Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vermaak of wansmaak? Het Achterhuis als escaperoom

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-03-18-om-12.08.15
De burgemeester van Valkenswaard gaat onderzoeken of een zogenaamde escaperoom met als thema het Achterhuis van Anne Frank is toegestaan. Meerdere organisaties, waaronder de Anne Frank Stichting, lieten eerder al weten ontstemd te zijn over de keuze voor het gevoelige thema. Volgens hen is het spel ‘aanmatigend en kwetsend’.
Escaperooms zijn een steeds populair wordend spel, waarbij deelnemers worden opgesloten in een ruimte, waarna ze door het oplossen van puzzels sleutels kunnen verdienen om zo snel mogelijk naar buiten te kunnen. Eigenaar Thijs Verberne dacht dat het Achterhuis een ideale escaperoom zou zijn. Op de facebookpagina omschrijft hij de uitdaging als:
"Je komt in de schoenen van Anne Frank te staan. Jullie besluiten onder te duiken uit angst dat ook jullie weggestuurd worden naar de kampen. Je komt voor verschillende uitdagingen te staan. Met de constante dreiging van Duitsers die elk moment binnen kunnen vallen zullen jullie deze uitdagingen toch moeten overwinnen."
Volgens Verberne, die zegt lang nagedacht te hebben of hij het thema wel kon gebruiken, is er geen sprake van kwade opzet en is het ‘educatief bedoeld, om jongeren de geschiedenis te laten beleven’. De ontstane ophef is wat hem betreft ook niet meer dan een verschil van meningen.
De Anne Frank Stichting ziet dat toch echt anders. ‘Het Achterhuis is een van de plekken waar de geschiedenis van de Shoah, de Jodenvervolging, zich heeft afgespeeld. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevende van de Shoah om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken’, laat de stichting weten.
"Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben."
Burgemeester Ederveen van Valkenswaard heeft laten weten dat hij uit gaat zoeken of de escaperoom toegestaan is. Daarvoor zal hij onderzoeken of er binnen onder andere de erfpachtovereenkomst en het bestemmingsplan wel ruimte is voor een dergelijke activiteit.
Bronnen: Omroep Brabant | NOS | AD

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.