Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Verkoop duurzaam voedsel weer gegroeid

  •  
04-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
keurmerken.jpg
Stijging van meer dan tien procent … maar: hoe duurzaam is duurzaam voedsel?
De verkoop van duurzaam voedsel blijft stijgen. In 2013 steeg de omzet van voedsel dat dier- en milieuvriendelijk is geproduceerd met meer dan tien procent naar een totaal van 2,5 miljard euro.
Dat blijkt uit de woensdag bekendgemaakte Monitor Duurzaam Voedsel 2013 van de Wageningen Universiteit.
In Trouw spreekt Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken van een positieve ontwikkeling. ‘We zijn er nog niet, maar het informeren van consumenten over duurzaam produceren werpt vruchten af. Mensen kiezen steeds bewuster wat zij op hun boodschappenlijstje zetten. Door deze positieve ontwikkeling is duurzaam voedsel met afstand de belangrijkste groeimarkt voor onze voedingssector.’
Vis, eieren en brood
De producten met keurmerk die in de lift zijn, zijn vooral duurzame vis en eieren. Inmiddels heeft een op de drie verkochte eieren of visproducten een duurzaam keurmerk. Ook de vraag naar biologisch brood en vlees groeit. De verkoop van vlees daalde, maar het vlees dat werd verkocht had vaker een duurzaam keurmerk.
De stijging was voornamelijk te zien in de omzet van supermarkten, waar 68 procent van de duurzame producten wordt verkocht. De uitgaven voor voedsel zonder duurzaam keurmerk daalden met ongeveer een procent.
Hoewel de groei een positieve ontwikkeling laat zien, zijn er ook kanttekeningen bij de resultaten te plaatsen. Het totale marktaandeel van duurzaam voedsel is in Nederland nu gestegen van 5,5 procent naar 6,1 procent. Dat betekent dus dat de overige 93,9 procent van het verkochte voedsel duur geen duurzaam keurmerk heeft.
Niet per definitie duurzaam
Bovendien betekent een duurzaam keurmerk niet automatisch dat het product daadwerkelijk duurzaam is. Neem het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat kent drie verschillende gradaties. Een stuk vlees met slechts één ster zegt weinig over de duurzaamheid van het vlees en is veel minder duurzaam dan een stuk vlees met drie sterren (biologisch). Ook het keurmerk dat voor vis wordt gebruikt, MSC, krijgt regelmatig kritiek niet duurzaam genoeg te zijn.
Consumentenorganisatie Milieu Centraal deed in maart nog onderzoek naar keurmerken en concludeerde dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien.  In Nederland zijn meer dan negentig keurmerken die allemaal voor iets anders staan. En ze betekenen lang niet allemaal dat een product volledig duurzaam is. Op de website Keurmerkenwijzer kun je kijken welk keurmerk welke eisen stelt.
CC foto: MSC

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

omaoeverloos
omaoeverloos4 jun. 2014 - 9:03

Supermarkten verkopen helemaal geen duurzaam voedsel.

Michiel Online
Michiel Online4 jun. 2014 - 9:03

Belangrijkste als consument is dat we terug moeten naar ong. 1 keer in de week vlees eten, dat is 1 factor om het klimaat te redden en het te behouden. Daarnaast stoppen bevolkingsgroei en bomen planten, etc. Als je van je nageslacht houdt, dat is. Of als je jezelf meer tot de orde der dinosaurussen hoort die niet genoeg hersencapaciteit hadden om te begrijpen dat ze hun eigen leefomgeving opvraten. En als je er dan nog niet aan wil, wereld, nou ja, een koe heeft 2 hersencellen. En de kakkerlak overleefd het wel weer. Ga eens nadenken.

bEngel2
bEngel24 jun. 2014 - 9:03

ook het woord duurzaam is aan sterke erosie onderhevig. het bekt lekker voor de marketeers. 'duurzaam....' ..my ass

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2014 - 9:03

Duurzaam voedsel is gewoon een slimme marketing truc om een hogere winstmarge te maken op naïeve mensen, dat weet toch iedereen? Inspelen op angst en schuldgevoel is een heel slimme marketing strategie. Ander mooi voorbeeld: je gaat een baby krijgen en in de winkel kun je kiezen uit twee matrassen die ogenschijnlijk precies hetzelfde zijn, alleen eentje heeft een 'anti-wiegendood' sticker en kost twee keer zoveel.

1 Reactie
Gaitj
Gaitj4 jun. 2014 - 9:03

Klopt. Zo wordt pangasius door de viswijzer nog steeds als een goede keuze aangemerkt, terwijl deze vis in de sterk vervuilde Mekong-delta wordt gekweekt (150 vissen in een kooi van 1 m3), waarbij ze worden volgestopt met geneesmiddelen waaronder trifluralin, een pesticide die in Europa verboden is sinds 2008. Aan het eind van de rit wordt de vis ingevroren in het Mekong-water en naar Europa getransporteerd. Eet smakelijk! Kortom: Geef mij maar een lokaal visje van onze eigen vissers...

.3
.34 jun. 2014 - 9:03

Het is pas duurzaam als je er onvruchtbaar van wordt.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger4 jun. 2014 - 9:03

Vertel! Waarom?

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2014 - 9:03

las vorige week dat de supermarkten gezonder voedsel verkopen dan dat de eigen al of niet duurzame moestuinjes geven.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger4 jun. 2014 - 9:03

Truus, Ik vind dit soort discussies altijd lastig. Kun je het onderzoek nog herinneren tussen de 'eerlijke' groene weide eitjes en die uit kippeschuren m.b.t. het gehalte aan dioxines Termen als duurzaam, groen, eerlijk en biologisch zijn al in zulke mate overgenomen door de Heijntjes en andere massa product pushers dat je als consument wel heel naief moet zijn er nog in te willen trappen. De (EU)overheid vertikt het om werkelijke maatregelen door te voeren, de industrie (de financiele industrie) regeert, ook met voedsel. In GB zijn veel serieuzere bewegingen bezig om lokaal, regionaal voedsel te verbouwen en direct te verkopen, dar heb je ook een sterke politieke en financiele lobby onder de boeren. Daar moet je duurzaamheid in vinden. Te achterlijk voor woorden dat appels uit de Betuwe wordt opgeslagen en gekoeld in Amsterdam en ten slotte weer worden getransporteerd naar en verkocht in Nijmegen. In Nederland kopen we veel van ons groente en vlees voedsel bij een lokale cooperatie van boeren. Dan is het wel zo dat je opeens 6 kilo lamsvlees in je vriezer hebt. In Japan kopen we gewoon bij de lokale boer. 10 Japanse mikan (mandarijnen) in de supermarkt 3 dubbel verpakt ongeveer 6 Euro, bij de boer nog geen 70 km verderop ongeveer 1 Euro.