Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

‘Verlicht de lockdown voor mensen die zijn ingeënt’

  •  
17-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vaccinatie

© ROBIN UTRECHT

Mensen die zijn ingeënt zouden weer meer moeten kunnen. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een interview met Bild am Sonntag. “Als er alleen maar gevaccineerde mensen in een restaurant of bioscoop zitten, kunnen ze elkaar niet in gevaar brengen”, meent Maas.
De minister van Buitenlandse Zaken heeft geen steun voor zijn plan binnen de Duitse regering. De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer waarschuwde eerder dat het versoepelen van de maatregelen voor gevaccineerden voor een tweedeling in de samenleving zou kunnen zorgen.
De conservatieve Griekse premier Kyriakos Mitsotakis pleit voor de invoering van een Europees vaccinatiepaspoort. Europeanen die zijn ingeënt, zouden daarmee vrij kunnen reizen. Het Griekse plan wordt komende week besproken tijdens een videotop.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft positief gereageerd op het voorstel. De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel wilde zondag bij Buitenhof niet uitsluiten dat er een vaccinatiecertificaat zal komen. Tweede Kamerlid Renske Leijten en oud-PvdA-leider Job Cohen zeiden in dezelfde uitzending dat de nadruk moet liggen op het zo snel mogelijk vaccineren van zoveel mogelijk mensen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Absentereo
Absentereo18 jan. 2021 - 10:50

Dit is echt schandalig. Onderga deze invasieve medische handeling waarvoor de bij effecten vooralsnog niet bestudeerd zijn. Of blijf gedwongen thuis zitten. Zelfs als het vaccin volledig veilig is en 100% goed werkt is dat een ongrondwettelijke actie. Dit is ook geen polio vaccin, prikje betekent je kunt het niet meer krijgen en je kunt het niet meer doorgeven. Het is als een griep vaccin. Je kunt nog steeds corona krijgen, je kunt varianten van corona krijgen, en zelfs als je gevaccineerd bent is er een kans dat je het nog kunt dragen en doorgeven zonder zelf ziek te worden. In noorwegen hadden ze 23 doden na corona vaccinatie. Na de mexicaanse griep hadden we 500 narcolepsie gevallen als gevolg van de vaccinatie in nederland. Die was ook veilig. Maar zo'n vaccin kan ook heel veel goeds doen voor Nederland. Laten we eerst gewoon iedereen vaccineren die daar behoefte aan heeft, en dan zien we wat het virus doet. De R zit dan zwaar onder de 1 en het virus zal vermoedelijk uitsterven. Iedereen die liever niet wil hoeft niet, net als we dat met griep ook niet doen.

Robert Follon
Robert Follon18 jan. 2021 - 10:28

Marktplaatsadvertenties voor fake vaccinatiepaspoorten in 5, 4, 3, 2........

Mokker
Mokker18 jan. 2021 - 8:58

Dat zou een slimme manier zijn om mensen te motiveren, gezien alle wantrouwige onzin die er tegenwoordig over vaccins wordt rondgestrooid.

1 Reactie
adriek
adriek18 jan. 2021 - 10:06

Geloof heeft altijd met voordeeltjes te maken. Als je voordeel aan je vaccinatie hebt geloof je ineens wel in de bescherming ervan en niet meer in de bijwerkingen. Dat is het fijne van een feitenvrij bestaan.

Greendutch
Greendutch17 jan. 2021 - 21:46

artsen zeggen dat besmettelijkheid niet persé afnemen indien men gevaccineerd is en dus is waakzaamheid belangrijk tot nader order. begint men hier ook al met op de zaken voorop lopen?? overal roept de pers op tot versoepeling en wekt daardoor weerzin tegen de huidige maatregelen op en bevestigt de viruswaanzinnigen in hun stellingen. wat ik niet van de pers hoor is een oproep aan (bepaalde) bedrijven om het personeel thuis te laten werken want bewegingen zijn een risico. het zou zo prettig zijn als de pers zich ook eens inzet voor de kwetsbaren met hún zorgen, laat iedereen aub geduldiger blijven

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 jan. 2021 - 18:48

Het is nog helemaal niet duidelijk of je niet besmettelijk kunt zijn wanneer je bent gevaccineerd. Mensen zijn het meest besmettelijk in de dagen vóór ze ziek worden. Dan kan het dus heel goed zo zijn dat je ook besmettelijk kunt zijn als je gevaccineerd bent: het duurt altijd enige tijd voor je immuunsysteem in actie komt. In dat geval zouden gevaccineerden dus besmettingshaarden kunnen worden...

