Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verenigde Naties onderzoeken Zwarte Piet

  •  
18-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
431 keer bekeken
  •  
sint_300_02.jpg
Update: Van der Laan toont begrip voor tegenstanders Zwarte Piet - 'Piet met roetveeg goede stap' ... Sinterklaasorganisaties bereid tot metamorfose Piet ... Premier Rutte: 'Zwarte Piet is niet wit, daar kan ik niks aan veranderen' 
De Verenigde Naties zijn onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten een onderzoek gestart naar het Sinterklaasfeest. Het gaat daarbij om de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is.
Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland. Zij hadden “informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. En dat Zwarte Piet, “domkop en knecht” die hij is, het stereotype voedt van Afrikanen als “tweederangs burgers”.
De Nederlandse regering heeft de vragen van de VN in juli beantwoord en gesteld dat het gaat om een ‘traditioneel kinderfeest’. Er wordt uitgelegd hoe vaak er klachten zijn ontvangen over Zwarte Piet en wat Nederland doet om minderheden te beschermen tegen racisme. De regering stelt dat, anders dan de VN meent, er geen sprake is van plannen om Sinterklaas op te laten nemen in de lijst van Werelderfgoed.
Eerder:
Sinterklaas maakt zich ernstig zorgen over de escalatie van het debat over de rol van Zwarte Piet. De organisaties die zich richten op het feest willen overleg voeren over aanpassing van het uiterlijk van de knechten van de sint. De veranderingen zouden geleidelijk doorgevoerd moeten worden. De omslag in het Sintdenken wordt onthuld door NRC. Vooral de bedreigingen aan het adres van critici baren zorgen bij Sint-organisaties. Quinsy Gario , de activist die het Piet-probleem op de agenda zette, werd op de meest vreselijke verwensingen getrakteerd. Die agressie leidt er toe dat veel mensen geen bezwaren meer durven uit tegen de bedenkelijke aspecten van de kindervriend, hoewel die er wel zijn. Een hoorzitting over het kinderfeest in Amsterdam kreeg donderdag politiebescherming. 
Dominee Henk Leegte, voorzitter van het comité dat de Amsterdamse Sinterklaasintocht organiseert, de grootste in Nederland, wil in januari met de belangrijkste organisaties rond de tafel. Volgens anderen is dat te laat omdat het debat nu al uit de hand dreigt te lopen. Leegte stelt daartegenover dat er nu nog te weinig tijd is om veranderingen door te voeren. Hij denkt aan het geleidelijk aanpassen van het uiterlijk. Zo zouden volgend jaar 100 van de 600 Pieten er anders uit kunnen zien. Het gaat daarbij om de kenmerken die het meeste storen: kroeshaar, donkere schmink, dikke, rode lippen en gouden oorringen. Voorzitter Jan van Wijk van het Sint Nicolaasgenootschap kiest de Henry Ford-benadering en zegt over alles te willen praten behalve over de kleur van Piet, die moet zwart blijven.
Update 16.50
De Zwarte Pietenkwestie heeft vrijdag ook de persconferentie van de minister-president gehaald. Rutte zei hierin: ‘Zwarte Piet is niet wit, daar kan ik niks aan veranderen.’
Update 23.00 uur: In een interview met AT5, geeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aan te begrijpen waarom mensen problemen hebben met Zwarte Piet:
Kijk de Zwarte Piet die een karikatuur is van wat je dan negers noemt in dat verband, met kroeshaar, met dikke lippen, met een spraakgebrek aangezet. Dat is pijnlijk. Ik kan me goed voorstellen dat mensen dat zo voelen.”
De burgemeester benadrukte dat de intentie van de organisatoren van de Amsterdamse Sinterklaasintocht gewoon goed is, maar dat als een deel van de mensen pijn heeft bij de huidige vorm er reden is om de traditie aan te passen. Op de vraag of Van der Laan het een goed compromis zou vinden als Zwarte Piet voortaan enkel een roetveeg op het gezicht zou hebben en geen kroeshaar meer antwoordde Van der Laan dat hij dat een ‘goede stap zou vinden’. Bekijk het hele interview hier.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (177)

insignia
insignia18 okt. 2013 - 11:31

Bezopen.

deltanine
deltanine18 okt. 2013 - 11:31

Neem de dingen die aan blackface doen denken weg, hou m verder zwart. Want het is zwarte piet.

JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

Sinterklaas laat zich inpakken door media opgefokte ochlocraten.

MichelReiziger
MichelReiziger18 okt. 2013 - 11:31

Misschien heeft Putin er wel een oplossing voor?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 okt. 2013 - 11:31

Ik hoorde gisteren een SGP-er zeggen dat hij voor het behoud van het sinterklaasfeest is, inclusief Zwarte Piet. Die is dan van zijn geloof gevallen. De afschaffers verliezen een potentieel bondgenoot. Niet vanwege Zwarte Piet en zijn vermeende slavernijverleden maar vanwege de roomse Bisschop himself. http://www.digibron.nl/search/detail/012de6feb572ade0c4b730d5/zuid-holland-wuift-vragen-over-sint-affaire-weg Recenter zag een typisch poldervoorstel vanuit de reformatorische hoek het licht. http://www.speld.nl/2008/11/24/rouvoet-schrapt-sinterklaas/

boswachter2
boswachter218 okt. 2013 - 11:31

De groeiende weerstand tegen de figuur van Zwarte Piet kan niet zonder gevolgen blijven voor het sinterklaasfeest, vindt burgemeester Eberhard van der Laan. Wat een slappeling. Maar ja bij zijn partij draait men nog al eens.

Warius2
Warius218 okt. 2013 - 11:31

De redeneringen in de trant "dan ook geen suikerfeest meer want discriminerend voor diabetici" en "dan ook geen paasvuren meer want confronterend voor mensen met brandwonden" slaan kant nog wal, je zou zelfs kunnen zeggen, zijn ronduit pathetisch. Ik heb rond die feestdagen nog nooit een moslim verkleed als diabeticus met injectienaalden zien zwaaien, of een feestvierder met opgeplakte papiermaché brandwonden over straat zien rollen.

Rootman
Rootman18 okt. 2013 - 11:31

Het is nu aan het gekleurde deel van onze bevolking: Of er komt helderheid of er komen demonstraties (elk jaar meer). Dat zal de internationale pers oppakken, en dan is het snel gedaan.

StormdeBeer
StormdeBeer18 okt. 2013 - 11:31

Ook al wordt ik doodmoe van dit onderwerp, nog maar eens een weerwoord. Want de tacktiek van doorjammeren totdat mensen het zat worden werkt ook twee kanten op. De andere kant van de medaille is dat dit racisme juist aanwakkert, daar waar er geen racisme aanwezig was. Als men een precedent schept door dit pietepeuterige groepje zijn zinnetje te geven dan krijg je natuurlijk dat heel veel cultureel/religieuze festiviteiten, die verder onschuldig zijn ook aan de wilgen moeten. Wij hebben genoeg populisten die dit maar al te graag voor hun rekening willen nemen. Van der Laan is buiten Burgemeester ook een prominent PvdA lid. Het zou mij niets verbazen als bij daadwerkelijke aanpassing van de ZP de PvdA weer wat zeteltjes in moet leveren.. en heel veel hebben ze niet meer over... Want als je van een kinderfeest een politiek schaakstuk maakt dan kun je er donder op zeggen dat de PVV er weer wat zetels bij krijgt.

meijerlahn
meijerlahn18 okt. 2013 - 11:31

We polderen wat af. Het glas wijn of een biertje op tafel in een talkshow op TV is ook al über alle Bergen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 okt. 2013 - 11:31

[Sint wil polderen over Piet] Niet Sint hoor, een van de duizenden hulpsinterklazen, en eentje die binnenkort opzoek moet naar een ander bijbaantje, met dan aan de echte...

Bakoe
Bakoe18 okt. 2013 - 11:31

Als morgen de dijken doorbreken, Poetin besluit een atoombom op dit moeras te gooien, en de laatste middenstander falliet gaat, dan nog zal de discussie over Zwarte Piet en Geer en Goor gaan. In vredesnaam waarom heb ik me ooit druk gemaakt over dit land en dit volk?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 okt. 2013 - 11:31

Kent Nederland een zwarte burger die Piet heet of is Piet een puur Hollandse naam? Ik walg van mensen die mij Mos of Maurice mij proberen te benoemen, want Mostafa is zo moeilijk, zeggen ze.

ElChe
ElChe18 okt. 2013 - 11:31

In mijn jeugd zag je van Zwarte Piet alleen zijn zwarte hand (schoen), die een handvol pepernoten naar binnen gooide. En hij rammelde wat met een ketting. Bleek later de hand van een oom te zijn.

StormdeBeer
StormdeBeer18 okt. 2013 - 11:31

Rutte zowaar met een statement. Zijn eerste rake commentaar sinds zijn aantreden. {{Volgens de premier staat het iedereen vrij om een witte piet op te voeren, maar hij wees erop dat het hulpje van de sint volgens de overlevering altijd zwart is geweest. „Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen.”}} zo daar kunnen we wat mee. Vier het lekker zoals je wilt. Nu van der Laan nog wat cohones tonen, en iedereen heeft ook dit jaareen fijn Sinterklaas.

GingerTed
GingerTed18 okt. 2013 - 11:31

Sint wil dit? Absoluut niet. Wat Sint en overigens net zo goed de Zwarte Pieten willen is doordat het bedachte figuren zijn wat hun bedenkers d.i. de Nederlandse bevolking, zowel blank, zwart, geel, als bruin in overgrote meerderheid willen. De Goedheiligman en zijn kompanen willen kortom wat het Nederlandse volk wil. Schijnheiligen willen blijkbaar iets anders maar missen blijkbaar voldoende overtuigingskracht.

ruudh2
ruudh218 okt. 2013 - 11:31

Oops. Het fragment start op 5:54 en niet op 6:54. Misschien dat de Joop redacteur dit kan corrigeren in mijn post. Alvast bedankt.

RonaldMokens
RonaldMokens18 okt. 2013 - 11:31

'Zwarte Piet is niet wit, daar kan ik niks aan veranderen' 'Rode stoel is niet rood, daar kan ik niks aan veranderen'

JandeBoer2
JandeBoer218 okt. 2013 - 11:31

"Vooral de bedreigingen aan het adres van critici baren zorgen bij Sint-organisaties. Quinsy Gario, de activist die het Piet-probleem op de agenda zette, werd op de meest vreselijke verwensingen getrakteerd. Die agressie leidt er toe dat veel mensen geen bezwaren meer durven uit tegen de bedenkelijke aspecten van de kindervriend" . Gelukkig hebben we de verdedigers van de Vrije Meningsuiting, die zich hier ongetwijfeld ook nu weer zeer verontwaardigd over zullen tonen. O nee, die zijn nu geloof ik bezig met het aanvallen van mensen die kritiek durven te hebben op de zwarte Zwarte Piet.

Sternenstaub
Sternenstaub18 okt. 2013 - 11:31

"Ik wens jullie alle goeds op jullie verdere levenspad." Ik jou ook, Maggy Bos.

nico1943
nico194318 okt. 2013 - 11:31

tja, wat moeten we nu aan met het kaartspel 'zwartepieten' waar je kans loopt de zwarte Piet (schoppenboer) ter krijgen. Welke relatie is er tussen schoppen krijgen of geven, boeren en zwart zijn? Is er soms een psychiater in de zaal?

CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Zie net dat de VN nu gaan kijken of Zwarte Piet een racistisch stereotiep is. Ik neem dan maar aan dat ook dit op conto komt van een klein groepje geestdrijvers. Gefeliciteerd en dank jullie wel, jongens en meisjes. ________________ What's next? Openbare boekverbrandingen van 'Kuifje In Afrika', 'Kuifje in Tibet', 'Moby-Dick', 'Huckleberry Finn'? Worden 1000+ filmklassiekers verboden? Veel kindersprookjes ook, wegens vrouwvijandige karakters en situaties, en buitenlanders die enigszins sinister overkomen? _______________________ Elke dag denk je dat het niet idioter kan. En elke dag word je in het ongelijk gesteld.

CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Aan Maggy Bos - Maggy, ik heb altijd met heel veel genoegen je posts gelezen, en soms was er zelfs een één-tweetje tussen ons. Ik hoop dat je dit nog leest, en dat je het naar omstandigheden zo goed mogelijk maakt. Ja, dit is een rare weg, maar een andere ken ik niet. Als je dat leuk vindt, wil je dan e-mailen naar: havana.aan.de.waal@gmail.com ? Sterkte, Frank.

Bernie2
Bernie218 okt. 2013 - 11:31

Interessante ontwikkeling op torenhoog niveau. Ik vind het erg goed dat deze puur Hollandsche rariteit, waarin de roomblanke übermensch de gekleurde wereldburger vanaf zijn trotse schimmel evident knecht, niet langer vanzelfsprekend is. Wellicht dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten dan ook meteen even naar de spiritshow Halloween wil kijken. Waarin de onschuldige geest van mijn reeds lang overleden grootmoeder via pervers uitgesneden pumpkins aan allerlei voordeuren verkwanseld wordt via tenenkrommende kreten. Wereldwijd welteverstaan...

TheBigLebowski
TheBigLebowski18 okt. 2013 - 11:31

je kan er bijna op wachten dat deze idioten ook nog gaan beginnen over: wit en bruin brood witte en bruine bonen chineese kool, negerzoenen etc.

MichelReiziger
MichelReiziger18 okt. 2013 - 11:31

@klinisch fysicus, za 19 oktober 2013 10:05 Ja, te achterlijk voor woorden. Je zou eigenlijk een aantal zwarte pieten in vrolijke lichtblauwe UN pakjes langs de Syrische vluchtelingenkampen in Turkije en Iraq moeten sturen, met de boodschap "we hebben dan na 3 jaar geen oplossing, maar wel een cadeautje"

peterh2
peterh218 okt. 2013 - 11:31

Kunnen we de traditie om te zeuren over de traditie ook tot beschermde traditie verklaren? Wat een gezeur weer, het is echt een heel kleine groep die hier aanstoot aan neemt. Ik denk dat 90% van Nederland dit echt volledig doorgeslagen politieke correctheid vindt. Alleen dan moet die 10% niet gaan piepen als de PVV straks meer dan 40 zetels in de peilingen heeft...

GingerTed
GingerTed18 okt. 2013 - 11:31

Het is eenvoudig aantoonbaar dat het hier met de Zwarte Pieten gaat om het bestrijden van een racistische verbeelding van figuren uit een wereldwijd voorkomen van slavernij onder vele volken. In dit geval geen Nederlands slavernijverleden omdat Sinterklaas en zijn knechten geen Nederlandse herkomst hebben maar slechts figuren zijn die ooit toegang gevonden hebben tot de Nederlandse cultuur en daar al snel hun oorspronkelijke identiteit en uiteindelijk zelfs hun oorspronkelijke meester-slaaf-rolverdeling verloren. Deze verbeelding is na haar eerste transformatie uit een vage realiteit, vele malen opnieuw verbeeld, getransformeerd dus, maar dan niet langer uit de aanvankelijke vage realiteit, slechts nog uit voorgaande verbeeldingen naar een steeds onschuldiger variant met uiteindelijk slechts een lieve hoofdman met zijn vrolijke kompanen die naast hun onafgedwongen (!) taken zich er ook vooral in vermaken allerlei zaken op eigen houtje voor de eigen lol te doen. Wat werkelijk erg is te moeten constateren is dat het de degenen die desondanks nog steeds menen de figuur Zwarte Piet te moeten bestrijden het helemaal niet gaat om een verleden van slavernij, hun toenmalige slachtoffers of nakomelingen, of huidige slavernij. Zij zijn het immers die het via die reeks van transformaties van verbeeldingen in de Nederlandse cultuur een vergezochte link leggen met een oorspronkelijke slavenrelatie van een buitenlandse originele mogelijk ooit in dat buitenland bestaande Sinterklaas met zijn toenmalige knechten naar de huidige tijd waarin Sint en zijn Pieten allang figuren in een Nederlands cultuurfeest zijn geworden waar deze Turkse (?) smet allang geen rol meer speelt. Die rol wordt slechts tot leven geroepen door de bestrijders van Zwarte Piet. Maar het gaat deze bestrijders van dit Nederlandse cultuurfeest dan ook helemaal niet om bestrijding enige vorm van rassendiscriminatie of vormen van slavernij. Was dat wel zo dan zouden zij zich wel druk maken, wat zij nooit werkelijk doen, over de nog steeds bestaande grootschalige slavernij in de landen waar het al veel langer bestaat dan het hier in het Westen ooit begonnen is, en het nooit weg is geweest. Afrika, zowel zwart als Arabisch, het Midden-Oosten, India, Pakistan, Bangladesh, kortom onder volken met vooral niet-Westerse, niet-christelijke culturen en religies in deze regio's. U mag zelf invullen welke religies, culturen, en huidskleuren het dan betreft. De strijd tegen de Zwarte Piet hier is dan ook geen strijd tegen schaduwen van schaduwen van schaduwen van mogelijke slavernij, want dan zou er genoeg reële slavernij te bestrijden zijn, maar een strijd tegen de autochtone Nederlander, vooral de blanke daarbij voor ogen houdend, en in bredere zin het Westen, en diens cultuur door mensen die daarbij in zekere zin niet anders te kwalificeren zijn dan als racisten. Laten we ons van hen niets meer aantrekken en de werkelijke huidige al eeuwenoude slavernij aanpakken in de landen waar deze al veel te lang bestaat. De VN zou zich ook beter om die werkelijke schande kunnen bekommeren.

JoWe62
JoWe6218 okt. 2013 - 11:31

De Mensenrechtenraad van de VN wordt als orgaan gedomineerd door landen uit Afrika en het Midden-Oosten. Landen die het allemaal niet zo nauw nemen met mensenrechten. Gaat dit orgaan nu een uitspraak doen over onze Zwarte Piet? Nou dan ken ik de uitslag al. Deze is niet in het voordeel van al die voorstanders, waaronder vele onschuldige kinderen, van Zwarte Piet. Deze uitslag zal niet objectief zijn echter gebaseerd op emoties en zal zeer zeker gekleurd zijn. Laat de VN zich maar bezig houden met daadwerkelijke schendingen van mensenrechten en onderdrukkingen. Laat de VN maar eens onderzoeken of er geen geloven zijn die vrouwen onderdrukken en als 2e rang burgers beschouwt, laat de VN maar eens onderzoeken waarom in veel landen nog slavernij bestaat. Mensen worden gemarteld, verdwijnen zonder proces, worden gestenigd, worden psychisch onderdrukt. Hele bevolkingsgroepen worden uitgemoord, etc. Helaas gebeurt dit met name in deze landen die dominerend zitting hebben in de Mensenrechtenraad van de VN. Die landen die zich schuldig maken aan al deze inbreuken op de rechten van de mens, gaan een oordeel vellen over een onschuldig traditioneel kinderfeest omdat daar wellicht sprake is van racisme. Dit is echt de wereld op zij kop. Hieruit blijkt maar weer dat de VN als organisatie gewoon een lege huls is die geen enkel nut heeft. De daadwerkelijke schuldigen durft de VN niet eens aan te pakken. Een organisatie zonder enige daadkracht.

Sternenstaub
Sternenstaub18 okt. 2013 - 11:31

Aan de contra A) De motieven voor de agressieve acties v.e. niet representatieve minderheid, tegen het traditionele Sinterklaasfeest, zijn andere dan de slappelingen die erin meegaan denken, B) Sinterklaas is helemaal geen racistisch kinderfeest, C) jij bent het, met een hele hoop anderen, die verdwaasd achter de rattenvanger aan rent, in een ontkenningsfase leeft, en D) intolerant is. Zie aan de koers van dit gebeuren, waarom het voor populistische rechtse politici e.a. crisis-opportunisten, zo gemakkelijk is om de helft van de Nederlandse bevolking een loer, wat zeg ik, een hele reeks loeren te draaien, zonder dat deze dat door heeft. Volksmennerij en meeloperij. Morele lafheid en intellectuele armoede ten top. Vragen van de VN?! O, mijn god, we riskeren een embargo omdat een paar valse klokkenluiders ons culturele erfgoed hebben gelekt! Van een pro.

Jantje68
Jantje6818 okt. 2013 - 11:31

Hetero voetballers worden wel eens uitgescholden voor Homo (omdat ze voetballen als een wijf) en voelen zich daar door gekwestst. De 'Zwarte Piet redenering' volgend moetnen Homo's dan verboden worden?

HomoRidenti
HomoRidenti18 okt. 2013 - 11:31

Direct draait het er nog op uit dat de Russen ons ook nog eens op de vingers tikken over 'de zaak ZP'. Dat de wijze waarop wij de mensenrechten van minderheden schenden werkelijk alle perken te buiten gaat. Misschien krijgen we wel een VN resolutie aan de broek.

joopxxx
joopxxx18 okt. 2013 - 11:31

Hoe staat het met de zaak Syrië......?

Blisss
Blisss18 okt. 2013 - 11:31

Wat gaan we doen met bv de woorden: zwartrijder, zwartwerker, iemand zwart maken, zwarte weduwe,een zwarte bladzijde, zwarte handel. Kan me voorstellen dat menig inwoner zich hier aan stoort. Kunnen deze woorden meteen meegenomen worden met het woordje zwarte piet, mits er een afvaardiging van nederland op het matje moeten komen bij de vn. Kan deze ons uitsluitsel geven hoe deze negatieve connotaties te heretiketteren.

Bakoe
Bakoe18 okt. 2013 - 11:31

Ik begin zo langzamerhand te vrezen dat als we niet heel snel dat Sinterklaas feest afschaffen zo meteen de Amerikaanse 5de vloot voor den Helder ligt en de kruisraketten Den Haag gaan teisteren. En dan hebben we net onze elite troepen in Mali zitten en 1 JSF toestel. Kappen nu met dat Sinterklaas feest, anders wacht Mark Rutte het zelfde lot als Ghadaffi.

MarjoleinS2
MarjoleinS218 okt. 2013 - 11:31

Lieve Maggy, Hier schrik ik van!! Ik hoop voor je dat Joop, behalve soms wat ergernis, voldoende mooie momenten heeft gegeven en misschien voor de tijd die je nog rest, nog zal kunnen bieden. Het is wellicht niet eenvoudig om juist in deze tijd afscheid te moeten nemen, maar persoonlijk vind ik altijd troost in de gedachte dat alles een reden heeft; zo ook de crisis en alle gevolgen; hoe moeilijk ook, we wonen nog altijd in een vrij en relatief rijk land, er zijn er miljoenen met wie niemand van ons zou willen ruilen. Van een afstand leef ik met je mee, en wens jou en je naasten, héél erg veel sterkte. Veel liefs, Marjolein XX

boswachter2
boswachter218 okt. 2013 - 11:31

We gaan onze mooiste NL traditie niet veranderen voor een paar geïmporteerde hypersensitieve zuurpruimen. Heb je er een probleem mee dan ga op vakantie. Ik heb een hekel aan het Offerfeest waarbij ze dieren de strot afsnijden. Kunnen we dat ook afschaffen? Is nota bene niet eens een inheemse traditie.

