Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhofstadt veegt Brexit-plan FvD'er Eppink genadeloos van tafel

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
new-amsterdam-re-named-new-york-in-1664
Europarlementariër Guy Verhofstadt pleitte in Brussel voor een zo goed mogelijk Brexit-akkoord, om zo de slechts denkbare uittreding te voorkomen, namelijk een harde Brexit waarbij geen enkele handelsovereenkomst is gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. In zijn pleidooi verwees Verhofstadt naar uitspraken van de populist Derk Jan Eppink die namens het Forum voor Democratie in het Europees Parlement zit. Eppink is groot voorstander van bilaterale overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk, oftewel elk land voor zich, in plaats van als een unie. Dat leverde Eppink een geschiedenisles van Verhofstadt op: ‘De laatste keer dat jullie zelfstandig met de Britten onderhandelden, raakten jullie New York kwijt’.
Afbeelding: pikrepo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

Libertain
Libertain22 okt. 2020 - 10:43

Eppink, als echte vertegenwoordiger van FvD leeft in zijn eigen realiteitsbubbel. De Franse onderhandelaar Michel Barnier heeft reeds meegedeeld dat de Britten hebben aangekondigd terug aan de onderhandelingstafel van Brexit te willen.

Dave Velzen
Dave Velzen22 okt. 2020 - 10:26

Ja met FvD gaan de rijken lekker teren op hun vermogens met lekker veel belastingvoordeel en de armen worden uitgebaat en onderdrukt. Denk aan een Nederland in de tweede helft 18 eeuw, toen was Nederland zieltogend en verpauperd. Thank God voor mijn militaire verleden dan maar.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 okt. 2020 - 6:53

Het is misschien handig dat reaguurders eerst even het filmpje bekijken voor ze weer los gaan. Verhofstadt spreekt wijze woorden daar en maakt een leuke grap. Dat is debattechnisch gezien prachtig. Maar wat mensen kennelijk niet zagen is dat deze man in 2 talen vlekkeloos uitlegt wat de risico's zijn voor de vrede in Ierland / Noord Ierland en als een Brexit akkoord niet goed is opgeschreven. Risico's die ons allemaal kunnen raken. Wellicht is voor veel reaguurders het te lastig geweest om 2,5 minuut naar de man te luisteren. Ik ken hem overigens, als voormalig omroepbaasje in België, als een fatsoenlijke liberaal. Rechts van het midden, maar met oog voor de mensen die het niet kunnen redden in de supersnelle en ingewikkelde samenleving. Opvallend is ook dat België hun ex-premier (Open VLD) naar het Europarlement zenden. Dat laat zien hoe belangrijk en serieus ze de EU vinden. FvD stuurt Eppink............ Om met Monty Python's Flying Circus te spreken: "Say no more, say no more".

9 Reacties
Norsemen
Norsemen22 okt. 2020 - 7:59

"FvD stuurt Eppink…" Je gaat er van uit dat er ook niet-grote randdebielen bij FvD rondlopen?

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 okt. 2020 - 8:09

Best wel grappig dat je over Monty Python begint, Alfred, want de beroemde Dead Parrot scetch is natuurlijk volledig synoniem aan die EU.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 okt. 2020 - 8:55

@Norsemen: NIVEA.... Niet invullen voor een ander. @Frans Kwakman Jammer, weer geen inhoudelijke reactie. Gemiste kans.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen22 okt. 2020 - 10:10

Oei, dat is wel lang, 2,5 minuut luisteren naar Verhofst...

wegmetons
wegmetons22 okt. 2020 - 10:19

Voor het eerst in een eeuwigheid met u eens. Ik kon hier smakelijk om lachen in ieder geval. Eppink denkt waarschijnlijk ook dat je bij onderhandelingen nog steeds indruk maakt als je de medway op zeilt dus treffend argument;)