JasDon
JasDon17 jan. 2021 - 18:35

Met een vaccinpaspoort plus de bijbehorende privileges is het wachten op mensen met het netwerk of de middelen die hier toegang toe gaan krijgen. Laat sowieso de 18-60 jarige niet kwetsbaren op vakantie gaan. Richting april zouden de meeste kwetsbaren al gevaccineerd moeten zijn, dus is de druk er op de IC niet meer en is het voornamelijk een eigen risico dingentje geworden.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -17 jan. 2021 - 17:58

ondertussen al aangetoond dat gevaccineerde mensen anderen nog steeds kunnen besmetten. wat een chaos .. en deze keer door weer een andere minister .. als iedereen nou gewoon zijn handen regelmatig zou wassen waren we allang van deze corona af.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg17 jan. 2021 - 17:34

"Mensen die zijn ingeënt zouden weer meer moeten kunnen." Laten we dan, net als in China, vooral degenen die de economie draaiende kunnen houden, als eerste vaccineren. Dan kan iedereen tussen de 20 en 60 gewoon weer normaal aan het werk, en hun kinderen, die sowieso niet ziek zouden worden, gewoon weer naar school. Per slot van rekening is dat het deel wat nauwelijks risico loopt, maar wel de wrange vruchten van de lockdown plukt. En dient dat ook de ouderen, wier AOW toch door de werkenden via premies en belastingen wordt opgebracht.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2021 - 15:03

Dan zijn er ook lui die zelf een pensioen bij elkaar hebben verdiend. Wel handig als die de culturele sector weer overeind zouden helpen. Dat was ooit een bron van hoogwaardige werkgelegenheid.

NoahAmber
NoahAmber17 jan. 2021 - 16:55

In Duitsland zijn ze daar vooralsnog op tegen omdat er nog niet is aangetoond dat gevaccineerde mensen het virus niet overdragen.

Hendriks2
Hendriks217 jan. 2021 - 16:53

Laat de gevaccineerden vooral zo snel mogelijk weer op vakantie gaan, restaurants en bioscopen bezoeken. Maar voer op dit soort bestedingen een stevige belasting in die evenredig wordt uitgekeerd aan diegene die langer moeten wachten op hun vaccinatie. Op die manier kunnen restaurants etc gewoon weer klanten ontvangen maar wordt de pijn van het achter in de vaccinatie rij staan enigszins verlicht.

Mokker
Mokker17 jan. 2021 - 16:49

Door de huidige lockdown worden ook al veel meer mensen getroffen dan eigenlijk nodig zou zijn als men zich aan de basale logische regels houden als afstand houden en het aantal contactmomenten sterk beperken. Misschien strengere regels beperken tot risicogroepen, en verder wel strikt handhaven op overtreders van de basisregels zoals de verzamelde superspreaders op het Museumplein vandaag.

AlleenSamen
AlleenSamen17 jan. 2021 - 16:22

Vaccin beschermt tegen ziek worden. Niet tegen verspreiding. Maargoed...wat ik zeg maakt toch niets uit. Dit gaat gewoon gebeuren. Niet alleen economische 2erangsburgers maar ook niet-gevaccineerde 2erangsburgers. In de reacties kan je alweer zien hoe sommigen erom staan te springen om (met behoorlijk gebrekkige kennis ook nog eens) die situatie te creëren.

1 Reactie
Mokker
Mokker18 jan. 2021 - 9:00

Als er alleen gevaccineerde mensen bij elkaar komen klopt het toch dat de verspreiding dan stopt.

MG1968
MG196817 jan. 2021 - 16:10

Slecht idee. De meest kwetsbaren worden terecht als eerste gevaccineerd. Als zij als eerste weer kunnen deelnemen aan al die leuke zaken waar degene die het minste last hebben van het virus -de jongeren- dit nog niet kunnen: wat denk je dat dit doet met de solidariteit? Een volgende keer, maar ook nu. Ik zal het goed begrijpen als de jongeren op het moment dat de gevaccineerden meer ruimte krijgen reageren met een: ja bekijk het effe. Niet doen.

johannn2
johannn217 jan. 2021 - 15:41

Kop: ‘Verlicht de lockdown voor mensen die zijn ingeënt’ Onverstandig vóordat het effect ervan kan worden onderzocht. Dat moet anders worden aangepakt, gecontroleerder. Dit virus is in veel opzichten heel anders dan voorgangers. Het is nu al bekend, dat er mensen twee keer corona hebben gekregen. En luchtweginfecties geven vaak maar een korte immuniteit. .

