Joop

Vergroot 'Oekraïne' het wantrouwen in de politiek onder biculturele Nederlanders?

  •  
17-03-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1986 keer bekeken
  •  
ANP-445399895

Het geeft aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking institutioneel racisme blijkbaar geen serieus maatschappelijk probleem vindt.

De illegale Russische inval in Oekraïne, de daaruit voortvloeiende oorlogsmisdaden en de bijna drie miljoen vluchtelingen die inmiddels de grenzen van de EU zijn gepasseerd… het zou weleens meer impact op onze binnenlandse samenleving kunnen hebben dan we ons nu realiseren.

En dan heb ik het niet over de olie- en gasprijzen, de koopkrachtvermindering en de woningnood die nóg nijpender wordt als gevolg van de opvang die we vluchtelingen terecht moeten bieden. Nee, ik heb het over de wijze waarop we in ons multiculturele land met elkaar samenleven.

‘Ze lijken op ons’

In mijn vakgebied is de praktijkcase van Dove Summer Glow een beruchte. Deze nourishing lotion werd ooit met de subregel ‘for normal to dark skin’ gelanceerd. Een subregel die met de beste bedoelingen was bedacht, maar wel vanuit een onjuist persoonlijk perspectief: als zou een zwarte huid geen normale huid zijn.

Ik moest daaraan denken toen ik de afgelopen weken journalisten voorbij zag komen met berichten over ‘witte mensen uit een beschaafd Europees land die op ons lijken’. Zij stelden daarmee het eigen witte perspectief centraal en negeerden - bewust of onbewust - de perspectieven van vele tientallen miljoenen biculturele Europeanen. 

Over de ergernissen die deze benadering opriep, is al voldoende bericht. Ook kennen we inmiddels de vertellingen over het voorrang geven van witte vluchtelingen boven zwarte vluchtelingen aan de Pools-Oekraïense grens. En de vergelijkbare verhalen van Afrikaanse en Aziatische studenten die de trein van Lviv naar Polen aanvankelijk niet in mochten omdat witte vluchtelingen voorgingen.   

Maar het zijn vooral de keuzes in Nederland zelf die maken dat de Russische agressie in Oekraïne impact heeft op de wijze waarop we in een multicultureel land met elkaar samenleven. Neem de weigering, vorig jaar, van de meeste gemeenten in Nederland om asielzoekers en erkende vluchtelingen uit onder meer Syrië en Afghanistan op te vangen. Daar waar de toenmalige staatssecretaris alsnog tijdelijke opvang wist af te dwingen, ging dat niet van harte.   

Zo berichtte het AD op 15 februari 2022: ‘Vlaardingen wil niet dat de vluchtelingen nog langer blijven en dus moet Libiër Ramadan Alamami dinsdagochtend zijn spullen pakken en zelf de trein nemen richting Drachten. Dat wordt alweer zijn zesde verblijfplaats in iets meer dan een jaar tijd. ,,Zie ons als verhalen die vol zitten met pijn en depressie.” ‘  

De Libische mensenrechtenadvocaat Ramadan Alamami mocht dus niet in Vlaardingen blijven. Slechts twee weken later berichtte datzelfde AD dat Oekraïense vluchtelingen waarschijnlijk wél welkom zijn in Vlaardingen.

Is wit meer waard dan zwart?

En daarmee zijn we aangeland bij het signaal dat onze samenleving deze dagen veelal onbewust afgeeft: namelijk dat witte mensen meer waard zijn dan zwarte mensen. Dat witte christenen belangrijker zijn dan zwarte christenen, moslims en bijvoorbeeld Jezidi’s.  

De impact van dat signaal kan weleens groter zijn dan we ons nu realiseren. Black Lives Matter bracht de al lang levende onvrede over institutioneel racisme in onze samenleving voor het eerst sterk naar de oppervlakte. Voor het brede publiek kwam de bevestiging van institutioneel racisme onder meer via het nieuws over het kinderopvangschandaal.

Toch heeft dat schandaal niet geleid tot het door de kiezer ter verantwoording roepen van de politiek verantwoordelijken. Het geeft aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking institutioneel racisme blijkbaar geen serieus maatschappelijk probleem vindt.