GoudenBergen
GoudenBergen22 okt. 2020 - 10:56

Het afsluiten van bilaterale verdragen met 26 EU-landen is buitengewoon onverstandig en inefficiënt. Eppink, geen domme jongen, weet dit ook wel maar hij is zo anti-EU dat hij tegen beter weten in met dergelijke dwaze voorstellen komt. Overigens is de EU te vergelijken met (de voeten van) het beeld dat de Babylonische koning Nebukadnezar zag in een droom: "En dat gij gezien hebt de voeten en de tenen, ten dele van pottenbakkersleem, en ten dele van ijzer, dat zal een gedeeld koninkrijk zijn, doch daar zal van des ijzers vastigheid in zijn, ten welken aanzien gij gezien hebt ijzer vermengd met modderig leem; En de tenen der voeten, ten dele ijzer, en ten dele leem; dat koninkrijk zal ten dele hard zijn, en ten dele broos. En dat gij gezien hebt ijzer vermengd met modderig leem, zij zullen zich wel door menselijk zaad vermengen, maar zij zullen de een aan den ander niet hechten, gelijk als zich ijzer met leem niet vermengt." Daniel 2:41-43 Volgens bepaalde uitleggers is dit ijzeren/lemen koninkrijk het Romeinse Rijk, dat zeer veel verschillende volken omvatte, die alleen door de ijzeren militaire macht van Rome bij elkaar gehouden werden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 okt. 2020 - 13:24

@gouden bergen - afsluiten van een verdrag tussen 26 verschillende landen zou in dit geval niet efficient zijn maar wij, Nederland, zouden de zaken die we moeten regelen met het VK bilateraal moeten regelen. Het VK is voor ons een meer belangrijke factor dan de meerderheid van die EU deelnemers. Om op de Monty Python terug te komen, uiteraard vindt Blokhuizen het geen grap dat die EU op sterven na doodi is maar hij kan vast wat van de tekst van Michael Palin overnemen.

rvb2
rvb222 okt. 2020 - 14:21

@Frans Kwakman: dat lijkt me een heel slecht idee. We zijn immers een blok met de EU, we moeten het VK daar geen wig in laten drijven. Dan maar geen handelsverdrag met het VK, vrijheid is belangrijker.

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 okt. 2020 - 20:44

Inderdaad rvb, vrijheid is belangrijker. Laat onze belangen in vrijheid voor die van Roemenie of Polen gaan en laten wij in alle vrijheid mogen beslissen. Laat Brussel de maten van een scheepscontainer dicteren maar laat ons met de buren beslissen over beheer van ons gezamenlijk belang, de Noordzee bijvoorbeeld, de Doggersbank. Ik begrijp dat dit gloeken in kerk voor een echte EU-gelovige is maar de regering moet tot samenwerking met de Britten komen, linksom of rechtsom. Wat de Brusselse congsie denkt, ach die geloven in boycott en andere handelsbeperkingen.

Fredje3
Fredje322 okt. 2020 - 6:28

Dan weet je zeker dat Eppink een punt heeft, immers alles waar Verhofstadt tegen is, is goed voor de burger aangezien hij toch wel gezien kan worden als de as van het kwaad.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 6:00

Guy Verhofstadt, die man vind ik even onuitstaanbaar, neoliberalist pur sang.

1 Reactie
Paulus3
Paulus323 okt. 2020 - 5:29

Hierin dus duidelijk radicaal minder neoliberaal dan Eppink.

Hank Nozemans
Hank Nozemans21 okt. 2020 - 22:11

Volgens mij was Suriname een stuk rendabeler voor de Nederlanders dan New York voor de Engelsen, waardoor verhofstadt jammerlijk in eigen doel schiet.

Sailor2
Sailor221 okt. 2020 - 21:55

Hahaha die vent is toch wel een klasbak. De laatste keer dat Nederland zelfstandig onderhandelde raakten we New-York kwijt. Die kan wel op een tegeltje.

3 Reacties
TwoTone
TwoTone22 okt. 2020 - 7:48

Alleen is het wel nepnieuws: nederland heeft veel zelfstandig onderhandeld over visserij met Uk waardoor nederland de groots visserij vloot (in pk’s) van europa had in de vorige eeuw. En de record in onderhandelen namens Eu van Verhoffstad is echt belabberd. Nog niet zo slecht als zijn maat Juncker, maar wel slecht.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 okt. 2020 - 9:36

@TwoTone Wilt u een linkje sturen naar dat "belabberde record" van Verhofstadt? En wat zou an beter hebben gedaan? Of roept u maar wat, gewoon omdat het kan?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen22 okt. 2020 - 10:22

@TwoTone Wat zou u dan beter hebben gedaan?