FromValue
FromValue17 jan. 2021 - 15:28

Met het verloop van de vaccinatieprogramma's betekent dit dat het cohort 60 plus lekker op vakantie kan en het leven weer kan oppakken.... de cohorten 18 tot 60 zitten tot het einde van de zomer in een of andere versie van een lockdown. De rekening wordt wel heel gretig bij de jongere en de toekomst neergelegd.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber17 jan. 2021 - 16:57

Ach die cohorten waar jij het over hebt zijn alle verloren generaties op één hoop. Altijd maar janken

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2021 - 14:57

Toch maar iets minder rondvliegen in de toekomst? Nieuwe virussen liggen op de loer.

adriek
adriek17 jan. 2021 - 14:37

“Als er alleen maar gevaccineerde mensen in een restaurant of bioscoop zitten, kunnen ze elkaar niet in gevaar brengen”, meent Maas. En als er alleen maar mensen bij elkaar komen die zich strikt aan alle regels gehouden hebben / houden is het gevaar ook verwaarloosbaar. Dus: "Verlicht lockdown voor mensen die zich aan de regels houden." Dan beloon je ook degenen die dat verdienen na tien maanden.

1 Reactie
ton14024
ton1402417 jan. 2021 - 15:35

Als je bent ingeënt ben je niet immuun. Wacht dus met het verlichten van de lockdown tot het risico aanvaardbaar is.

Dehnus
Dehnus17 jan. 2021 - 14:29

Babyboomers eerst: HOUDT JE AAN DE REGELS! Toon begrip! En ja we weten dat het voor jouw niet zo gevaarlijk is, maar voor ons wel dus "Samen uit Samen thuis!", houdt je er aan uit Solidariteit! Babyboomers straks nadat zij als eersten gevaccineerd zijn: GRIEKENLAND HERE WE COME! En maar afvragen waarom de jeugd er steeds minder van begrijpt. Of allemaal in deze regels of niet, anders is het niet meer uit te leggen aan mensen. Want dat is het nu eigenlijk al niet meer, zeker net aan onzichtbaren zoals mensen met een verstandelijke beperking of in een geweldsituatie thuis. Dus ook hier solidariteit van de Babyboom generatie graag!

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax217 jan. 2021 - 15:24

Je weet dat 90% van de mensen hier op Joop dus gewoon boomers zijn?

NoahAmber
NoahAmber17 jan. 2021 - 17:01

Oh Gossie, arme guppies toch...

LaBou
LaBou 17 jan. 2021 - 17:15

Zolang dehnus loopt te bleren hoeft hij niet op begrip te rekenen. En scheldwoorden zijn geen argumenten.. @dubbele: je kunt dat natuurlijk met harde cijfers aantonen want je zegt dan verder wel niets, je suggereert des te meer.

MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 14:33

@LaBou Ik weet dat jij een boomer bent..

Stijn Geel
Stijn Geel17 jan. 2021 - 14:21

Lastig... - zijn gevaccineerde mensen nog in staat om andere te besmetten? - Corona eist vooral veel slachtoffers bij ouderen, vandaar ook dat deze groep als eerste gevaccineerd gaat worden. Om de ouderen zo veel mogelijk te beschermen worden er veel offers verwacht van de jongeren die veel minder vatbaar zijn voor Corona onder het mom van solidariteit. Het merendeel van de jongeren houdt zich aan de regels. Is het dan nu wel solidair dat gevaccineerde ouderen weer naar restaurants. bioscoop, theater en vakantie mogen terwijl de rest nog wacht of zijn beurt om te gevaccineerd te worden? - Wie gaat de ouderen bedienen in de restaurants? Dit zullen ook gevaccineerde mensen moeten zijn, en in dit geval is bedienend personeel meestal een jongere. - Aan de andere kant staan bedrijven in de horeca/vakantie branche te springen om z.s.m. weer aan de slag te kunnen. Een Europees vaccinatierapport lijkt me zinvol als een soort zachte dwang om te kiezen voor een vaccinatie. Vaccineren is een vrije keuze, maar als men naar het buitenland wil is dit misschien de reden om toch maar wel een vaccinatie te nemen. Maar, hoe om te gaan met 18-? Deze groep krijgt geen vaccin, maar kan Corona wel overdragen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 17 jan. 2021 - 17:16

"Maar, hoe om te gaan met 18-? Deze groep krijgt geen vaccin, maar kan Corona wel overdragen." Nu ineens wel?

