Joop

Veroordeelde Bouterse keert zondag terug naar Suriname

  •  
30-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
President of Suriname Desi Bouterse visits China

© epa08028803 President of Suriname Desi Bouterse and Chinese Premier Li Keqiang (not pictured) attend a meeting at the Great Hall of the People in Beijing, China, 27 November 219. EPA/FLORENC

Desi Bouterse is door de krijgsraad in Paramaribo tot 20 jaar veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Het baanbrekende vonnis is geveld terwijl de president van Suriname een staatsbezoek brengt aan China. Hij heeft aangekondigd zondag terug te keren naar zijn land en zal in hoger beroep gaan. Een gepland bezoek aan Cuba laat hij schieten.
Zes medeplichtigen werden ook veroordeeld voor de moord op 15 leden van de oppositie tegen het destijds dictatoriale regime van Bouterse die na een staatsgreep aan de macht kwam. Er zijn gevangenisstraffen van tien en vijftien jaar opgelegd. Het vonnis kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel.
"Iets voor 15.00 uur Nederlandse tijd begon voorzittend rechter Cynthia Valstein aan de uitspraak over de 74-jarige Bouterse, nadat twee andere verdachten waren vrijgesproken. Valstein zei dat Bouterse zijn politieke tegenstanders besloot te „elimineren” met als doel „de macht te behouden”. Volgens de rechter is „opzet en voorbedachte rade voldoende zeker vastgesteld”. Bouterse zou „nimmer berouw hebben getoond” en het verhaal van een buitenlandse coup dat hij naar buiten bracht als motivering voor de gevangenname van de slachtoffers was „verzonnen”, aldus Valstein."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

pietjansen
pietjansen1 dec. 2019 - 7:17

He hè, ze zijn er uit na 40 jaar. Het duurde even maar dan heb je ook wat. Echter, we zijn er nog niet. Die Bouterse gaat zich er weer onderuit wurmen. En ook al is dat tegen het landsbelang, dan nog. Het landsbelang = het belang van Bouterse, volgens Bouterse. Suriname gaat de komende 10-15 jaar verder als paria en wordt door het westen niet meer serieus genomen. Daardoor grijpt China zijn kans en zuigt het arme landje compleet leeg en naar de afgrond. Wedden? Je ziet dit soort verschijnselen overigens in alle landen waar de oorspronkelijke koloniale heerser verjaagd is en men het eigen heft in handen neemt. Noem maar eens een land waarbij die transitie wel gelukt is.

OlavM
OlavM30 nov. 2019 - 20:22

Beter laat dan nooit. Het zou een enorme schande en knauw in het algemeen levende rechtsgevoel zijn als Bouterse niet zou zijn veroordeeld wegens de decembermoorden. (Het staat wel vast dat hij ten tijde van de moorden als hoogste baas aanwezig was in Fort Zeelandia, en de slachtoffers zelfs aan hem zijn voorgeleid, getuige o.a. de verklaring van de in 2001 overleden en de gevangenneming overlevende Fred Derby ter zake). Al is het verdere verloop nog onzeker, dit signaal is helder en van groot belang voor de Surinaamse samenleving.

MountEverest
MountEverest30 nov. 2019 - 20:08

Misschien herhaalt ie het kunstje van 1980 nog een keer?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin30 nov. 2019 - 16:52

Ik zie wel enige overeenkomst met Trump, de achterban wil niets weten van misstappen en daarmee achten dit soort leiders zich onaantastbaar.

4 Reacties
Freek3
Freek330 nov. 2019 - 20:35

Welke 15 heeft Trump vermoord?

RonVa
RonVa1 dec. 2019 - 7:24

En de Europese commissie. Die hebben niet eens een achterban maar voelen, en maken zichzelf eveneens onaantastbaar.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 dec. 2019 - 15:03

"Welke 15 heeft Trump vermoord? " In de 1e plaats gaat iedere vergelijking vroeg of laat mank, daarbij is niet duidelijk geworden of Bouterse zelf geschoten heeft, net zoals Trump niet de trekker heeft overgehaald op ik weet niet hoeveel doden maar het zullen meer dan 15 koerden zijn die door toedoen van Trump door de turken zijn omgebracht.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 dec. 2019 - 15:05

"En de Europese commissie. Die hebben niet eens een achterban maar voelen, en maken zichzelf eveneens onaantastbaar. " Hebben die mensen vermoord?, daar gaat het hier over.