Meten met twee maten

Recent onderzoek van Motivaction wees uit dat ruim drie kwart van de Nederlanders vindt dat Oekraïense vluchtelingen bescherming verdienen, terwijl slechts een kwart positief is over de komst van vluchtelingen die in Oekraïne als arbeidsmigrant gevestigd waren. Oekraïners worden volgens dat onderzoek overwegend gezien als politieke- of oorlogsvluchteling, Syriërs overwegend als asielzoeker - waar aanzienlijk minder draagvlak voor is.

Dat ongelijke beeld komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het is een beeld dat verschillende media en politici de afgelopen decennia samen hebben gecreëerd. Zo vond een huidig lid van het Nederlandse parlement het n-woord, voorafgegaan door het woord ‘dobber’, ooit een passende benaming voor mensen die huis en haard hadden verlaten om met gevaar voor eigen leven de Middellandse Zee over te steken. En gebruikte De Telegraaf vijf jaar geleden nog de kop ‘Asielhopper-invasie’. Ook in een ontbijttelevisieprogramma bij de NPO kwamen begrippen als ‘asieltoerist’ en ‘asielhopper’ geregeld voorbij. Nog vorig jaar trainde de Britse kustwacht op het terug de Noordzee op duwen van bootvluchtelingen. En anno 2022 worden er waarschijnlijk nog steeds bootjes van vluchtelingen uit Afrika en Azië terug de Middellandse Zee op geduwd.

De ontmenselijking van deze vluchtelingen staat in schril contrast met de snelheid waarop zelfs al na een aantal dagen van de nieuwe vluchtelingencrisis de visumregels voor Oekraïners werden aangepast. Zij mogen per direct werken en bij ongewijzigde omstandigheden alvast tot drie jaar verblijven in de Europese Unie, zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen.

Ergernis is voelbaar

Ook binnen onze gemixte samenleving zijn waarschijnlijk weinigen het oneens met de terechte opvang van Oekraïners en de snelle aanpassing van de visumregels voor hen. Toch is er ook ergernis, zo merkten we de afgelopen weken binnen ons grote netwerk van biculturele Nederlanders.  

De verklaring hiervoor ligt niet alleen in het gemak waarmee de regels voor Europese vluchtelingen worden aangepast, daar waar het niet-Europese vluchtelingen alleen maar moeilijker wordt gemaakt. Er speelt meer. Zie de persoonlijke ervaringen met discriminatie op de arbeids- en woningmarkt plus discriminatie door de belastingdienst en talloze andere maatschappelijke actoren; of het grote verschil in de wijze waarop Oekraïners worden verwelkomd en de talloze drempels die worden opgeworpen voor vakantievisumaanvragen van de eigen familieleden; kijk naar de inburgeringsexamens die huwelijkspartners moeten afleggen op Nederlandse ambassades in Afrika, Azië of Zuid-Amerika - en geregeld gezinshereniging in de weg staan; en de snelheid waarmee de zwaarste sancties tegen Rusland worden afgekondigd, daar waar een land als Israël al decennialang alle internationale rechtsregels ongestraft met voeten mag treden. Dat alles is voor veel biculturele Nederlanders opnieuw een signaal dat hun mening en hun ervaringen er in ons land minder toedoen. 

Dit laatste werd vorige week nog eens bevestigd door de Nederlandse regering. Het wordt Utrecht, Tilburg, Amsterdam en Rotterdam verboden om boa’s toe te staan een hoofddoek, kruisje, keppeltje of tulband te dragen. De vraag die dat besluit opwerpt: Wordt lokale democratie alleen gerespecteerd zolang de stem van veel biculturele Nederlanders maar niet de doorslag geeft? 

Versterkt ‘Oekraïne’ wantrouwen in de politiek?

Dat de opkomst bij de lokale verkiezingen in enkele van de meest multiculturele steden van ons land is gedaald tot een dramatisch dieptepunt, is niet verassend. Dat zat er al lange tijd aan te komen en zou waarschijnlijk ook zonder ‘Oekraïne’ zijn gebeurd. Nog begin februari vroeg mijn bureau aan veertig biculturele jongeren of zij van plan waren in maart naar de stembus te gaan en vanuit welke motivatie. Slechts vijf van hen overwogen te gaan stemmen. 

