Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhuurder studentenflat komt met eigen brandpreventie: verbod op LHBTI-vlag

  •  
24-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Brand flat vermoedelijk aangestoken, mogelijk lhbti-gerelateerd

© AMSTERDAM - De brand in een studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West is mogelijk aangestoken en lhbti-gerelateerd. Dat meldt de politie. Er wordt rekening mee gehouden dat e

Nadat in een studentenflat in Amsterdam-West brand uitbrak doordat regenboogvlaggen in de gang in brand waren gestoken, eisten de bewoners dat de verhuurder maatregelen zou nemen om herhaling te voorkomen. Een brandalarm bijvoorbeeld, of blusapparaten of werkende rookmelders. Studentenhuisvester Duwo heeft echter een geheel eigen oplossing, zo meldt het Parool : het is voorlopig niet meer toegestaan regenboogvlaggen op te hangen in de gangen.
Afgelopen vrijdag werden de vlaggen in brand gestoken op meerdere locaties in de flat. Het vuur dat het meeste schade aanrichtte bevond zich op de achtste etage van de studentenflat. Vier mensen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. De flat werd direct ontruimd, ongeveer honderd mensen werden opgevangen in een nabijgelegen moskee en op het politiebureau. De achtste etage is nog altijd onbewoonbaar. Door het hele gebouw heen bleek dat tijdens de ontruiming woningen zijn leeggeroofd.
Een groep in de flat wonende studenten maakt zich kwaad om het gebrek aan brandbeveiliging in het gebouw. Zo is er geen centraal brandalarm, zijn er nergens brandblussers te vinden, is er geen noodknop en de rookmelders die er dan weer wel zijn, die ervoor zorgen dat de branddeuren sluiten en de liften onbruikbaar worden, maken geen geluid. De bewoners eisen van Duwo dat er een onderzoek wordt ingesteld door een onafhankelijke brandveiligheidsexpert en dat er camera’s bij de ingang, liften en nooduitgangen worden geplaatst.
Duwo heeft de bewoners echter per brief laten weten dat het gebouw al aan alle wettelijke brandveiligheidseisen voldoet. De verhuurder schrijft ook dat ‘de brandweer heeft geconstateerd dat alle rookmelders zijn afgegaan op de verdiepingen waar rookontwikkeling was’. Iets wat bewoners zelf bestrijden. Duwo heeft daarnaast zo zijn eigen idee van brandpreventie: de regenboogvlaggen mogen alleen nog binnen in de woningen worden opgehangen, niet meer op de voordeuren, in de openbare ruimte en in de lift, ‘om de veiligheid en de rust binnen het pand terug te brengen’.
Update:
Duwo laat in een verklaring weten ‘verbijsterd’ te zijn over de berichtgeving in het Parool. De verhuurder schrijft:
"DUWO heeft juist in een recente mail aan alle bewoners de actie die vanuit het stadsdeel is gestart om overal in de wijk regenboogvlaggen op te hangen onder de aandacht gebracht. Maar vanwege het gebleken brandgevaar, adviseert DUWO de bewoners om deze vlaggen voor hun ramen te hangen."
Volgens de verhuurder geldt het geldende verbod niet alleen voor regenboogvlaggen op de gang, maar voor al het brandbare materiaal in de algemene binnenruimte. In de verklaring wordt verder niet ingegaan op de roep van de bewoners om werkelijke brandpreventie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

frankie48
frankie4825 aug. 2021 - 7:52

Als de LHBTI-vlaggen nou geïmpregneerd gaan worden, zodat ze niet zo gemakkelijk in de brand kunnen worden gestoken, zou de verhuurder dan nog voor een verbod zijn!

1 Reactie
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!25 aug. 2021 - 11:27

Dat denk ik niet.

Le Chat Botté
Le Chat Botté24 aug. 2021 - 17:22

Ik adviseer de studenten om zelf de brandweer in te schakelen voor een veligheidsinspectie. Ook kunnen de studenten overwegen om lokvlaggen op te hangen in het directe zicht van een of meer webcams.

Jaco38
Jaco3824 aug. 2021 - 15:57

Onzorgvuldige berichtgeving van het Parool dan, zo’n zware suggestie doen zonder op z’n minst even wederhoor te doen en de reactie van DUWO op te halen is gewoon roddeljournalistiek. Reactie DUWO klinkt vooralsnog geloofwaardig,

Nina4
Nina424 aug. 2021 - 14:39

En degenen die de vlaggen in de fik staken? Maar goed, vlaggen in de gang is inderdaad brandtechnisch niet zo verstandig. Even niet te persoonlijk oppakken lijkt me.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg24 aug. 2021 - 16:45

“ Even niet te persoonlijk oppakken lijkt me.” Terechte opmerking. Helaas: ophef scoort beter.

