Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Vernieler koosjer restaurant had terroristisch oogmerk

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Netherlands anti-Semitism

© An Israeli flag sticks out of the window of HaCarmel kosher restaurant in Amsterdam, Netherlands, Friday, May 8, 2020, after a man smashed the window. The owner David Bar-On said his restaura

De 32-jarige man die wordt verdacht van brandstichting en vernieling bij het koosjere restaurant HaCarmel in mei, is geradicaliseerd. Hij had een terroristisch oogmerk met zijn aanval op het Amsterdamse restaurant. Dat blijkt uit onderzoek van NTA, zo vertelde de officier van justitie woensdag tijdens de pro-formazitting over de zaak. Het Parool schrijft :
" Het NTA-onderzoek is in opdracht van justitie gedaan door een theoloog en een cultureel antropoloog gespecialiseerd in islamitisch extremisme. “De conclusies van het rapport liegen er niet om,” aldus de officier van justitie. “Er is sprake van een radicaliseringsproces en een extremistische ideologie. Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken.”"
De verdachte Saleh A. heeft volgens de officier een ‘verleden als getraind en geoefend militair bij een terroristische groepering’. Op zijn telefoon zijn videofragmenten aangetroffen waarin hij zegt dat hij nooit gestopt is met de strijd.
De antisemitische overtuigingen van A. komen ook tijdens zijn gevangenschap aan het licht. Onlangs heeft hij een gevangenismedewerker met een joodse achtergrond bedreigd. A. zegt geen spijt te hebben van de vernieling bij HaCarmel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

Lopez
Lopez22 okt. 2020 - 11:46

@GoudenBergen [Ik verwacht dat de verdragen tussen Israël en de VAE/Bahrein de Palestijnen nog verder zullen isoleren. Als ze daarnaast maximaal onder druk gezet worden, heb je kans dat ze met hangende pootjes naar de onderhandelingstafel komen en om een regeling vragen.] De Palestijnse Autoriteit heeft alleen al dit jaar de VN, de EU en het M-O Kwartet viermaal voorgesteld een vredesconferentie te organiseren, gevolgd door directe onderhandelingen op basis van de bekende tweestatenoplossing en VN-resoluties. Israël heeft nul voorstellen gedaan. Nu wilt u niet Israël, maar de Palestijnen ‘maximaal onder druk zetten’ zodat ze ‘met hangende pootjes naar de onderhandelingstafel komen en om een regeling vragen’? Waar heeft u het in vredesnaam over?

Sarajlija
Sarajlija22 okt. 2020 - 7:30

Deze jonge man heeft zijn straf gekregen en daarmee is zaak gesloten. Maar mensen vinden nodig om hele religie en volken bij te trekken. Zoals vaker hier. Ik leef met eigenaar van restaurant en zijn personeel. En hoop dat deze dader terug keert in onze samenleving.

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 20:00

JaapBo, Neemt u zichzelf serieus? Het is compleet misplaatst wat u schrijft. Brandstichting, ruiten inslaan en een bewaker met joodse achtergrond in de gevangenis bedreigen.. Nee hoor, heeft niks met antisemitisme te maken???? Lees het stuk nog eens door kan ik u aanraden.

3 Reacties
JaapBo
JaapBo22 okt. 2020 - 7:46

Als een Jood bedreigt wordt is dat niet altijd omdat het een Jood is. Wie zegt dat die bewaker bedreigt werd omdat hij Joods is? Misschien stelde de bewaker zich wel zeer vijandig op jegens de verdachte. Dan heeft het niks te maken met antisemitisme. Brandstichting en ruiten inslaan gebeurde vanwege een Israëlische vlag. Wie zegt dat dit gebeurde omdat deze vlag Joods is? Het is de vlag van een apartheidsregime, en dat is de reden dat deze woede opwekt, niet omdat deze Joods is.

2e kans
2e kans22 okt. 2020 - 8:35

JaapBo, Denk u dat serieus? Heeft u deze man ook onderzocht? Heeft u ook zijn telefoon bekeken? U hebt geen vertrouwen in onze justitie? Het NTA-onderzoek is in opdracht van justitie gedaan door een theoloog en een cultureel antropoloog gespecialiseerd in islamitisch extremisme. “De conclusies van het rapport liegen er niet om,” aldus de officier van justitie. “Er is sprake van een radicaliseringsproces en een extremistische ideologie. Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken. Slaap lekker

JaapBo
JaapBo23 okt. 2020 - 16:12

Tja, ik ga gewoon op de feiten af en trek geen conclusies op basis van speculatie. U kennelijk wel. Speculeert u maar lekker!

JaapBo
JaapBo21 okt. 2020 - 19:02

Eerdere berichten waren dat de man in de war was en dat hij een IQ van 66 heeft. Zijn aanval op het restaurant is natuurlijk fout, maar antisemitisme lijkt het mij niet. Het ging hier om een Israëlische vlag, de vlag van een apartheidsregime. Als je dit al antisemitisme noemt, dan is wel duidelijk dat de misdaden van de Joodse staat een oorzaak zijn van dat antisemitisme.

16 Reacties
Middenman
Middenman21 okt. 2020 - 19:35

@JaapBo - Ik heb een Braziliaanse vlag in mijn huis hangen. De regering van Bolsonaro is in de ogen van veel mensen net zo adept als die van Israël. Mogen die mensen bij mij ook een steen door het raam gooien?

Mokker
Mokker21 okt. 2020 - 20:38

Ja maar Israel... wat heeft een restaurant in Amsterdam daar mee te maken? Walgelijke goedpraterij, Jaap.

JaapBo
JaapBo22 okt. 2020 - 7:38

@Middenman: je maakt twee redenatiefouten: a) Brazilie is geen apartheidsregime da massaal etnisch zuivert, en b) zelfs dan zou geweld hier in NL niet mogen. Jammer dat je doet alsof ik het geweld tegen een Israëlisch restaurant goedkeur ondanks dat ik het expliciet afkeur. Logica is kennelijk lastig @Mokker: Wat heeft Israël er mee te maken? Het gaat om een Israëlische vlag waar de agressie op gericht was. Wat walgelijk is is dat men trots is op een apartheidsvlag.