JanB2
JanB218 okt. 2013 - 11:31

Na de fuckup in voormalig Joegoslavië heb ik eerlijk gezegd weinig meer op met de VN. Tijd om deze club van overbetaalde baantjesjagers eens een dikke middelvinger te laten zien dunkt mij. Laat ze zich liever druk maken over bijvoorbeeld de moderne slavernij in de europese landbouw (met name in Zuid-Europa) waar afrikaanse immigranten onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. En wie dit onderwerp bij de VN heeft aangekaart mag wat mij betreft publiekelijk aan de schandpaal. Ik ben het hele gekut over dit onderwerp dan ook meer dan zat. Lekker zelfbeeld trouwens dat de klagers op Zwarte Piet projecteren: domkop, knecht en tweederangs burger. En het is echt projecteren want Zwarte Piet is behalve knecht (overigens gewoon een oud woord voor assistent, heeft alleen een wat negatieve connotatie gekregen) niet dom en zeker geen tweederangs burger. De grootste fout die in deze gemaakt kan worden is daarom ook om dit zelfbeeld te bevestigen door Zwarte Piet van het toneel te voeren als het stereotype van de domme neger. Dan hou je de frustratie namelijk juist in stand. Beter zou het zijn om de klagers een paar gratis sessie's bij een psycholoog/psychiater aan te bieden want daar hoort dit thema echt thuis.

HomoRidenti
HomoRidenti18 okt. 2013 - 11:31

Nu toch de hele wereld zich 'r mee wil bemoeien, heeft Oprah eigenlijk al gebeld?

Bakoe
Bakoe18 okt. 2013 - 11:31

Dank je wel Maggy voor je gedachtes die je met ons hebt willen delen. Ik weet niet wat er aan gene zijde is, maar ik weet zeker dat daar een heel mooi plekje voor je zal zijn. Heel veel sterkte toegewenst voor jou en je dierbaren de aankomende tijd. En wie weet , tot ziens.

Robert Follon
Robert Follon18 okt. 2013 - 11:31

In deze 'discussie' ben ik alle vertrouwen verloren in de redelijkheid. Alle argumenten contra (Slavernij! Racisme! Kolonialisme! Quinsy is zielig!) en pro (Schoorsteen! Culturele identiteit! Kinderfeest!) hebben we inmiddels in alle verschijningen voorbij zien komen. Niemand neem elkaar serieus, met als schrijnend dieptepunt de vergelijkingen met de shoah tijdens de hoorzitting in Amsterdam afgelopen week. Veel plezier met de herhaling van de herhaling. Maar dit is kansloos. Ik ga speculaas bakken.

Michiel Online
Michiel Online18 okt. 2013 - 11:31

We moeten terug naar het idee van feesten waarbij de link tussen symbolisme en realiteit belangrijker is. We hebben eens in de zoveel tijd een "vorm van" feest nodig: - het leven gaat niet altijd over werk - sommige seizoenen vragen praktisch gezien om meer vrije tijd - we willen graag contact houden met door ons gekozen bekende personen - we willen laten zien dat we van elkaar houden en er voor elkaar zijn ook in mindere tijden (symbolisme van het weten van goed en kwaad dat je op het goede pad zet: iemand afmaken in een gedicht en vervolgens een kadootje geven) Misschien is de oorsprong van Zwarte Piet racisme, maar racisme in die tijd was anders, en daarnaast symboliseren we zwart met een heleboel dingen: - wat het daglicht niet verdragen kan - zo zwart als de nacht etc. En daarnaast zijn volgens mij alle donkere mensen bruin en niet zwart. We noemen Afrikanen nog steeds "zwarte mensen". Denk daar ook eens over na. En bestaat zwart wel? Zoveel aannames in de maatschappij/samenleving die hiermee te maken hebben en we kiezen voor het woord racisme en de bijbehorende weg die eigenlijk inderdaad gewoon weer gaat over materialisme: wel of niet zwart schminken, etc. We blijven hangen in onze problemen.

Polleke.
Polleke.18 okt. 2013 - 11:31

hoe leg ik deze discussie in godsnaam mijn kinderen uit; ze zijn net gewend aan een multiculti omgeving en nu weer dit soort polarisatie. zinloos , bizar en volstrekt intolerant deze media-zoekers

MarjoleinS2
MarjoleinS218 okt. 2013 - 11:31

Inmiddels 1898 reacties bij zelfde onderwerp in de Telegraaf, een record volgens mij :P

StormdeBeer
StormdeBeer18 okt. 2013 - 11:31

De verenigde naties vraagt wel erg tegengestelde dingen, of niet? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3529571/2013/10/19/Kabinet-overweegt-forse-militaire-bijdrage-missie-Mali.dhtml Maar ZP discussie is ook wel erg belangrijk natuurlijk.

JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

Lees dit (nog) eens ... http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/23-sinterklaas-door-de-eeuwen-heen.html http://www.isgeschiedenis.nl/citaat-uit-het-nieuws/geschiedenis_van_zwarte_piet/

deechtenederlander
deechtenederlander18 okt. 2013 - 11:31

VN? dat kan je beter aan Vladimir Poetin overlaten. btw. wie kan er nou bezwaar hebben tegen een : invalide homofiele joodse illegale uitkering trekkende zwartwerkende zwarte marokkaan?

Achterhoeker2
Achterhoeker218 okt. 2013 - 11:31

Wat een onzin weer... Zwarte piet is "zwart" mensen die klagen over racisme zien de donkere medemens dus ook als zwart terwijl ze "bruin" zijn???? Nederland op zijn kleinst!

JoWe62
JoWe6218 okt. 2013 - 11:31

Het Sinterklaasfeest bestaat al eeuwen. Het is voor de NL'se samenleving een belangrijke oude traditie waar Zwarte Piet gewoon, sinds 1850, al deel van uitmaakt. Het is onnozel te stellen dat Zwarte Piet de kleur zwart heeft gekregen uit racistische motieven. Als ik naar de NL'se samenleving van omstreeks 1850 kijk, waren er niet zoveel "gekleurden" die als knecht of slaaf werk verrichtte in NL. De perceptie van de NL'se bevolking was helemaal niet dat knechten zwart moesten zijn. Sterker zelfs, pogingen om in Nederland slaven op de markt te brengen stuitten op weerstand van de NL'se bevolking. Dat is de reden dat er in NL zelf geen, dan wel erg weinig, slaven waren en de arbeiders en knechten gewoon het normale volk was. De gedachte dat Zwarte Piet een racistische grondslag heeft, is het verzinsel van een aantal zieke geesten die een doemdenken hebben dat iedere blanke wel racistisch moet zijn. In de grond zijn eigenlijk deze personen zelf racistisch door constant de huidskleur bij discussies te betrekken. Deze personen discrimineren "niet gekleurden" omdat ze een vooroordeel hebben jegens de blanke medemens. De vooroordelen druipen ervan af. Zelf denk ik wel eens dat deze personen een gigantische hekel aan hun eigen huidskleur hebben en de indruk hebben dat de huidskleur de oorzaak is van wat zij bereikt hebben in dit leven. Het zijn ook over het algemeen figuren die niet echt succesvol deel uitmaken van onze maatschappij, die altijd azijn lopen te zeiken. Figuren die denken dat het enige gelijk, het eigen gelijk is. Bij een Sinterklaas intocht zie je over het algemeen, verhoudingsgewijs, erg veel blanke Nederlanders omdat de overige Nederlanders en niet Nederlanders, die hun roots buiten dit land hebben liggen, er vrij weinig mee hebben. Dat mag en is ieders goed recht. Het afschaffen van Zwarte Piet verandert daar niets aan. Of ligt hier de pijn, dat eigenlijk Sinterklaas hoofdzakelijk door de blanke bevolking wordt gevierd en is het een vorm van afgunst en pure jaloezie. Is dat de reden waarom Zwarte Piet weg moet? Ik denk dat dit soort anti Zwarte Piet figuren gebukt gaan onder een diep gewortelde minderwaardigheidscomplex en dat dit allemaal pogingen zijn om de eigenlijke reden te camoufleren. Heb ik het niet over die meelopende linkse kliek die altijd wel een reden zoekt om te demonstreren en azijn te zeiken. Bij een aantal ligt de oorzaak in een slechte jeugd en nooit iets hebben gehad met Sinterklaas. Of te wel per definitie tegen dit feest zijn.

meijerlahn
meijerlahn18 okt. 2013 - 11:31

'De Kindervriend in zo'n pij, is dat nog verantwoord?' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6258/Bert-Wagendorp/article/detail/3530066/2013/10/19/De-Kindervriend-in-zo-n-pij-is-dat-nog-verantwoord.dhtml

meijerlahn
meijerlahn18 okt. 2013 - 11:31

"Bij een aantal ligt de oorzaak in een slechte jeugd en nooit iets hebben gehad met Sinterklaas. Of te wel per definitie tegen dit feest zijn." ---------------------------------------------------- :-) http://www.youtube.com/watch?v=qw_6SftqQpM

CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Mensen - ik heb er een nachtje over geslapen. En een droom (toegegeven: aangevuurd door wat alcohol) vertelde mij dat wij naar goed Nederlands gebruik getuige zijn van de geboorte van een nieuwe religieuze stroming, die uiteraard per onmiddellijk van haar tegenhanger vergezeld gaat: het Pietisme, en het Anti-Pietisme (niet te verwarren met piëtisme). Dit tragische schisma is uiteraard in leven geroepen door de Anti-Pietisten, een zeer kleine doch invloedrijke groep ketters die het kennelijk binnen de oude zingevende verbanden niet meer uithield. Hun drijfveren moeten toch vooral gezocht worden in de sfeer van ernstige insufficiëntiegevoelens, en de daaruit resulterende behoefte om iets te betekenen in 'de media' ('esse est percipi', naar Bishop George Berkeley). Maar klaarblijkelijk was ook dat niet genoeg, want op raadselachtige wijze kregen de Verenigde Naties lucht van de sensibiliteiten van de Anti-Pietisten, en besloten deze een onderzoek in te stellen naar het (vermeende) racisme dat in de aanbidding van Piet besloten zou liggen. (De waarheid zal eerder zijn dat de Anti-Pietisten een kanonnade van e-mails, twitterberichten, en perkamenten brieven met de duivenpost aan Ban Ki-Moon gericht hebben; een lobby dus. Dat mag men best zeggen.) Nadat deze missie van de Anti-Pietisten gevolgen gekregen bleek te hebben, en deze bekend waren geworden in de Lage Landen, scheurde meteen zich een tegenhanger uit de eertijds rustige Moederkerk los: de Pietisten, groot in getal. En wéér was een nieuwe denominatie een feit, het Pietisme. Thans kunnen wij spreken van twee even fundamentalistische stromingen, die vooralsnog elkaar alleen met het toetsenbord bestrijden. Hoe lang zal het duren voordat er gewapende confrontaties gaan plaatsvinden? En wat voor consequenties heeft dit alles voor het St. Nicolaasfeest? Broeders en zusters, dat weet alleen de Heere. Gaat nu heen in vrede, gezegend en wel, en neem er maar een flinke borrel op.

superindo
superindo18 okt. 2013 - 11:31

Sinterklaas aangeklaagd door internationaal toezicht van rassendiscriminatie en paard in beslag genomen door dierenpolitie!! Zal PVV Graus daar achter zitten?????

deltanine
deltanine18 okt. 2013 - 11:31

Sommigen zeggen dat het lastig zou zijn om aan een Amerikaan uit te leggen. Ik zou zeggen: stel je voor dat het rood van de kerstman plots door een groep als beledigend wordt beschouwd. Dan kan je zijn jas toch wel blauw maken? Of groen? Het is maar een kleine aanpassing en als je mensen daardoor niet meer kwetst, dan is dat toch prima? Ik denk dat je in de USA dezelfde weerstand krijgt: blijf van de kerstman af! En volwassenen die furieus zijn... over de kleur van het pak van de kerstman.

