Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verloskundigen slaan alarm over tekort aan geboorteplaatsen

  •  
15-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
6196617140_e871f802c4_o

© cc-foto: Remy Sharp https://flic.kr/p/arzhoy

Verloskundigen slaan alarm over een structureel tekort aan plekken voor bevallingen in ziekenhuizen, meldt de NOS. Een woordvoerder van de koepelorganisatie KNOV spreekt van een onverantwoorde situatie.
"Ziekenhuizen moeten noodgedwongen steeds vaker bevallingen weigeren, omdat ze onvoldoende personeel hebben om de roosters rond te krijgen. Het gaat dan niet om spoedsituaties, daarvoor gelden andere protocollen, maar om bevallingen die onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige in het ziekenhuis plaatsvinden. Het ziekenhuis moet dan medisch personeel als achterwacht kunnen garanderen. En dat is steeds moeilijker. De problemen zijn het grootst in de regio’s Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. “Afgelopen weekend heeft mijn collega zeven ziekenhuizen afgebeld voordat ze uiteindelijk in een ziekenhuis in Tiel terechtkon”, zegt Marloes Noppers, verloskundige in Utrecht. “Zonder spits is dat 45 minuten rijden.”"
Bij het UMC Utrecht worden maandelijks zo’n honderd bevallingen naar elders doorverwezen. In Amsterdam is het bij OLVG al niet veel beter. Met als resultaat lange belacties om een plek te vinden en soms ver buiten de regio eindigen. Dat levert bij de moeders extra stress op wat niet bepaald bevordelijk is voor de gezondheid van beiden.
De Maastrichtse verloskundige Hilde Coolen komt aan het woord bij de NOS: “Het leverde hier in de zomer echt penibele situaties op. Kinderen die bijna op de snelweg geboren worden. We konden in die maanden vaker niet dan wel in het ziekenhuis in Maastricht terecht. De uitwijkmogelijkheid is dan Heerlen, maar dat is echt een stuk verder. In Amsterdam heb je natuurlijk meerdere ziekenhuizen, maar in Maastricht maar één.”
In het St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein kunnen vrouwen al sinds eind april niet meer terecht om te bevallen. En door gebrek aan kinderartsen kunnen vrouwen ook in de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen al enige tijd niet meer bevallen.
Het levert ook nog een ander ‘probleem’ op. Kinderen worden door het gebrek aan plekken niet meer in woonplaats, bijvoorbeeld Amsterdam, geboren maar moeten door het leven met geboorteplaatsen waar ze helemaal niets mee hebben.
cc-foto: Remy Sharp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.