Joop

Verduurzaming als excuus om burgers in energiearmoede te laten barsten

  •  
07-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6330 keer bekeken
  •  
verwarming

In dit door God terecht vergeten en verlaten land is het betere altijd de vijand van het goede

Daar zijn ze weer met hun muizenmondjes: “Dan wordt verduurzaming niet gestimuleerd”. Zodra iemand een voorstel doet burgers te beschermen tegen de financiële ondergang als gevolg van de energiecrisis staat er altijd weer een of ander licht klaar die over isolatie begint. Alsof gezinnen die hun gasrekening gematigd zien onmiddellijk champagne en kaviaar bestellen. Jesse Klaver en Attje Kuiken hadden er ook last van toen zij dinsdagavond bij Op1 een uitvoerbaar plan presenteerden om onmiddellijk de energierekening draaglijk te maken.

In dit door God terecht vergeten en verlaten land is het betere altijd de vijand van het goede. Veel actieve mensen begrijpen nu precies wat wordt bedoeld want zij ervaren dat aan de lopende band: ze komen met een oplossing voor een probleem en onmiddellijk nemen wijsneuzen onbeholpen het woord. Zij stellen vast dat dit plan niet volmaakt genoeg is, niet precies genoeg het gewenste doel bereikt en misschien onvoldoende nauwkeurig de mensen raakt die met het probleem te maken hebben. Dat leidt dan tot eindeloos gezeur en gezemel, waarna er niets gebeurt. Vaak is dat ook gewoon de bedoeling van deze critici. Je ziet dit nu in de debatten rond steun aan burgers in het nauw. O wee als daar mensen van profiteren die helemaal niet of maar een klein beetje in het bewuste nauw zitten. Dan kun je beter niks doen. Dan kun je het beter nalaten. Dit soort vergadertijgers vinden vaak bondgenoten in de mispunten, die hun vinger opsteken en op serieuze toon zeggen: “Het is kort dag, meneer de voorzitter”.

‘t Is in feite wat het kabinet zegt om te rechtvaardigen dat het laagbetaalden laat barsten. ‘t Is kort dag en daarom moeten zij tot januari geduld hebben.

Je mag best een fysieke afkeer hebben, zichtbaar misselijk worden van de walgelijke types die denken dat mensen uitsluitend met negatieve prikkels tot het juiste gedrag te brengen zijn. Zo ver gaan zelfs niet de Romeinse auteurs die passages hebben gewijd aan de omgang met slaven.

Zorg dat ze er niet te warmpjes bijzitten. Anders gaat dat ten koste van de energietransitie.

Wat moet het leven die lui met hun muizenmondjes bitter smaken. Wat een verachting moeten zij koesteren voor de medemens, dat zij denken dat die alleen door dwang tot het goede gebracht kunnen worden.

Pas op: katten in het nauw maken rare sprongen. Op den duur zijn zij genoeg getergd.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 sep. 2022 - 4:38

Bij het lezen van Hans betoog dacht ik aan het taalgebruik van 'Den Haag' over een ander thema: het zorgakkoord. Lees deze passage eens: "In het zorgakkoord staan verder een heleboel voornemens om veel te gaan praten met elkaar. De 135 pagina’s lezen als een lange opsomming van wat er nog aan documenten moet worden opgesteld. Daar zijn allerlei ambtelijke termen voor bedacht. Werkgroepen gaan aan de slag om te komen tot verkenningen, transformatieplannen, werkprogramma’s, regiobeelden, regioplannen, procesvoorstellen, werkagenda’s, een menukaart, leidraden en afwegingskaders. Voor elk stuk dat er moet komen is er weer een andere deadline, of een ander samenwerkingsverband." (Uit: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/06/vaker-online-verder-reizen-a4140952) Dit is de Nederlandse politieke irrealiteit anno 2022. Dat wat er met woorden geproduceerd wordt correspondeert niet met de werkelijkheid. Je leest een verslag van gesprekken onder patiënten in een open inrichting. In v/h de Sovjet-Unie hadden de leiders net voor de ondergang tenminste nog wat zelfinzicht. Namelijk een begrip voor het feit dat het einde van hun bestuur heel nabij was. In Nederland blijft men nijver maar vrolijk doorzwammen over toekomsten die er helemaal niet kunnen komen.