MarjoleinS2
MarjoleinS218 okt. 2013 - 11:31

In de hele discussie over Zwarte Piet, zal het iedereen inmiddels duidelijk zijn dat het vooral een persoonlijke voorkeur is, wel of niet ingegeven door ervaringen die de keuze kleurt. Wat me daarbij opvalt is het aanvallende karakter op het kinderfeest. Er zit iets belerend en oordelend in dat de discussie eerder persoonlijk maakt i.p.v. inhoudelijk. Niemand die schrijft of kijkt vanuit het perspectief van een kind. Naar mijn mening wil het gewoon graag kadootjes ontvangen en dan niet plompverloren aan de ontbijttafel, maar juist het verhaal erom heen maakt het voor kinderen spannend. Het is een sprookje, een fantasieverhaal waarin naar mijn weten zelden of nooit zwarte Piet lijdt of geleden heeft onder een slaafs bestaan bij Sinterklaas in Spanje. Integendeel, Zwarte Piet maakt een héél belangrijk onderdeel uit van de goedgeefsheid aan kinderen. Hij maakt het Sinterklaas mogelijk dat 'alle' kinderen een kado krijgen. Veel of weinig, groot of klein. Als er iets gezegd kan worden over het Sinterklaas feest dan is het dat onderscheid en ik heb het vermoeden dat het tegenstanders eerder om hun portemonnee te doen is, dan de angst kinderzieltjes te besmetten met indoctrinatie. In de schoen, of tijdens pakjesavond, zwarte Piet duikt ervoor in schoorstenen, hij loopt en klimt over daken als een goed getrainde acrobaat, en beschermt daarnaast Sinterklaas op zijn paard als het weer tegenzit bij gladheid, want die kans is sterk aanwezig in december. Mochten er al kinderzieltjes zijn getraumatiseerd dan is dat helaas vanwege een persoonlijke ervaring opgedaan in de eigen levenssfeer, en is zeker niet collectief. Daar komt bij dat niemand gedwongen wordt het te vieren. Zo weten Jehova's getuigen ook prima verjaardagsfeestjes te omzeilen, ook al zullen kinderen dit niet altijd helemaal begrijpen, en mogelijk zelfs ook erg jammer vinden. Zo zal ook niemand, of althans erg weinig mensen, zich storen aan clowns in het circus met hun orange krullenpruik, een rode bolneus, en rood geschminkte lippen van oor tot oor. Zijn lange sapperdeflap schoenen, waar een normaal mens over struikelt, en zijn stereotype ruiten jas. We lachen hem zelfs uit, daarvoor is hij clown. Een clown is van zichzelf verdrietig, maar ondanks zijn triestheid maakt hij kinderen blij. Hij laat ze lachen, en ouders lachen hartelijk mee. Hij verteld niet over zijn verdriet, niet dat hij zich uitgelachen voelt, en vaak eenzaam is. Hij is en blijft een dankbaar object om uit te lachen vanwege zijn herhaaldelijk domme stommiteiten. Een vrolijk kinderhart maakt een clown gelukkig, daar leeft hij van. Er zullen verrekt weinigen zijn die vanuit empatisch vermogen met de clown zijn ambacht zouden willen opheffen, daar waar ze zwarte Piet vooral denken te willen en kunnen verdedigen voor een leven waar het niet in leeft; het is een sprookje, geen daadwerkelijke slavernij. Het is verre van indoctrinatie tenzij je graag je kinderen die kant van het verhaal wilt laten geloven. Net als een clown, schimkt zwarte Piet zich na werktijd af en kleed hij zich om. Maar dat is wat volwassenen kinderen niet vertellen, en laten we dat vooral zo houden.

Klungel2
Klungel218 okt. 2013 - 11:31

Tjongejonge! Bijna 400 reacties!!! Moeten we nu nog echt 6 weken lang blijven door discussiëren??? Is alles inmiddels nog niet gezegd? Ik ben het nu allang beu! Op TV, de radio, in de kranten, op internetfora, facebook, twitter, in de supermarkt, en gewoon op straat: overal hoor je de laatste dagen niets anders dan Zwarte Piet! Hoewel ik een voorstander ben van het in stand houden van deze traditie, neig ik ernaar de hele boel dan toch maar af te schaffen, zodat we met zijn allen weer verder kunnen met de orde van de dag. Er gebeuren de meest vreselijke dingen, maar hier in dit poldermodellandje is zwarte piet ineens alles waar het om draait? WAKE UP!!!!!!!

Robertvanmunster
Robertvanmunster18 okt. 2013 - 11:31

Tijd voor gekleurde pieten? Rood, geel, groen, blauw, oranje, roze, zwart en wit? St. Nicolaas onze goedheiligman zal na al die jaren dat zijn zwarte pieten onderwerp van discussie zijn een metamorfose van zijn assistenten best waarderen. Lijkt mij zelf een elegante oplossing, discussies over racisme of ons koloniale verleden horen naar mijn idee niet thuis bij het leukste kinderfeestje van Nederland. Mijn pleidooi geef dit jaar de Pieten alle kleuren van de

CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Mijn voorspelling: Zwarte Piet blijft gewoon zwart. Alle pogingen van, tja, overspannen en politiek ridicuul-correcte pseudomoralisten om dat te veranderen zullen door het volk vrolijk genegeerd worden. Bij wet vastleggen van de kleur van Piet zou neerkomen op dictatoriale wetgevingen, de mensen lachen daar om. ________________ Ik heb een vraag aan de anti-ZP-meute: gebruiken jullie eigenlijk een iPhone, tablet, kopen jullie kleren bij H & M, en aanverwanten (Primark, C & A)? Ja? Maar jullie weten toch dat al die dingetjes door (kinder)slaven onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt worden, en dat er met enige regelmaat zo een fabriek in het Verre Oosten in de fik vliegt, met honderden slachtoffers als gevolg? Met andere woorden: ik heb het over échte, reëel bestaande slavernij. Als jullie antwoord op die vragen 'ja' luidt, dan hebben jullie so wie so elk recht van spreken verloren, en kan ik jullie alleen maar verachtelijke hypocrieten noemen.

1 Reactie
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

Kritiek komt je nu al te staan op de veroordeling dat je behoort tot een meute overspannen en politiek ridicuul-correcte pseudomoralisten als relevante inbreng van een voorstander aan dit debat. Als je nu zelf niet begrijpt waarom een groot deel van de mensen die zich altijd ongemakkelijk gevoeld hebben bij dit onderwerp hun mond houdt dan zal je het wellicht nooit snappen en dat is toch op zich een kwalijke zaak als je het mij vraagt.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Sint wil polderen over Piet We zijn dus gezwicht voor een drammerige minderheid. We zijn een volk van zeikerds geworden. Zie ook de belachelijke intrekking van een uitstekend campagnefilmpje.

1 Reactie
RosaLange
RosaLange18 okt. 2013 - 11:31

Dit is nu echt zo'n gevalletje van de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Wie houden er nu niet op met drammen dat de pieten zwart moeten blijven, wie zeuren nu al weken in de media dat er niets veranderd mag worden? Gewoon ophouden met zaniken, kleurenpieten zijn leuk en dan wordt het feest ook voor iedereen leuk.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Nu nog de mensen die ooit door een katholieke hoogwaardigheidsbekleder zijn misbruikt ( dat zijn er mnogal wat) die gaan klagen dat ze bij het zien van sinterklaas hun trauma herbeleven, uiteraard mag hun nageslacht met de zelfde redenen gaan klagen want hun is ook veel tekort gedaan

1 Reactie
hannogroen
hannogroen18 okt. 2013 - 11:31

'Nu nog de mensen die ooit door een katholieke hoogwaardigheidsbekleder zijn misbruikt' je bedoelt dit soort mensen: http://www.youtube.com/watch?v=gmEioot9u7M Over die toch niet bepaald subtiele skech is nauwelijks commotie geweest. Gek genoeg hangt half Nederland nu ineens in de gordijnen omdat er wordt overwogen in 2014, 100 van de 600 pieten anders uit te dossen. Alsof dat kinderen dat wat uitmaakt..

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Rosa de Lange.........vrijwel alle iitems over dit onderwerp zijn gestart door opgefokte zogenaamd correcte "denkers" die een eind wensen te maken aan het Sinetrklaasfeest zoals wij dat kennen. Dat er weldenkende mensen zijn die daar zo hun bedenkingen bij hebben moge je verbazen....... Maar je observatie klopt dus voor geen meter.

2 Reacties
RosaLange
RosaLange18 okt. 2013 - 11:31

Is het zo moeilijk begrip op te brengen voor de gevoelens van de minderheid? Het gaat hier om een detail in het hele feest. De roede en het meenemen van stoute kinderen in de zak is toch ook weggelaten omdat kinderen daar bang van werden. Nu blijkt dat donkere kinderen de figuur van zwarte piet kwetsend vinden, doen we in een keer moeilijk en gaan we zeuren en drammen.

JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Je hebt gelijk. Iemand die een eind wil maken aan een feest met een racistisch sausje is inderdaad een correcte denker. Eerst allemaal jezelf lekker gaan, lekker voluit ranten op de sociale media, en nu de geestelijke dronkenschap voorbij is, willen we opeens polderen ? Wat een geestelijke armoede zeg.

JanB2
JanB218 okt. 2013 - 11:31

Zwarte Piet is het toonbeeld van een geslaagde integratie van minderheden en in spanje is die integratie kennelijk beter gelukt dan in Nederland. Per slot van rekening heeft ook Sinterklaas toch maar mooi een zwarte aan een baan geholpen. Maar van der Laan ziet hem dus toch liever in het uitkeringscircuit. Ik vraag me af of je Zwarte Piet zelf daar een plezier mee doet.

2 Reacties
bEngel2
bEngel218 okt. 2013 - 11:31

van der Laan is zelf een zeurpiet die baalt dat hij niet in Spanje woont.

StormdeBeer
StormdeBeer18 okt. 2013 - 11:31

In Spanje viert men Christiani y Mori. Een week lang uitbundig. Daar geen positieve connotatie met de bruin(!) geschminkte Moren. Daar wordt gevierd dat ze er ooit uit zijn gebonjoured. Nep gevechten waar ze de 'Moren' verslaan, kinderen die op de laatste dag met waterballonnen richting de 'gevangenen' gooien.. Op de vraag van Brussel of ze het feest niet wat minder 'expliciet' wilden maken.. was het eenduidige antwoordt: "Neen! Dit is ons feest, dit vieren we al eeuwen en daar blijf je vanaf." Klaar. Let wel dit is geen kinderfeest en nemen het zeer serieus. Nu hebben wij ook onze geschiedenis met de Spanjaarden en vieren onze overwinning geloof ik alleen in Enkhuizen. Maar dat terzijde. Het punt is dat wij in NL het iedereen altijd zo naar de zin wil maken, nu is dat een goede karaktereigenschap, maar niet ten koste van onszelf en onze culturele volksfeesten.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

W.G. Ja, en? Wat is nou je argument eigenlijk?

