Als jij geen tegengeluid inbrengt door ander gedrag in de vergelijking op te laten nemen wordt je gehouden aan de gevolgen van andermans keuzes. Het is net als met verkiezingen. NIet stemmen? Dan ook niet piepen.

harmmeijer
harmmeijer23 feb. 2021 - 13:13

Niemand gaat gezond dood. Op den duur gaan de zorgkosten, hoe oud je ook wordt, voor iedereen gelden. De zorgverzekeraar die gaat uitmaken hoe je moet leven is niet gezond.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman23 feb. 2021 - 16:02

Merel, je haalt mij de woorden uit de mond. Als bij de verkiezingen nu eens duidelijk werd dat de controle door die zog. verzekeringsmaatschappijen wettelijk verboden moet worden, dan zou het nog ergens over gaan. Klimaat bijv. daar kan je alle kanten mee uit.

The Apple
The Apple23 feb. 2021 - 13:03

"Wordt u ook af en toe helemaal iebel van die totaal overbodige oneliners in het NOS-journaal?" En hoe! Manufacturing consent in zijn meest primitieve vorm. De volgzaamheid, gehoorzaamheid en de braafheid die gepromoot worden zijn zo irritant dat je van de weeromstuit tegen beter weten in zit te wachten op eentje die reageert met een hartgrondig: Klote School! Eindelijk eens tijd om wat leukers te doen. De nieuwe zieligheid is ook zo'n "tear jerker". Het duurt niet lang meer en ze sluiten alle programma's af met de spotje van de een of andere stichting voor zelfmoordpreventie. Dat helpt tenminste om je op andere gedachten te brengen. Het rare is alleen dat ik nooit iets hoor over de geestelijk problemen van gedetineerden, de Coornhert-Liga, of de noodzaak om over te stappen op het "Noorse Model". Criminelen hebben namelijk geen problemen, WIJ hebben een probleem: zelfmedelijden. Gelukkig staat big brother altijd klaar om ons te helpen. Nee, niet DIE Big Brother, want dat was een smerige dictator. Onze big brother is een volbloed neefje van Sinterklaas, die met cadeautjes strooit als we hem vrijwillig op de hoogte brengen van elke stap die we zetten en elke hap die we eten. Hij heeft alleen maar het beste met ons voor en geld speelt daarbij geen rol. En het werkt, want nergens is de vrijheid zo groot als in Nederland zolang je je maar aan al die wetten en regels houdt en alles is geregeld tot in de puntjes. Brazilianen die klagen over de bureaucratie probeer ik dan ook altijd uit te leggen dat de bureaucratie in Nederland minstens net zo erg is, met één groot verschil: het werkt! Helaas staat die werkelijkheid zo ver af van de hunne, dat ze onmogelijk kunnen bevatten hoe erg dat is. Han van de Horst roemde onlangs een serie die "Valle" heet. Ik heb hem dus maar eens bekeken, maar het was een grote teleurstelling. Het was eigenlijk niet veel meer dan het stereotype verhaal van een wereld na de één of andere oorlog waarin een verschrikkelijke epidemie rondwaart, met alle onwaarschijnlijke verhaallijnen die daarbij horen. En natuurlijk drones, geen film meer tegenwoordig zonder drones. Alleen waren ze gewoon veel te groot. Dus ik begon te fantaseren hoe mijn dystopische wereld er zou uitzien, met drones zo groot als mestkevers en hoe het de hoofdrolspeler begint op te vallen dat er sprake lijkt te zijn van een plaag, niet van processierupsen, maar van mestkevers. Maar eigenlijk is dat ook al teveel van het goede, want ook die mestkevers zijn helemaal niet nodig, want we doen het gewoon zelf wel. We verkopen onze ziel aan de duivel voor spiegeltjes en kraaltjes. Maar hoe breng je dat in beeld? Het is immers al zo normaal!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 feb. 2021 - 5:23

De wraak van het speelgoed. Het speelgoed van de mensheid keert zich tegen haar. Dodelijke liefde. Verzin er maar een titel bij, ik ben niet zo in de stemming.

Mark Huysman
Mark Huysman23 feb. 2021 - 12:53

Fons Burger wil o.a. ongezonde voeding meer belasten. Mij lijkt het beter om gezonde voeding te subsidiëren. Zoals we weten zijn veel mensen aangewezen op de voedselbank. Dat zullen er nog meer worden als voeding meer belast wordt.

