Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verkiezingsuitslag

  •  
14-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik hoop dat we er een streep onder kunnen zetten en weer terugkeren naar de inhoud en idealen
Woensdagavond was misschien niet de leukste avond voor GroenLinks. We stonden er niet goed voor in de peilingen, dat wisten we al. Andere leden hadden nog hoop op meer zetels, maar ik ben de huispessimist, dus op meer dan 5 rekende ik sowieso al niet, en 5 was vooral wishful thinking omdat ik Linda Voortman zo graag terug wilde zien in de Kamer.
Ik had me voorgenomen om hoe dan ook een leuke avond te hebben. Een uitslagenavond met alle mensen die zich ook ingezet hebben, is voor mij vooral een avond die bedoeld is om te vieren dat het erop zit en te ontspannen na het campagne voeren. Om zo’n avond te laten verpesten door iets wat we eigenlijk al wisten, of door zo’n zak hooi als Rutte, daar had ik weinig behoefte aan.
De kater komt later. Wakker worden met het besef dat een groot deel van de bevolking harteloos en conservatief is. Ik ben vooral ontzettend boos op de mensen die daadwerkelijk geloven dat de VVD zo goed is voor ‘de hardwerkende Nederlander’. Die geen programma gelezen hebben, waarschijnlijk nog geen drie standpunten van de partij kunnen opnoemen, en maar een beetje de holle kreten napapegaaien. Die niet doorhebben dat de VVD vooral goed is voor de hardverdienende Nederlander. De hardwerkende Nederlander die na 40 uur met een salaris thuiskomt waar niet eens een huis van te betalen valt, kan het bij de VVD uitzoeken. En dan negeren we maar dat de hardwerkende Nederlander ook net zo goed geraakt wordt door dingen als de verhoging van het eigen risico en dat soort ongein. De ongekende desinteresse van de massa die met open ogen in de val trapt, dat vind ik nog het pijnlijkste.
Het land gaat er niet op vooruit met deze uitslag. Ik heb weinig hoop dat we de komende vier jaar vooruit gaan, dat er vergroend wordt, dat de wereld echt eerlijker wordt, of dat mensen gelukkiger worden van een kleurloos middenkabinet of een kabinet dat in een voortdurende richtingenstrijd verkeert en daarom geen stappen kan zetten.
Microscoop Met GroenLinks zelf komt het wel goed. Iedereen leeft nog en een avond als woesdagavond bewijst alleen maar dat er een heleboel mensen zijn met het hart op de goede plaats, die zich in willen zetten voor een betere wereld. Een aantal daarvan kan dat nu alleen niet in de Tweede Kamer, maar vindt ongetwijfeld een andere manier om zich nuttig te maken voor de samenleving en de partij. Op een avond als woensdagavond realiseer ik me weer dat ik prima op mijn plaats ben tussen die mensen. De leukste, slimste mensen die ik ken lopen daar rond.
Sommige leden zijn met een rotgevoel naar huis gegaan. Anderen dansten of dronken om te vergeten. Een aantal had zich er net als ik op ingesteld. We moeten gaan bouwen aan de partij, zeiden veel leden. Sommige met een waterig glimlachje, om nog een beetje positief over te komen, andere gemeend. De komende tijd moeten we wat mij betreft ophouden met zoeken naar waar het fout is gegaan. Er zijn fouten gemaakt door een heleboel mensen op verschillende posities. Ze negeren helpt niet, maar er voortdurend op terugkomen ook niet. Het nadeel van een partij vol mensen die graag problemen analyseren is dat we onszelf voortdurend onder de microscoop leggen. Ik hoop dat we er een streep onder kunnen zetten en weer terugkeren naar de inhoud en idealen.
Meer opinies over het verkiezingsresultaat van GroenLinks: Wijnand Duyvendak:  GroenLinks is nog steeds broodnodig Brechtje Paardekooper: Een dreun voor je kiezen Christian Jongeneel: De messen in de rug van Jolande

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Arend Wortel
Arend Wortel14 sep. 2012 - 8:16

Oei, wat laat Alicia Hobbel zich hier kennen zeg! Natuurlijk is deze uitslag triest voor GroenLinks, zoiets wens je geen enkele fatsoenlijke partij toe. Maar de schrijfster laat haar frustraties wel erg duidelijk blijken en dat is een zwaktebod. 'Ontzettend boos' is ze op mensen die denken dat de VVD goed is voor de hardwerkende Nederlander. Waarom zo boos? Lààt die mensen dat denken. Gedanken sind frei, tenslotte. Misschien hebben ze nog gelijk ook. Of werken alleen mensen met de laagste inkomens hard? Boos worden omdat niet iedereen het met je eens is, is kinderachtig. En waarom zou iedereen die op de VVD heeft gestemd 'harteloos' zijn? Het is tegenwoordig mode om de VVD als een soort asociale nazi-partij af te schilderen. Vergeet niet dat veel mensen op de VVD hebben gestemd omdat ze de PvdA om de één of andere reden niet zien zitten. Die zouden anders misschien CDA of D'66 hebben gestemd. Allemaal harteloos? Bovendien is de suggestie dat alleen de allerrijksten gebaat zijn bij de VVD onzin. Voor Jan Modaal pakt het VVD programma ook niet per se slecht uit, zeker als hij een eigen huis, een auto en wat spaargeld heeft. Vergeet niet dat ook hij een stuk duurder uit zou zijn als zaken als ziektekostenpremie, kinderbijslag etc. inkomensafhankelijk zouden worden, zoals de linkse partijen willen. Denk verder aan de grote winst voor de PvdA. Dat moet de kater van Alicia toch ook iets verzachten? Sap bleef tijdens de campagne maar hameren op het vol inzetten op groene energie en technologie als hèt middel om uit de crisis te komen. Ik denk dat veel kiezers dat een te smalle basis vinden, en dat heeft GL gemerkt.