1 Reactie
Warius2
Warius218 okt. 2013 - 11:31

Dat een door voorstanders van ZP vaak aangehaalde analogie niet opgaat.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Lieve Dennis Mollis, Het zou prettig zijn wanneer jij en je "geloofsgenoten" (zal ik maar zeggen) niet direct met een stempeltje klaar staan om anderen de maat te nemen omdat ze niet net zo "correct" ( in jouw ogen dan) denken en redeneren als jij. Vooral wanneer je niet weet tegen wie je het eigenlijk hebt. Mensen die met hun familie, deels zwart, deels wit, deels half/om/half Sinterklaas vieren zoals ze dat al jaren doen zitten niet te wachten op jouw of andermans" goedkeuring". Niemand zit te wachten op moraalridders die met zedepreken hun eindejaarsfeestjes verzieken. Wanneer J I J niet mee wenst te doen aan dat racistisch gebeuren moet je dat vooral niet doen. Wanneer gekleurde mensen dat WELwillen ben J I J niet degene die ze dat mag verbieden.

1 Reactie
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

"Niemand zit te wachten op moraalridders die met zedepreken hun eindejaarsfeestjes verzieken." Dat jij mij ziet en wegzet als een moraalridder die met zedepreken jouw eindejaarsfeest verziekt als ik kritiek uit dan zegt dat veel over jou en het is niet bepaald uitnodigend om met zo iemand die je op voorhand beschimpt een open gesprek aan te gaan dat snap je toch wel? Verder vraag ik me af en wellicht zou jij dat ook moeten doen waarom je zo'n hoge toon aanslaat temeer daar je van mening bent dat je volledig ik je gelijk staat is het toch op z'n minst opmerkelijk te noemen dat je zo hoog van de toren blaast. Als het zoals jij stelt volstrekt normaal zou zijn en het je niets zou doen waarom dan die hoge toon vraag ik me specifiek waar het dit onderwerp aangaat oprecht af. "Wanneer J I J niet mee wenst te doen aan dat racistisch gebeuren moet je dat vooral niet doen." Of ik dat wel of niet doe doet er met alle respect niet toe want het gaat hier om het recht van vrije meningsuiting die anderen mij willen ontzeggen. Men heeft eigenlijk liever dat ik en al die criticasters mijn mond houd en vooral aangaande dit onderwerp slaat men nogal eens een hysterische en ronduit agressieve toon aan. Het mij hierover te uiten kan mij volgens mij in dit land niet ontzegt worden daar ben je het toch wel mee eens?, ongeacht of je mijn mening, wat wat mij betreft niet hoeft, deelt over het onderwerp. "Wanneer gekleurde mensen dat WELwillen ben J I J niet degene die ze dat mag verbieden." Je lijkt zo verblind door woede en frustratie dat het je blijkbaar ontgaan is dat ik nergens iemand wit of zwart iets ontzeg noch opleg.

a.doorgeest
a.doorgeest18 okt. 2013 - 11:31

De weg met ons-mentaliteit viert in dit land nog steeds hoogtij. Hoeveel mensen hebben er daadwerkelijk over onze zeer geliefde Zwarte Pieten geklaagd? Statistisch te verwaarlozen; niet meer dan een enkeling. Kortom: gewoon negeren. Absurd dat een zeer kleine minderheid de meerderheid in deze haar wil wil opleggen.

1 Reactie
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

"De weg met ons-mentaliteit viert in dit land nog steeds hoogtij." Weg met relikwieën uit een slavernijverleden betekent nog niet een weg met ons mentaliteit eerder een hup met ons mentaliteit want, hoewel pas anno 2013, we verschonen ons van een uit ons slavernijverleden afkomstig, en daarom niet verwonderlijk racistisch element met zwarte piet en zijn rol in het feest als belichaming daarvan, waar een steeds groter wordend deel van onze bevolking die nu naar buiten treedt altijd al aanstoot aan nam, en nog neemt.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Kreeg laatst nog de zwarte piet toebedeeld, wat ben ik blij dat dit wordt afgeschaft zeg.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Ja. Volgende keer krijg je de okeren/beige/scharlaken/turquoise/smaragden Piet toebedeeld. Volgens mij is dat veel erger.

Meta Foor
Meta Foor18 okt. 2013 - 11:31

ik pleit voor een vrouwelijke sinterklazien ... die macho's met der witte paarden overheersen elk jaar weer het kindvriendelijke feest. daarom: vrouw op t paard !

2 Reacties
StormdeBeer
StormdeBeer18 okt. 2013 - 11:31

Yeeehaaahh!! Eens.

marietjejansen
marietjejansen18 okt. 2013 - 11:31

Geweldig!!!

EricDonkaew
EricDonkaew18 okt. 2013 - 11:31

Afgaande op dit forum vindt 100% van rechts en ongeveer 80% van links dat Zwarte Piet gewoon moet blijven. Dat dient dan ook te gebeuren. Het is onzin en bovendien zwaar ondemocratisch als een overgrote meerderheid moet wijken voor een piepkleine minderheid.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

In de zestiende eeuw vond waarschijnlijk 99,9 % van de bevolking dat slavernij normaal was, en dat is nu heel anders, dus mijn verwachting is dat mensen met een goed verstand zullen beseffen dat ze zichzelf belachelijk maken door vast te houden aan het sprookje omtrent het uiterlijk van Zwarte Piet en van mening zullen veranderen. Echt waar. Wie een opleiding heeft afgerond op HBO of universitair niveau kan zich toch niet veroorloven om zo'n debiel standpunt in te nemen ?

EricDonkaew
EricDonkaew18 okt. 2013 - 11:31

Wat ik nog niet zo ben tegengekomen in de hele pietendiscussie - maar ik heb zeker niet alles gelezen - is het volgende. Sint en Piet zijn BEIDEN niet bestaande, bijna mythische personen. Niemand in Nederland lijkt op Sint, behalve dat de goedheiligman op zichzelf lijkt. Ook lijkt er niemand op Zwarte Piet. Kijk maar naar de kleding en de merkwaardige combinatie pikzwart en toch sluik (krullend) haar. Als Sint er uit had gezien als een gewone Nederlander, dan hadden de zeurpieten heel misschien nog een punt gehad. Maar juist de combinatie van deze twee (in wezen) sprookjesfiguren maakt dat er niets mis met Zwarte Piet.

1 Reactie
deltanine
deltanine18 okt. 2013 - 11:31

De anti zwarte pietenlobby heeft zn uiterste best gedaan om het weg te halen uit de sprookjessfeer en Piet tot normaal mens te maken. Het is ze gelukt.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Het moet niet gekker worden met onze maakbare samenleving, waar klaarblijkelijk geen ruimte meer mag zijn voor een prachtig volksfeest in haar bestaande vorm, zoals iedereen het kent. Het is wel duidelijk dat mensen geen ommekeer willen en dus wordt nu de politiek meer en meer gemobiliseerd om Zwarte Piet uiteindelijk te verbieden. De omvangrijke historie, de prachtige herinneringen, volwassenen die terugkeren naar hun eigen jeugdige belevingen en zo een samenbindende traditie - een der weinige in Nederland - in stand houden. Het mag niet meer want u bent racistisch. We slaan helemaal door. Zwarte Piet heeft een magische aantrekkingskracht op velen. Hem censureren en dus bepalen wat de burger wel en niet mag - en daarmee een der weinige breed gedragen volksfeesten om zeep helpen - zou grote neveneffecten veroorzaken. Nu al heeft de discussie een splijtend effect, want burgers zien nu zelfs hun laatste vaste waarde te grabbel worden gegooid ten faveure van de multiculturele samenleving.

2 Reacties
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Hoe diep is een volk gezonken als het een raciale karikatuur als cultuurgoed moet behouden om zich Nederlander te kunnen voelen. Bedankt voor de oerconservatieve bijdrage.

MichelReiziger
MichelReiziger18 okt. 2013 - 11:31

Daniel het is hier helemaal geen discussie hoor. Onze zwarte pieten zijn dit jaar weer zwart geschminkt en grotendeels van aziatische afkomst. Dat zal volgend jaar zo zijn, en het jaar daarop, en daarop. Zolang het sinterklaasfeest en onze organisatie bestaat. Succes verder met het discuseren en voor over ongeveer 1.5 maand een heel fijn kinderfeest. PS, gaat u ook deelnemen dit jaar in de ..ehm 'discussie' over vuurwerk?

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 okt. 2013 - 11:31

Als ik God was, maakte ik alle mensen groen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger18 okt. 2013 - 11:31

Als ik god was zou ik geen mensen maken..lekker genieten, zonder zeurpieten.

JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

Zien veruit de meeste Nederlanders De Piet als een 'raciale stereotypering'? Dat lijkt me niet.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon18 okt. 2013 - 11:31

In een democratie behoor je ook rekening te houden met de minderheid. Nu is er in Nederland nog een feest waar een gekleurde medemens aan mee doet. (Caspar, een van de wijze uit het oosten) Niemand schijnt problemen te hebben met hem dus het zullen de gedragingen zijn van de zwarte piet. Persoonlijk vind ik dat zwarte Piet gespeeld moet worden door een gekleurd persoon, zwart kun je weg laten dan hou je Sint en Piet over. Zit je alleen met het bezorgingssysteem, wat niet meer van deze tijd is. Een goed alternatief is natuurlijk de pakketjes te laten handelen en bezorgen door Poolse Pjotrs, betrek je de nieuwe Nederlanders gelijk bij je feest.

Sternenstaub
Sternenstaub18 okt. 2013 - 11:31

Hoe men middels de absurde uitvergroting en dramatisering van een, in de grote context van de financiële, politieke, morele en sociale wereldcrisis gezien, op zich in feite nogal onbelangrijk gegeven, een fictieve scheiding creëert tussen slimme en domme, goede en kwade, verlichte en racistische, politiek correcte en politiek achterlijke mensen.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen18 okt. 2013 - 11:31

'op zich in feite nogal onbelangrijk gegeven,' Meneer Scheffer, u heeft toch altijd uw mond vol over gemis aan empathisch vermogen in dit land? Vreemd dat u de gevoelens van Dennis Mollis e.a. dan simpelweg wegzet als een 'nogal onbelangrijk gegeven'. Wat kost het nou voor een moeite om het stereotype beeld in je hoofd van zwarte piet de komende jaren langzaam in te gaan ruilen voor een nieuw beeld als je weet dat je anderen er een plezier mee doet. Het kost niks en wie weet komt er een veel leukere piet voor in de plaats, want aan creativiteit in dit land geen gebrek. Verzin er een nieuw spannend verhaal bij voor de kleintjes en klaar.