Toch kan ‘Oekraïne’ voor veel kiesgerechtigden - terecht of onterecht -  de bevestiging zijn geweest dat rekening houden met de mening en gevoelens van biculturele Nederlanders niet tot de prioriteiten van onze politici behoort.

De afgelopen twintig jaar hebben talloze politici en media een tweedeling in de samenleving gecreëerd. Black Lives Matter leek het begin van een ommekeer. Helaas dreigen de gevolgen van de Russische misdaden in Oekraïne het wantrouwen van veel biculturele Nederlanders in politiek en instituties weer verder te vergroten. 

René Romer, Eigenaar van TransCity en Auteur

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

FredD2
FredD218 mrt. 2022 - 15:26

Aan de ene kant vind ik het logisch. Het is een buurland en past daarom ook geheel in het kader, opvang in de regio. Wat ik niet logisch vind is de emotie er omheen. Waarom zijn deze mensen zieliger dan de slachtoffers van de NAVO? Is dat omdat de NAVO voor veel meer slachtoffers heeft gezorgd? Er is dan ook rascisme tegen Putin en de Russen. Waarom is hetgeen zij doen veel erger dan wat de NAVO doet? Zomaar een land binnenvallen mbv leugens en bedrog? Dat is toch echt iets wat ze hebben afgekeken van de NAVO. Het stinkt idd naar rascisme.

Freek74
Freek7418 mrt. 2022 - 12:37

Voorlopig heeft Nederland heel wat meer mensen uit Syrië dan uit Oekraïne opgevangen. Wat ik vooral zie is dat er uit Syrië grote groepen mannen asiel aanvragen en de vluchtelingen uit Oekraïne vooralsnog vrouwen en kinderen zijn. Als dat ook bijna alleen maar mannen zouden zijn zal ook het enthousiasme veranderen.

Déjà vu
Déjà vu18 mrt. 2022 - 11:34

Niets aan dit artikel toe te voegen! Maar eens kijken met welke onderbuikgevoelens dit artikel 'gepareerd' wordt.

Kuifje3
Kuifje317 mrt. 2022 - 16:21

Het gaat bij heel erg veel mensen niet om of iemand blank is of een ander kleurtje heeft. Syriërs en Afghanen zijn heel vaak Islamieten en daar zijn we collectief toch (meestal onterecht) toch wel wat bang voor. Ook speelt de “ver van mijn bed” situatie natuurlijk ook een rol. Ik heb zelf iets meer met Afghanen aangezien ik een Afghaans gezin ken. Het hoort niet uit te maken, maar het speelt onbewust altijd een rol. Ook de animositeit tussen Syriërs en bewoners van hun zuidwestelijke buurland speelt mee. Voor mij is een hele belangrijke factor dat we het simpelweg steeds minder aankunnen. We hebben heel veel te weinig woningen, criminaliteitscijfers zijn te hoog, onderwijzers komen we al te kort en de gezondheidszorg trekt het niet. De overheid laat het afweten bij het oplossen van de problemen in de benodigde voorzieningen. De nieuwe stroom vluchtelingen zullen we moeten opvangen, maar de problemen worden nog wat erger.

Paleocon
Paleocon17 mrt. 2022 - 16:18

Wat is er zo moeilijk te begrijpen aan ‘opvang in eigen regio’? De mensen en politici waar de auteur aan refereert, hebben het hier al decennialang over. Dat heeft niets met huidskleur te maken. Daarnaast is het evident dat het hier om vluchtelingen gaat. Dit is nog maar de vraag bij de mensen die met bootjes de Middellandse Zee oversteken.

