Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verkoop van vrouwenlichamen is niet normaal

  •  
24-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
GroenLinks heeft te lang aangeschurkt tegen het idyllische beeld van de happy hooker 
Marieke van Doorninck, voorzitter van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam, houdt vast aan haar standpunt dat prostitutie moet worden genormaliseerd in plaats van ontmoedigd.
Zij richtte in het Parool van 12 december haar pijlen op PvdA-wethouder Lodewijk Asscher, maar vermeldt niet dat de discussie over de morele aanvaardbaarheid van prostitutie ook is opgelaaid binnen GroenLinks zelf (zie hier  en hier ). Onlangs publiceerde ons wetenschappelijk bureau het boek ‘Vrijzinnig Paternalisme’ waarin de al te liberale koers ook op dit punt wordt bijgesteld.
Daarin pleiten wij niet voor een verbod op prostitutie of strafbaarstelling van klanten, maar voor een nieuwe harde pooierwet. De opheffing van het bordeelverbod in 2000 had niet zozeer de legalisering van ´sekswerk´ tot gevolg als wel die van ´pooierarbeid´. De arbeidsrechtelijke verhouding tussen exploitant en prostituee werd vanaf dat moment beschouwd als een zaak tussen ´werkgever´ en ´werknemer´waar de overheid zich niet langer in moest mengen. Prostitutie is in Nederland nooit als zodanig verboden geweest.
De vooronderstelling van de paarse partijen dat het arbeidsrecht ´sekswerk´ kan normaliseren, met als leidraad de autonomie van de zelfstandige prostituee, is een dure illusie gebleken. Inmiddels zijn de PvdA en de VVD daarvan genezen, maar D66 en GroenLinks houden er nog vrolijk aan vast. Beide partijen hebben (tot voor kort?) de Wallenprostitutie steeds in verband gebracht met spannende stoutheid, erotische diversiteit en de misplaatste Tante Sien-nostalgie die laatst weer werd opgepoetst in het boek en de film Ouwehoeren. 
GroenLinks heeft te lang aangeschurkt tegen het idyllische beeld van de happy hooker dat jarenlang is opgehangen door belangenbehartigers van de prostitutie-elite als De Rode Draad, het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) en het feministische tijdschrift LOVER. In januari 2010 trok lijsttrekker van Amsterdam Centrum Jeanine van Pinxteren nog enig bekijks door als campagnestunt achter een raam op de Wallen te gaan zitten. Dat raam was van het PIC, dat behalve een Wallenwandeling (geschikt voor ´bedrijfsuitje, familiedag, vrijgezellendag, individu of reünie´) de miniworkshop ´Achter het raam´ aanbiedt: ´Altijd al eens willen weten hoe het voelt om achter het raam te zitten? Dan heb je nu de kans van je leven! Voormalig raamprostituee Mariska laat je ervaren hoe het voelt om in sexy lingerie van achter een écht rood verlicht raam op de wallen bekeken te worden door (potentiële) klanten en toeristen. Tijdens de workshop wordt over alles gesproken en er wordt ook echt geoefend vanachter het raam; ook het onderhandelen met klanten mag geoefend worden´.
De onthullende serie van de inmiddels ex-prostituee ´Patricia´ die de afgelopen maanden verscheen in Het Parool heeft nogmaals laten zien hoe pijnlijk het is om te blijven praten over ´keuzevrijheid´ en het opkomen voor ´de rechten van sekswerkers´. ´Sekswerk´, ´seksindustrie´, ´branche-innovatie´, ´arbeidsrecht´, ´zzp´ers´: die termen alleen al fleuren de zaak ten onrechte op. Als liberale feminist keert Van Doorninck zich tegen een moralistisch debat over prostitutie. Maar het is hoog tijd om de morele knop om te draaien, en de verkoop van vrouwenlichamen voor geld wat minder normaal te vinden dan GroenLinks (Amsterdam) lange tijd heeft gedaan. 
Dit artikel verscheen eerder in Het Parool

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.