Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vergiftigt je baas je leven?

  •  
11-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over veeleisende werkgevers en werknemers die alles geven
Je baas kan je leven op het werk vergiftigen, maar je leven thuis ook. Heeft stress op je werk invloed op je privéleven? Gezien het gezegde dat je je werk niet mee naar huis mee moet nemen, zou je denken dat veel mensen de ervaring hebben dat je je werk op je werk moet laten. Dat kun je proberen, maar dat is lang niet altijd goed mogelijk. Het ligt een beetje aan je werk in hoeverre dat lukt.
Er zijn veel onderzoeken gedaan om het verband tussen de baas en zijn invloed op je leven in kaart te brengen. Stress heft nu eenmaal een direct effect op je geestelijk welzijn en leidt bijvoorbeeld tot depressieve verschijnselen.
Er zijn echter ook andere (negatieve) effecten op de gezondheid door stress, zoals meer hart- en bloedvataandoeningen en overgewicht. Het lastige is bovendien dat juist als je probeert gezond te leven, werkstress dat kan verstoren: minder bewegen, slecht slapen en onverstandige eetpatronen. Maar ook: prikkelbaar als je thuis bent en dan niet ook nog gezeur willen over dingen thuis, vaker ruzie met je partner, grotere kans op scheiding. Er is ook onderzoek gedaan dat je kinderen meer gezondheidsklachten hebben als je een rotzak van een baas hebt.
Hoe doen die bazen dat dan? Ze leggen hoge eisen op zonder oog te hebben voor de behoeften van hun werknemers. Opdrachten op het laatste nippertje waar je niet goed onderuit kunt, die het gezinsleven verstoren. Juist in banen waar werknemers veel verantwoordelijkheidsgevoel tonen en zeker in tijden van crisis zullen ze minder geneigd zijn de confrontatie aan te gaan. Dus acht uur thuis en je de hele avond gefrustreerd voelen dat je toch weer hebt doorgewerkt en je niet het lef had te zeggen dat het nu wel genoeg was. Dit soort patronen komen steeds meer voor in situaties waar mensen tijdelijke contracten hebben, waar zzp’ers het werk doen zonder de gebruikelijke bescherming van allerlei regelgeving die voor vaste werknemers wel geldt.
Ik hoef dat hier natuurlijk niet allemaal uit te leggen. We herkennen de giftige baas op tien meter afstand al, maar hebben we door dat we toch eens moeten zeggen ‘goh, wat jammer nou ik heb andere verplichtingen’. En verder? Wat dacht je van werkgroep ‘Alle rotbazen de wereld uit’?
te kibbelen.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van woensdag: Het verschil tussen samenwonen en trouwen
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

AnneH2
AnneH211 jul. 2013 - 8:37

Ik ben 15 jaar geleden inderdaad ziek geworden van mijn werk. Lange reistijd, lange werkdagen, geen nee kunnen zeggen. En zelfs nadat ik me uiteindelijk ziek geneld had bereikbaar blijven voor vragen e.d. Gevolg was een spoedopname waarbij men zei dat ik geen dag later had moeten komen, want dan was het niet meer nodig geweest. Ik zit nog steeds met de gevolgen.

JoopSchouten
JoopSchouten11 jul. 2013 - 8:37

Het woord 'baas' zegt al genoeg.

rbakels
rbakels11 jul. 2013 - 8:37

Er is niets mis met bazen die verlangen dat je je werk goed doet, en je daar liefst nog een beetje mee helpen. Maar helaas stellen bazen uit allerlei bedrijfspolitieke en persoonlijke motieven vaak oneigenlijk eisen. Het ergst vond ik een baas die vooraf helemaal geen eisen stelde, en achteraf vond dat ik het helemaal verkeerd had gedaan. Maar als ik tevoren afspraken had proberen te maken was het zeker ook niet goed geweest.

Michiel Online
Michiel Online11 jul. 2013 - 8:37

Ik hou er niet van als hard werken mij word opgelegd. Als er een goeie en prettige werksfeer is ga ik uit mezelf harder werken (en dan werk ik bovengemiddeld), maar niet voor iemand anders.