Zapata
Zapata21 okt. 2020 - 20:48

Wij raakten Nieuw Amsterdam niet kwijt maar ruilden het voor Suriname Waarom deden wij dat? Omdat we dachten dat er veel meer geld was te verdienen met Suriname. (Hoe Nederlands) Het lijkt me dat de heer Verhofstadt eens wat geschiedenis boekjes moet lezen. https://geschiedenisnieuwamsterdam.wordpress.com/2014/11/04/waarom-werd-nieuw-amsterdam-geruild-voor-suriname/

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 okt. 2020 - 20:16

Tegen de tijd van de ruil woonden er al reeds meer engels dan nederlands sprekenden. De facto was het een onhoudbare situatie. De Nederlandse kolonie was veels te klein in vergelijking met die van Frankrijk en Engeland. De ruil was zeker geen dwaze actie. Compleet los daarvan vind ik zelf Verhofstad ook een beetje een populist. Zijn schreeuwerige manier van spreke stoort mij mateloos. Ook blijft het vaak niet meer dan holle retoriek.

Jerry3
Jerry321 okt. 2020 - 19:11

Vooropgesteld dat ik voorstander ben van een harde lijn t.a.v. het VK m.b.t. de vrije markt, eerst schrappen van de als "founding member" van de EU verworven privileges en betalingskortingen, daarna bij het kruisje tekenen voor de voorwaarden zoals die gelden voor elke andere Europese niet-lidstaat. Desondanks laat Verhofstad volgens mij toch zien dat hij het niet helemaal heeft begrepen. Honderd jaar na de ruil verloren de Engelsen de kolonie New York in de Amerikaanse revolutie, voordat het uitgroeide tot de wereldstad die het nu is. Drie honderd jaar na de ruil heeft Nederland Suriname laten gaan, toen het al niet meer echt rendeerde en voordat het zichzelf in eigen beheer ten gronde richtte. Het lijkt me sterk dat Nieuw Amsterdam, in Nederlandse handen, na de revolutie tot de huidige poort tot de Verenigde Staten was uitgegroeid. Het zou zoiets zijn geweest als het VK voor de kust van de EU, maar buiten de vrijhandelszone, niet zo'n heel erg interessante handelspartner op het wereldtoneel. Al met al kun je zo'n Vlaming zijn afscheidingstrauma natuurlijk niet verwijten, je zult je maar trots afscheiden van Nederland om vervolgens in dat disfunctionele gekrakeel met de Walen te verzanden. Dan ben je zielsgelukkig als je in de EU kunt opgaan.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 19:39

"Het lijkt me sterk dat Nieuw Amsterdam, in Nederlandse handen, na de revolutie tot de huidige poort tot de Verenigde Staten was uitgegroeid. Het zou zoiets zijn geweest als het VK voor de kust van de EU, maar buiten de vrijhandelszone, niet zo’n heel erg interessante handelspartner op het wereldtoneel." Als Nieuw-Amsterdam niet in 1664 door de Engelsen was veroverd, zou dat waarschijnlijk op een later moment zijn gebeurd. Maar ook als zelfstandige kolonie zou Nieuw-Amsterdam met grote waarschijnlijk in 1776 voor de VS hebben gekozen. Of het gebied zou door hen gekocht zijn, zoals dat later ook met Louisiana en Alaska is gebeurd.

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 18:54

Eppink vertelt onhaalbare sprookjes. Het klinkt in theorie allemaal zo mooi he. EU een schop. Wij de baas over ons land. En we gaan allemaal prachtige handelsverdragen sluiten. Die allemaal in ons voordeel uit pakken. Mooi dat deze nationalist op zijn nummer wordt gezet. FvD maakt er intern al een rotzooi van. Laat staan als ze met hun vunzige tengels aan het landsbestuur zitten. Laat staan als ze ook in het buitenland wat te zeggen krijgen. Met Guy Verhofstadt heb ik weinig, maar hij is een staatsman vergeleken bij die leugenachtige FvD opportunist van een Eppink. Eppink zou sowieso al extreem nederig moeten zijn, want Eppink staat pal achter Baudet. En dan moet je sowieso je hele leven al nederig en bescheiden zijn . En je kapot schamen. En achteraan in de rij staan om je mond open te trekken.

7 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf21 okt. 2020 - 19:47

@Sonic: Jouw haat jegens het FVD begint zo ongeveer hysterische vormen aan te nemen. Herinneren wij ons dezelfde Guy Verhofstadt nog samen met Hans van Baalen op het Maidanplein in Kiev? Was dat dan niet om te kotsen? Het kwam in ieder geval niet zo best af.

