© cc-foto: Kim Seng
Een nieuw beleidsdocument van de invloedrijke European Council on Foreign Relations, een van Europa's meest vooraanstaande denktanks, schetst op verontruste wijze het afglijden van Europa naar totale ondergeschiktheid aan het Amerikaans imperialisme. De auteurs stellen dat Europese leiders tegenwoordig volgzaam en onderdanig overkomen, en vergelijken hen met 'bange kinderen' die niet durven te handelen zonder Amerikaanse goedkeuring. Op militair, technologisch en economisch gebied domineert Washington een onderdanig Europa, dat zijn 'eigen regie' heeft verloren. Dit proces wordt door de auteurs treffend 'vazalwording' (“vassalization”) genoemd.
Terwijl het rapport terecht de Europese onderdanigheid constateert, lijkt het de economische macht van de VS te overschatten. Als we rekening houden met koopkrachtpariteit, is de groei van zowel de VS als Europa tot stilstand gekomen. Bovendien vermindert de afnemende rol van de dollar in de wereldhandel de Amerikaanse economische hegemonie. Desondanks heeft Europa zich politiek gezien neergelegd bij de wil van de VS.
Amerikaanse tech-giganten, zoals Facebook en Google, domineren nu de Europese markten vanwege de onmacht - of de onwil - van Europa om alternatieven te ontwikkelen. De hoge kosten van de Europese afhankelijkheid zijn al zichtbaar. Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren, bedreigt de Europese autonomie en veiligheid nog verder. Verder heeft Washington onlangs toegegeven een 'industrieel beleid' te omarmen, na het falen van het neoliberalisme. Echter, in plaats van iedereen te bevoordelen, richt dit beleid zich op het subsidiëren van bedrijven, waardoor met subsidies en belastingvoordelen Europese bedrijven naar de Verenigde Staten worden gelokt, wat de Europese industriële basis verzwakt.
Tegelijkertijd leidt het afsnijden van Russische olie- en gasleveringen, onder druk van de VS, tot torenhoge energieprijzen in Europa, wat de concurrentiepositie van de Europese industrie verder aantast. Deze ontwikkelingen dreigen de de-industrialisatie van Europa te versnellen, waarbij de industriële kern wordt uitgehold en de Europese economie afhankelijker wordt van laagwaardige diensten - een scenario dat de auteurs terecht bestempelen als 'economische zelfmoord’.
De auteurs betreuren het dat de Europeanen deze destructieve beleidslijnen gehoorzaam accepteren als 'onderdeel van de wereldwijde veiligheidsrol van Amerika' (een propagandaverhaal waar ook onze mainstream media aan bijdragen). Ze pleiten voor het herwinnen van strategische autonomie en Europese onafhankelijkheid. Echter, verandering vereist het overwinnen van de schadelijke combinatie van nationalisme, bezuinigingen en xenofobie die het EU-project heeft verlamd en Europa heeft verdeeld, waardoor het niet in staat is om gezamenlijk op te treden tegen de vazalstatus.
Het rapport geeft blijk van Europa's groeiende ontevredenheid over zijn ondergeschikte rol. Echter, oplossingen die enkel gericht zijn op het versterken van de trans-Atlantische alliantie zullen tekortschieten. Europa kan pas zijn stem, zelfrespect en soevereiniteit herwinnen door afstand te nemen van zijn rol als onderdaan van het Amerikaanse imperium en door een nieuw beleid van wereldwijde economische en politieke samenwerking te omarmen, gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid.
cc-foto: Kim Seng
"Amerika heeft deze oorlog veroorzaakt om zijn mondiale machtspositie te behouden tegenover zijn concurrent, Rusland" Joi. Uit uw stelling spreekt glashelder inzicht en diep begrip van de objectieve werkelijkheid. Zonder de invloed van die verderfelijke Amerikaanse intriganten had Rusland natuurlijk nóóit alle internationele verdragen aan haar imperialistische soldatenlaars gelapt en de Krim ingepikt, Luhansk en Donetsk 'gered' van de Oekrainsche nazi's en een 'speciale militaire operatie' op touw gezet om een naburige souvereine en onafhankelijke staat te 'bevrijden'. "Niets dan pure liefde drijft ons Russen om jullie Oekrainers, ons broedervolk, te bombarderen, plunderen, ontvoeren, martelen en standrechtelijk te executeren." Oekraïne als een 'Neutrale Buffer' is een station dat we in 2014 al gepasseerd zijn. Moskou wacht een gepeperde rekening zonder de optie van gespreide betaling. Eigen schuld is goud waard.