Karingin
Karingin24 aug. 2021 - 13:12

Gezien die verklaring van DUWO in de update, lijkt het er op dat Het Parool nogal onzorgvuldig heeft gehandeld en zonder wederhoor conclusies heeft getrokken...dat is best ernstig

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko24 aug. 2021 - 16:17

Klopt K, klopt. Media zou gewoon eens 24 uur op hun moeten handen zitten en dan pas het bericht plaatsen waarin allen aan het woord zijn gekomen. Maar, cliks, clicks,click

michellekepen
michellekepen24 aug. 2021 - 12:29

Overigens blijkt uit de verslagen van bewoners, dat de brandstichtingen bijna zeker een inside-job zijn geweest. Er zou sprake zjn geweest van een heel reeks aan branden en vernielingen, soms zelfs vlak nadat spullen geplaatst waren! Een homofobe mede-bewoner, althans zo schatten de studenten blijkbaar zelf in. (door het aantal branden en brandjes, verwacht en hoop ik dat de politie al veel mensen heeft kunnen uitsluiten, dus dicht bij de dader(s) is gekomen!)

michellekepen
michellekepen24 aug. 2021 - 12:16

Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom het Parool zo opzichtig en hetzerig, in de fout gaat: je weet namelijk, of zou in ieder geval moeten weten, dat dit zogenaamde nieuws binnen een mum van tijd gedebunked gaat worden! Misschien een overijverige stagiaire, die misplaatst denkt de 'baas' een pleziertje te doen?

Jozias2
Jozias224 aug. 2021 - 11:58

Los van de brandstichting zelf is het in de ophef richting verhuurder heel simpel, het gebouw moet voldoen aan het bouwbesluit. Als de verhuurder daar voor zorgt dan voldoet het. Brandbare vlaggen en andere materialen ophangen in openbare ruimtes is inderdaad niet zo'n goed idee. Dat zag je ook bij de kerstversiering bij Café t engeltje in Volendam. En uit de verklaring van de verhuurder blijkt het verbod ook voor alle vlaggen. Het lijkt dus vooral te gaan om stemmingmakerij en selectieve verontwaardiging.

10 Reacties
KM2
KM224 aug. 2021 - 12:48

Cafe het engeltje is geen brandstichting, dat was een ongeluk. Dus `Los van brandstichting` gaat hiet juist het frote verschil waardoor je mank gaat. Motieven voor brandstichting Brandstichting kan verschillende redenen hebben. Iemand kan bijvoorbeeld verzekeringspenningen willen opstrijken, of de gevolgen van een misdrijf willen camoufleren. Het kan ook om moord door middel van brandstichting gaan. Zelfmoord door middel van brandstichting is zeldzaam: verbranding is een zeer pijnlijke en wrede dood. Groepsgedrag bij voornamelijk jongeren (stoer willen doen en ook het gebruik van alcohol en drugs, voornamelijk alcohol) zijn vaak oorzaken van brand. Men ziet de gevolgen niet goed meer en wil baldadig zijn wat kan leiden tot gevaarlijke toestanden.[1] Ook kan brandstichting een uiting zijn van een ziekelijke fascinatie voor vuur en verbranding, we spreken dan van pyromanie. Pyromanie kan verscheidene oorzaken hebben. Vaak ligt er een trauma aan ten grondslag. Veel pyromanen hebben in een carrière bij de brandweer na traumatische gebeurtenissen een fascinatie voor vuur gekregen. Bij anderen is het een traumatische of neurotische vorm van aandacht vragen. Het idee uit het begin van de 20e eeuw dat pyromanie een seksuele oorzaak had en verband hield met bedplassen, is reeds lang achterhaald. Het uit racistische of politieke redenen in brand steken van kerken, moskeeën en synagogen of andere gebouwen is eveneens een vorm van brandstichting. De motieven zijn hier vaak haat, religieus extremisme, een "daad stellen", en/of het kenbaar willen maken van een standpunt. De bekendste brandstichter in deze categorie (en misschien wel de bekendste ooit) was Marinus van der Lubbe, die op 27 februari 1933 de Rijksdag in brand stak, waarschijnlijk om een daad te stellen tegen het pas geïnstalleerde naziregime. Of van der Lubbe echter werkelijk de brandstichter was wordt betwijfeld, waarschijnlijk waren het de nazi's zelf die Marinus als zondebok en middel gebruikten om de communistische partij wettelijk te kunnen uitschakelen.

Karingin
Karingin24 aug. 2021 - 13:09

Die verontwaardiging komt voort uit het feit dat de slachtoffers verantwoordelijk worden gemaakt in plaats van de brandstichter(s). Maar geen wonder dat jou dat ontgaat, victim blaming is een typisch rechts dingetje

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 aug. 2021 - 13:17

Victim blaiming = typisch rechts dingetje? Serieus? Daarnaast is dat hier niet aan de hand. Je mag gewoon geen brandbare dingen ( o.a. vlaggetjes of papieren posters) in de hal of lift hangen. Op je eigen kamer prima.

