Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhagen leest Wilders de les

  •  
27-11-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
verhagen-streng.jpg
"Mensenrechten het middel tegen massale migratie"
Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft tijdens een lezing gesteld dat buitenlandse politici het volste recht hebben Wilders niet te ontvangen. Verhagen reageert daarmee op de klaagzang van Wilders dat politici in Tsjechië en Turkije niet naar hem willen luisteren.
Verhagen sprak tijdens een bijeenkomst van de jongerenorganisatie CDJA van de christen-democraten. Hij had vooraf al via Twitter gewaarschuwd: “Lange rit naar Kerkrade, ga vanavond een stevige speech houden.” Enkele citaten uit de speech (complete versie hier )
Over gedeelde waarden:
Gedeelde waarden. Wilders heeft het er ook vaak over. Alleen bij hem lijkt het wel erg op eenrichtingsverkeer. Dat wil zeggen: hij mag zelf wél van alles roepen, maar anderen ontzegt hij dat recht. Zo van: MIJN vrijheden zijn belangrijk, maar die van JOU kunnen me gestolen worden. Afgelopen week zagen we dat ook weer rond zijn reisplannen naar Turkije en Tsjechië (landen waar hij vrij naar toe kan reizen). Hij maakt zelf met alle gemak mensen uit voor van alles en nog wat en wordt dan boos dat de minister van Buitenlandse Zaken in Turkije geen zin heeft om met hem te spreken en dat ze in Praag zijn film niet willen vertonen. Dat is natuurlijk meten met twee maten. Iedereen moet de vrijheid hebben om te zeggen wat hij wil. Als je zelf de vrijheid neemt om de taal van de straat te gebruiken, om een hele bevolkingsgroep keihard weg te zetten, dan moet je ook die ander de vrijheid gunnen om dat niet prettig te vinden. Net zoals het Wilders vrij staat om te zeggen wat hij wil, staat het de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije en anderen vrij om te zeggen: ik ben niet verplicht om die man te spreken, waarom zou ik? En staat het ze in Praag vrij om te zeggen: we zenden die film van Wilders niet uit. Als minister kom ik regelmatig in actie om te zorgen dat Wilders de vrijheid heeft om te reizen. Maar die vrijheid van reizen en die vrijheid van meningsuiting voor voor Wilders betekent geen plicht voor wie dan ook om hem te moeten ontvangen, met hem te moeten spreken en betekent geen plicht zijn film uit te zenden. Vrijheid komt van twee kanten. Dat is pas écht ‘gedeelde waarden’.
Over mensenrechten:
We moeten zorgen dat er naar ons geluisterd wordt als we opkomen voor mensenrechten in de wereld. Juist in een onzekere wereld, in een wereld waarin die waarden onder druk staan, vind ik het belangrijk om op te komen voor die waarden. Het zijn dezelfde waarden die de basis vormen van onze partij, het CDA. Daarom ook heb ik mensenrechten een centrale plaats gegeven in het buitenlands beleid. Daar zit een morele component aan: ieder mens ter wereld heeft recht op een menswaardig bestaan. We mogen onze blik niet afwenden als mensenrechten met voeten worden getreden. Tegelijkertijd gaat er ook een realistisch motief achter schuil. De wereld is veiliger en dus voorspelbaarder als mensenrechten worden gerespecteerd. In zo’n stabiele omgeving is er minder noodzaak tot massale migratie en is het ook beter zakendoen. Daar heeft het Nederlands bedrijfsleven direct belang bij. En dat is buitengewoon belangrijk, voor Nederland met zijn open economie.
Wilders schold in een reactie  Verhagen uit en noemt de minister ‘een grote politieke nietsnut’.
CC-foto: Roel1943

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.