Dooie Mus 28 jun. 2023 - 6:42 ""Amerika heeft deze oorlog veroorzaakt om zijn mondiale machtspositie te behouden tegenover zijn concurrent, Rusland" (...). Zonder de invloed van die verderfelijke Amerikaanse intriganten had Rusland natuurlijk nóóit alle internationele verdragen aan haar imperialistische soldatenlaars gelapt en de Krim ingepikt, Luhansk en Donetsk 'gered' (...). Dat klopt. Alle acties van Rusland, die u hier noemt, zijn het gevòlg van Amerikaans ingrijpen in Oekraïne: - het aanmoedigen en bewapenen van extreem-rechts ; - het samenstellen van een nieuwe regering voor na de coup; - het ten val brengen van president Janoekovitsj, coup van 22-02-2014; - het steunen van extreem-rechts in de burgeroorlog daarna; - het saboteren van de onderhandelde Akkoorden van Minsk 2016-'19; - het sluiten van het Pact met Oekraïne nov. '21; - het NEE tegen dialoog met Rusland over de band NAVO-Oekraïne jan. '22. De acties van de Russen kwamen daarná: - het inlijven van de Krim - de hulp aan de Oost-Oekraïners in de Donbas - het onderhandelen met VS & Co. en Oekraïne in Minsk - het erkennen van de Donbas-'republieken' - de invasie van 24-02-2022. Amerika escaleert, Rusland reageert. "Oekraïne als een 'Neutrale Buffer' is een station dat we in 2014 al gepasseerd zijn." Nee, in maart-april 2022 hadden Oekraïne en Rusland hierover een akkoord: is door de VS opgeblazen. Zie: Oorlog in Oekraïne: de echte reden waarom Rusland is binnengevallen, DeWereldMorgen.Be 29-03-2022
De denktank European Council for Foreign Relations signaleert overduidelijk, dat de Europese landen zich ondergeschikt hebben gemaakt aan de Verenigde Staten, en dat ten koste van hun eigen belangen. Karim Bettache zegt volkomen terecht, dat de Europese landen hun zelfrespect en soevereiniteit kunnen terugwinnen door afstand te nemen van deze ondergeschiktheid aan de VS. Overigens met de soevereiniteit van "Europa" bedoel ik de afzonderlijke landen. De Europese Unie als bovennationale instelling is niet soeverein, want de EU is geen staat. Dat de afzonderlijke lidstaten soevereiniteit zouden afstaan aan de EU vind ongewenst: dat is de duivel (de VS) uitdrijven met Beëlzebub (EU). Voor wat betreft de verhouding met de V.S. ben ik het volledig met Bettache eens. De Duitse oud-politicus Klaus von Dohnanyi stelt hetzelfde n.a.v. de oorlog in Oekraïne: de Europese lidstaten van de NAVO hebben zich gewillig mee laten slepen in de oorlog in Oekraïne, die niet in hun belang is. Amerika heeft deze oorlog veroorzaakt om zijn mondiale machtspositie te behouden tegenover zijn concurrent, Rusland, en vervolgens ook tegenover China. Maar dat is geen Europees belang. De Europese landen hebben belang bij economische samenwerking met Rusland, dus bij een vreedzame relatie. Denk aan betaalbare energie. Een neutraal Oekraïne had een brug kunnen zijn tussen Rusland en de overige Europese landen. Een gezamenlijke veiligheidsstructuur is te verkiezen boven de NAVO, die Rusland buitensluit.
Wil Europa overleven dan is het onverstandig om op het verliezende paard te wedden.
"Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren" Dit soort onfeitelijke quatsch geeft me geen vertrouwen in de rest van de schrijfsels van deze auteur.
Pahan denkt mischien dat het Amerikaanse troepen waren die Oekraine vanuit Rusland binnenvielen en het nu als 'nieuw Rusland' bezetten om aan die zgnde 'verdubbeling van troepen' te komen. Of denkt dat landen niet het recht hebben om defensieve verbonden te sluiten of onafhankelijk van Russische aanvallen te blijven en noemt die internationale basis rechten voor landen 'oorlog'
Volrin 26 jun. 2023 - 15:35 ""Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren" Dit soort onfeitelijke quatsch geeft me geen vertrouwen in de rest van de schrijfsels van deze auteur. " Zo 'onfeitelijk' is deze 'quatsch' nu ook weer niet: in Oekraïne is een proxy-oorlog in volle gang, al vanaf februari 2014, toen de VS middels een staatsgreep de regering van president Janoekovitsj omverwierpen, en een burgeroorlog ontketenden. De Russische tegenmaatregelen konden niet uitblijven. Als nieuwe VS-troepen zich al dan niet rechtstreeks in de strijd gaan mengen, dan is dat een gevaarlijke escalatie. En is de oorlog niet 'proxy' meer.