PVDB2
PVDB221 okt. 2020 - 22:16

Hakkepuf: Helaas heeft Sonic gelijk. Het is intern een bende bij het clubje van Baudet. Met name de leden administratie. Maar daar is Baudet ook helemaal niet om te doen. Die financieel wel voor zich zelf en zijn kornuiten. Het is in feite een een melkkoe. Wil je een Next en 27 bilaterale verdragen met elk land zijn aparte regels/wensen en dus ook onderhandelingen die iets langer dan een week duren dan mag je hart ophalen. Het een gigantische bureaucratische bende. Wat je dan zou kunnen doen is afspreken dat we de afspraken harmoniseren in deze 27 landen. We maken er 1 deal van. Makkelijker, overzichtelijker. O wacht... die hebben wen u al. stop met het wensdenken. Baudet is demagoog die nooit de kans zal willen lopen om de grootste te worden en de daad bij het woord te moeten voegen. Want voor exportland niet echt handig om de EU te verlaten.

LaBou
LaBou 22 okt. 2020 - 5:45

Bijna iedereen is een staatsman vergeleken bij eppink, Sonic, dus dat is een verkeerde vergelijking.

Fredje3
Fredje322 okt. 2020 - 6:27

@Sonic, sorry hoor, maar als je tot de vijand van Guy Verhofstadt behoort, wil dat alleen maar zeggen dat je goed bezig bent. Als er een gevaarlijke griezel is in Europa is hij dat wel. Elk compliment van hem zou een belediging zijn.

Sonic2
Sonic222 okt. 2020 - 16:13

@ Hakkepuf Nogal een groot woord he. Haat. Dat suggereert dat ik Baudet dood wil hebben. Het tegendeel is waar. Het bekt zo lekker. Sonic haat en demoniseert Baudet. Sonic zet andersdenken weg als extremisten. Clowns benoemen als clowns. Gif benoemen als gif. Gevaar benoemen als gevaar. Idioten benoemen als idioten. Domme en achterlijke stemkeuzes benoemen als achterlijke stemkeuzes. Doen we dat niet dan krijgen we een polder Trump, maar volgens mij vindt u dat een prettig vooruitzicht. Als ze al eens beginnen met Baudet en dat enge kliekje om hem heen vanavond nog te royeren dan zult u merken dat mijn mening al begint te draaien. Maar dat past helemaal niet in het frame waar u mij op zeer onbeschofte manier wil indrukken. Ook een van de laatste keren dat ik op u ga reageren. Geldt voor nog een paar. Al die mensen die mij bewust verkeerd neerzetten en alles uit de context trekken, krijgen geen reactie. U doet er maar mee wat u wilt. @ Labou Haha inderdaad. @ Fredje Totaal verkeerde redenatie. Zoals we collectief al vier jaar het op de verkeerde manier doet. Verhofstadt is inderdaad een corrupte neoliberaal. Met een te grote hang naar federalisme. Alles is beter als dat ultra rechtse volk. Ik had een wat onaardiger woord in gedachte, maar laat ik het maar bij volk houden. Alles is beter als Trump. Of Wilders of Baudet. Zelfs Kuzu. Nutteloze redenatie dus. Ik heb niets met D66, maar prima hoe Pechtold die 2 ultra rechtse minkukels aanpakt. En als het even kan ook die aanhang. Als je veelvuldig vreemd gaat dan heb je weinig recht om het over huwelijkse trouw te hebben. Als je veel vlees eet ben je misschien niet de juiste persoon om een mening over de rechten van koeien en varkens te hebben. En ga zo maar door. PVV en FvD stemmers zouden eens moeten dimmen( en ook degene die er mee collaboreren, want die zijn geen haar beter) met een mening te uiten over Verhofstadt. Eerst maar eens stevig afstand doen van Lange Frans, nog wat complot gekkies, Jared Taylor. Papa en dochter Le Pen. Vlaams Belang in zijn geheel. Wat wij in Nederland collectief doen. Is een stout kind die de buurt terroriseren altijd maar snoepjes geven. Gewoon niet doen.

Hakkepuf
Hakkepuf22 okt. 2020 - 16:27

@Sonic. Je mag aan iemand of een organisatie een bloedhekel hebben, maar dat betekent toch niet dat iemand dood moet.