JaapBo
JaapBo22 okt. 2020 - 7:39

@Mokker: jammer dat je kennelijk niet kunt lezen. Ik keur het geweld expliciet af en praat het niet goed. Volgens mij is het echter geen antisemitisme.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 8:24

Middenman Heb je niet gezien dat de (linkse) arme mensen zeer blij zijn met de 100 euro per maand die ze gekregen hebben van Bolsonaro en nu helemaal pro Bolsonaro zijn? Bovendien is een vlag die staat voor Brazilië van een heel andere orde dan een die staat voor de staat Israel.Israel is wel gevestigd op geannexeerd Palestijns grondgebied. Bolsonaro een Braziliaan is gekozen door Brazilianen, heeft niet een ander zijn grondgebied geannexeerd/bezet en een hele bevolking van hun land verdreven met al de gevolgen van dien. Een onzinnige vergelijking.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 8:41

Gelovigen spreken nogal eens snel over anti-semitisme als het om anti-Israel gaat of anti-Israel beleid, dat is maar al te bekend. Zo kennen we de groep 'Christenen voor Israel' die in Nederland is gevestigd. Mokker Het is geen goedpraterij, hij praat het geweld helemaal niet goed. Het gaat hier om wat hem getriggerd heeft de Israel-propaganda dus, het geweld tegen Palestijnen, wat die vlag in feite vertegenwoordigd of het joods zijn van de man. Dat zijn nl. twee totaal verschillende zaken. Hier was al gedoe over het wel dan niet mogen hangen van de Nederlandse vlag in het TK. gebouw, dat vond men al vertoon van nationalisme. Een getraumatiseerde Palestijn zou daar gemakkelijk op kunnen reageren. Die verwacht hij hier niet en zeker niet in een restaurant. Ik ook niet moet ik zeggen. Dus maakt die man hier wel heel bewust een heel duidelijk politiek statement. Dat kun je dus niet zomaar op anti-semitisme schuiven. Ik besef maar al te goed dat men daar hier in Nederland een handje van weg heeft, zeker in gelovige kringen.

2e kans
2e kans22 okt. 2020 - 9:32

Minoes&tuin, Ik snap uw punt met de Braziliaanse vlag. Maar dat neemt toch niet weg dat deze man antisemitisme overtuigingen heeft, en wel degelijk vanuit dat oogpunt de aanslagen heeft gepleegd?

Middenman
Middenman22 okt. 2020 - 12:33

@JaapBo - je doet subtiele pogingen om begrip op te brengen voor deze daad, ondanks het 'expliciete afkeuren'. @JaapBo en Minoes - De regering van Israël is net zo democratisch gekozen als die van Brazilië. Op beide verkiezingen is wel wat af te dingen, maar het blijven verkiezingen. Wat betreft bezetting; vraag de inheemse stammen in het Amazone gebied eens hoe zij zich behandeld voelen. Dat verschilt nauwelijks van de Palestijnen. Gefundeerde kritiek op landen en regeringen is belangrijk, maar dan wel gelijk voor iedereen. En met dit soort geweld je mening duidelijk maken kan bij mij nooit op enig begrip rekenen.

JaapBo
JaapBo22 okt. 2020 - 13:50

@Middenman: Jij doet niet al te subtiele pogingen om een apartheidsregime goed te praten. Israël is geen democratie, maar een apartheidsregime. Een groot deel (5 van de 6) van de Palestijnen die er thuis horen mag niet meedoen aan de verkiezingen. Israël heeft hen in 1948 etnisch gezuiverd. Dat is heel wat anders dan in Brazilië, waar nooit sprake is geweest van massale etnische zuiveringen.

Middenman
Middenman22 okt. 2020 - 21:42

@JaapBo - De verschillen die je denkt te zien tussen Brazilië en Israël zijn gebaseerd op emoties. Een paar andere inzichten: https://en.wikipedia.org/wiki/Genocide_of_indigenous_peoples_in_Brazil en https://www.opendemocracy.net/en/democraciaabierta/limpieza-racial-en-brasil-genocidio-versi%C3%B3n-siglo-xxi-en/. In de officiële staat Israël kunnen alle daar woonachtige palestijnen (die zichzelf steeds vaker arabieren noemen) stemmen en gekozen worden. De palestijnen in de bezette gebieden kunnen inderdaad niet stemmen voor een israëlische regering. Als dat wel zou kunnen zou de annexatie een feit zijn. Ziet u dat als oplossing? Interessante gedachte, dat wel. Zelf ben ik voor een echte volwaardige tweestatenoplossing.

JaapBo
JaapBo23 okt. 2020 - 16:18

@Middenman: erg triest dat u een genocide in Brazilië nodig hebt om wat Israël doet minder erg te laten lijken. Ook jammer dat u niet door hebt dat de meeste Palestijnse vluchtelingen niet in de bezette Palestijnse gebieden verblijven, maar daar buiten. Als Israël een echte democratie was zou ze alle mensen die op haar grondgebied thuis horen accepteren ongeacht hun afkomst. Israël verjaagt echter mensen die er wel thuis horen, maar niet Joods zijn, terwijl het alle Joden ter wereld het recht geeft er wel te wonen. Dat is toch een schoolboek voorbeeld van racisme, nietwaar?