Ik heb het idee dat Europa zich onafhankelijker opstelt ten opzichte van de VS sinds Trump aan de macht is geweest en zijn terugkeer nog steeds boven de markt hangt? Bettache wordt op zijn wenken bedient. Wat is nou precies het nut van denktanks? Dat zijn toch niks anders dan lobby-organisaties met een zweem van deskundigheid?
Een paar citaten van Voormalig Amerikaans diplomaat Henry Kissinger geeft meer duidelijkheid: “America has no permanent friends or enemies, only interests” "To be an enemy of the US is dangerous, but to be a friend is fatal"
Hoe brengen een paar twitter achtige soundbites van een bepaald individueel 'duidelijkheid'? Europa doet het echt prima samen met of met gebruik van de VS en zonder was het een stuk minder tot een wereld ramp. Dat is het langdurig feit. En de wereld is op een gegeven moment eindig, maar dat de zon kapot gaat is niet zo denderend relevant. En of dat langdurig feit nu is omdat de relaties goed zijn voor de interessen van Europa of dat sommiggen dat een vriendschap noemen is in de sfeer van slappe soundbite rhetoriek. Niet die van duidelijkheid of omvattende analyse.
De onderdanigheid richting de VS vanuit Europa komt bij dit conflict vooral nu uit de voormalige Sovjet staten, die nu lid van de EU zijn, en bij dit conflict zien dat op vele terreinen een verdeelde EU echt niets voorstelt in deze wereld. Aan de migrantenstroom in de EU van laaggeschoolde arbeiders kon je eerst aflezen dat deze landen zich onderdanig hadden opgesteld richting Brussel, Berlijn en Parijs, als de subsidiestromen van West naar Oost maar goed geregeld werden. Anders hadden ze vanaf de eerste dag van het vrije verkeer erbij Brussel op gewezen dat de doelstelling om een interne markt van gelijkwaardige economieën te realiseren, alleen gehaald kan worden bij een vestigingsklimaat waarin bedrijven die het vooral van laaggeschoolde arbeiders moesten hebben, zich door voorkeursbeleid in die EU-landen konden gaan vestigen, en ze op die manier alle landen die een voorsprong met advance tax rulings buitenspel gezet, zoals ze nu Brussel wel buitenspel durven te zetten omdat er militaire dreiging aan de Oostgrens van die landen is.
Als ik de stukken van Bettache lees, bekruipt mij altijd het gevoel met een homeopaat te maken te hebben die mij van de leer van Steiner wil overtuigen door op de tekortkomingen van de reguliere gezondheidszorg te wijzen. Okay, er zal veel mis zijn met facebook (al heb ik dat zelf niet) en google (wat ik persoonlijk een erg nuttig systeem vind). Maar zijn die bedrijven synoniemen voor de VS? En is het Chinese TikTok nou echt een stuk 'okselfrisser' dan Amerikaanse techbedrijven? En snijden we Russische olie af omdat de VS dat wil? Wellicht krijgt Karim het Europese sentiment niet goed mee, maar alhier wordt duidelijk partij getrokken voor Oekraïne en tegen Rusland. We maken ons meer zorgen dat we Rusland en Russische oligarchen juist te weinig raken dan teveel. Bettache lijkt me helemaal op zijn plek in toekomstig China en dat gun ik hem echt van harte. Maar ik denk toch dat de psyche van de gemiddelde westerling meer past bij het Europese/Amerikaanse politieke systeem en onze manier van samenleven dan bij de Chinese aanpak.
Eu moet ook kwistiger met subsidies zijn om de maakindustrie te behouden en een nieuwe duurzaamheidsindustrie te stimuleren, daar hebben de auteurs van het rapport een punt. Verder krijg ik de indruk dat Bettache alles wat voorbij komt aangrijpt om de goede relatie van Brussel met de VS en het VK te ondermijnen en schaamteloos dictatoriale grootmachten promoot.
Daan Ouwens legde kortgeleden haarfijn uit dat aangezien Rusland Oekraïne is binnengevallen dit geen proxy oorlog is. Dan zou Oekraïne namelijk, gevolmachtigd door Amerika, Rusland binnengevallen zijn. Van een universitair docent verwacht ik dat hij dat soort dingen weet. De rest van zijn gewauwel is van hetzelfde niveau en de moeite van het overdenken niet waard.
U bent geheel vrij de bijdragen van Daan Ouwens gewauwel te noemen, maar doet u dat dan in een reactie op hem. Zodat hij kan reageren als hij dit wil. Het is een beetje onsportief om dit in een andere reactie op een ander artikel te doen.
@Fabius U leest niet goed. Daan Ouwens wordt juist als tegengeluid aangemerkt en het is dit artikel dat door Adrienne gewauwel wordt genoemd. Niet teksten van Daan Ouwens.
