Zuid-Europa kampt met temperaturen van boven de 40 graden die voorheen slechts midden in de zomer werden bereikt. De 'ongekende temepraturen' verontrusten enorm. Dr. Kiswendsida Guigma, klimaatwetenschapper van het klimaatcentrum van Rode Kruis - Halve Maan in Burkina Faso, legt bij France 24 uit dat de toename veel heviger is dan in Afrika. "Landen als Tsjaad kampen ook wel met hogere temperaturen maar dan gaat het om 1 of 2 graden boven het gemiddelde. In Spanje is het zes graden daarboven. Dat is een enorm verschil." Guigma wijst er op dat de klimaatverandering momenteel het hardst van heel de wereld optreedt in Europa. "Twee keer zoveel als elders." Overigens treft de hitte ook het noorden van de Afrikaanse landen aan de Middellandse Zee, zoals Tunesië en Marokko.
De hitte in Spanje leidt tot droogte en dat is een groot probleem voor de land- en tuinbouw. Het land is de grootste producent van fruit en groenten in Europa. Er ontstaat een strijd om water. Boeren in het zuidoosten van het lande stellen dat de Europese voedselzekerheid op het spel komt te staan.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
In Europa maken we zo gemiddeld 3 tot 5 kuub water op per dag en per inwoner, daarvan is dan pakweg 100 lt nodig voor drinkwater en, vooral, sanitair (eigenlijk ook al verspilling van goed water). Dat is dus enkele procenten. En die rest? Ja, dat ligt buiten de gezichts en aandachtskring, daar wordt wat verspild en gepoedeld en verkwanseld...
Het probleem is de oplossing. Er is water genoeg in de zee. Zuiver dit water met behulp van zonne-energie, kost 2-3 kilowattuur (een paar dubbeltjes) per kubieke meter. De energie ligt voor het grijpen. Tijd die te pakken.
Omgekeerde osmose met zonne-energie is inderdaad een oplossing om op grote schaal zoet water te produceren. Dit wordt o.a. toegepast op eilanden met een watertekort en in de woestijngebieden in het Midden-Oosten. Het is dé manier om de woestijn te laten bloeien als een roos. Een bijproduct van dit proces is brijn, water met een zeer hoge zoutconcentratie.
Gezien het huidige klimaat waar hier naar de boeren wordt gekeken, moet ik dus niet echt onder de indruk raken van het argument dat door de droogte vooral de land en tuinbouw in Spanje worden geraakt. Als je het argument van Nederland neemt dat de boeren de schuld zijn van het stikstofprobleem in Nederland en de enige oplossing is dat zij het veld moeten ruimen. Dan mag je aannemen volgens die zelfde logica dat ze in Spanje ook last hebben van te veel stikstof. Dus dan is het toch juist goed dat die land en tuinbouw uiteindelijk het veld moeten ruimen om de stikstof naar beneden te krijgen. Of zie ik het nu weer verkeerd ?
Dat zie jij inderdaad verkeert. Zoek zelf maar uit waarom hoewel ik wel zeker weet dat jij heus wel weet wat scheef zit aan jouw epistel.
"Dan mag je aannemen volgens die zelfde logica..." Dat noemen we trollenargumentatie want er klopt geen reet van.
Het landoppervlakte is veel groter en in Spanje zijn nog verlate dorpjes. Totaal verschillende situatie. Maar wat is zorgelijker vind is de hongersnood in de wereld. Als wij met onze vruchtbare grond geen voedseloverschotten produceren hoe gaan we de wereldbevolking voeden?
Logischer zou zijn, PGS, dat je concludeert dat in Spanje land en tuinbouw (grootste waterverbruikers by far) moeten inbinden, of zich verplaatsen naar regenrijkere oorden zoals Compostela, waar 2x de NLse jaarregenval optreedt. Waarom die stikstof erbij gehaald? Dat water, daar gaat het hier even om....
En wat voor maatregelen nam en neemt de Spaanse regering om water vast te houden?
In Spanje,las ik, zijn dorpen waar ze alle rioolwater van middelgrote stad zuiveren (alhoewel niet genoeg voor drinkwaterkwaliteit) en daarmee de omliggende akkers en wijngaarden bevloeien. Daar zal het binnenkort wel naartoe gaan, op grotere schaal. Plus dat er overheidsbemoeienis moet komen met de water verslindende tuinbouw gebieden en avocado boomgaarden.Ondanks de boerenprotesten. Je mag wel naar boeren luisteren, maar je moet ze nooit hun hele zin geven, anders dikke problemen, bij ons, en overal elders.
Overdrijf nu eens niet zo. Dit is enkel in het uiterste zuiden van Spanje zo. In Barcelona bijvoorbeeld is het al weken kouder dan normaal. Ook vandaag is het er 'slechts' 20 graden.
20 graden is helemaal niet kouder dan normaal in Barcelona. Ik woon alweer meer dan 20 jaar in in Zuid Frankrijk en de afgelopen paar winters waren hier veel te warm en vooral veel te droog. Het ene na de andere record temperatuur en droogte record wordt gebroken. En die records zijn helaas steeds minder lang geleden.
Grijs Wanneer je feiten presenteert, dan past het niet, wanneer iemand als commentaar geeft: "Overdrijf niet zo"!
@zand kun je weer niet meer dan op de man spelen? @hank records worden altijd gebroken, vooral qua temperatuur. Dat komt opdat we pas sinds 1979 de temperatuur nauwkeurig kunnen meten. Kijk echter eens naar de lange termijn: https://www.klimaatfeiten.nl/klimaatverandering/opwarming/opwarming-in-perspectief
En @Hank de gemiddelde temperatuur in Barcelona in mei is normaliter 23 graden. En ja, ik kom er in deze periode ook al jaren (eigen appartement). Weet dus ook uit eigen ervaring dat het er nu frisser is dan andere jaren. Niet dat dit iets zegt, maar een warme week in Zuid-Spanje ook niet! (ps. dat Spanje onlangs meer dan 100 dammen heeft afgebroken helpt natuurlijk niet tegen de droogte...Maar ja, Europa he...-> https://inspanje.nl/algemeen/18957/verwijdert-spanje-in-droogte-context-meer-stuwdammen-dan-enig-ander-land/)
De hogere temperatuur is dan ook niet het gevolg van warmer wordend klimaat, maar van een bel Saharalucht die over Zuid Spanje trekt.
Grijs: bagatelliseer nu eens niet zo, haal je kop uit het zand en probeer het hele plaatje te zien. Ik snap klimaatwappies wel een beetje: het zijn vaak oudere mensen die bang zijn voor de (maatschappijontwrichtende) waarheid, dus ontkennen ze tot het bittere einde. Dat gaat dus niet helpen.
Zou fijn zijn als we ipv panikeren eens na kunnen denken dat het gewone weersfenomenen zijn die al duizenden jaren voorkomen.