Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhagen heeft vinger in de pap bij controle kerncentrales

  •  
20-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Verhagen_300_01.jpg
Volgens IAEA is het tegen de regels dat controlerende taak bij ministerie ligt
De dienst die de veiligheid en het toezicht op kerncentrales houdt, is niet onafhankelijk. Het personeel krijgt direct van minister Verhagen (Economische Zaken) zijn opdrachten en heeft op papier ook geen mogelijkheden om tegen hem in te gaan. Daarmee gaat Nederland in tegen de richtlijnen van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA).
Trouw sprak Marius Enthoven, voormalig coördinator van het crisisteam bij het ministerie van VROM ten tijde van de kernramp in Tsjernobyl (1986). Hij meent dat het ‘zeer onverstandig is dat het stimuleren en controleren van kerncentrales onder hetzelfde ministerie valt’.
Hoogleraar energie Wim Turkenburg noemt het ‘een gotspe.
Nederland kan bij de volgende inspectie een opmerking van het IAEA verwachten. Het kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor de veiligheid.
De komende drie jaar voert het IAEA bij alle landen die kerncentrales hebben, extra controles uit.
De internationale afspraken zijn niet voor niets gemaakt. In Japan ging het mis op dit punt zegt Turkenburg in een toelichting op Radio 1. Toen kerncentrale Fukushima I werd geraakt vroeg de overheid de controlerende instantie een positief bericht uit te laten gaan terwijl nog niet helder was hoe ernstig de situatie was.
Tot 2010 was de controle van kerncentrales wel volgens de regels georganiseerd, maar door de ophef van het ministerie van VROM kwam de afdeling die nucleaire vergunningen goed- of afkeurt direct onder Verhagen. Kort daarna gaf Verhagen aan zelf meer kerncentrales te willen.
Volgens Enthoven is de bevordering, de vergunningverlening en het toezicht op kerncentrales in één ministerie ondergebracht om er zonder tegenspraak meer te kunnen bouwen. Het IAEA is slechts bevoegd om een waarschuwing te geven, maar hun uitspraak is niet bindend tot grote ergernis van de leden. Japan werd meerdere keer gewaarschuwd over de veiligheid van hun kerncentrales, maar toch ging het mis.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.