Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhuurders schenden privacy huurders

  •  
02-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Woningen300
Nieuwe regelingen om scheefwonen tegen te gaan worden door verhuurders misbruikt
De afgelopen weken hebben verhuurders onterecht bij de Belastingdienst inkomensgegevens van hun klanten opgevraagd en gekregen. Dat mag niet, zegt huurdersorganisatie Woonbond vrijdag in de Volkskrant.
Sinds vorig jaar mogen verhuurders een ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’ opleggen bij hun huurders van sociale huurwoningen. Dit mag om zo scheefwonen tegen te gaan. Maar nu blijkt dat verhuurders van vrijesectorwoningen dit ook doen.
Zeer alarmerend, vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij is bang voor misbruik:
Verhuurders kunnen wel zeggen dat het ongelukjes zijn, maar als zij te kwader trouw handelen, kunnen zij die informatie toch misbruiken.
Twee weken geleden kwam er al naar buiten dat Syntrus Achmea onterecht de gegevens van zevenduizend huurders heeft opgevraagd. Een foutje, gaf Achmea toe en stuurde een excuusbrief.
Omdat niet alle huurders zich bij de Woonbond melden als hun gegevens zijn opgevraagd denkt de Woonbond dat dit nog maar het ‘topje van de ijsberg is’:
Lang niet iedereen zal boos worden wanneer hij een brief krijgt dat de Belastingdienst zijn inkomensgegevens heeft doorgegeven. Degenen die zich wel beklagen, zullen zich maar zeer beperkt bij ons melden. De fiscus roept huurders in zijn brief op bezwaar te maken bij de verhuurder.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.