@ Volrin 15:36 U hebt helemaal gelijk. Ik heb het inderdaad verkeerd gelezen. Mijn verontschuldigingen aan Adrienne van Diepen.
@ Volrin U hebt helemaal gelijk. Ik heb het verkeerd gelezen. Mijn verontschuldigingen aan Adrienne van Diepen.
Tja, de VS zijn nou eenmaal vrij machtig en zullen daarom leidend blijven in een blok verzameld rondom 'westerse' waarden als democratie en vrijheid. Dat geldt niet alleen voor Europa, maar ook voor landen als Canada, Australië, NZ, Japan en Zuid Korea. Zaak voor de rest om de VS enigszins onder controle te houden, geen enkele reden om je te laten verleiden tot splitsing door geopolitieke tegenstanders.
A little bit of sunshine 26 jun. 2023 - 9:42 "Tja, de VS zijn nou eenmaal vrij machtig en zullen daarom leidend blijven in een blok verzameld rondom 'westerse' waarden als democratie en vrijheid. Dat geldt niet alleen voor Europa, maar ook voor landen als Canada, Australië, NZ, Japan en Zuid Korea." Tja, u noemt als bondgenoten van de VS rondom de 'westerse waarden' naast Europa uitsluitend rijke landen in de Anglosfeer en in Oost-Azië, als voorpost tegen China. Het kan zijn dat de 'westerse waarden' in armere c.q. olierijke delen van de wereld heel anders beleefd worden: door de VS georganiseerde staatsgrepen, opstanden, burgeroorlogen c.q. invasies in Iran, Congo, Brazilië, Indonesië, Griekenland, Vietnam, Nicaragua, Panama, Afghanistan, Irak, Lybië, Syrië, Oekraïne. Volgens mij houdt de VS eerder 'de rest' onder controle dan andersom. Europese landen kunnen beter afstand nemen van 'de rest' en een goede relatie opbouwen met de 'geopolitieke tegenstanders', die dan partners kunnen worden in een multipolaire wereld.
Frankrijk is de enige, niet van US afhankelijke, betrouwbare bondgenoot en handelspartner, maar daarboven een lichtend voorbeeld voor pluriforme waarden en de beter ontwikkelde en meer verfijnde democratie. Zolang de Le Penaanhang buiten blijft, zou Frankrijk transatlantisch gezien kunnen laten zien bèst zonder Amerika te kunnen. Als voorbeeld voor de rest van Europa. Tenslotte is het bijna het enige EU land dat geen US-bases heeft op eigen grondgebied. En daar is niks mis mee dunkt me.
De Fransen werden binnen 6 weken verslagen door nazi-Duitsland, 4 jaar later werden ze door de Britten, Canadezen en Amerikanen bevrijd. In de tussentijd heulde een groot deel van de Fransen met de Duitsers. Petain, de held van WOI, werd zetbaasje van de nazi's in Vichy. Het was uitgerekend generaal De Gaulle met zijn Vrije Fransen, die nog iets van het Franse zelfrespect heeft gered. Elk jaar worden de Fransen er op 6 juni, tijdens de herdenking van D-Day, weer aan herinnerd aan wie ze hun vrijheid te danken hebben: jonge jongens uit Wisconsin, Texas, Vermont, Ontario, Kent, Ulster en de Highlands. Als het er echt op aan komt weten de Fransen dat ze weer kunnen schuilen achter de brede rug van de Yanks.
Waar komt dat positivisme over Frankrijk vandaan? Ik zie Frankrijk meer als een hopeloos verouderd land dat heel graag mee wil doen met de grote jongens, maar eigenlijk niet meer zoveel voorstelt.
@Hannes, je kunt verschillende democratie-indexen opzoeken op internet en Frankrijk staat dan toch altijd nog flink onder Nederland (en hier is het ook niet perfect). Verder snap ik niet waarom Frankrijk een voorbeeld zou moeten zijn. Geen Amerikaanse basis, maar wel zelf diverse basissen in voormalige Afrikaanse koloniën. Hoe is Frankrijk dan beter dan de VS?
Haat? Dat is dan jouw probleem. Domme ononderbouwde en ongefundeerde hit & runreactie weer overigens van de Geep, die dat altijd doet als ik ook eens een keer een opinie ten beste geef.
De Mening gaf al eens te kennen mij niet serieus te nemen en niet meer te reageren derhalve. Prima. Héél apart dat hij desondanks steeds maar weer opgewonden lange epistels blijft optypen, als ik ook eens een opinie ten beste geef.
@GeenProbleem Jouw manier van denken, en ook lezen blijkbaar, blijft iets aparts. Uit welk gedeelte van de bijdrage van Hannes haal jij zijn Amerika-haat?