tempest
tempest7 sep. 2022 - 21:56

Yep, het "maar ik dan" effect is hier ook springlevend in onze zo individualistische maatschappij. Hoe ingewikkelder je steun maakt, hoe eerder je alles onuitvoerbaar maakt. Nu gaat het om de minima, middeninkomens en bedrijven die energie niet meer kunnen betalen, dat probleem moet de overheid nu verzachten en dat helemaal niet met andere dingen verbinden, die alles alleen maar complexer maken. Elke "linkse" politicus die het stiekem wel goed vindt dat de prijzen zo hoog zijn waardoor mensen eindelijk soberder (moeten) gaan leven, is een elitaire snob. Soms is "never waste a good crisis" echt not-done en ik hoop dat mensen goed genoeg zijn opgevoed om dat te snappen. Dat de overheid zo moeilijk kan ingrijpen op de energiemarkt is overigens ook een politieke keuze geweest toen de energiemarkt werd geprivatiseerd twintig jaar terug. De trage energietransitie en daardoor onze afhankelijkheid van Russisch gas, maar ook de regels voor het bepalen van de prijzen komen daaruit voort. Potentiële problemen die destijds werden weggewuifd als onrealistisch.

Leovana
Leovana7 sep. 2022 - 18:16

Helaas geeft geld het voornamelijk het voorrecht om meer te mogen vervuilen en een grotere voetafdruk te maken dan een minder bedeelde medemens. Ik zou er voor willen pleiten dat, waar mogelijk, de grootte van de voetafdruk als maatstaf wordt genomen. Voor gas , licht en water is dat al redelijk gemakkelijk. Neem het minimale dat nodig is voor een menswaardig bestaan. Alles daarboven flink extra belasten. Dan kom je veelal vanzelf uit bij mensen die het zich veroorloven kunnen. Ook het kopen van grote bouwpercelen en het bouwen van grote huizen is in de tegenwoordige tijd een aanslag op schaarse ruimte en grondstoffen. Ook hier alles wat buiten de grootte van een redelijk huis valt flink belasten. Het geld kan dan gebruikt worden voor verduurzaming van de situatie van mensen die het zich niet kunnen veroorloven. Hierdoor geeft geld niet alleen het recht om maar ongebreideld te kopen, maar ook de plicht om de ruimte die je inneemt en energie en water verbruik te compenseren .

Whynotdikkiedik
Whynotdikkiedik7 sep. 2022 - 14:55

Links, recht of door het midden. Van de huidige regering die alleen maar aan zichzelf denkt hoef je dit jaar niets meer te verwachten. Zij laten de eigen burgers creperen en geven het geld liever aan het buitenland.

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 sep. 2022 - 11:53

Verduurzaming als excuus om burgers in energiearmoede te laten barsten Dit heeft Han goed opgemerkt. GroenLinks (van hoogopgeleiden)? Groen en Links? Groen wordt uitgeruild tegen Links (geen links, wel groen). Links wordt uitgeruild voor Groen. (wel groen, geen links). Links is altijd de pineut. Hoogopgeleiden blij. Ik ben niet tegen vergroening, maar wel tegen vergroening binnen een (globaal) neoliberale context. Het probleem met Links van hoogopgeleiden is, dat ze mooie dingen willen, maar niet de baas zijn. Daardoor kan al het moois niet gefinancierd worden uit de ((neoliberaal) toegenomen) ongelijkheid. Links zou met de vergroening moeten wachten totdat zij de baas zijn. Vermoedelijk. Nu gaan de middenklasse en de onderklasse hun eigen vergroening (grotendeels) betalen, inclusief weer overwinst voor de oligarchie en mooie salarissen voor hoogopgeleiden. Als de welvaart niet stijgt of zelfs daalt (of niet voldoende stijgt), dan gaat dit tegen Links werken. Links van hoogopgeleiden durft ook niet de Ukraine en Rusland politiek te bekritiseren. Als ik naar de Groenen en de SPD in Duitsland kijk, dan krijg ik een depressief gevoel. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
Wie o Wie
Wie o Wie7 sep. 2022 - 15:50

