Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verenigde Arabische Emiraten willen olie- en gasdeals sluiten tijdens klimaattop

  •  
29-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
676 keer bekeken
  •  
cop28

De Verenigde Arabische Emiraten beschouwen de internationale klimaattop COP28 die deze week van start gaat, als een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe olie- en gascontracten af te sluiten. Uit gelekte documenten blijkt dat de Emiraten met vijftien landen fossiele deals willen regelen, meldt de BBC.

Het olieproducerende gastland van de klimaattop ontkent niet dat het zal spreken over de levering van vloeibaar gas (lng) aan onder meer Mozambique, Canada en Australië, maar noemt dergelijke gesprekken ‘privé’. Het nationale oliebedrijf Adnoc wil andere landen ook graag helpen bij de ontwikkeling van fossiele-brandstofprojecten.

De gelekte documenten bewijzen het gelijk van critici die vanwege de fossiele belangen van het gastland al langer bezwaar maken tegen de klimaattop in Dubai. NRC schrijft: “Dat de Emiraten geen plannen hebben om hun oliewinning te verminderen bleek deze zomer. Toen kondigde Adnoc aan de olieproductie versneld op te schroeven naar 5 miljoen vaten per dag in 2027.

Namens de EU zal Eurocommissaris Wopke Hoekstra aanwezig zijn op de top. Hij is niet optimistisch. “In normalere omstandigheden zou succes al bepaald niet evident zijn”, verklaart hij, maar door de oorlogen in Oekraïne en in Gaza en de spanningen met China is de kans op een doorbraak nu nog kleiner. “We staan echt voor een steile klim.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Joop  den Uil
Joop den Uil30 nov. 2023 - 10:39

Westerse politici (van elke kleur , richting en afdeling) zijn maar al te gretig om zich in het verre Oosten te laten feteren. Sportwereld is hen al voorgegaan en massaal reist men af om in het land rond te dwalen. De conferenties zijn bijzaak en eventuele beslissingen leest men wel in de krant. 80.000 deelnemers x 2 x 3000 km reisafstand = 4.800.000.000 km wordt er dus afgelegd, alleen om aanwezig te zijn in dit onbetekenende evenement dat dient ter glorie van de arabische staten. En wie uit Nederland gaan er allemaal naar toe (al dan niet anoniem vanwege veiligheidsredenen) en waarom.

IkBenPetraEnIkBenErVoorJou
IkBenPetraEnIkBenErVoorJou29 nov. 2023 - 17:06

Klimaattop in Dubai… Wie nog niet volkomen mesjogge is …..