Middenman
Middenman23 okt. 2020 - 20:18

@JaapBo - u zegt: "@Middenman: erg triest dat u een genocide in Brazilië nodig hebt om wat Israël doet minder erg te laten lijken." Dat zeg ik helemaal niet. Ik praat over net zo erg, niet over minder erg. De VN heeft de oprichting van een Joodse staat goedgekeurd. Dat is nu eenmaal een feit dat we moeten accepteren en dat gaat niet meer veranderen. Dat staat volledig los van de wat mij betreft terechte kritiek die er op de huidige regering van Israël en het beleid van de afgelopen jaren gegeven kan worden. Maar u zult het met mij eens zijn dat de banden die Israël nu in snel tempo met Arabische landen opbouwt niet goed zijn voor de Palestijnen en een goede oplossing voor hun steeds moeilijker maakt helaas.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 8:32

Ik dacht nog als ik dat opschrijf komt hij met het geweld tegen de stammen in de Amazone op de proppen, het kan niet missen. Ik ga er verder niet meer op door heeft geen enkele zin. Ik hield me de laatste tijd al veelvuldig buiten dit soort discussies omdat jaar na jaar na jaar geheel bewust anti-semitisme en kritiek op Israel en de politiek aldaar op een hoop gegooid wordt zodat men rustig door kan gaan met misdaden tegen de Palestijnen en niemand verantwoordelijk is. Na veertig jaar dezelfde bagger te horen heb ik er een beetje genoeg van. De jongeren moeten het stokje maar van mij overnemen.

JaapBo
JaapBo24 okt. 2020 - 9:29

@Middenman: dus u vindt dat wat Israël de Palestijnen aandoet genocide is ....? U vergist zich dat de VN een Joodse staat goedgekeurd heeft. Dat is hasbara. De VN ADVISEERDE in 1947 opdeling van Palestina. De overgrote meerderheid van de bevolking wees dat af, meer dan 90% van de oorspronkelijke bevolking van voor de Britse bezetting. De VN heeft natuurlijk ook nooit goedgekeurd dat Israël de staat van het Joodse volk is. Dat is een racistisch concept. Elke staat hoort er te zijn voor alle mensen die op haar grondgebied thuishoren. Dat zegt de VN. Israël wil niet de staat zijn van de Palestijnen die er thuis horen, maar wel van alle Joden, ongeacht of die er wonen, of elders thuis horen. Dat is een racistisch uitgangspunt. De banden van Israël met Arabische dictaturen zijn niet gunstig voor de Palestijnen, maar het is maar de vraag hoe relevant dat is. Vrijheid en gelijkwaardigheid voor Palestijnen zullen niet komen van Arabische dictaturen. Bevrijding van Joden en Palestijnen zal komen van de anti-apartheidsstrijd.

Middenman
Middenman24 okt. 2020 - 16:46

@Minoes en JaapBo - Het moet geen wedstrijdje 'wie lijdt het meeste' worden. Als we nu eens beginnen met toegeven dat de één persoonlijk en emotioneel meer betrokken is bij de ene situatie en de ander bij een andere situatie. Ik heb jaren in Brazilië gewoond, ken het land door en door en weet wat daar gebeurt. Zo zijn er anderen emotioneel heel erg betrokken bij het lot van de Oeigoeren in China, jullie bij de Palestijnen, etc., etc. Ik heb daar geen moeite mee, zolang het ene maar niet uitgespeeld wordt tegen het andere.

JaapBo
JaapBo25 okt. 2020 - 6:49

@Middenman: zeker is in Brazilië ook veel mis. U heeft gelijk dat we er geen wedstrijdje van moeten maken waar het erger is, en dat we niet de ene misstand mogen gebruiken om de andere goed te praten. We kunnen beter alle misstanden aan de kaak stellen en bestrijden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 okt. 2020 - 18:48

Opdagen als deze zou Joop eigenlijk als link BNNVARAOngehoord moeten hebben. Vreselijk,jezelf door die rechtse pulp heen werken.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 15:56

"Jerry Bidet 21 oktober 2020 at 12:19 Haat en tribale strijd importeren. Maar niet kritisch op zijn, want dan je een bruinhemd. Tampert 21 oktober 2020 at 12:36 Dat komt omdat iedereen hier gewoon asiel aan kan vragen en dan de “procedure“ ingaat. En dit onverlet of de aanvrager uit een veilig land komt en hier geen enkele kans heeft om permanent toegelaten te worden of een terroristische achtergrond heeft. Wat dat betreft is ons land een soort van goedgelovige gekke Gerritje. Maar eens zal de wal het schip keren naar ik hoop…" Want alle migranten zijn tribale hatende moordenaars. Het verdriet over een leraar die de keel is doorgesneden is aan deze tribale denkers niet besteed. De tranen van deze radicalen zijn nep. De ophitsende taal van deze haters hebben al voor schietpartijen gezorgd door 'verwarde' dan wel, mensen die moskeeën binnenliep. Het is wachten op lynchpartijen. Zoals de haatzaaiers in de Islam bestreden moeten worden moeten deze bruinhemden ook weerwoord krijgen, afkeer van hun generaliseren. Op het feit worden gewezen dat veel migranten zeer netjes zijn. Heeft 1 van jullie lafbekken mijn moeder uitgescholden? Het is in iedergeval iemand geweest uit jullie stam.

16 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2020 - 16:54

@ Satya Jij schrijft: Heeft 1 van jullie lafbekken mijn moeder uitgescholden? Het is in iedergeval iemand geweest uit jullie stam. Ik snap je boosheid. Maar het is niet iemand van mijn stam. De Nederlandse bevolking is niet 1 stam. Nederland heeft een diverse samenleving, bestaand uit heel verschillende groepen die vaak weinig gemeenschappelijks hebben. En inderdaad is er een stam die je lafbekken zou kunnen noemen. Een stam die tamelijk druk aanwezig is op dit forum. Maar het is niet mijn stam. Ik heb niets gemeenschappelijks met ze en ook geen enkel respect voor ze. Ook niet als zij doen alsof zij spreken namens de gehele Nederlandse bevolking, of spreken namens het verstandige deel van de Nederlandse bevolking. Wat dat betreft heb je wel de correcte aanduiding. Zij spreken slechts namens de lafbekken. Maar doe mij een lol en maak niet dezelfde misser als zij. Zij zijn niet het Nederlandse volk.