hannogroen
hannogroen18 okt. 2013 - 11:31

Daniel Willemsen schreef: ' want burgers zien nu zelfs hun laatste vaste waarde te grabbel worden gegooid' Zoals ZE ons ook als ONS Indië hebben afgenomen, waar we zulke fijne bedienden hadden die fijn voor ons het land leegroofden zodat wij hier met zijn allen steeds meer op de bank konden blijven zitten. Als er één ding pijnlijk blijkt uit deze hysterische discussie, dan is het wel dat de VOC mentaliteit in dit land springlevend is. De koloniaal in 'de Nederlander' is nog alom vertegenwoordigd. Doe me geld, breng me de beste doktoren, maak mijn huis schoon, ga jij eens aan het werk, ik kan niet werken, etc. En, kom vooral niet aan Zwarte piet want dat zijn ONZE tradities. Opvallend genoeg hebben we geen enkele moeite kinderen te laten geloven dat Sinterklaas bestaat. Maar als er moet worden uitgelegd dat Sinterklaas ook wat nieuwe, waarschijnlijk veel leukere, pieten heeft meegenomen en dat er volgend jaar nog veel meer van die leuke pieten bijkomen, dan lijken alle pedagogische vaardigheden ineens zoek. Nee, onze werkster uit Nigeria, die we voor een salaris inhuren waar we zelf niet voor uit ons bed komen, heeft ook gezegd dat Piet best zwart mag zijn. Plus diepgravend onderzoek van de beste historici wijst uit dat er echt geen enkele reden is aan te nemen dat er ook maar enig verband bestaat tussen zwarte piet en de slavernij, dus wat zeuren ze nou. Ik ben helemaal niet racistisch want ik geef aan Foster Parents en ik ben erg sociaal want ik vindt dat iedereen gelijk behandeld moet worden (door de overheid) in dit land. Blijkbaar is het vermogen tot zelfreflectie, op zijn zachtst gezegd, niet echt een sterk ontwikkelde eigenschap in dit land. Waarom zou je daartoe moeite doen, het gaat toch prima.. Nederland heeft blijkbaar nog geen bal geleerd van de fouten die ze in het verleden heeft gemaakt, dus gaan we er gewoon mee door. Waarom zou je achterom moeten kijken als je vindt dat je zelf okay bent. Nederlanders van allochtone afkomst mogen niet meepraten over zwarte piet, terwijl wij vinden dat we mee mogen kakelen over alles en dat daar in binnen- en buitenland ten aller tijden naar moet worden geluisterd. We laten ons huis voor een prikkie door Polen verbouwen maar staan ondertussen te gillen dat ZE geen banen mogen afpakken van de 'hardwerkende' Nederlander. ZE in Europa moeten al helemaal hun kop houden, en waarom zouden wij arme landen moeten helpen terwijl het hun eigen schuld is dat ZE er daar een puinhoop van maken. Misschien moet Nederland eens wat meer over de dijken gaan kijken naar landen die veel minder moeite hebben met zelfreflectie zoals ze inmiddels overal ter wereld te vinden zijn. Landen die i.t.t. Nederland veel minder last hebben van de crisis. Doen we dat niet tijdig dan vermoed ik dat we van dit land op termijn het beste één grote toeristische attractie kunnen maken. Dan kunnen de liefhebbers van tradities de hele dag op klompen tussen de molentjes gaan staan of wegdromen bij replica's van VOC schepen terwijl toeristen uit de rest van de wereld zich waarschijnlijk kostelijk vermaken onder het genot van joints en Heineken bier.

1 Reactie
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

Bravo Joe en diep respect voor je getoonde reflectieve vermogens die heel veel mensen aan beide zijden van het spectrum niet gegeven is en daarvoor heb ik zeer, zeer veel respect!!!!!!

Blisss
Blisss18 okt. 2013 - 11:31

Heeft iemand sinterklaas eigenlijk wel gevraagd wat hij ervan vindt, dat de zwarte piet verdwijnt. De goedheiligman wordt aardig overruled in deze.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 okt. 2013 - 11:31

Sinterklaas is de enige die erover gaat, dus Zwarte Piet gaat niet verdwijnen, hij is een loyale werkgever die z'n personeel in deze crisis echt niet de Spaanse bijstand instuurt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 okt. 2013 - 11:31

Nou, dan zijn ze bij de VN snel klaar. Dit is de definitie van racisme die in de conventie van de VN staat; "elk onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur gebaseerd op ras, huidskleur, afstamming, of nationale of etnische oorsprong die het doel of effect heeft van opheffing of aantasting van erkenning, genieting of uitoefening, op basis van gelijkwaardigheid, van mensenrechten, en fundamentele vrijheden in het politieke, economische, sociale, culturele of enig ander veld van het openbare leven"' Het ontbreken van doel of effect bij ZP [die het doel of effect heeft van opheffing of aantasting van erkenning] maakt dat er in de zin van de VN zelf geen sprake is van racisme. Ik vermoed een hoax, ander zijn we echt met z'n allen stapelgek geworden.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Ik dacht ook aan een hoax. Maar de NRC is niet zo van de melige grappen (behalve op 1 april). Toch hoop ik het, want inderdaad: als dit serieus is, dan is de psychose de snelst groeiende aandoening in Europa.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

HAHAHA Nederland let op uw saeck

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Ik let altijd op mijn zak, maar wat heeft dat met het onderwerp te maken, of lopen er soms woeste zakschoppers rond de laatste weken, die voor zakschoppen en tegen zwarte Piet zijn ? Laat me het zo snel mogelijk weten.

boswachter2
boswachter218 okt. 2013 - 11:31

Wie onze traditie niet eert Is ons land niet weert.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Wat stel je voor in deze ? Wil je mensen die tegen een racistisch volksfeest zijn, Nederland uitzetten. Spreek eens klare taal, mijn beste. We hebben een uitleg verdiend.

MarjoleinS2
MarjoleinS218 okt. 2013 - 11:31

Klagen over racisme, maar wel op de PVV stemmen! Hoe bruin wil je ze bakken? Oeps, .....................of kan deze uitdrukking ook al niet meer; kan een aanwijzing zijn voor kannibalisme tegenover mensen met een bruine huidskleur mopperdemopperdemopper :-(

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen18 okt. 2013 - 11:31

Don't worry be happy Marjolein, 'bruin bakken' is nooit gerelateerd geweest aan 'mensen bakken' of huidskleur van mensen. Misschien komt dat nog, maar tot dan kunnen we stellen dat Nederland ze flink bruin bakt. En goed de les geleerd krijgt... misschien komt er toch nog eens een herwaardering van de invloed van het Fortuineske gebral... dat al die aggressie tegen buitenstaanders en alles wat anders is, momenteel legitimeert. Nederlanders pas je aan, doe niet zo infantiel conservatief door vast te houden en te prediken dat onze waarden het beste zijn en dat andere waarden op ons grondgebied niets te zoeken hebben. Wat mij betreft schaam ik me niet voor de hufterigheid van PVV-stemmers en Wilders, Bosma en Agneta... maar wel voor de schaamteloze domheid van Asscher die een religieus getinte analyse van actuele zaken neit kan verdragen en dat bestempeld als een bedreiging van onze waarden. Kappen.. zwarte piet, rot op... en Nederlanders ga je weer gedragen... ook in de Rusland zaak. Laat Willy gewoon naar Rusland gaan en probeer die mensen daar te leren kennen in plaats van te schofferen.

boswachter2
boswachter218 okt. 2013 - 11:31

De linkse demagogie viert weer hoogtij met een onbenullig onderwerp.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Quinsy is een prominent SP-er ? Dat wist ik niet.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Waar een zieke 'weg met onszelf'-mentaliteit toe kan leiden.. Wie de oren laat hangen naar buitenstaanders, doet aan zelfverloochening en zelfdestructie. Principieel fout.

1 Reactie
Babette4
Babette418 okt. 2013 - 11:31

Ja Wim, laten we behalve uit Europa, ook uit de wereld stappen! Stel je voor zeg, al die buitenstaanders die zich maar tegen ons aan bemoeien... De dijken ophogen is wellicht ook een optie...

steppewolf
steppewolf18 okt. 2013 - 11:31

Er zit toch ook wat in. De afgelopen 100 jaar is Piet toch ook verworden tot een karikatuur. Breng hem gewoon terug tot het eeuwenoude origineel, een met roetvegen zwart gemaakte man of vrouw. Volgens mij kan iedereen daar mee leven. Lijkt mij dat daar de traditie meer recht mee gedaan wordt dan het vasthouden aan de tot een karikatuur verworden hedendaagse Piet.

1 Reactie
steppewolf
steppewolf18 okt. 2013 - 11:31

Het principe wijkt volgens mij niet af van het restaureren van een historisch pand, laten we zeggen het Rijksmuseum. Op een gegeven moment ben je alle verbouwingen van de afgelopen 100 jaar zat en wil je het origineel weer terughalen en sloop je alle tussentijdse veranderingen er weer uit. Hup, al die karikaturale tussentijdse aanpassingen van Piet er af en geef ons weer het origineel: de met roetvegen zwart gemaakte Piet. En niks geleidelijk, hoppa, gewoon gelijk dit jaar al of uiterlijk volgend jaar. De kinderziel zal echt niet geschokt zijn.

CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Ik heb er nog eens goed over nagedacht, mensen, en heb mijn mening een beetje bijgesteld. Deze explosieve kwestie wordt op een veel te laag niveau onderzocht, waardoor een rapportage een veel te gering effect zal gaan sorteren. Dat kan en mag niet. Ik dring er bij deze bij Eerste Minister Mark Rutte op aan om te bewerkstelligen dat de casus-Zwarte Piet aan de orde gesteld wordt in: de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het is van eminent belang dat deze groep van 15 landen, geleid door de vaste leden China, Rusland, Frankrijk, de V.S. en het Verenigd Koninkrijk, de zaak Zwarte Piet gaat bespreken. Zoals wij allen weten blinken China en Rusland (ik noem er maar toevallig twee) immer uit door hun diepe respect voor mensenrechten, en hun afkeer van alles wat naar discriminatie riekt. __________ Excellentie Rutte, U weet wat U te doen staat!

1 Reactie
juliusvold
juliusvold18 okt. 2013 - 11:31

Inderdaad. Ik heb mijn mening ook bijgesteld. Syrie, Iran, de Palestijnen, Boko Haram, Noord Korea. Het is allemaal peanuts vergeleken met deze kwestie. Wellicht dat er een mandaat omt van de veiligheidsraad voor ingrijpen in Nederland. Het is te hopen.

JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

We staan dus internationaal voor lul met ons racistische kinderfeest, maar nog steeds lopen er hier verdwaasde mensen rond die echt totaal in de ontkenningsfase leven. De mythe van de Nederlandse tolerantie is definitief gesneuveld in de afgelopen twee weken.

2 Reacties
Jantje68
Jantje6818 okt. 2013 - 11:31

Als je in het buitenland leugens gaat vertellen over een kinderfeest door Zwarte Piet (die zwart is door het roet in de schoorsteen en Piet heet ) via een hersekronkel gaat koppelen aan gekreurde mensen dan sta je idd voor lul. http://www.youtube.com/watch?v=LJeUye3zZnU

peterh2
peterh218 okt. 2013 - 11:31

Als je serieus meent dat 'Sinterklaas' je wereldbeeld over Nederland veranderd heeft dan vraag ik me echt af of je niet aan het trollen bent ;-)

JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

Van der Laan scoort op een goedkope wijze over de rug van vermeend algemeen racisme. Dat er mensen zijn die pijn voelen als zijn zich met een idiote Pietverschijning associëren vind ik heel begrijpelijk. Dennis gaf daar duidelijke voorbeelden van. Maar naast deze zeer begrijpelijke emotie geldt ook nuance en wederzijds respect. Deze trut ziet dat niet in.

1 Reactie
peterh2
peterh218 okt. 2013 - 11:31

Ach... weer 3 zetels minder voor de PvdA denk ik dan maar. Elk nadeel heb z'n voordeel...

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Is het al bekend wanneer Sinterklaas voor het Internationaal Strafhof moet verschijnen?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

: ))))

ElChe
ElChe18 okt. 2013 - 11:31

Turkije levert geen burgers uit.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

@ Pieter Pan: "We staan dus internationaal voor lul met ons racistische kinderfeest, maar nog steeds lopen er hier verdwaasde mensen rond die echt totaal in de ontkenningsfase leven. De mythe van de Nederlandse tolerantie is definitief gesneuveld in de afgelopen twee weken." Ha Ha Ha. We staan vooral voor lul doordat we nadat er een zwarte VS president is, in onze media tientallen gekleurde mensen een prominente rol hebben, we een Marokkaanse burgemeester hebben in onze 2 e stad, we onze donkere voetballers op handen dragen, we ons in grote meerderheid afzetten tegen de PVV, we excuses aanbieden voor ons slavernijverleden etc etc etc, ons laten gijzelen door een kleine groep die zich druk maakt over Zwarte Piet. Dezelfde mensen die Poetin verdedigen , en dan spreek je pas over een echte racist , schreeuwen moord en brand over een zwartgesxhminkte man.... We staan inderdaad voor aap en dat doen we vooral zelf...