@norsemen ' Jouw manier van denken, en ook lezen blijkbaar, blijft iets aparts. Uit welk gedeelte van de bijdrage van Hannes haal jij zijn Amerika-haat? ' Vooral haar juich reacties onder de pro-China artikelen van Karim Bettache zijn een goede indicatie.
@hannes 'Domme ononderbouwde en ongefundeerde hit & runreactie weer overigens van de Geep, die dat altijd doet als ik ook eens een keer een opinie ten beste geef. ' Jij bent pro-China en anti-Amerika, niet zo heel moeilijk om te constateren aan welke kant jij staat.
De Geep die geen probleem heeft met brutalesk schófferen van andersdenkenden: `Vooral haar juich reacties onder de pro-China artikelen van Karim Bettache zijn een goede indicatie.' En: `Jij bent pro-China en anti-Amerika, niet zo heel moeilijk om te constateren aan welke kant jij staat.' Hoe beláchelijk kun je iets posten hier? Trouwens wat is er mís met de artikelen van Karim Bettache? Heb je wel eens van VMU gehoord? Of is dat sinds Fortuyn alleen slechts voorbehouden aan dómrechtse elementen? Trólfiguren als GP en ook IHAG. maken op gemelijk-valse wijze mísbruik van de traditie van tolerantie ter linkerzijde, door hier op een gastvrije plek voor íeders mening, andersdenkenden te schofferen vanuit de gedachte dat er tóch niets wordt teruggezegd. Het wordt eens tíjd dat zulks gaat gebeuren dunkt me!
Frankrijk zit gewoon in NATO en is dus gewoon verbonden aan en met de US voor haar onafhankelijkheid. Zo is het en niet anders. De EU en Frankrijk kan en wil niet zonder een breed effectief verbond. En dus helemaal niet zonder de VS. Zo is het en niet anders. Wat een belachelijke omwerkelijke fantasie van en voor Russische of Chineesche zwarte propaganda om te denken dat Frankrijk of Europa haat eigen benen zou afzagen. Straks geloof je Karim nog als ie zegt dat je best zonder je familie kan en beter alleen bent. Hoe dom moet je zijn om voor zo'n scam te vallen.
EenMening3 26 jun. 2023 - 9:57 "De Fransen werden binnen 6 weken verslagen door nazi-Duitsland, 4 jaar later werden ze door de Britten, Canadezen en Amerikanen bevrijd. In de tussentijd heulde een groot deel van de Fransen met de Duitsers. Petain, de held van WOI, werd zetbaasje van de nazi's in Vichy. " Afgezien van uw terechte bewondering voor Charles de Gaulle doet u Frankrijk enorm tekort. Frankrijk had een sterker leger -met meer en betere tanks- dan Duitsland, maar is overklast door de revolutionaire Blitzkrieg-tactiek van de Duitsers. Door hun gebrek aan flexibiliteit konden de Fransen niet adequaat reageren. Maar zij hebben gevochten als leeuwen, Duitsland kreeg niets cadeau. Iedereen was volledig verrast door de snelle Duitse zege in 1940. Niemand kon tegen de Duitsers op. De Britten wonnen de luchtslag op het nippertje, met het geluk op hun eiland onbereikbaar te zijn. In 1941 redden Sovjets het maar nèt. De Fransen hebben de Britten 2 maal gered: Duinkerken 1940, Bir Hakeim 1942. Vanaf november 1942 vocht Frankrijk weer volledig mee met de andere Geallieerden. Collaborateurs waren overal: de Fransman Philippe Pétain, de Noor Vidkun Quisling, de Nederlander Anton Mussert, de Rus Andrej Vlasov, de Oekraïner Stepan Bandera. Maar er was ook het Franse verzet, de Maquis. De Gaulle had één bondgenoot, die hem begreep: Winston Churchill.
@ G.Matth52 En naast Pétain vooral collaborateur Pierre Laval, niet te vergeten. Die werd in `45 geëxecuteerd, terwijl Pétain op het Franse eiland Yeu levenslang moest uitzitten.
“ontwikkelingen dreigen de de-industrialisatie van Europa te versnellen” Tja, ben wil “verduurzamen “ in Europa, dus daar past dit goed bij: alle vervuilende processen weg van je grondgebied verplaatsen is effectief de gekozen “oplossing”. Alleen met sterk protectionisme kan je eventuele eigen duurzame industrie beschermen van externe roofbouw producten. Dus zo’n system moeten we sowieso opzetten als je serieus met duurzaamheid aan de slag wil.
