Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verenigde Staten willen dictatuur Noord-Korea van binnenuit breken

  •  
16-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2939 keer bekeken
  •  
ANP-460102109

De Verenigde Staten wil het regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un van binnenuit openbreken. Om dat voor elkaar te krijgen moet de bevolking van Noord-Korea meer informatie krijgen over wat er werkelijk in het land maar ook in de rest van de wereld gebeurt, in de hoop dat de Noord-Koreanen “meer vragen gaan stellen” en zo uiteindelijk in opstand zullen komen tegen hun onderdrukking.

De komende vijf jaar trekt de VS 50 miljoen dollar (zo’n 46 miljoen euro) uit voor het project dat door de strikte censuur van het land heen moet breken. Dat gebeurt onder andere door boodschappen via de radio over te brengen. Ook wordt geprobeerd via het internet de Noord-Koreanen nieuwe informatie voor te schotelen, maar dat is waarschijnlijk zo dichtgetimmerd dat het voor de bevolking niet te doen is die berichten binnen te krijgen. 

Het regime in Pyongyang heeft de toch al strenge censuur in het land de afgelopen maanden stevig opgevoerd. Onder meer door hard op te treden tegen Noord-Koreanen die worden betrapt op het luisteren naar buitenlandse radio-uitzendingen of het kijken naar binnengesmokkelde buitenlandse films of tv-programma’s. Er zijn geruchten dat tieners die naar de populaire muziekstroming uit buurland Zuid-Korea K-pop luisterden, naar strafkolonies zijn gestuurd. 

Eujin Kim, een lid van Freedom Speakers International, een organisatie die Noord-Koreaanse vluchtelingen Engels leert en zelf met haar familie naar Zuid-Korea wist te vluchten, zegt tegen DW:

Twintig jaar geleden kwam er heel weinig informatie over de buitenwereld Noord-Korea binnen, maar nu hebben veel mensen daar nieuws, tv-programma's of films uit het buitenland gezien. Maar in het afgelopen jaar of zo is het duidelijk dat de regering extra zijn best doet om de informatie die het land binnenkomt te controleren. Het regime maakt zich daar grote zorgen over omdat het hen bedreigt. Nog maar een paar dagen geleden hoorde ik dat een tiener was geëxecuteerd omdat hij naar een Zuid-Koreaanse film had gekeken."

Het in Seoel gevestigde nieuwscentrum Daily NK meldde eind december dat Noord-Koreaanse burgers worden verplicht om vertoningen bij te wonen van overheidsfilms die de publieke vernedering en bestraffing tonen van mensen die betrapt zijn met buitenlandse films. Deze films worden door het regime beschreven als "een gevaarlijk gif”. Op de overheidsbeelden zou te zien zijn hoe groepen mensen worden uitgescholden door menigten in een sportstadion, hun hoofden gebogen terwijl ze wachten op een openbare veroordeling.

Deze maand neemt de Noord-Koreaanse regering een wet aan die burgers verbiedt buitenlandse termen te gebruiken, zowel gesproken als geschreven. Ook buitenlandse mode en kapsels worden verboden, de straffen voor toegang verkrijgen tot buitenlandse media worden verhoogd. Met die maatregelen wil Pyongyang ervoor zorgen dat het steeds moeilijker voor Noord-Koreanen wordt om hun gedachten te delen.

Het Amerikaanse project is vernoemd naar Otto Warmbier, de 22-jarige Amerikaanse student die in 2016 tijdens een bezoek aan het land werd beschuldigd van het stelen van een vlag. Hij kreeg na een schijnproces een jarenlange celstraf opgelegd. Tijdens zijn gevangenschap in Noord-Korea werd hij dusdanig mishandeld, dat hij kort na zijn vrijlating – in coma – in de VS overleed. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.