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub18 okt. 2013 - 11:31

Zo is dat.

RobGeurtsen
RobGeurtsen18 okt. 2013 - 11:31

Schandelijke uitspraken van meneer Van der Laan. Iets is nmiet fouit omdat mensen er last van hebben, Zwarte Piet is een relict uit een tijd dat we het normaal vonden om neer te kijken op anderen. We hebben de plicht om uit te gaan van gelijkheid, maak toch van die Piet een schertfiguur die in vrolijke kleuren feest helpt maken, kindern plaagt en met ze speelt, en ook lilef en aardig is. Zouden er nog ouders zijn die dreigen, zelfs als geintje, met de mzsak van Sinterklaas waar je in gaat, om mee naar Spanje genomen te worden als je 'stout' bent geweest? In mijn tijd wel, en het was belachelijk... je kunt kionderen ook op een positieve en effectievere manier 'manieren' aanleren. Alhoewel de mensen die de discussie over Zwarte Piet wel of geen discriminatie vervelend vinden niet meer te helpen zijn en we gewoon op een goederentrein naar Rusland moeten sturen.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus18 okt. 2013 - 11:31

Je hebt duidelijk een trauma aan zwarte piet overgehouden. heb je al hulp gezocht

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

zwarte piet moet worden geweerd vanwege zijn huidskleur. En dat is geen discriminatie??????

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS218 okt. 2013 - 11:31

:))))))

denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

Het is toch een regelrecht schande dat Nederland zo doof en blind is voor de gevoelens van een deel van z'n inwoners en daarbij een dusdanig gebrek aan reflectievermogen toont dat we er door een hoger orgaan op wereldniveau op gewezen moeten worden.

2 Reacties
JoWe62
JoWe6218 okt. 2013 - 11:31

De vraag is maar of wij erop gewezen worden en wellicht wordt gesteld dat dit een traditie is en dat de Zwarte Piet er gewoon bijhoort. De gevoelens waar jij het over hebt zijn belachelijk. Schamen zwarte mensen zich echt voor hun uiterlijk? Ik vind het te belachelijk voor woorden. Daar waar de blanke de zwarte mens heeft geaccepteerd als gelijke vind iedere keer de zwarte mens redenen om hun eigen huidskleur ter discussie te stellen. Schei uit met die onzin.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 okt. 2013 - 11:31

Zojuist probeerde iemand een discussie te openen over het offerfeest en het slachten van schapen dat daarmee gepaard gaat. Stuitte hem tegen de borst. Kijk, Dennis, dat maak je nu wakker. Jij en je geestverwant Quincy hebben een giftig idee geplaatst, een kanker in een stuk van het maatschappijk lichaam waar het moeilijk te opereren valt. En die kanker zal blijven groeien. Je hebt intolerantie gelegitimeerd tegen elk onbegrepen gebruik bij ánderen. Gefeliciteerd met dit opmerkelijk succes.

ColorHugo949
ColorHugo94918 okt. 2013 - 11:31

Is er al een Zwarte Piet in deze zeurpieten discussie? "Denk niet zwart, denk niet wit, denk niet zwart-wit " lalalala Frank Boeijen Satire, rollenspelen, vermomming, cultuur is van het volk. Referendum dan maar? PS Zwarte Piet is by far de leukste ambassadeur van zwarten die ik ken. :-D Coulant, grappig, speels, aanspreekbaar, behulpzaam, van alle markten thuis, deelt snoep uit, gaat vindingrijk om met zijn "knechtschap" : lacht om autoriteit, zit niet onder de plak van Sint. Sint en Piet zijn een team.

1 Reactie
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

"PS Zwarte Piet is by far de leukste ambassadeur van zwarten die ik ken." Hoogst opmerkelijk en wellicht typerend dat jij het je permitteert om een ambassadeur voor zwarten te kiezen terwijl in mijn optiek een ambassadeur een vertegenwoordiger is van en met een achterban die namens hen opereert. Ik me afvraag of jij die zwarte achterban hebt geraadpleegd of heb je zwarte piet naar eigen believen en vanuit de eigen visie tot hun ambassadeur hebt gebombardeerd wat wellicht iets zegt over de waarde die jij hecht aan wat zij vinden.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

@ Rob Geurtsen: "Kappen.. zwarte piet, rot op... en Nederlanders ga je weer gedragen... ook in de Rusland zaak. Laat Willy gewoon naar Rusland gaan en probeer die mensen daar te leren kennen in plaats van te schofferen." De Russen leren kennen.....? Dan hoop ik niet we een donkere Nederlander sturen want in Rusland bestaat de folklore om die met knokploegen in elkaar te slaan....

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen18 okt. 2013 - 11:31

@ Jopie Bontekoe "De Russen leren kennen.....? Dan hoop ik niet we een donkere Nederlander sturen want in Rusland bestaat de folklore om die met knokploegen in elkaar te slaan...." Dergelijke statements tonen het nut aan dat Willy naar Rusland moet gaan... waarop baseer jij je statement dat er zelfs sprake is van folklore om donkere mensen in elkaar te slaan. Volgens die redenatie is het in Nederland folklore onder de Marokkanen om blanke vrouwen lastig te vallen. Dat is alleen in de ogen van gefrustreerde blanke mannen het geval.

meijerlahn
meijerlahn18 okt. 2013 - 11:31

Het volgende probleem: de kindervriend in zo'n pij, is dat nog verantwoord?

1 Reactie
ElChe
ElChe18 okt. 2013 - 11:31

Associeer jij dat met pedo's?

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

@ Dennis Mollis: "Het is toch een regelrecht schande dat Nederland zo doof en blind is voor de gevoelens van een deel van z'n inwoners en daarbij een dusdanig gebrek aan reflectievermogen toont dat we er door een hoger orgaan op wereldniveau op gewezen moeten worden." Volgens mij is er juist erg veel aandacht voor de problematiek maar is de meerderheid het niet je eens. Dat kan toch?

1 Reactie
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

"Volgens mij is er juist erg veel aandacht voor de problematiek maar is de meerderheid het niet je eens. Dat kan toch?" Dat kan en ik heb nergens gezegd dat men het met mij eens moet zijn want dat kan en wil ik niet eisen, wat ik vraag is om erover met elkaar in gesprek te gaan met wederzijds respect en wat eruit komt hoeft wat mij betreft vooraf niet vast te staan. Dat sommige voorstanders van behoud van het racistische element in het kinderfeest mij graag in die hoek wil proppen is mij bekend maar het is een drogreden want ik heb hier al vaker gezegd dat ik niets wil afschaffen niemand iets wil opleggen en voorstanders dwing ik nergens het met eens te zijn. Als er iets verandert dan zal dat komen vanuit de meerderheid van de mensen die nu op de wip zitten of voor behoud van zwarte piet zijn zo werkt dat in een rechtsstaat gelukkig en niet anders, dat is de democratische weg en die respecteer ik.

deltanine
deltanine18 okt. 2013 - 11:31

"Swarte Piet" - dagvaarding is niet geldig, en is bij deze nietig verklaard! :) I find it hard to tell you, I find it hard to take When people run in circles its a very, very Mad world, mad world http://www.youtube.com/watch?v=jA9Ugrke5PE

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

Mooi stuk muziek.

CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Even serieus: stel dat de VN-rapporteurs de volgende zaken vastleggen: - de figuur 'Swarte Peter' (let op het gezellige Suid-Afrikaner toontje) is een ontoelaatbare, want op racisme geschoeide persoon, die een verderfelijke invloed heeft op de tere kinderziel; - op Volkel liggen aanzienlijk moderner en zwaarder kernkoppen dan bekend is bij de wapeninspecteurs der VN; - het vreemdelingen- (i.c. immigranten-)beleid van de Nederlandse overheid is geheel in strijd met de humane aanpak die de VN eist van al haar leden. Derhalve vaardigt de VN een totaalembargo uit op alle Nederlandse exportprodukten die als karakteristiek, c.q. uniek voor dat land gezien kunnen worden - een embargo dat pas buiten werking treden zal wanneer de heer Swarte Peter geheel en al van de Nederlandse aardbodem verdwenen zal zijn. _______________ Nou, dan is ons land failliet. Geen uitvoer meer van kaas, drop, en de mediaprodukten van John de Mol, Joop van den Ende, en Xaviera Hollander. Mensen, die nano-club van totaal overspannen 'activisten' (= aandachtszoekers) zal dan ons land de das omgedaan hebben, gelijk de Tea Party dat met haar eigen land bijna ook voor mekaar gekregen had. Moraal: kijk uit voor kleine groepjes hysterici met een agenda. Ze maken meer kapot dan je lief is.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe18 okt. 2013 - 11:31

Ja maar wat dacht je dan van alle keren dat we geboycot gaan worden met onze takken van sport waar we zo goed in zijn. Met schaatsen, kaatsen en fierljeppen raken we totaal geïsoleerd. Een enorme schade waardoor we de aansluiting verliezen bij de wereldtop.

Bakoe
Bakoe18 okt. 2013 - 11:31

En ook niet te vergeten, lopen onze hoogwaardigheidsbekleders nu niet het risico om gearresteerd te worden als ze in het buitenland zijn vanwege deze flagrante schending van de mensenrechten. Ik zou op dit moment Willem Alexander niet naar Rusland laten gaan, voor hetzelfde geld zit hij de aankomende 15 jaar naast iemand van Greenpeace in de cel. Je moet er niet aan denken.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Iedereen even dit verhelderende stuk lezen over zwarte piet. En dan kunnen wij de discussie beeindigen en kunnen de kindertjes weer genieten van een leuk kinderfeest. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3527041/2013/10/15/Zwarte-Piet-is-nooit-een-slaaf-geweest.dhtml

2 Reacties
denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

Dat artikel waar jij op doelt is een zoveelste poging de geschiedenis van ons gedeelde slavernijverleden te veronachtzamen door te wijzen op eerdere gebruiken maar volledig voorbij te gaan aan het gegeven dat zwarte piet ingevoerd is ten tijde van de slavernij en gemodelleerd is naar een zwarte huisslaaf wat in die tijd moreel zowel als wettelijk volstrekt normaal was. Het personage heeft in rol en presentatie in de loop der tijd enige verandering ondergaan maar zwarte piet, inclusief het racistische element, is in de kern hetzelfde gebleven waardoor het legitiem is de link te leggen met die duistere periode in onze nationale geschiedenis. De suggestie van sommigen voor aanpassing van het personage kan alleen maar plaats vinden als het besef en erkenning van de gedeelde slavernijgeschiedenis waar het figuur uit voortkomt laat ruimte om vanuit dat inzicht te komen tot die aanpassing. Een voorwaarde is dat dit breed gesteund en gedragen moet worden door de meerderheid van de bevolking want als het opgelegd wordt, waar ik geen voorstander van ben, dan geloof ik dat het noodzakelijk en breed gedeelde maatschappelijke besef ontbreekt en dat er voor wat betreft erkenning van elkaars gedeelde slavernijverleden geen vooruitgang geboekt is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 okt. 2013 - 11:31

Interessant stuk waarmee ik het grotendeels eens ben, behalve met de conclusie. Als Zwarte Piet een syncretisme is, zoals de auteur stelt, de ongrijpbare tegenhanger van Sinterklaas, de nar in het sinterklaasfeest, dan is er niets op tegen hem een andere kleur te geven. Wellicht was het nooit de bedoeling hem neer te zetten als een zwarte slaaf, feit is dat hij tegenwoordig wel door veel mensen zo word ervaren. Maak hem dus gewoon groen, en laat hem verder zijn rol als syncretisme vervullen. De dwaze halstarrigheid waarmee wordt vastgehouden aan Piet's zwarte kleur leid op termijn onvermijdelijk tot de ondergang van het sinterklaasfeest.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 okt. 2013 - 11:31

zwarte pieten, blanke vla, moorkoppen, jodenkoeken, negerzoenen, bleekscheet, kaaskop, Haagse bluf. Er moeten duidelijke stappen worden ondernomen dit gaat zo niet langer! Het is volgens mij neen kinderfeestje en kinderen zijn kleuren blind maar het moet wel een feestje zijn hier een zielig verhaal... http://www.youtube.com/watch?v=wKIXewUQ_nw Of hoe kinderen het ervaren http://www.youtube.com/watch?v=vH7v8n5urGw Vind ook dat volwassenen zich enkel als goede gever moeten bemoeien met de Sint & Piet http://www.youtube.com/watch?v=uzDrAkSwEU8

2 Reacties
Eefje3
Eefje318 okt. 2013 - 11:31

Vergeet de gekwetste Arnhemse meisjes en de getraumatiseerde Weesper moppen niet.