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 17:04

@Satya Als ik jouw reacties doorlees komt soms zomaar de volgende gedachte op dat die wel aan de extreme kant zijn. Maar dat terzijde. Ik verwacht dat de verdragen tussen Israël en de VAE/Bahrein de Palestijnen nog verder zullen isoleren. Als ze daarnaast maximaal onder druk gezet worden, heb je kans dat ze met hangende pootjes naar de onderhandelingstafel komen en om een regeling vragen.

Tampert
Tampert21 okt. 2020 - 17:48

Wat is dat toch vervelend, mensen die de waarheid benoemen en de vinger op de zere plek leggen. Blijf maar lekker wegkijken hoor...

Satya
Satya21 okt. 2020 - 17:49

Daan Ik bedoelde ideologische stam. Die er nu al dagen voor zorgt dat er niet gesproken wordt wat in Parijs is gebeurd. Deze reactie was zeker niet aan alle Jopers of de Nederlandse bevolking gericht. Deze was aan haters gericht die spreken over muren die Europa moeten verdedigen. Waartegen is mij dan volkomen duidelijk. Ik zie de Nederlandse bevolking niet als één. Ik ben dat collectief straffen en beoordelen juist zo zat, ik ben het verzwijgen van het gevaar van de PVV ook spuugzat terwijl migranten als het grootste kwaad worden weggezet. Gouden bergen Ik ben niet extreem maar zeg wat ik denk. Soms zeg ik teveel en kom daar dan ook op terug en biedt excuses aan. Deze reactie was tegen deze 2 heren die denken dat migranten het kwaad behelsen. Zoals de extreme Islam gevaarlijk is is dit gehits dat ook. Palestijnen. Ondertussen heeft Trump in 1 jaar tijd 2 keer zoveel luchtaanvallen op Somalië uitgevoerd als Obama in 8, om burgers wordt niet eens meer gedacht. Mombassa is gevaarlijker geworden voor moslims die Al Shabaab afwijzen, mijn familie dus. Mag ik cynisch zijn over dit soort vooruitgang terwijl er op andere plekken waar mijn familie woont zoveel achteruitgang is die ik toeschrijf aan zinloos geweld door de VS? Mag ik verdrietig worden en boos als mensen mij als een minderwaardig mens wegzetten die alleen maar voor ellende verantwoordelijk is. Ik heb me altijd aan de regels gehouden. Bij de Albert Heijn heb ik nooit iets vergeten te scannen. Mijn moeder doet als vrijwilliger praten met jonge moslima dat hier de vrijheid groter is en dat de hoofddoek af mag of vrolijker gekleurd kan zijn bv. Mag ik dan teleurgesteld zijn dat mensen zeggen dat zij zich moet uitspreken over de daden van anderen? Zijn we zo in achteruitgang dat dat soort tribalisme normaal wordt? Collectieve schuld. Kom op zeg. Ik ben een emotioneel mens maar niet geweldadig, behulpzaam voor mensen die het minder hebben want ik heb het goed. Ik word wel cynisch en af en toe zijn reacties van iemand als Daan die ten onrechte denkt dat ik hem aanspreek ontnuchterend. Ik heb niet veel met kleur of nationalisme, ik heb iets met vrijheid en respect voor anderszijn van mensen. Ik heb iets met verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en niet verantwoordelijkheid voor wat op je lijkt.

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2020 - 18:08

@ GoudenBergen Jij schrijft: Als ze daarnaast maximaal onder druk gezet worden, heb je kans dat ze met hangende pootjes naar de onderhandelingstafel komen en om een regeling vragen. Dat is de nogal naïeve strategie van Trump. Nog los van het feit dat je alle VN resoluties bij het oud vuil zet en de Palestijnen een enorm onrecht aandoet is er geen enkel voorstel waar de Palestijnen nog mee akkoord kunnen gaan anders dan de huidige situatie. Een soort Palestijnen dierentuin in Gaza en een Westelijke Jordaan oever waarvan de omvang van Palestijns gebied steeds kleiner wordt. Er is dus geen voorstel meer te bedenken dat het Palestijnse volk bestaansrecht geeft. Dat jij dat geen probleem vindt weet ik wel. Maar ik denk dat deze route slechts kan leiden tot meer doden. Vooral Palestijnen maar ook mensen in Israël. Een oplossing voor het conflict ontstaat er zeker niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 okt. 2020 - 18:45

@Tampert l'enfer, c'est les autres. Et Tampert.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 19:00

"Tampert 21 oktober 2020 at 19:48 Wat is dat toch vervelend, mensen die de waarheid benoemen en de vinger op de zere plek leggen. Blijf maar lekker wegkijken hoor…" Onversneden racisme.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 okt. 2020 - 19:51

@Satya Respect en waardering.

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 20:03

@Daan Uiteindelijk bepaalt geopolitiek wat er in het Midden-Oosten gebeurt. De Arabische staten voelen zich bedreigd door Iran en zoeken daarom steun bij Israël, een militair zeer sterke staat. En wel onder het motto "de vijand van mijn vijand is mijn vriend". Dat zorgt er voor dat de Palestijnen nog verder geïsoleerd raken. Dan blijft er weinig over dan te onderhandelen om er nog iets uit te slepen. Soms kan een andere aanpak de stagnatie doorbreken en de boel weer vlot trekken. Je kunt het ook positief zien. Steeds meer Arabische staten kiezen voor pragmatische oplossingen en begraven de strijdbijl. Israël is nu eenmaal een van de toonaangevende landen in het MO op militair, economisch en technologisch gebied.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 6:34

Satya 20 oktober 2020 at 20:15 De Afrikaanse bevolking mag lijden voor de welvaart van het westen. Miljoenen mensen in slavernij en honger omdat Europeanen zich het uitverkoren volk voelen. Maar moslims die zijn erg. Ik laat het hier maar bij.