"schetst op verontruste wijze het afglijden van Europa naar totale ondergeschiktheid aan het Amerikaans imperialisme. " Nee hoor, het maakt zich vooral zorgen over het achterblijven van de EU als machtsblok die qua besluitvorming en invloeduitoefening weinig effectief is. Imperialisme wordt er nergens genoemd, dat maakt de auteur er zelf van. Want auteur heeft liever niet dat de VS en de EU door een deur kunnen, gezien zijn eerdere schrijfsels en waarschijnlijk ook door zijn afhankelijkheid van de Chinese dictatuur. "Europa kan pas zijn stem, zelfrespect en soevereiniteit herwinnen door afstand te nemen van zijn rol als onderdaan van het Amerikaanse imperium " Europa moet gewoon pariteit zien te realiseren, zodat het als gelijkwaardige partner , samen met de VS kan optrekkken. Zolang de VS een enigszins functionerende democratie is lijkt me daar niets mis mee. Auteur heeft echter in eerder schrijven al het sentiment getoond dat we ons moeten afkeren van Amerika. En dat zou in mijn ogen fout zijn.
"Want auteur heeft liever niet dat de VS en de EU door een deur gaan " Jij wil natuurlijk graag zien dat Bettache de acties van de VS verdedigt en met de mantel der liefde toedekt. "Zolang de VS een enigszins functionerende democratie is lijkt me daar niets mis mee." Wouw! Zolang een land dus maar enigszins 'democratisch' is, heb je nergens problemen mee. Dit frame hoor ik ook, als het over Israël gaat.
Joi. Daar is ie weer, onze grote vriend Karim. Het heeft natuurlijk geen enkele zin om inhoudelijk in te gaan op de uitgekauwde flauwekul die Bettache serveert maar toch, om het nog maar eens even heel scherp te stellen; het is géén "proxy oorlog" Karim! Iedereen die dit laffe frame nu nog gebruikt kiest daarmee nadrukkelijk partij voor de agressor. Ga je schamen Karim!
En dat zegt iemand die miljoenen onschuldige slachtoffers van de USA met de mantel der liefde toedekt. Je moet maar durven.
@deja vu Je heel goed tegen de invloed van China zijn én tegelijkertijd domme oorlogen zoals de Irak-oorlog afkeuren.
@Deja vu Bron? Of bent u gewoon wild met beschuldigingen aan het strooien?
Mus: ` Ga je schamen Karim!' Het is een typisch rechtse, en onsmakelijk-nare trek, om op agressieve en onderbuikse wijze een commentaar op weldenkende personen aan te heffen in de gebiédende wijs. De mus heeft zich wat mij betreft, nu al gediskwalificeerd in dit dispuut.
Aha, Bettache ontdekt medestanders in de kritiek op de VS. Het gaat eigenlijk vooral om een oproep tot meer Europese samenwerking en een eigen EU-strategie. Dat vindt de EU zelf al jaren. De EU voert een langzamerhand steeds krachtiger beleid t.o. de tech-giganten en loopt voorop bij de maatregelen inz. AI. De 'vazallisering' lijkt vooral te slaan op de voorzichtige Duitse houding bij het leveren van wapens aan Oekraïne. Gezien de Duitse verleden is dat niet vreemd; heel belangrijk is de 100 mld extra Duitse defensieuitgaven. Het is een feit dat de Russische oorlog tegen en in Oekraïne de Amerikaanse invloed heeft vergroot: geen enkel ander land is in staat tot de omvangrijke militaire steun die de VS aan Oekraïne verleent en de Amerikaanse intelligence. Het rapport dringt aan op een grote uitbreiding van de Europese defensie. Gezien de Russische agressie zullen we aan een zekere uitbreiding niet ontkomen, maar een betere militaire samenwerking zal al veel helpen. Europa heeft (net als de VS) wel meer troepen in O-Europese landen gelegerd. "Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren (...) ": die onzin komt niet uit het rapport, dat zijn Bettache's eigen gedachtenspinsels. Een verdubbeling heb ik niet kunnen ontdekken, van een proxy-oorlog is geen sprake.