H.Witte
H.Witte30 nov. 2019 - 16:16

Wordt een staatsgreep.

Cave Canem
Cave Canem30 nov. 2019 - 15:54

De rechtsstaat lijkt met deze uitspraak toch te functioneren. Nu het rechtsgevoel van de Surinaamse bevolking nog even afwachten. Bouterse heeft het volk opgeroepen hem massaal te verwelkomen bij thuiskomst. Hopelijk iets minder massaal dan het aantal kiezers dat hem het presidentschap gunde, destijds ook nadat hij al eens veroordeeld was.

I am Legion
I am Legion30 nov. 2019 - 14:18

Bouterse noemt het vonnis een 'complot van witte mannen'. Dat zal voor een aantal hier toch vertrouwd en zonder meer overtuigend in de oren klinken.

4 Reacties
Gefaald
Gefaald30 nov. 2019 - 15:10

Hahaha ! Bouterse ken Nederland hè. Hij weet precies hoe je je van linkse steun kunt verzekeren. BIJ1, kom er maar in !

MountEverest
MountEverest30 nov. 2019 - 20:14

MLK zei in zijn beroemde speech: "I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character." Het intersectionele feminisme heeft dit precies omgedraaid: iemands karakter is niet meer belangrijk, alles draait nu om ras en huidskleur.

Freek3
Freek330 nov. 2019 - 20:36

[‘complot van witte mannen'] Zo zie je maar, racisme is niet uitsluitend onder blanke mensen te vinden.

Katootje2
Katootje230 nov. 2019 - 23:38

Ha, ha, ha, een ‘complot van witte mannen’ uitgevoerd door zwarte vrouwen. Het klinkt in ieder geval niet als iets waar het legioen en mislukt op zitten te wachten.

henk-alexander
henk-alexander30 nov. 2019 - 12:49

Eindelijk gerechtigheid. Ook al heeft Bouterse niet zelf deelgenomen aan de liquidatie van onschuldige burgers, hij was als leidinggevende destijds verantwoordelijk. Frappant is de timing van de onverwachte uitspraak. Juist nu Bouterse de economische banden met China aanhaalt en daarmee ook de geostrategische verhoudingen op het spel zet.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 nov. 2019 - 12:08

Dankzij deze vrouwelijke krijgsraad toch nog gerechtigheid. Neemt niet weg dat het enorm zuur is dat het hier om een door het volk gekozen president gaat nadat dit alles al bekend was. Ik volg de Surinaamse politiek niet meer maar hoplijk breekt er geen burgeroorlog uit als ze hem daadwerkelijk op willen sluiten.

1 Reactie
Gefaald
Gefaald30 nov. 2019 - 15:13

Bouterse zorgt er heus wel voor dat hij niet gevangen gezet wordt. Het leger is zijn vriend. De militairen houden de mensen rustig, daar zijn technieken voor, wapens en zo, en gevechtswagens op kruispunten.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser30 nov. 2019 - 11:52

De rechter snapt er niets van, Bouterse heeft toch verklaard dat er een staatsgreep ophanden was? Wie gelooft dat nu niet?

1 Reactie
Katootje2
Katootje230 nov. 2019 - 23:43

Een groot rijk zal ten onder gaan en de staatsgreep wordt uitgevoerd door het orakel zelf.

wegmetons
wegmetons30 nov. 2019 - 10:42

Hieruit blijkt toch dat de rechtstaat in Suriname in ieder geval functioneert, dat de grote druk die door de regering werd uitgeoefend door de rechters is genegeerd. Uiteraard is er nog hoger beroep mogelijk en zal het dus nog een tijdje duren voor deze moordenaar en drugsdealer achter de tralies gaat maar ik vind het een positief signaal. Ondanks alles wat hij geprobeerd heeft om dit te voorkomen is het Bouterse toch niet gelukt om het recht zijn weg te laten vinden. Ben benieuwd of hij nu kan aanblijven als president of dat zijn partij nu afstand van hem zal gaan nemen.