Joop

Vernietiging Amazone gaat onverminderd door: bijna 30.000 branden in augustus

  •  
02-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Forest Fire Fear Fire Children Amazon Flame

© Forest Fire Fear Fire Children Amazon Flame

De uiterst rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro doet nog altijd niets om de vernietiging van de Amazone te stoppen. Afgelopen maand telde het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE 29.307 branden in het Braziliaanse deel van het regenwoud, bijna evenveel als vorig jaar en daarmee het een na hoogste aantal in tien jaar.
Bolsonaro kwam vorig jaar wereldwijd onder vuur te liggen omdat hij onvoldoende maatregelen neemt om het Amazonewoud te beschermen. In plaats daarvan ontsloeg hij het hoofd van INPE, omdat die het had gewaagd om cijfers naar buiten te brengen waaruit bleek dat de ontbossing sinds het aantreden van Bolsonaro flink was toegenomen.
Onlangs verklaarde de Braziliaanse president nog dat “het verhaal dat de Amazone in vlammen opgaat een leugen is”. Alle feiten wijzen ondertussen op het tegendeel. “We moeten toezien hoe de tragedie van vorig jaar opnieuw plaatsvindt”, zegt de Braziliaanse Greenpeace-medewerker Rômulo Batista tegen The Guardian.
Volgens een waarnemer van de NGO Instituto Kabu zijn de illegale houtkap en mijnbouw de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Door een gebrek aan toezicht zien milieucriminelen hun kans schoon om gebieden waar inheemse volken wonen, te vernietigen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Fredje3
Fredje33 sep. 2020 - 13:03

Tja, als het nu om olie zou gaan, zouden de VN en de EU er wel wat aan doen, maar helaas, het gaat alleen om onze longen, dus BOEIEN!!!

Satya
Satya3 sep. 2020 - 8:00

"De uiterst rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro doet nog altijd niets om de vernietiging van de Amazone te stoppen." Moet zijn extreemrechtse racistische president doet alles om de vernietiging te versnellen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 sep. 2020 - 14:16

zo is dat fascistisch is zelfs wel van toepassing

Rechtvaardig2
Rechtvaardig23 sep. 2020 - 15:22

Hij is niet racistisch, maar wel een mafklapper ja... Ach misschien trekt hij ooit wel bij...

mjansen2
mjansen23 sep. 2020 - 6:18

En de oliemaatschappijen zijn de lachende derde.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 sep. 2020 - 14:17

ja die lachen zich rot als hun kinderen straks geen planeet meer hebben om op te wonen

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden2 sep. 2020 - 21:54

Het is dan ook van het grootste belang dat de Nederlandse steun aan "ontwikkelingsprojecten" in Brazilië stilgelegd wordt en elke vorm van handelsovereenkomst geblokkeerd wordt.

van Dale
van Dale2 sep. 2020 - 20:15

Onverantwoordelijk gedrag wat de wereldbevolking er niet bij kan hebben. Dan moet de VN eigenlijk besluiten om Brazilië een ultimatum te stellen.

1 Reactie
Leontrotsky
Leontrotsky3 sep. 2020 - 11:45

Eens. Het VN leger moet ingezet kunnen worden om landen die de hele wereld met hun beleid in gevaar brengen te kunnen laat ik zeggen aanpakken.

Joop Liefaard
Joop Liefaard2 sep. 2020 - 19:09

Niet alleen in het Amazonegebied verwoesten branden grote stukken regenwoud, ook in de Pantanal, het grootste wetland in de wereld is het raak. Ongeveer 10% van de vegetatie is al in vlammen opgegaan.