Eefje3
Eefje318 okt. 2013 - 11:31

De volgende discussie is zeker over de Gay Pride met al die travestieten die een seksistisch karakteristiek van vrouwen neerzetten?

msj_meijerink
msj_meijerink18 okt. 2013 - 11:31

Holland op zijn smalst, om daar over te vallen ben je gegarandeerd zelf GEEN ECHTE Nederlander

2 Reacties
ElChe
ElChe18 okt. 2013 - 11:31

"Holland op zijn smalst, om daar over te vallen ben je gegarandeerd zelf GEEN ECHTE Nederlander." Wanneer ben je een echte Nederlander?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 okt. 2013 - 11:31

vallen over zwarte piet of vallen over een VN onderzoekje naar zwarte piet?

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Als er een verbod op Zwarte Piet komt ga ik PVV stemmen.

3 Reacties
Jantje68
Jantje6818 okt. 2013 - 11:31

Daar zit ik ook over te denken. Ik moet niets van de PVV hebben maar hier wordt een grens overschreden. Overigens heft Wilders zich nog helemaal niet uitgelaten over de kwestie. Ik verwacht van de partijen als VVD en CDA dat ze hier ook een heldere grens trekken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 okt. 2013 - 11:31

Ik dacht ook direct toen Gario met die kritiek kwam dat het paradoxaal genoeg veel PVV-stemmers op zal leveren. Blijkbaar zie je de rol van de politiek alleen weggelegd voor de situatie rond Zwarte piet. Altijd al gedacht dat die PVV-stemmers feitelijk een stel eencellige domme Tokkies waren. Daar word ik nu dus in bevestigd.

kingfishererik
kingfishererik18 okt. 2013 - 11:31

Heel verstandig. ZP is van oorsprong een Moor, oftewel een moslim uit Marokko en omstreken. Die zijn bij de PVV altijd welkom .

jia
jia18 okt. 2013 - 11:31

Eén ding wordt wel duidelijk in deze hele discussie en dat is dat Quinsy Gario en consorten zich heel wel geïntegreerd tonen in de Nederlandse samenleving. Klagen om het niets als een goed en vooral ook zinvol recht beschouwen. Echte Nederlanders dus, misschien niet altijd groot van stuk maar zeker wel klein van geest.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Dus wie opkomt voor zichzelf en zich niet in een hoek laat drukken is klein van geest ? Heel knap van U. Echt onnavolgbaar.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Ik heb mij een beetje ingelezen op Zwarte Piet en ben er achter gekomen dat mensen die tegen het gebruik van Zwarte Piet eigenlijk tegen de bevrijding van slaven zijn. Zwarte Piet staat namelijk voor de bevrijding van slaven en voor mensen die tegen Zwarte Piet zijn is dat dus fout. Zwarte Piet is een Ethiopische slaaf genaamd Pitter die door Sint Nikolas is bevrijd en hij was zo blij met Sint Nikolas dat hij zelf heeft besloten om bij Sint Nikolas te blijven en hem te helpen. Omdat het werk zo groot was zijn er in de loop der jaren meerdere Zwarte Pieten bij gekomen. Antie Zwarte Piet aanhangers zijn dus niet alleen tegen de bevrijding van onze donker gekleurde medemens, maar vinden het ook niet nodig dat het werk beter wordt verdeelt. Als je dat zo bedenkt, zijn het wel heel erg enge mensen.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Zoran, Er is echt iets mis met je als je denkt dat de tegenstanders van Zwarte Piet voorstanders van slavernij zijn. Ik vraag me echt af of mensen zoals jij eigenlijk wel stemrecht horen te krijgen, want ik beschouw mensen die denken zoals jij als een gevaar voor de samenleving.

insignia
insignia18 okt. 2013 - 11:31

Op een mistige zondagochtend vraag ik mij af : Heeft niet iedereen een hekel aan bepaalde aspecten van onze maatschappij? Wat betekent eigenlijk het woord verdraagzaamheid? Wordt dat ook onderwezen op de inburgeringscursus? Ikzelf verdraag al jaar en dag de stortvloed van reclame dat onontkoombaar over mij wordt uigestort. Die zwarte piet hoef je niet te zien, als je de TV niet aanzet op dat programma en niet gaat kijken naar de intocht dan hoef je je niet te ergeren maar de van overheidswege voortdurende bestorming van mijn zintuigen, kopen, kopen, kopen dat is pas pijnlijk. Radio, TV, de straten alles is vol met reclame het hele jaar door. Dus mijn lijden is vele malen groter dan van die lieden die een kinderfeestje niet kunnen zien als een verkleedpartij maar daar Grote Politiek van maken. Je moet met angst en beven naar de volgende peiling kijken.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Jezus Klaas, Je krijgt veel foldertjes in je brievenbus en dat is net zo erg als racisme ? Wat moet het leven ondraaglijk zijn zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

Kansloos. Wie zijn de Verenigde Naties, WIJ zijn Nederland.

2 Reacties
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Wie is Wij ?

deltanine
deltanine18 okt. 2013 - 11:31

We trekken ten strijde tegen de VN! :P

JoopSchouten
JoopSchouten18 okt. 2013 - 11:31

Meer nuance: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/05/als-we-zwarte-piet-afschaffen-verminken-we-sint-nicolaas/ http://www.nrc.nl/heijne/2013/10/20/pijn-2/

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen18 okt. 2013 - 11:31

Dank Joop, ik had het 'stukkie' van Heijne nog niet gezien. Zelfs mijn oude moeder van achterin de tachtig voldoet aan het schema dat Bas schetst.

[verwijderd]
[verwijderd]18 okt. 2013 - 11:31

@Pieter Pan, zo 20 oktober 2013 11:43 Het is niet WIJ is -, maar WIJ zijn Nederland. Basisles Nederlands tweede klas lagere school :-)

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 okt. 2013 - 11:31

Wie is wij, wat zijn wij, wat is wie, wie is wat, aan de uitleg ben je niet toegekomen. Je begon met zoiets als 'wij en zij ' en daar ging het al mis. hullie en zullie leidt tot huilie huilie

politiekistuig
politiekistuig18 okt. 2013 - 11:31

Wat ben ik blij dat de VN zich ermee gaat bemoeien ben benieuwd of Obama bereid is om blauwhelmen te sturen naar het rampgebied Nederland waar de situatie uit de klauwen gehint te lopen.

1 Reactie
superindo
superindo18 okt. 2013 - 11:31

)) Biggest Loser Holland begint ook al te klagen wegens extreem gewichtstoename. Allemaal de schuld van zwarte piet!!

Maggy1943
Maggy194318 okt. 2013 - 11:31

@DennIs Mollis, Frenk de Penk, Marjolein Stuifbegen, Anja Lodewijks, Joop Schouten, Hansje n, Frank Lenssen, Jan-Peter Scheffer, Jopie Bontekoe. en Raven 63

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199318 okt. 2013 - 11:31

Hoi Maggy - goed om van je te horen! Hartverwarmend. Moeilijk om te vragen, toch doe ik het: hoe gaat het met je op dit moment? Groetjes en hou je taai, Frank.

Maggy1943
Maggy194318 okt. 2013 - 11:31

Er is iets mis gegaan, wat weet ik niet. Maar mijn reactie is niet volledig op deze thread verschenen. Laatste reactie @Dennis Mollis, Frenk de Penk, Marjolein Stuifbegen, Anja Lodewijks, Joop Schouten, Hansje n, Frank Lenssen, Jan-Peter Scheffer, Jopie Bontekoe, Raven 63 en Johannes Zeilstra Ik dank jullie hartelijk voor de lieve betrokken reacties. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Voor de rest vind ik de gehele discussie over Zwarte Piet uitlopen tot een volstrekte zinloze discussie. Wat is het Nederlandse volk een vreselijk zuur onverdraagzaam volk geworden. Racisme niet bespreekbaar, zegt heel veel over hoe slecht wij als autochtoon Nederlands volk met kritiek om kunnen gaan. Ik lees dat hier op Joop.nl flink overelkaar heen gerollebold wordt. Er wordt respectloos gereageerd op het feit dat jonge kinderen met een donkere gelaatskleur wel degelijk last hebben gehad van racisme tijdens Sinterklaastijd. We weten hoe hard kinderen onderling kunnen zijn, maar ook volwassenen hebben daar een handje van. Dagelijks op joop te lezen en te aanschouwen. Een ieder die broodmager, obesitas, gehandicapt of een andere handicap heeft, kan daarover ook meepraten, zeer zeker over het feit hoe hard domme Nederlanders hierover oordelen en deze mensen uitsluiten. Tv programma's worden er zelfs aan gewijdt. Hokjesgeest noem ik dat. Belachelijk dat de politiek ivm Zwarte Piet zich er ook al tegenaan bemoeit. Laat jullie niet afleiden want de nieuwe slaverij is alom aanwezig, velen zullen zelf slaven worden als de politiek onze arbeidsrechten en sociale rechten afroven van zeer veel mensen . De machtigen achter de schermen gaan gestaag door politieke leiders op te dragen nog veel meer rechten van Nederlanders en andere Europese burgers weg te kapen. Het allerbeste op jullie verdere levenspad.....

denmol
denmol18 okt. 2013 - 11:31

Grappig en aandoenlijk om te zien hoe witte mensen, racisten en niet racisten, zich gezamenlijk met hun witte knuisjes met alle macht vasthouden aan iets zwarts als zwarte piet.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 okt. 2013 - 11:31

Hier volgt een jijbak. Grappig en aandoenlijk om te zien hoe zwarte mensen, racisten en niet racisten, zich gezamenlijk met hun zwarte knuisjes met alle macht vasthouden aan het idee dat zij Zwarte Piet zijn.

superindo
superindo18 okt. 2013 - 11:31

Vergeet je niet een groep? Volgens mij zijn mijn knuistjes niet wit maar mooi van kleur )) Onverdraagzaam? Of heb je wellicht toch een beetje last van groepsdenken, jullie, wij, zwart, wit….? Lijkt me vermoeiend steeds zo denken.. Het zijn niet altijd dé problemen zelf die het ons moeilijk maken maar hoe we denken en daar naar handelen. Maar dat heb ik je al eerder gezegd. Witte mensen en hun witte knuistjes? Hmm, dat neigt bijna naar R.... Wat dacht je, voor je op de verzendknop drukte? Lachte je in je vuistje of moet ik zeggen ( zwarte ) knuistje en hoop je nu stiekem op een trigger? Neem jezelf niet zo serieus man! Jij en ik en wij allen zijn niet anders en zeker niet speciaal. Of ben jij heilig en zien we straks Dennis als Sinterklaas? Zo en nu is het tijd voor Raymannnnn