Jozias2
Jozias224 aug. 2021 - 13:37

@karin Hierboven geef je aan dat de berichtgeving door Parool niet juist en onzorgvuldig is maar als ik hetzelfde zeg klopt het niet? Maar leg eens uit? U zet uw fiets niet op slot, uw verzekering vergoed om die reden de schade niet bij diefstal en dan is het ook victem blaming? Het is gewoon niet slim om brandbare vlaggen op te hangen in liften en op gangen. Niet alleen vanwege brandstichting maar ook ter voorkoming van ongelukken. Ik denk dat als de brandweer een preventieve ronde maakt ze dat ook zullen zeggen, netzoals je vluchtwegen niet moet blokkeren. En nogmaals het is ongeacht het soort vlag.

Starter2
Starter224 aug. 2021 - 13:40

Wat heeft victim blaming hier mee te maken. Het is een onveilige situatie. Was je ook zo stellig geweest als het om PVV vlaggen was gegaan?

RudolfRendier
RudolfRendier24 aug. 2021 - 13:53

@Karingin Ik snap niet wat rechts of zelfs LHBTQI hiermee te maken heeft. Je mag geen zaken in opebare hallen plaatsen in appartmentencomplexen want vluchtwegen en veiligheid. Staat letterlijk in elk veiligheidsplan van elk appartementencomplex. DUWO geeft zelfs aan de actie volkomen te steunen. Alleen binnenhuis. Niet in openbare ruimtes. Maar nee joh! Victim blaming, rechts dingetje, slachtoffers zijn daders enzovoort. Populisme much?

Jozias2
Jozias224 aug. 2021 - 15:24

@km Je haalt er van alles bij wat niet ter zake doet. Ik zeg dat brandbare zaken op deze plaatsen geen goed idee zijn. Of de brand per ongeluk of expres ontstaat is totaal niet relevant waar het de veiligheid van de bewoners betreft. Overigen ontstond de brand in café het engeltje wel degelijk door brandstichting, namelijk door het afsteken van vuurwerk midden in een overvol café. De opzet zal anders zijn.

zekernietjoops
zekernietjoops24 aug. 2021 - 19:05

KM, Voor deze brandstichting bent u een mogelijk zeer belangrijk en kwaadaardig motief vergeten, n.l. geniepige destabilisatie van een samenleving welke inmiddels, na meer dan 70 jaar 'oefenen' en psychologisch-wetenschappelijk uitproberen, overal op de wereld 'gewoon' is geworden. Dit vrijwel geheel door toedoen van de naar totale wereldoverheersing en -onderwerping strevende V.S. in dienst van het grootkapitaal, die de V.S en diens onderhorige en gedweeë vazallen als wereldwijde bullebak daarvoor gebruiken. Het is, met gedegen kennis van de afgelopen ca. 70 jaar - en ook, onontbeerlijk waakzaam gevoel en intuïtie - daarom nauwelijks of niet toevallig dat de huidige wereldwijde en intense(!) destabilisering van m.n. Europese samenlevingen, in dit geval vanwege totale verwarring door letterlijk op z'n kop zetten of zelfs ontkennen van fundamentele waarden en normen en vooral, de toenemende haat en verdeeldheid als gevolg daarvan, zo onontkoombaar en dag in, dag uit wordt opgedrongen Met daardoor almaar heviger provoceren en ergeren van bevolkingen, wordt die een toch al zwaar belaagde gemoedsrust niet gegund, waardoor, duidelijk zichtbaar, de beoogde psychologische veranderingsprocessen, zoals almaar groeiende angst, grote onzekerheid, meer onverschilligheid jegens medemensen en afstomping worden ‘geïmplementeerd’. Ze worden dan gemakkelijke(r) prooien voor verder knevelend en onderwerpend fascisme dat eigenlijk en feitelijk nu al de wereld overheerst. Vreemd dus, omdat u in uw laatste regels wel soortgelijke - en bewezen - motieven aanvoert.

KM2
KM225 aug. 2021 - 7:39

Brandstichting is het opzettelijk in brand steken, het engeltje is geen opzet dus geen brandstichting, dat is een ....ongeluk.... De rest van het stuk is een kopie van wikipedia over wat nou brandstichting is. Het met opzet en bewust in brand steken. En dat is wel degelijk van belang Jozias. Dus je zin van los van brandstichting is nogsteeds een kul/argument.

