Verkiezingsstrijd barst los
• 24-05-2012
• leestijd 3 minuten
Verantwoordingsdebat lijkt meer op eerste ronde verkiezingsstrijd ... Samenwerking met PVV onder vuur ... Ook Lenteakkoord gesprek van de avond ... Samsom: Het gaat niet meer om drie procent, maar om zes procent werkloosheid
Donderdag wordt het verantwoordingsdebat gehouden. Het kabinet presenteert hierin de resultaten zoals behaald in 2011. Het debat staat echter meer in teken van de mislukte onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis en het daarop gesloten Lente-akkoord. De fractievoorzitters proberen elkaar vooral verantwoording af te laten leggen over hun rol de afgelopen weken en lijken hiermee, met het oog op verkiezingen in september, de strijd met elkaar aan te gaan.
In het debat staat het oplossen van de economische crisis centraal. PvdA-leider Diederik Samsom werd veelvuldig aangevallen omdat de partij zich niet heeft aangesloten bij het Lenteakkoord. Vooral het CDA toont zich teleurgesteld dat de PvdA zich niet wil houden aan de 3-procentsnorm. Volgens Samsom gaat het echter “nu niet meer om 3 procent, maar om 6 procent. 6 procent werkloosheid”. Politici moeten zich volgens hem meer bezighouden met de hoge werkloosheid in Nederland dan met Brussel tevreden stellen.
D66-leider Alexander Pechtold verwijt Samsom van het verantwoordingsdebat een verkiezingsdebat te maken. Dat alle partijen het debat zouden aangrijpen om hun zegje te doen en zo goed mogelijk uit de verf te komen voor de aankomende verkiezingen, was al voorspeld. Zo schreef De Volkskrant:
Het debat vanmiddag belooft vooral een voorproefje te worden van een hete campagnezomer. De financiële malaise – in Nederland en in Europa – is nu al hèt onderwerp van de aanstaande verkiezingen. Onder Rutte is Nederland verder weggezakt in de crisis, zullen de oppositiepartijen vandaag beweren.
Op Radio 1 sprak PvdA-leider Samsom donderdagochtend al over het verantwoordingsdebat en duwde het vast in de richting van een verkiezingsdebat. Zo zei hij:
De bezuinigingsopdracht die Rutte zich heeft gesteld in 2010, die heeft averechts gewerkt. Het afgelopen jaar is het consumentenvertrouwen met 32 procent in elkaar gesodemieterd. Je moet als overheid mee willen doen. Rutte leidt een overheid die er het liefst niet wil zijn. Wij hebben een andere visie, daar zal het debat over gaan […] Nee, we worden niet armer en we kunnen nog steeds groeien.
D66-leider Alexander Pechtold haalt fel uit naar Geert Wilders. Zo vraagt hij hem wat zijn partij de afgelopen anderhalf jaar heeft gerealiseerd? Tegen demissionair minister-president Mark Rutte zegt hij dat de VVD nooit had moeten samenwerken met de PVV.
Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman gebruikt het debat om PVV-stemmers zijn kant op te trekken. Zo zegt hij onder meer dat de premier ‘voor het lapje is gehouden’ door Wilders en dat de PVV door het weglopen bij het Catshuisakkoord zelf ‘de grootste potverteerder’ is geworden. Daarmee is ‘de stem op de PVV dan ook een verloren stem’, aldus Brinkman.
Arie Slob dreigt de steun aan het Lenteakkoord in te trekken als premier Rutte het verkleinen van de Tweede Kamer steunt. De Volkskrant schrijft hierover:
Het inkrimpen van het Rijk ligt op schema, aldus Rutte. In 2016 staan er enkele grote ministerie-gebouwen leeg. Rutte zegt verder dat hij het wetsvoorstel om het aantal Kamerzetels te verminderen nog deze zomer naar de Kamer zal sturen. In het voorstel zal het aantal zetels in de Kamer teruggeschroefd worden van 150 naar 100.
Slob van de ChristenUnie komt naar voren en stelt dat hij goed heeft samengewerkt met Rutte in het geval van het Lenteakkoord, maar dat hij de indiening van dit wetsvoorstel zou zien als ‘een provocatie’. SGP-leider Van der Staaij sluit zich aan bij Slob en vraagt of een demissionair kabinet zo’n vergaand wetsvoorstel wel kan indienen. Rutte ziet geen problemen en stelt dat de Kamer hier uiteindelijk over gaat”