“ Nu gaan de middenklasse en de onderklasse hun eigen vergroening (grotendeels) betalen” Dat is toch ook normaal? Of wie moet het anders betalen? Overigens is Nederland super aan het verduurzamen. Coolblue neemt aanvragen niet meer in behandeling. Bedrijven krijgen 15 aanvragen per dag. Gekkenhuis. Nog even en Nederland is van het gas af. In andere landen doen de inwoners niets. Ze hopen dat de overheid hen gaat helpen.

Jozias2
Jozias27 sep. 2022 - 11:18

Je moet de mensen zeker helpen maar tegelijkertijd moet die hulp verdere verduurzaming niet belemmeren. Zowel minder verbruik als een toelage zorgen voor een lagere rekening. Het eerste is de oplossing voor de lange termijn. Als je kijkt naar de mensen in niet duurzame huurhuizen neem dan de gasprijs van januari niet als uitgangspunt voor de plafondprijs van de energiekosten. Dat zet de verhuurder niet aan tot maatregelen en gaat ten koste van de burgers zelf en het klimaat. Dan gaat het ten koste van de verhuurder en die is bij machte om het te beïnvloeden. Kijk naar de energie kosten in januari + de huur. Ga uit van dat totaalbedrag als plafondprijs bij vergelijkbaar gebrui. Dus stijging van de energiekosten heeft direct een verlaging van de huur tot gevolg. Dat zorgt er voor dat verhuurders heel snel de huurhuizen gaan verduurzamen.

bouwvarken
bouwvarken7 sep. 2022 - 11:04

Wanneer we een evenwicht energieaanbod zouden hebben uit meer verschillende bronnen en zéker ook uit kernenergie, dan had de klap wat minder hard aangekomen. Maar kernenergie was steeds niét te bediscussiëren met links, te duur, te gevaarlijk, te te te.

Wie o Wie
Wie o Wie7 sep. 2022 - 9:32

Wat een gelul. Ik probeer aan zonnepanelen te komen en ik krijg te horen “we krijgen 15 aanvragen per dag meneer u bent in april aan de beurt”. Coolblue neemt mijn aanvraag helemaal niet in behandeling. Vorig jaar had je ze binnen een week. De verduurzamingsslag maakt gelukkig een enorme lift mee. Owja, ik heb ze in België besteld. Wel wat extra vervoerskosten, maar daar was de vraag veeeel lager door het kabinetsbeleid daar.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 sep. 2022 - 1:06

@Wie o wie Je liegt weer = Wie vandaag beslist om in zonnepanelen te investeren, zal die ten vroegste in april of in mei volgend jaar op zijn of haar dak zien verschijnen. “We zijn in een perfecte storm verzeild”, zegt Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink, de sectorfederatie van techniek- en installatiebedrijven. “De vraag naar zonnepanelen is fenomenaal gestegen. = Wie zonnepanelen of een warmtepomp wil, zal geduld moeten hebben https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220906_95707284

Gaz Typari
Gaz Typari7 sep. 2022 - 9:00

Deze mensen hebben zelf niet de moeite genomen om op partijen te stemmen die klimaat en energieonafhankelijkheid belangrijk vinden en altijd lacherig gedaan over die malle klimaatridders. Meer dan een miljoen mensen die op Geert Wilders hebben gestemd, bijna 2 miljoen op Mark Rutte. En als het dan een keer een beetje duur wordt mag ik weer bijspringen met mijn belastingcenten, terwijl ik altijd netjes links heb gestemd? En mijn kosten ook gewoon stijgen, omdat de kosten van stadsverwarming aan de gasprijs gekoppeld is en ik geen alternatief heb?