Sonic2
Sonic222 okt. 2020 - 21:15

@ Hakkepuf Ik moet zeggen dat rond 2010 ik Wilders naast ontzettend grof ook wel eens grappig vond. FvD in de denktank fase, was een ander FvD als nu. Ik weet nog goed dat ik in 2016 hier een reactie kreeg waarin werd vermeld dat ik een reclame praatje hield voor FvD. Toen al vond ik Baudet een vreemde snoeshaan. Toen al was ik het zwaar oneens met de koers. Maar FvD was afwijkend. Er zaten hier en daar ook aardige kamerleden in. In de afgelopen 5 a 10 jaar is de rem er af gegaan. En zijn beide partijen nog veel verder geradicaliseerd. Maar het is absoluut al waar dat als er sprake is van een hekel krijgen aan partijen of leiders of hun aanhang dat absoluut de FvD en PVV aanhang die ontwikkeling bij mij fors bevorderd heeft. Het drammen, het alleen recht opeisen op gezond verstand en rationalisme. Het gebedel om credits de hele tijd. Bij elke kritiek op hun flut leiders schieten honderden toetsenbord ridders in het gelid. De extreem sneue reacties na aanslagen. Niet de doden zijn erg, maar belangrijker is dat Wilders of Baudet "gelijk krijgt". Altijd ligt het aan anderen. Nooit ligt het eens aan hun.0,0 zelfreflectie. Altijd een grote mond. Nooit enige vorm van nederigheid. Ook hier weer een aantal trollen die voortdurend hun mening opdringen. Dus ja er is wel een soort van aversie. Ook hun standpunten vind ik obligaat, simpel, vunzig, ranzig. Achterbaks. Ik geloof dat Joop een opinie platform is. En dat je dat dus gewoon mag vinden. Op geen enkele manier vind ik dat ik te ver ga. Op geen enkele manier vind ik dat ik ook maar iemand kwets. Of dat wat ik vind radicaal is. Met mijn richting basisinkomen neigende sociale zekerheid standpunten ben ik dat misschien wel. Het is niet mijn bedoeling mensen te kwetsen of te schofferen. Wel om ze nu eens echt wakker te schudden. Het zou veel rechtse mensen hier eens sieren als ze eens naar de achtergrond, onderliggende bodem gaan kijken. Eens naar de zorgen kijken. Waarom is er zoveel aversie tegen die 2? Waarom falen die partijen zo vaak? Ook intern. Misschien dat eens gaan bespreken. Mensen die plachten voor de inhoud te staan, bashen liever mij als dat ze ook maar een vinger uitsteken naar alt right.

Hakkepuf
Hakkepuf21 okt. 2020 - 18:53

Hoeveel is er onder premier Verhofstadt allemaal aan Frankrijk verkwanselt? Teveel om op te noemen. Kerncentrales, busbedrijven, afvalverwerking etc. etc. Dus als ik het bovenstaande stukje lees is Derk Jan Eppink een populist en Guy Verhofstadt een gerespecteerd Europarlementariër? Wanneer er één opportunistische populist in het Europarlement zit, dan is het wel het rancuneuze slechte gebit Guy V. Derk Jan Eppink en Guy Verhofstadt kunnen al meer dan 20 jaar elkaars bloed wel drinken. DJE heeft als journalist van De Standaard menigmaal over de strapatsen van Guy V. geschreven en dan kwam Guy V. weer schuimbekkend naar de redactie om het ontslag van DJE te eisen. Af en toe gingen ze een vredespijp roken door in het Italiaanse restaurant 'La Crèche des Artistes' aan de Kribbestraat 21 in Elsene te eten.

Tante Truus
Tante Truus21 okt. 2020 - 18:00

Onze toekomst in handen van Guy Verhofstadt is enger dan een sprong in het diepe....

3 Reacties
rvb2
rvb221 okt. 2020 - 18:34

Nee hoor, Verhofstadt wil voor zover ik weet een verdere eenwording van de EU. Dat is juist geruststellend. Hopelijk komt het er snel van.

MaxMax2
MaxMax221 okt. 2020 - 19:20

@rvb Dat gaat niet gebeuren, en de corona crisis is een goed voorbeeld van waarom dat niet gaat gebeuren.

Norsemen
Norsemen22 okt. 2020 - 7:59

@rvb precies!

ton14024
ton1402421 okt. 2020 - 17:56

Prachtig. Ook eens met een alles of niets clausule.