Stijn Geel
Stijn Geel18 jan. 2021 - 11:16

@LaBou, hoezo 'nu ineens wel'? Ik heb nooit beweert dat kinderen geen corona kunnen overdragen, ik twijfel wel aan het label 'superverspreiders' wat gehanteerd wordt alsof de groep 18- hoofdverantwoordelijk is voor de verspreiding.

Karingin
Karingin17 jan. 2021 - 13:46

Je moet toch minimaal 2 doses hebben voor 't een beetje zijn werk doet..? En of 't een tweedeling veroorzaakt, mwah, die heb je nu ook al tussen zij die overal schijt aan hebben en de rest

1 Reactie
adriek
adriek17 jan. 2021 - 14:34

Hangt van het vaccin af enzo. Pfizer beschermt ongeveer 50% tien dagen na vaccinatie (als ik het uit mijn hoofd goed heb) en 90% tien dagen na de tweede vaccinatie. Degenen die het niet al te nauw nemen met de regels hebben er voor gezorgd dat de braven (ook) zes weken in een pittige lockdown zitten en bedreigd worden met een avondklok. Het zal ze aan hun r$$t roesten: ze doen toch lekker waar ze zin in hebben.

Grozny
Grozny17 jan. 2021 - 13:24

"Mensen die zijn ingeënt zouden weer meer moeten kunnen." Als je wilt dat jonge mensen zich totaal niet meer aan de regels gaan houden moet je dat zeker doen. Jonge en gezonde mensen moetetn het meeste opofferen momenteel om de oude en zieke populatie te beschermen. Als die oude en zieke populatie dan weer leuk alles kan gaan doen terwijl de jongere achteraan de lijn worden gezet en moeten wachten. Denk niet dat ze gaan wachten.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber17 jan. 2021 - 17:02

Als die oude en zieke populatie dan weer leuk alles kan gaan doen .. ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2021 - 16:54

Die hele oude zieken blijven gewoon nog een paar weken, maanden en een enkele keer jaren daar waar ze zijn, in het verpleeghuis. Hooguit krijgen ze na vaccinatie wat meer bezoek. Of zie ik dat verkeerd? ????

Markzelluf
Markzelluf17 jan. 2021 - 12:48

Met Charles Michel in Buitenhof gezien. Wat een nikszeggende ouwehoer zeg. Typetje van Koot?

vdbemt
vdbemt17 jan. 2021 - 12:47

"Als er alleen maar gevaccineerde mensen in een restaurant of bioscoop zitten, kunnen ze elkaar niet in gevaar brengen”, meent Maas. Nee. Elkaar niet. Maar ieder ander die je daarna buiten tegenkomt, en niet ingeënt is, wél.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt17 jan. 2021 - 12:48

......buiten tegenkomt, of weer in huiselijke kring.

Jozias2
Jozias217 jan. 2021 - 14:34

@vd bemt Er komt sowieso een moment dat iedereen ingeënt is die dat wil en een deel van de bevolking niet. Dan kun je de maatregelen niet in stand houden. Overigens geven de eerste testen aan dat het vaccineren ook de overdracht voorkomt.

MG1968
MG196817 jan. 2021 - 18:10

Iedereen die het niet wil, heeft zelf die keuze gemaakt. Daar hoef je geen rekening mee te houden. Ik begrijp ook als derde partijen deze groep toegang ontzeggen. Zeker zolang groepsimmuniteit niet bereikt is en ook gevaccineerden nog risico lopen. Van mij hoeft niemand zich te vaccineren, maar van mij mag iedereen de vrijwillig ongevaccineerden mijden. En juich het toe dat dat ook kan. Dus inzichtelijk is. Nee niet zolang mensen die wel willen nog niet aan de beurt zijn geweest. Daarna wel.

vdbemt
vdbemt17 jan. 2021 - 20:46

@Jozias. Precies. En tot dat moment moet je wachten. Want dan heb je het merendeel van de bevolking beschermd. En kunnen de maatregelen inderdaad minder of misschien wel opgeheven.