3 Reacties
gravin2
gravin27 sep. 2022 - 10:35

hmm, ik vermoed dat uw persoonlijke belastingbijdrage maar een kleine bijdrage is absoluut gezien, en is het niet wat vals om te gniffelen bij de gedachte dat de armen maar anders hadden moeten stemmen? Is de straf niet wat buitenproportioneel? Overigens is dat gedoe met de stadsverwarming niet uit te leggen, zeker nu er niet vanaf kan!

Jozias2
Jozias27 sep. 2022 - 11:10

@gaz Er hebben inderdaad 2 miljoen op de vvd van Rutte gestemd. Maar de vvd had wel in haar partij programma staan dat ze niet meer afhankelijk willen zijn van Russisch gas.

jandebakker
jandebakker8 sep. 2022 - 5:17

De crux is echter dat de primaire focus op klimaat ervoor gezorgd heeft dat noodzakelijke investeringen in oude energie vormen niet gedaan zijn. Waardoor Europa juist afhankelijker is geworden van het Rusische gas. (Poetin heeft zich rotgelachen om Merkel en Hollande die kerncentralles gingen sluiten en Jetten met zijn kolencentralen). De visie van Geert Wilders is op dit onderwerp kortzichtig, maar dat van de 'klimaatridders' eveneens. Ps. Ik ben dus niet tegen investeren in groene energie.

oxtan
oxtan7 sep. 2022 - 8:57

precies, je kan én wat aan de rekeningen doen, én stimuleren dat mensen isoleren én de leiding nemen om woningen te isoleren die mensen zelf niet kunnen (geen geld) of mogen (huurders). Schimmelpenninck heeft het treffend verwoord in dit stukje: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-angst-dat-rijken-iets-krijgen-is-groter-dan-de-wens-om-armen-vooruit-te-helpen~b594e89f/

Jan Wijn
Jan Wijn7 sep. 2022 - 8:50

Terug naar de jaren vijftig: in de rij voor een tijltje water voor de wekelijkse wasbeurt. Wanneer je geluk had was je de eerste: nog warm en niet troebel.

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 8:42

Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut en langdurige macht leidt naar machtsmisbruik. Als je naar de verhoren van de parlementaire enquête luistert, wordt het zichtbaar. Er is al heel lang sprake van een vertegenwoordigende macht in de politiek. Die macht is met behulp van de coalitie vrijwel absoluut. Die verticale zuil is nog steeds in staat om de dienst uit te maken, en daar misbruik van te maken. Die zuil vertegenwoordigt de burger niet meer en heeft in het verleden besloten dat zij eigenaar zijn en de macht hebben over de inkomsten. Zij verdelen en heersen over de poen. Daarnaast is er een horizontale zuil en die bestaat uit werkgroepen, adviesorganen en burger participatie op vlakken waar het machtsmisbruik ontspoort is zoals bij de gasinning en het Toeslagschandaal. Die verticale en horizontale zuilen botsen, waarbij de verticale macht strijd om het behoud van macht en zeggenschap over de verdeling van de poen. Het middel om de burger te vertegenwoordigen is veranderd in het doel : het behoud van macht en de status quo. Het huidige systeem is een autocratische politieke verticale zuil, waarbij het gebrek aan oplossingen en het individualisme leidt tot versplintering en verdeel en heers tactiek om verdeling van macht mogelijk te maken. De burger moet mee participeren door te doen wat de macht voorschrijft en dat werkt in de echte democratie niet, echter wel in de vertegenwoordigende politiek en dat heeft tot het machtsmisbruik geleid.