2 Reacties
Karingin
Karingin23 feb. 2021 - 13:05

Ja of nou eindelijk eens de werkelijke prijs laten betalen, en/of stoppen met de belachelijke subsidies voor de agrarische sector. Maar ja, dan staat 't land op z'n kop en worden overheidsgebouwen binnen de kortste keren allemaal plat getractord

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 feb. 2021 - 16:09

Mark, subsidies? Daar moeten we vanaf. En eigenlijk denk ik dat iedereen zelf wel uitmaakt welke voeding goed is. Wou je spruitjes (mijn kostje) subsidieren? Ik ben er vannovertuigd dat de schoolmelk van vroeger, mijn tijd op de lagere school, door een van die tutten als zeer ongezond zal worden aangewezen. Ik denk dat geen enkel kind van die generatie later eerder is overleden door die melk. Zeker wel door de honger in de hongerwinter.

adriek
adriek23 feb. 2021 - 12:50

De meeste mensen hebben 'niks te verbergen' dus de verzekering mag best weten hoe vaak we wandelen en naar de wc gaan toch? Google en Facebook weten dat tenslotte allang... Solidariteit is een basisbeginsel in verzekeringen, maar sinds de invoering van aparte fysio-, tandarts- en bevallingspakketjes is dat principe al jaren geleden losgelaten. De vraag blijft alleen hoeveel individuele aanpassingen we acceptabel vinden. Het wachten is op een bonus- malusregeling zoals bij autoverzekeringen: dan hoeven we niets van onze privacy in te leveren en krijgen gezonde mensen een gezonde korting en mensen met een ongezonde levenstijl of pech betalen meer.

1 Reactie
Jansen7
Jansen723 feb. 2021 - 14:59

@Eirda: of je aanvraag (nadat je te vaak op een bepaalde ziekte hebt gegoogled) bij een verzekering wordt niet meer in behandeling genomen of gaat om onverklaarbare redenen zeer traag.....

Fredje3
Fredje323 feb. 2021 - 12:23

Wat mij zorgen baart is dat er lobby groepen gaan komen die de regering gaan manipuleren met wat gezond is of niet. Zoals in de jaren 50 is gebeurd met suiker en zeg niet dat de politici slimmer zijn geworden, want dat zijn ze niet.

djh
djh23 feb. 2021 - 11:54

Het moment dat bedrijfjes ontstaan die de dienst horloge en telefoon uitlaten beginnen, en voor een zacht prijsje jouw telefoon mee neemt alsmede de drie horloges van andere lieden op zondagmorgen bij het uitlaten van de hond zodat jij kunt uitslapen.

2 Reacties
Fredje3
Fredje323 feb. 2021 - 12:06

@Musa, Bij Alie Express kun je daar voor een paar euro een schud apparaat voor kopen die zorgt voor beweging voor je smartwatch en telefoon.

Juppé🎗
Juppé🎗23 feb. 2021 - 12:21

Aan zaken als het ecg dat je Apple watch opneemt zien ze dat jij het niet bent.....

Riet3
Riet323 feb. 2021 - 11:49

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Als chronisch zieke moet je je onderhand nog schuldig gaan voelen. Er wordt meestal gepraat alsof iedereen er zelf iets aan kan doen hoe gezond je bent. Daar kan ik erg boos om zijn.

khuat
khuat23 feb. 2021 - 11:43

Het ironische is dat rokers goedkoper zijn voor de gezondheidszorg dan niet-rokers. Daarom was de VVD tegen het vergoeden van de kosten van de hulp bij stoppen met roken. Waarschijnlijk zijn mensen met een gezonde levensstijl uiteindelijk duurder voor de gezondheidszorg omdat ze ouder worden en de zorgkosten voor de oudste mensen het meest oplopen.

5 Reacties
korheiden2
korheiden223 feb. 2021 - 11:49

Dat denk ik ook. Ongezond levende mensen leven jaren korter en dat bespaart AOW en veel zorgkosten. Ik ben het helemaal eens met dit stuk van Fons. Big Brother should not watch us.

adriek
adriek23 feb. 2021 - 12:53

Je zit er flink naast. In het voorbeeld van rokers: die gaan dan wel eerder dood - dat is gunstig voor de pensioenverzekeraars - maar ze worden vaker, langer en ernstiger ziek, heel duur... Niet-rokers blijven lang gezond en vallen dan ineens dood neer, dat is heel gunstig voor de ziektekosten...

Karingin
Karingin23 feb. 2021 - 12:53

Als de accijns op rookwaren wegvalt betekent dat ook een flinke aderlating voor de schatkist, echt niet normaal hoeveel dat nog steeds oplevert...maar goed dat is ook iets van 90% van de prijs geloof ik haha

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen23 feb. 2021 - 13:45

Eirda, Ik heb me altijd afgevraagd of niet-rokers per saldo goedkoper zijn dan rokers. Die gezonde niet-roker wordt misschien wel 100, en geniet dus decennialang aow. En het is niet gezegd dat zo iemand ineens dood neervalt, misschien moet zo iemand de laatste 10 jaar van zijn leven wel in een verzorgingstehuis wonen, dat loopt ook in de papieren. En die roker kan ziek worden en dan kost het misschien heel veel, maar er zijn er ook die nooit wat hebben en dan op hun 65ste ineens een hartaanval krijgen en dan is het gedaan. Dan ben je dus een goede klant: nooit zorg gebruikt, decennialang lang gerookt en dus accijnzen betaald, en vlak voordat je iets gaat kosten de pijp uit. Maar goed, dan is de vraag hoe vaak dat scenario weer voor komt.