Jozias2
Jozias225 aug. 2021 - 10:28

@KM Ik zeg 'los van de brandstichting' omdat ik het vervolgens heb over het feit dat een gebouw in algemene zin moet voldoen aan het bouwbesluit en dat er geen brandbare vlaggen mogen hangen in gemeenschappelijke ruimtes. Dus dat is het geval of er in het betreffende gebouw nu wel of geen brand is gesticht. Volgens mij lees jij er wat anders in en staat het niet ter discussie dat de vlaggen opzettelijk in brand zijn gestoken. Daarnaast klopt je argumentatie niet: In het wetboek van strafrecht staan twee 'soorten' brandstichting: Opzettelijke brandstichting (artikel 157) Brandstichting door schuld (artikel 158) Dat er bij brandstichting altijd sprake moet zijn van opzet is dus niet juist. Daarnaast kan er ook sprake zijn van voorwaardelijke opzet. Als je een handeling pleegt waarvan je weet dat het een bepaald gevolg zou kunnen hebben. Dus als je vuurwerk afsteekt binnen in een stampvol cafe dan zou je kunnen weten dat er brand kan ontstaan. Dan is er sprake van voorwaardelijke opzet ook al is het niet je intentie geweest om een brand te veroorzaken.

Paul250371
Paul25037124 aug. 2021 - 11:34

Als het lastig wordt dan kunnen de LHBTI'ers gewoon even het dak op met hun rechten.

2 Reacties
Jozias2
Jozias224 aug. 2021 - 11:59

@Paul, Welk recht bedoel je precies? Het recht om vlaggen van brandbare materialen op te hangen in openbare binnenruimtes?

adriek
adriek24 aug. 2021 - 12:42

Op het dak mogen (waarschijnlijk) wel vlaggen van brandbaar materiaal opgehangen worden.

adriek
adriek24 aug. 2021 - 11:24

Vlaggen en dergelijke versieringen voor binnenshuis moeten van onbrandbaar of brandvertragend materiaal gemaakt zijn, ongeacht of er een regenboog op staat.

2 Reacties
Karingin
Karingin24 aug. 2021 - 13:06

Binnenshuis? Dacht 't niet, stel je voor dat de brandweer elk huis moet checken... Het is voor zo'n studentengebouw uiteraard wel verplicht om rookmelders, brandblussers en vluchtroutes te hebben, en blijkbaar is dat hier al niet goed geregeld, dus laten ze daar eerst eens mee beginnen

Jozias2
Jozias224 aug. 2021 - 13:38

Volgens de brandweer voldoet het aan wet- en regelgeving maar jij weet het beter?

Dehnus
Dehnus24 aug. 2021 - 10:55

Tja pandjesbazen regeren weer en centjes zoeken altijd hun vrindjes op en laten rechts extremisten altijd goede vrindjes zijn van dit soort types. Tijd om toch maar weer eens kraken toe te gaan staan bij huizen die langer dan een jaar leegstaan zonder bestemming.

2 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!24 aug. 2021 - 13:18

Ja, want de krakers nemen zaken als brandveiligheid en voorschriften veel serieuzer....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 aug. 2021 - 12:24

ja daar zijn krakers zeker wel alert op . de brandweer wordt zelfs gebeld voor een inspectie maar dat wist u natuurlijk niet

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 aug. 2021 - 10:49

mag je wel andere vlaggen ophangen?

2 Reacties
adriek
adriek24 aug. 2021 - 12:44

Andere vlaggen in de zin van: de confederatie, of een nazi-hakenkruis? Waarschijnlijk ook niet. Andere vlaggen in de zin van: gemaakt van brandvertragend of onbrandbaar materiaal? Waarschijnlijk wel. Misschien moet de vereniging van eigenaren er eerst nog een ei over leggen, in veel gebouwen geldt dat in gemeenschappelijke ruimten strenge voorwaarden gelden.

Starter2
Starter224 aug. 2021 - 13:37

Ook niet.

Bouwman2
Bouwman224 aug. 2021 - 10:48

Een variatie op wat in de Bijbel staat: als uw oog u ergert, ruk het uit.Ik heb weer een idee voor de zondagse preek. De perpermunten zullen in de verpakkig blijven, reken maar van Jett Rebel. .

2 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.224 aug. 2021 - 12:32

De zondagse preek nog wel. Lijkt me eerder iets voor de vrijdagse preek, dan zijn er daar tenminste nog toehoorders.

ManekiNeko
ManekiNeko24 aug. 2021 - 16:20

@Bouwman 24 augustus 2021 at 12:48 De perpermunten zullen in de verpakkig blijven, Een dag geen koorknaapjes gelokt is een dag niet geleefd

jantje
jantje24 aug. 2021 - 10:19

Wat een zieke reactie van die verhuurder. Het riekt naar opzet. En dan ook nog woningen die geplunderd worden tijdens evacuatie.