3 Reacties
Karingin
Karingin17 mrt. 2022 - 22:24

Jaja "opvang in de regio" is een toverwoord geworden. Maar er zitten al miljoenen vluchtelingen in "de regio", dat zijn mensen die vaak al jarenlang gebukt gaan onder bloedige oorlogen en politieke vervolging. Daar worden ze in kampen gestopt en zijn geen haar beter af dan in hun thuisland. Als je dan zo voor die opvang daar bent, waarom helpen we niet eens een heel klein beetje om de omstandigheden te verbeteren? Aan onze buitengrenzen idem dito, en erger nog, mensen worden bewust mishandeld en zelfs de dood in gestuurd. Met je "opvang in de regio"...da's voor jou gewoon een dom excuus om je vreemdelingenhaat goed te praten. Ze mogen allemaal creperen

lmgikke
lmgikke18 mrt. 2022 - 7:18

Even wat feiten: Amsterdam Kiev is net zo ver als Amsterdam - Noord Afrika. Goed om te horen dat je dus ook vindt dat je de vluchtelingen op de Middellandse zee wilt opvangen.

Sam V
Sam V18 mrt. 2022 - 11:19

@ Imgikke Laten we dan wel feiten kiezen passend bij de context. Mensen vluchten niet van één stad naar de andere, maar van oorlogsgebied naar een plek waar ze veilig zijn. Logischer is dan te kiezen voor de afstand van de dichtstbijzijnde onveilige grens van het land in oorlog met onze veilige grens. Dat is voor Oekraïne zo’n 1100 km. Voor Noord-Afrika zo’n 1800 km. Hemelsbreed. Vanuit een ander continent is het reizen nogal wat moeilijker. Dat is nogal een verschil met uw verhaal. Maar eigenlijk gaat “in de regio” ook over andere zaken. Immers iemand uit Oekraïne die vlucht voor de Russen zal niet snel naar Wit-Rusland vluchten. Zoals ook een soennitische Irakees op de vlucht voor de V.S. niet snel naar Iran zal vluchten. Naast afstand zijn het ook veel minder harde zaken als gezamenlijke geschiedenis, oorsprong, religie, waarden, etc. De regio is de plek waar men elkaar “begrijpt” en een zekere verwantschap voelt. Europa wordt als zodanig gezien door veel mensen. Op de eerste plaats door de voorstanders van de E.U.. Dat zou velen hier toch moeten aanspreken.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 mrt. 2022 - 15:24

De willekeur en de selectieve verontwaardiging van de politiek zal het vertrouwen zeker niet vergroten. Maar vergeet niet dat de politiek geen gezicht heeft. Want dat wilden we niet. De politiek wordt door velen gezien als het gezicht van de ontwikkelde bovenklasse, een met een eigen moraal en andere belangen. Die zou te veel afwijken van die van de man in de straat. De politiek is daardoor een afspiegeling van de publieke opinie geworden, zij het met een vertragingseffect, de tijd die nodig is om zich aan te passen. En de publieke opinie is duidelijk veranderd door de oorlog om de hoek. Oekraïners lijken op ons, ze zijn wit, christelijk en heel dichtbij. We zien dagelijks wat oorlog betekent: onnoemelijk leed, moeders en kleine kinderen die hulp zoeken. Dat voldoet meer aan het beeld dat rijke westerlingen hebben van vluchtelingen. Wie herinnert zich niet de vuige opmerkingen over Syriërs die hun weg zochten met behulp van hun mobieltjes. Ik denk en hoop dat het leed van Oekraïne met terugwerkende kracht positief kan uitpakken voor het begrip voor Syriërs en Afghanen en al die anderen die we nooit als medebewoners wilden zien.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mrt. 2022 - 6:26

Het heeft enkel te maken met dat mensen nu eenmaal de grens over vluchten naar het land waar ze aan grenzen. Anders kunnen ze niet eens vluchten. Alles wat er nu bijgehaald wordt, sorry maar daar vind ik op dit moment geen enkel excuus voor. Blijkbaar is dat belangrijker? Dit terwijl het de enige manier is voor deze mensen om aan de hel te ontsnappen? Als mensen hen liever voor hun eigen karretje willen spannen, ga je gang, maar ik doe daar niet aan mee! Het heeft niets met kleur te maken of afkomst. Blijkbaar is het eigen belang hier groter dan het belang van deze vluchtelingen. Schande dat ze daarvoor gebruikt worden. Het spijt me.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mrt. 2022 - 23:34

@Minoes, vrij naar Churchill: "Never waste a good crisis".