Pater 26 jun. 2023 - 2:55 "Aha, Bettache ontdekt medestanders in de kritiek op de VS. (...). Het is een feit dat de Russische oorlog tegen en in Oekraïne de Amerikaanse invloed heeft vergroot (...). "Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren (...) ": die onzin komt niet uit het rapport, dat zijn Bettache's eigen gedachtenspinsels. Een verdubbeling heb ik niet kunnen ontdekken, van een proxy-oorlog is geen sprake." Inderdaad is door de oorlog in Oekraïne de Amerikaanse invloed vergroot, denk aan het verzoek om het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden, de sabotage van Nordstream 2, het uitsluiten van Rusland uit de Europese gasmarkt -voor de afzet van Amerikaans schaliegas! Echter, er is wel degelijk een proxy-oorlog: het sinds 2014 de facto integreren van het Oekraïense leger in de NAVO -door bewapening en training en door gezamenlijke oefeningen- betekent een existentiële dreiging voor Rusland: aldus George F. Kennan, John Mearsheimer en Noam Chomsky. Rusland heeft dit in 2008 uitgesproken na het besluit op de NAVO-top in Boekarest om t.z.t. Oekraïne en Georgië NAVO-lid te maken. Na de door de VS geregisseerde staatsgreep in Kiev in 2014 brak in Oekraïne de burgeroorlog uit. De onvermijdelijke Russische tegenreactie is door de V.S. geprovoceerd. Oekraïners worden geofferd voor Amerikaanse belangen. Zie: Provocatie is geen schuldloze daad, Alfred de Zayas, Counterpunch DeWereldMorgen.Be 25-05-2023
De schrijvers verwarren concensus met onderdanigheid. Het is al sinds WWII dat de Europeanen de VS gebruiken als hun militaire sectie. Zodat ze onderlinhg niet zullen vechten en toch naar elkaar en met elkaar groeien. Als de VS niet militarir niet meedoet dan is het niet genoeg voor Europa, en uiteraard veel minder effectief tov Rusland. Je zou gek zijn om niet te eisen dat de VS niet zwaar meetilt in Oekraine. Dat is geen minus, maar een plus.
Hopelijk wordt er iets gedaan met dat rapport. De bevindingen daarin onderschrijf ik volledig.
China zal ook wel geklaagt hebben omdat west Europa de VS gebruikte om zich tegen Nazisme te verdedigen. Wat een logica.
"Europa kan pas zijn stem, zelfrespect en soevereiniteit herwinnen door afstand te nemen van zijn rol als onderdaan van het Amerikaanse imperium en door een nieuw beeld van wereldwijde economische en politieke samenwerking te omarmen, gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid." Zeg maar het soort samenwerking waar China voor staat? Daar zien we idd mooie voorbeelden van in Azië. Die samenwerking is zo solidair en rechtvaardig dat de meeste landen niet weten hoe snel ze richting de VS & co moeten opschuiven. Iets vergelijkbaars zien we ook in Europa.
Dat is Karim's punt ook altijd. Zo van 'Laat je onderwerpen aan Rusland of China want anders lijkt het alsof je zelf niet sterk genoeg bent, dus voorals geen verbonden voor zelf defensie sluiten (dan is mijn baas weer blij)'.
Als je het rapport goed leest, wordt duidelijk hoeveel machtiger de VS is dan de EU27. De Amerikaanse economie heeft een omvang van 25 biljoen dollar en is daarmee ca 50 % groter dan die van de EU27. De Amerikaanse dollar is nog steeds de wereldwijde reservemunt en maakt 60 % van de valutareserves van de centrale banken uit, de euro slechts 21 %. In 88 % van de wereldwijde valutatransacties worden dollars gekocht of verkocht, de euro slechts in 31 %. De grote Amerikaanse techbedrijven – de ‘big five’, Alphabet, Amazon, Apple, Meta (Facebook), en Microsoft – beheersen inmiddels ook de Europese markt. Deze dominantie wordt nog verder versterkt door de ontwikkeling van AI. De Amerikanen besteedden in 2021 815 miljard dollar aan hun defensie, de EU27 slechts 325 miljard dollar. Die 325 miljard is ook nog eens verdeeld over 27 legers en legertjes. De agressie van Rusland en China zorgt ervoor dat steeds meer Europese, Aziatische en Pacifische landen hun toevlucht zoeken bij de VS, waardoor de wereldwijde invloed van Washington alleen maar verder toeneemt. Inmiddels haalt ook India de banden aan met de VS. Er gaan zelfs stemmen op om India (en Zuid-Korea) het lidmaatschap van de G7 aan te bieden. De EU vormen geen eenheid, maar zijn erg verdeeld. Er zijn veel tegenstrijdige belangen. Noord tegen Zuid over economie, Oost tegen West over de Russische dreiging, Hongarije en Polen die zich richting dictatuur bewegen.
Mijn twijfel bij de constatering van het European Council on Foreign Relations zit 'm vooral in de gedachte dat dit nieuw zou zijn. Voor Nederland is het in ieder geval niet nieuw, wij gedragen ons al decennialang als onderdanig aan de VS, met Jaap de Hoop Scheffer en Jan Peter Balkenende als de personificatie van de schande van onze onderdanige natie. Los daarvan: het is inderdaad zeer onverstandig om ons zo afhankelijk van de VS op te stellen, ook al omdat de invloed van de VS in de rest van de wereld al lange tijd in een neerwaartse spiraal zit en het me zeer onwaarschijnlijk lijkt dat dit de komende periode gaat veranderen.