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2020 - 7:27

@ GoudenBergen Jij schrijft: Je kunt het ook positief zien. Steeds meer Arabische staten kiezen voor pragmatische oplossingen en begraven de strijdbijl. Deze Arabische staten waren nooit in oorlog met Israël dat was slechts jouw waandenkbeeld. Het is ook tamelijk eenvoudig om de keten van gebeurtenissen te voorspellen die dit beleid in beweging zet. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen zal verharden. Er komt Palestijnse actie en Israëlische vergelding. Palestijnse kinderen worden gedood door Israëlische bommen . Sommige moslims radicaliseren, Joodse burgers over al ter wereld worden voor deze moslims legitiem target, aanslagen volgen in Europa en de VS. Jij schrijft weer op dat moslims antisemieten zijn en ik stel weer vast dat de keten van gebeurtenissen in gang is gezet door mensen met ideeën zoals jij.

Satya
Satya22 okt. 2020 - 7:58

Jerry De Europese bevolking, waartoe ik mijzelf altijd rekende is aan het wijzen maar kijkt niet in de spiegel. Waarom niet de noodzaak tot migratie bestrijden? De hekken worden geplaatst. Er is geen opstand tegen op een zeer kleine groep na, de uitspraak de Europese bevolking is dan terecht. Laat het er nu eens niet bij. Ik dacht dat jij wel redelijk normaal was maar je begint op een snowflake te lijken. Ga eens een harde discussie aan.

Sarajlija
Sarajlija22 okt. 2020 - 8:47

@ Daan Ouwens, . Sommige moslims radicaliseren, Joodse burgers over al ter wereld worden voor deze moslims legitiem target, aanslagen volgen in Europa en de VS. Jij schrijft weer op dat moslims antisemieten zijn en ik stel weer vast dat de keten van gebeurtenissen in gang is gezet door mensen met ideeën zoals jij. Ergens wordt aanslag gepleegd en GoudenBergen is medeschuldig volgens jou. Jij wringt je door alle bochten om jouw kortzichtigheid te verbergen. Mensen komen niet om door de ideeen Daan maar door geweld. Een aanslag plegen is een keuze van aanslagpleger. Hoe jij dan bij GoudenBergen terechtkomt is voor nuchtere mens een grote vraag.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 8:53

@Satya Jij denkt dat ik redelijk normaal ben, maar acht het nodig mij te vergelijken met nazi's in een ander topic. Diezelfde nazi's waartegen mijn opa heeft gevochten. Om dan in dit topic, bij een reactie hieronder zeer selectief te lezen en het nogmaals te doen. Daar moet ik mee in discussie? Iemand die constant mensen van alles beticht, door selectief dan wel niet goed te lezen? Nee dankje. Daarnaast geef je de geheel Europa de schuld dat Afrika honger lijdt, of jezelf daar wel of niet toerekent, is dit dus weer eens voorbeeld van stuitende hypocrisie. Denk daar maar eens over na, dan kunnen we weer verder praten.

Satya
Satya22 okt. 2020 - 15:35

Jerry Wat je opa gedaan heeft interesseert mij niet, al was het Hitler zelf. Jij beweerde dat een hek neerzetten verdedigen is, dat is dan tegen migranten. Daarmee impliceer jij dus dat ik een bedreiging voor jou ben. Daar komt zo'n vergelijking op neer. Europese leiders voeren een beleid uit waar de meerderheid voor kiest. Ik zie best dat deel dat niet dat beleid kiest.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 okt. 2020 - 18:39

'Diezelfde nazi’s waartegen mijn opa heeft gevochten.' Pathetic comes to mind. Als je je regelmatig uitlaat zoals nazi's destijds, krijg je vanzelf dat soort labels. Zoals jouw mainman zegt: it is what it is,

michellekepen
michellekepen21 okt. 2020 - 15:40

Wat mij zo verbaasd, is dat de grootste antisemitisme-zaak van de afgelopen jaren in Nederland, altijd zo buiten de publiciteit is gebleven. Nog geen 2 maanden geleden! Niet geheel off-topic hier. Eén de slachtoffers was toen namelijk ook HaCarmel. En er zijn nog wel meer opvallende overeenkomsten. Het vonnis, en vooral de bewoordingen van de Rechtbank, logen er augustus j.l. toch echt niet om: (uit het vonnis) - Alle feiten hebben een antisemitisch karakter - De rechtbank gaat er van uit dat verdachte specifiek restaurant [] als doelwit heeft gekozen omdat het een joods restaurant is, en de eigenaren joods zijn. De rechtbank vindt dit schokkend en onaanvaardbaar. De feiten betroffen: (nep)bom, bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht/zware mishandeling etc. en schriftelijke bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht/zware mishandeling zie ook https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2020:4165

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 17:08

Ik vind een straf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk veel te laag voor de gepleegde feiten.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2020 - 12:43

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
rupsje2
rupsje221 okt. 2020 - 16:33

Dat gaan ze dus nooit en te nimmer toegeven. Daar zijn ze te vastgeroest in hun eigen gelijk voor.

Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 7:36

Z_edje Met uw weergave van die discussie lijkt het of de door u genoemde mensen die aanslag goedpraatten. Niets is minder waar. Ze waren - misschien wel net als u - op zoek naar de werkelijke achtergrond van deze door hun afgekeurde daad. Het maakt nogal een verschil uit of je dit kunt (wilt?) zien als of kunt (wilt?) terugbrengen tot een 'daad van een gefrustreerd iemand' of als/tot een uiting van antisemitisme. rupsje Dat is een wel heel onnozele weergave van de pittige discussie die toen gevoerd werd. Z_

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 11:49

De moord op de Parijse leraar is waarschijnlijk een keerpunt. Terroristische organisaties als ETA en IRA hadden een beperkt doel: onafhankelijkheid. Dat gold min of meer ook voor linkse organisaties als de RAF, die een andere maatschappij wilden. . Het islamitische terrorisme is gericht op de vrijheid van meningsuiting, op onze manier van leven en onze vrijheid en heeft daarom veel verdergaande consequenties.