simpelman2
simpelman214 sep. 2012 - 8:16

Beste Alicia, Jullie hebben de verkiezingen verloren, en je conclusie is, dat de kiezer "harteloos en conservativ is" -dus de anderen hebben de schuld, lekker makkelijk... Een andere insteek is te kijken waar de kiezers - zoals ik- gebleven zijn, die wél de groenlinkse idealen delen, maar toch niet op jullie gestemd hebben. Waarom? Voorbeeld 1: Jullie voorstel om per wet kroegen verplichten om gratis kraanwater te schenken. Eurocrisis, werkloosheid, de planeet gaat door milieuvervuiling na de kloten, en zij komt dus met dat soort onzinvoorstellen, die totaal oonbelangrijk zijn. Niks anders dan een ordinaire verkiezingsstunts alleen maar is het zo dat de heer Wilders dit soort proefballons met bvd zijn burkaverbod toch zeer veel slimmer aanpakt (Of Marianne Thieme met haar dierenpolitie) Voorbeeld 2: In het partijblaadje schrijven jullie hoe campagnevrijwilligers gesprekken met de burger moet voeren: Besef je dat iemand met je helemaal oneens is, of besef je dat hij sowieso aan de kant van groenlinks staat, kap het gesprek dan snel af, want het is zonde van je tijd. Het gaat om de onbesliste kiezer, die moet je hebben. Dat is precies de manier hoe aankomende stofzuigerverkopers klaargestoomd worden om hun spullen van deur te deur slijten. Niks inhoudelijke debat met de tegenstander, het gaat puur om stemmenvang. Ik zie alleen maar dat jullie dolgraag en koste wat koste aan de macht willen, daarom roepen jullie bij tij en ontij hoe graag jullie willen meedoen met een kabinet, net als een peuter die graag met de grote jongens wil voetballen. En daarom zegt mevrouw sap ook Voor de verkiezingsuitslag al dat ze ook met de VVD mee wil doen- "geef mij maar die ministerpost, wat maakt het uit joh" Hadden jullie de verkiezingen gewonnen, dan waren jullie in no time een ordinaire regentenpartijtje geworden, maar gelukkig is het anders gekomen.. Denken jullie dat de mensen die de groenlinkse idealen delen zo dom zijn, dat ze dit niet zien? Ik ben in elk geval sinds kort vóor de verkiezingen groenlinks lid af, bij deze veel wijsheid voor de toekomst toegewenst!

1 Reactie
keck66
keck6614 sep. 2012 - 8:16

Uhm... Uw Voorbeeld 1 is natuurlijk niet bepaald een goed argument om niet GL te stemmen. Het is ridicuul en onzuiver redeneren dat het idee van gratis kraanwater ingaat tegen het terugdringen van de werkloosheid, de klimaatcrisis, een komende energiecrisis en migratieproblematiek. Waarschijnlijk maken de media het groter dan het is, en gaat u erin mee. Overigens is gebottled water milieuonvriendelijker dan kraanwater, maar dat doet er niet toe.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2012 - 8:16

["Besef je dat iemand met je helemaal oneens is, of besef je dat hij sowieso aan de kant van groenlinks staat, kap het gesprek dan snel af, want het is zonde van je tijd. "] Nee, dat is wél juist. Iemand waarvan je zeker weet dat je 'm toch niet kunt overtuigen moet je niet proberen te paaien tijdens verkiezingstijd. Je kunt wel dat eventueel in een kroeg doen o.i.d. maar dan niet om 'm te paaien maar om argumenten te hebben die je helpen om "twijfelaars" te overtuigen. Maar daar moet je de tijd voor nemen. En het juist ook veel leuker om met mensen te praten die het niet met je eens zijn. Immers aan mensen die het met je eens zijn heb je niks. Daar leer je niks van en zij leren niks van jou.

1 Reactie
simpelman2
simpelman214 sep. 2012 - 8:16

Ja, als je een doodgewone regentenpartij bent die alleen maar op stemmenvang en macht uit is, dan doe je dat inderdaad zo. maar GL wilde toch anders zijn?