Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhitting in Europa nu erger dan in Afrika

  •  
02-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8664 keer bekeken
  •  

Zuid-Europa kampt met temperaturen van boven de 40 graden die voorheen slechts midden in de zomer werden bereikt. De 'ongekende temepraturen' verontrusten enorm. Dr. Kiswendsida Guigma, klimaatwetenschapper van het klimaatcentrum van Rode Kruis - Halve Maan in Burkina Faso, legt bij France 24 uit dat de toename veel heviger is dan in Afrika. "Landen als Tsjaad kampen ook wel met hogere temperaturen maar dan gaat het om 1 of 2 graden boven het gemiddelde. In Spanje is het zes graden daarboven. Dat is een enorm verschil." Guigma wijst er op dat de klimaatverandering momenteel het hardst van heel de wereld optreedt in Europa. "Twee keer zoveel als elders." Overigens treft de hitte ook het noorden van de Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee, zoals Tunesië en Marokko.

De hitte in Spanje leidt tot droogte en dat is een groot probleem voor de land- en tuinbouw. Het land is de grootste producent van fruit en groenten in Europa. Er ontstaat een strijd om water. Boeren in het zuidoosten van het lande stellen dat de Europese voedselzekerheid op het spel komt te staan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.