1 Reactie
White Knight
White Knight21 okt. 2020 - 12:54

Misschien, laten we hopen dat het een keerpunt is. Het zou wel verbazingwekkend zijn gezien het gebrek aan reactie bij alle eerdere aanslagen (New York, Brussel (x3), Londen, Nice, Madrid, Stockholm, Berlijn, Utrecht, Parijs (x3), Manchester - en dat is dan een deel van de aanslagen en alleen die in het Westen).

Marcus A.2
Marcus A.221 okt. 2020 - 11:44

Kunnen we er niet van maken "Vernieler koosjer restaurant had racistisch oogmerk"? Dat genereert tenminste aandacht en brengt mensen op de been.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 okt. 2020 - 11:23

Het is mogelijk natuurlijk. Ik ken die vent niet, en daar kan van alles los en vast aanzitten. Zijn daden waren knots. Maar kan iemand dat NTA ook even doorlichten? Dat lijkt me ook een geradicaliseerd clubje halvegaren. Neem alleen deze debiele dooddoener op hun site: "We geloven dat we door innovatie onze kennis naar een hoger niveau tillen" Als dat geen rode haring is, dan bestaan die niet. Een theoloog en een antropoloog.... enfin, meer hoeft er niet gezegd te worden. Wie nuanceert het NTA?

10 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.221 okt. 2020 - 12:21

Een theoloog lijkt me broodnodig. Je kunt ook geen vuur bestrijden als je niet weet wat brandt inhoud.

Theo Joekes
Theo Joekes21 okt. 2020 - 12:39

"Zijn daden waren knots." Knots? Dat is jouw reactie. Deze persoon was bij zijn terroristische daad racistisch gemotiveerd. “Er is sprake van een radicaliseringsproces en een extremistische ideologie. Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken.” Dat wordt meervoudig aangetoond met de feiten die zijn gevonden door de NTA die zich daarvoor niet baseerden op verdachtmakingen. Jij bent degene die zonder enige aanleiding, al zie jij die in de expertise van de twee NTA-leden zelf wel, met verdachtmaking komt over de integriteit van deze mensen en de NTA-organisatie die niet meer dan op feiten gebaseerde conclusies hebben getrokken die als stelling falsifieerbaar zijn voor iedere objectieve buitenstaander. Dat zijn dus de feiten die leiden tot de stelling van een radicaliseringsproces, een extremistisch-islamitische ideologie , in combinatie met tegen joden gericht vijanddenken d.w.z. antisemitisme. Maar het smaakt Grietje niet en dus maken we de boodschappers verdacht.

michellekepen
michellekepen21 okt. 2020 - 15:15

Grietje Vleeshart: "Maar kan iemand dat NTA ook even doorlichten? Dat lijkt me ook een geradicaliseerd clubje halvegaren" Behalve de boodschapper neerschieten, heb je misschien ook nog inhoudelijk iets over deze zaak te melden? Als ik heel slecht zou denken (of realitisch?): het zal toch niks met de boodschap te maken hebben? Die je niet aanstaat? Ter info: dit bureau is ingeschakeld door het OM. Werkt in opdracht van het OM. Zoals het OM wel vaker expertise inkoopt. Helaas voor jou, niet elke door het OM ingeschakelde expert, zal altijd een 'GrietjeVlees-welgevallig advies of oordeel geven... Je vraag "Wie nuanceert het NTA?", impliceert dat jij kennelijk al weet dat het rapport niet-genuanceerd is. Vreemd, want je schrijft zelf "Het is mogelijk natuurlijk. Ik ken die vent niet, en daar kan van alles los en vast aanzitten". En oh ja, in Nederland worden bewijsstukken door de rechter beoordeeld. En gewogen. En indien nodig, genuanceerd...

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2020 - 15:17

@ Theo Joekes Jij schrijft: Deze persoon was bij zijn terroristische daad racistisch gemotiveerd. Nee dat staat in een rapport van NTA opgesteld door een theoloog en een cultureel antropoloog gespecialiseerd in islamitisch extremisme. De rechter moet vaststellen wat de relevantie is van dat rapport. De advocaat mar er nog vraagtekens bij zetten. Een belangrijk vraagteken zal zijn in welke mate een theoloog en antropoloog als deskundige aangemerkt kunnen worden. Dat bedenk ik zelf, gewoon gezond verstand, ik heb daar nogal wat twijfels bij, vermoedelijk de advocaat ook. Wat sowieso twijfelachtig is is jouw zin. Dat is niet meer dan de eis van de officier en niet de uitspraak van de rechter.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 okt. 2020 - 16:21

We worden door gevaarlijke gekken omringd. Dat het wemelt van radicaliseerde, racistische (toetsenbord)terroristen laten de prietpraatjes van Joekes annex I-am-Legion-en-ik-spreek-in-tongen dagelijks zien. Geen verrassing daar. Daar vallen we niet stijl van achterover. (Natuurlijk word je verdacht gemaakt door de usual suspect als je niet gelijk 'deporteren' etc schreeuwt. Staan we niet van te kijken). Maar het NTA... hmm, nooit van gehoord; - dat lijkt verdacht veel op de NRA, toeval? Dus even op hun site gluren. Nuance door Training & Advies. Een belachelijk pretentieuze titel waarmee ze zich zelf apriori heilig verklaren. Tenenkrommend gebabbel, hilarisch gezwets & bigot geleuter op hun home-page. Missie: het beschermen van de maatschappij; - dan weet je wel waar dat op uitdraait. Toch? Weer van die peperdure consultants die met kletspraatjes de belastingbetaler tillen. En de overheid betaalt weer grif. Maar misschien, misschien zijn ter goeder trouw en ducht 't, maar...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 okt. 2020 - 16:23

.. zijn ze ter goeder trouw en deugt 't...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 okt. 2020 - 16:30

geradicaliseerde... usual suspects... enfin, ik was alweer veel verder...