Hong Kong is tegenwoordig het bange kind van communistisch China. Dan liever het bange kind van de VS. Soevereiniteit moet je waarmaken en dat kan Europa niet door de jarenlange bezuiniging op defensie.
nee, dat komt niet door defensie, dat komt door het afkeren van de EU. Eendracht maakt macht, we moeten dus doorzetten met de verdere eenwording van de EU, om onze soevereiniteit te beschermen.
@r v b Ik zal niet snel iemand dom noemen, maar jij bent hét prototype van de kortzichtige, wereldvreemde utopist.
Tja Mening, als je zelf niet zo'n groot licht bent, is het moeilijk om te zien dat de slimme rvb wel een punt heeft,
"European Council on Foreign Relation". Het klinkt heel gewichtig, maar in werkelijkheid zijn dit soort organisaties gewoon lobby clubs, met als doel om zoveel mogelijk geld binnen te harken.
“Universitair docent en onderzoeker aan de Chinese University of Hong Kong” Wiens Chinees rijst men eet, wiens woord men preekt. “Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren, bedreigt de Europese autonomie en veiligheid nog verder.” En ik maar denken dat Rusland soevereine buren binnenvalt en dus de bedreiging voor de vrede in Europa zijn… “Tegelijkertijd leidt het afsnijden van Russische olie- en gasleveringen, onder druk van de VS, tot torenhoge energieprijzen in Europa, wat de concurrentiepositie van de Europese industrie verder aantast” Inderdaad was het al Trump die waarschuwde dat we te afhankelijk voor Russische olie en gas werden. Maar wat was ook al weer de reden dan Europa, Rusland boycotte? Zou het wat met een invasie te maken kunnen hebben die de schrijver maar niet noemt? Maar de EU green deal, waarin Nederland weigert werk te maken van kenenergie, komt niet van de VS af. Dat is eigen dom beleid. Verder kan men zicht het beste op de NATO blijven focussen. Dat houdt Putin wel tegen. Duitsland was één van de laatste landen die Oekraïne hielp met wapens. Frankrijk bleef lekker lang tafelen met Putin, die Macron als een harp bespeelde. Macron kan lekker de EU zien als Frans speeltje, zijn derde wereldmacht. Voor slagkracht moeten we daar niet zijn. De VS en het UK waren het die Oekraïne wel snel te hulp kwamen en met veel. We weten waar we wel op kunnen rekenen.
Dus de voorbeelden voor de onderdanigheid van de Europa (of E.U.?) zijn volgens dhr. Bettache een aantal leidende techbedrijven, Amerikaanse troepen in Europa, subsidie en belastingvoordelen aan bedrijven en de energieboycot van Rusland. Ergens voelt dit als een bij elkaar gezocht rijtje losse zaken om de mening een zweem van onderbouwing te geven. Ik weet niet of dhr. Bettache de Nederlandse politiek nog een beetje volgt, maar ik kreeg niet het idee dat dit kabinet heel erg rouwig was om deze energieboycot als aanjager voor de energietransitie. Ook zou de Nederlandse politiek nooit subsidies en belastingvoordelen aan bedrijven geven, toch? Je krijgt eerder het idee dat hij liever de invloed van het Amerikaanse imperium in Europa ziet vervangen worden door een andere. In het zuiden zullen ze ons als imperialistisch zien. In het oosten zit een ander imperium. Zouden we die moeten omarmen?
Bettache is opgeleid in Groningen aan de RUG maar woont&werkt al 10 jaar in Azië
@ Déjà vu Blijkbaar hebt u het schelden nodig. Wat een zwakte. Als de schrijver van dit artikel de conclusies uit een rapport overneemt voor de onderbouwing van zijn eigen mening, ziet de schrijver deze conclusies als waar. Als hij alleen een samenvatting had gegeven, had u gelijk gehad. Maar ja, als …
Een docent van een Chinese universiteit waarschuwt dat Europa afhankelijk is/wordt van het Amerikaanse imperialisme. Beter dat dan van het Chinese of Russische imperialisme denk ik dan maar.
Toen ik de titel las wist ik al dat dit stuk door Karim zou zijn geschreven. Hoeveel betaald China voor dit soort stukkies?
"Het verdubbelen van de Amerikaanse troepen in Europa om een gevaarlijke proxy-oorlog tegen Rusland te voeren, bedreigt de Europese autonomie en veiligheid nog verder" -> zozo, het duurde voor jouw doen best nog even voor je met het eerste wappie argument op de proppen kwam.
@Deja vu Het is duidelijk dat u niet met inhoudelijke argument kan komen. Enkel schelden en loze persoonlijke aanvallen.