JasDon
JasDon23 feb. 2021 - 13:53

Rokers leven de maatschappij geld op als je kijkt naar de inkomsten uit rookwaren, de kortere levensduur en ziektekosten. De vraag is of rokers niet aan productiviteit inboeten als gevolg van hun gedrag, zowel als gevolg van een mindere gezondheid als de pauzes. @Eirda: Oudere mensen worden daarentegen weer dement, etc. en kosten uiteindelijk ook weer gigantisch veel geld. De berekening op dit moment valt echt nog richting de rokers uit. https://wnl.tv/2019/01/02/roken-kost-het-geld/

Rutger Groot
Rutger Groot23 feb. 2021 - 11:27

"Ons ziektekostenstelsel is na te zijn uitgeleverd aan de marktwerking al behoorlijk verrot geraakt. Maar tot nu toe is de basisgedachte – solidariteit – steeds overeind gebleven." En daar wringt de schoen (even lost van het feit dat we hier echt geen 3e wereldland "verrot geraakt" stelsel hebben). We hebben te maken met vergrijzing en we leven veel langer. Rara: dat kost elk jaar heel veel meer geld. Gaven we in 2010 nog 86miljard uit aan zorg, nu is dat al meer dan 100miljard en dat stijgt maar door. Dus geen ordinaire bezuinigingen, maar maatregelen om de kosten in de hand te houden. De zorgpremie gaat dus verder stijgen. En de leuke paradox: als we mensen gezonder maken en meer doen aan preventie - leven we nog langer en gaan de kosten nog verder omhoog. Wen er maar vast aan, want vooral ouderenzorg (dementie etc) kost handen vol geld. Maar dan komt ook de solidariteit onder druk te staan (een zeer belangrijke pijler mbt de instandhouding!), want er gaan stemmen op als "waarom zou ik hetzelfde betalen als iemand met een ongezonde levensstijl?" Discussie over het loslaten van de solidariteit zet de bijl in ons zorgstelsel.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman23 feb. 2021 - 12:48

[Gaven we in 2010 nog 86miljard uit aan zorg, nu is dat al meer dan 100miljard en dat stijgt maar door.] Was het BBP in 2010 nog 700 miljard, nu is dat al meer dan 800 miljard. Nederland staat meen ik op de tiende plaats in Europa wat betreft uitgaves gezondheidszorg.

Karingin
Karingin23 feb. 2021 - 12:51

Ja en waar gaat dat geld allemaal naar toe? Sowieso is er een prikkel om hoe dan ook te behandelen, want aan preventie verdient niemand wat. En het vergoedingssysteem zit onwijs krom in elkaar, een eenvoudige handeling kan net zoveel opleveren als een complexe. Dus als een complexe behandeling snellere genezing bewerkstelligt, maar 10 eenvoudige uiteindelijk ook werkt, wat denk je dan dat er gebeurt? Ook is alles onwijs versnipperd, als patiënt met meerdere kwalen loop je van hot naar her en met een beetje pech lange wachttijden tussendoor, waardoor mensen langer in de ziektewet zitten. Laten we het maar niet over de farmaceutische industrie hebben, of zorgcowboys...de zorg is wel degelijk verziekt, niet omdat mensen bij bosjes dood neervallen, maar omdat de gezondheid van de patiënt niet langer centraal staat. Het gaat gewoon ordinair om de pegels

erikbos
erikbos23 feb. 2021 - 13:16

@Karingin " Dus als een complexe behandeling snellere genezing bewerkstelligt, maar 10 eenvoudige uiteindelijk ook werkt, wat denk je dan dat er gebeurt" Dus u beweert dat alle huisartsen, specialisten e.d. naar hun portemonnee kijken i.p.v. naar het belang van de portemonnee. Nogal een boude bewering, zal het misschien ook een factor zijn dat veel patienten eisen dat ze een pilletje of behandeling krijgt i.p.v. dat men zijn gedrag aanpast naar een gezondere levenstijl?

erikbos
erikbos23 feb. 2021 - 13:17

correctie: naar het belang van de patient

LaBou
LaBou 23 feb. 2021 - 15:21

De correctie van lego was voor veel medici overbodig aangezien daarvoor zijn oorspronkelijke tekst de realiteit aangaf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 feb. 2021 - 11:19

Fons Burger ik ben het nog nooit zo met je eens geweest! Wat een akelige maatschappij dreigen we te worden!