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 17:15

@Allen Ik ben benieuwd wat de rechter er van vindt. Krijgt deze verdachte ook 12 maanden waarvan 4 maanden VW, zoals deze gast: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2020:4165

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2020 - 9:38

@ Z_edje Jij schrijft: Enfin, jij was pas tevreden geweest als het onderzoek door een spruitjesteler en een bosmarmot was uitgevoerd? Waarom niet? Net zo relevant als de uitspraken van een theoloog en een antropoloog.

Zandb
Zandb23 okt. 2020 - 6:18

Theo Ach, als iemand zo omschreven wordt: “Er is sprake van een radicaliseringsproces en een extremistische ideologie. Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken.” , dan kom je met je gezonde boerenverstand een heel eind wanneer je zegt dat die persoon, zij het dan op 'verstandige wijze', 'knetter knots' is.

Mokker
Mokker21 okt. 2020 - 11:18

Om maar even uit de verhelderende column van Erdal Balci in de Volkskrant van deze week te citeren: "De radicalen floreren in een habitat met de onwetende, ongeïnteresseerde en ontkennende ' witte Europeanen' ." De Jopers die dit soort gevallen nog steeds proberen weg te zetten als los staande incidenten mogen zelf bedenken of ze zich aangesproken voelen. Laten we vooral de moslims steunen die moeite doen om deel te zijn van onze samenleving, ze hebben het zwaar te verduren met de combinatie van oprukkende islamisten en figuren als Wilders die graag alle moslims over een kam scheren.

6 Reacties
Tante Truus
Tante Truus21 okt. 2020 - 12:09

Fidan Ekiz had een goede bijdrage bij OP1

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2020 - 15:27

@ Mokker Jij schrijft: De radicalen floreren in een habitat met de onwetende, ongeïnteresseerde en ontkennende ‘ witte Europeanen’ . En dan: De Jopers die dit soort gevallen nog steeds proberen weg te zetten als los staande incidenten mogen zelf bedenken of ze zich aangesproken voelen. En vervolgens: Laten we vooral de moslims steunen die moeite doen om deel te zijn van onze samenleving, Kortom eerst doe je een klassiek racistische uitspraak. Namelijk de witte Europeanen zijn naïef. Dan doe je een generaliserende uitspraak over jopers die zich zelf aangesproken mogen voelen. Omdat jij het zegt blijkbaar. En vervolgens heb je het over moslims die wel of niet deel uit mogen maken van jouw samenleving bijna fascisme want blijkbaar zijn er mensen die deze samenleving bezitten. Ik denk dat niemand iets heeft aan jouw suggesties. Er is niet onze samenleving. De Nederlandse samenleving is niet van 1 groep maar van talloze verschillende groepen, er is niet 1 eigenaar. Bij witte Europeanen leven hele verschillende opvattingen over de islam. Diep gehaat tot ongeïnteresseerd. Jouw opmerking veronderstelt dat mensen dezelfde opvattingen hebben omdat ze wit zijn. Vervolgens zet je een deel van de jopers weg als lui met een beperkt inzicht, die zich, als ze zo slim zijn kunnen laven aan jouw wijsheid. Misschien willen ze dat wel, maar dan moet je betere stukjes schrijven.

Mokker
Mokker21 okt. 2020 - 16:59

@DaanOuwens Ik citeer Erdal Balci, en daarna slaan bij jou blijkbaar de stoppen door. Wat een rare opmerking met 'het is niet onze samenleving', waarbij je er blijkbaar zonder te lezen de conclusie trekt ik vind dat een bepaalde groep ' eigenaar' is. Als je iets beter had gelezen en nog even had nagedacht, had je mogelijk begrepen dat ik onderken dat de samenleving niet homogeen is.

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2020 - 18:11

@ Mokker Jij schrijft: waarbij je er blijkbaar zonder te lezen de conclusie trekt ik vind dat een bepaalde groep ‘ eigenaar’ is. Hier boven schreef je: Laten we vooral de moslims steunen die moeite doen om deel te zijn van onze samenleving, Onze samenleving dus. Die van jou. Niet van mij. Niet van alle moslims, of alle mensen die het niet met jou eens zijn. Ik heb je dus heel goed gelezen. Je onderkent ook niet dat de samenleving niet homogeen is. Je weet slechts onderscheid te maken die de goede volgens jou en de slechte volgens jou. Meer niet.

Mokker
Mokker21 okt. 2020 - 20:42

Tja Daan, als er mensen onthoofd worden vind ik dat slecht, jij hebt daar twijfels bij?

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2020 - 7:30

@ Mokker Jij schrijft: Tja Daan, als er mensen onthoofd worden vind ik dat slecht, jij hebt daar twijfels bij? Inderdaad ik twijfel over jou, niet over de dader.

JoepJos
JoepJos21 okt. 2020 - 10:54

In dit soort situaties kijk ik altijd min of meer jaloers naar de daadkracht van de Fransen.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus21 okt. 2020 - 11:24

Want? Wat mis ik hier? Moeten er ook twee vrouwen neergestoken worden? Of is dat niet daadkrachtig genoeg? Hij is toch opgepakt en gearresteerd? Of wou je hem gewoon afschieten? Leuk zo'n zin, maar zonder details kunnen we je van alles toeschrijven. En waarschijnlijk was dat je doel natuurlijk ook. Daarna lekker "me geen woorden in de mond leggen!" roepen. Wel zo makkelijk natuurlijk.

Tante Truus
Tante Truus21 okt. 2020 - 12:11

JoepJos bedoelt het sluiten van radicale moskeeën en het uitzetten van meer dan 200 radicale moslims. Ik kijk hier als Nederlander ook jaloers naar; als regering een statement maken dat aan vrijheden niet gemorreld wordt en er scheiding is van kerk en staat. Hier kan de Nederlandse overheid met z'n pap-en-nathoud-beleid een voorbeeld aan nemen!

Thuru
Thuru21 okt. 2020 - 12:27

@Tante Truus Ik denk dat iedereen daar wel mee eens is behalve wegkijkers die dat zielig vinden..

snieanders
snieanders21 okt. 2020 - 10:45

Graag uitwijzen deze figuren na hun straf!. Deze mensen verdienen niet hier te zijn, ze kunnen niet omgaan met onze normen en waarden, vrijheden en democratie.

1 Reactie
Thuru
Thuru21 okt. 2020 - 11:42

Geheel mee eens.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -21 okt. 2020 - 10:41

In mei was de aanslag en nu de conclusie na gedegen onderzoek naar motivatie. Zo ken ik de nederlandse politie weer... alert en daadkrachtig... een voorbeeld voor de wereld

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 10:21

Ik ben benieuwd welke vertegenwoordigers van islamitische organisaties vanavond bij Op1 en Jinek zitten om het gedrag van Saleh A. te veroordelen. In Nederland is iedereen vrij om zichzelf te zijn zolang het binnen de Nederlandse wet past. Of je nu gekleurd of blank bent, Christen of Moslim, Jood of fan van het spaghetti-monster of ongelovig.

MaxMax2
MaxMax221 okt. 2020 - 10:16

Wat doen deze mensen hier in Nederland, en nog belangrijker: hoe kan het dat ze Nederland uberhaupt binnenkomen?

11 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2020 - 10:19

Haat en tribale strijd importeren. Maar niet kritisch op zijn, want dan je een bruinhemd.

Tampert
Tampert21 okt. 2020 - 10:36

Dat komt omdat iedereen hier gewoon asiel aan kan vragen en dan de “procedure“ ingaat. En dit onverlet of de aanvrager uit een veilig land komt en hier geen enkele kans heeft om permanent toegelaten te worden of een terroristische achtergrond heeft. Wat dat betreft is ons land een soort van goedgelovige gekke Gerritje. Maar eens zal de wal het schip keren naar ik hoop...

rvb2
rvb221 okt. 2020 - 11:18

@Tampert: onzin, iedereen heeft uiteraard altijd het recht om asiel aan te vragen, ongeacht waar hij vandaan komt. Ook een Canadees kan dus asiel aanvragen. Uiteraard wordt elke aanvraag op zijn merites beoordeeld, ook als het veilige landen zijn waar de asielzoekers vandaan komen. Turkije is bijvoorbeeld een veilig land, maar als je vervolgd wordt voor het zijn van een gulen-aanhanger dan is dat reden om asiel toe te wijzen. Veilig land betekent niet per definitie dat je geen asiel krijgt. U bent goedgelovig als u denkt dat veilige landen 100% veilig zijn en een asielstatus in nederland uitsluiten.

Karingin
Karingin21 okt. 2020 - 11:30

Jerry: Wie de schoen past... Als jij een bruinhemd wordt genoemd, dan is dat niet omdat je extremisme veroordeelt, want behalve extremisten zelf doet iedereen dat. Dat is dan waarschijnlijk omdat je bepaalde misstanden steevast aan moslims/immigranten linkt, racisme bagatelliseert, en/of omdat je je tegen gelijke rechten voor iedereen hebt uitgesproken

Karingin
Karingin21 okt. 2020 - 11:41

Tampert: En dat is dus gewoon een mensenrecht, asiel kunnen aanvragen. En wat een veilig land wordt genoemd is nogal arbitrair hè, en ook voor bepaalde personen (dissidenten, homo's, enz.) helemaal niet veilig. Maar jij wijst elke Afghaan, Marokkaan en Algerijn bij voorbaat het liefst de deur begrijp ik, ook als je die het gevang of de dood in stuurt. Dan zul je wel blij zijn te horen dat dat inderdaad wel eens gebeurt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2020 - 11:43

@Karingin Jouw stukje hangt van aannames aan elkaar. Derhalve kan ik er niet zoveel mee. Beetje hetzelfde als dat je eist dat iedere moslim afstand neemt van aanslagen, of christen van seksueel misbruik in de kerk. Slaat nergens, wel een handige stok om mee te slaan.

Tampert
Tampert21 okt. 2020 - 12:13

@ Karingin Dank voor uw bijdrage.

ton14024
ton1402421 okt. 2020 - 12:27

´´Jouw stukje hangt van aannames aan elkaar. Derhalve kan ik er niet zoveel mee.´´ Ik pijnig mijn hersenen maar het lukt me niet om te bedenken wat met ´´er iets mee kunnen´´ hier bedoeld wordt. Wellicht was door waarnemingen als aannames af te doen de kronkel ingezet.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2020 - 12:59

@Ton Geeft niet, je hebt al moeite genoeg met leestekens. Dus focus je daar maar op.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 15:26

"Haat en tribale strijd importeren. Maar niet kritisch op zijn, want dan je een bruinhemd." Kritisch op tribale denkers als jou moet je zeker zijn.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 okt. 2020 - 7:09

@satya Lees nu eens goed: ''Wat doen deze mensen hier in Nederland'' Het woordje 'deze' is allesbepalend, daarom goed lezen. Jij bent diegene die het over iedere vluchteling uitsmeert, door het te generaliseren. Wij hebben het over diegene die hierheen komen en de boel verkloten. Daar kan bijvoorbeeld de fam. van Rik van de Rakt over meepraten. Maar het is veel makkelijker een ieder die kritisch op is weg te zetten als extreemrechts, is je goed recht, maar slaat nergens op.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2020 - 10:11

Verrassend, had het idee dat hij niet tevreden was over zijn bestelling.