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2022 - 8:42

In elk geval is het verstandig om rationeel te zijn in moeilijke tijden en je niet te laten leiden door emoties. Dat is lastig - ik weet het- maar al die haast is niet juist. En als je beseft dat je de taak je krachten te boven gaat, dan treed je af. Dan komt er weer een ander. Toen God vertrok uit Jorwerd liet hij de Bijbel achter Het is de handleiding voor de mores. En zie alles proportioneel. Het is oorlog, vergeet dat niet.

TheunT
TheunT7 sep. 2022 - 8:41

Het Groningen veld trok Nederland uit de slomp, als dat wegvalt na een groot gedeelte van de energieopwekking ermee te hebben verweven zal het pijnlijk zijn met de huidige gasprijzen.

Karingin
Karingin7 sep. 2022 - 8:40

Ik Klaver toch wel degelijk horen zeggen dat we bij compensatie maar even moeten accepteren dat er mogelijk misbruik van wordt gemaakt

2 Reacties
Sonic2
Sonic27 sep. 2022 - 8:48

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/klaver-noodwet-inzetten-om-gasprijs-te-bevriezen Klaver verdient vooral respect in deze klimaat crisis. Hij was er in Maart al vroeg bij om energie armoede aan te kaarten. Hij pleitte voor een gasplafond. Dat plafond heeft ook allerlei nadelen. Uiteraard wordt dat door "rechts" niet eerlijk vermeld. Ik doel uiteraard niet op u. Overigens ben ik het sowieso met Klaver eens. Er zal mogelijk misbruik van worden gemaakt. Dat risico moet maar genomen worden. Het alternatief is net zo'n rampzalig iets als de toeslagen affaire.

GeenProbleem
GeenProbleem7 sep. 2022 - 13:19

Ja wat stelde die hele Bulgarenfraude nou voor...

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2022 - 8:12

D66 heeft de rest van het kabinet bij de ballen. Klimaat en stikstof zijn deze regeringsperiode het belangrijkst.

4 Reacties
Paul250371
Paul2503717 sep. 2022 - 8:24

Is ook niet onbelangrijk lijkt mij.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2022 - 8:40

@Paul, zekers, er is heel veel niet onbelangrijk,

Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 8:46

Dat is een politieke keuze om de verdeel en heers tactiek tussen de verschillende groepen te gebruiken om de fundamentele problemen niet effectief aan te pakken en veel uit te stellen. Kijk naar het resultaat, niet naar het gekrakeel en het geruzie tussen de betweters, van beide zijden. Dat is de politieke tragikomedie, die de lethargische stilstand in aanpak laat zien.

Noordermeer2
Noordermeer27 sep. 2022 - 9:06

Ja, en als dat tot gevolg heeft, dat honderdduizenden mensen failliet gaan, honderdduizenden kinderen in barre armoede moeten opgroeien en duizenden mensen doodvriezen dan is dat maar zo. Small price to pay voor Kaag en haar handlangers.

Mokker
Mokker7 sep. 2022 - 7:57

Verwacht niet van politici dat ze welk probleem dan ook gaan oplossen, de crisis wordt dankbaar uitgemolken om allerhande agenda's er door te drammen, vooral ten gunste van het grootkapitaal.

GeenProbleem
GeenProbleem7 sep. 2022 - 7:41

Dit is precies wat de Diederik Samsons en Frans Timmermansen van deze wereld willen, want we hebben allemaal 'te goedkoop geleefd'.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503717 sep. 2022 - 8:24

Ik denk dat jij je pijlen op de verkeerde richt.

GeenProbleem
GeenProbleem7 sep. 2022 - 13:19

@Paul Nee hoor, heeft Samson letterlijk zo geroepen. Kaag en Rutte horen overigens ook in dat lijstje thuis.

EUpiet
EUpiet7 sep. 2022 - 7:39

We betalen nog lang niet genoeg voor energie. De prijzen moeten nog veel hoger. https://twitter.com/bruegel_org/status/1510894996014223362?lang=ar-x-fm

Miss Piggy
Miss Piggy7 sep. 2022 - 7:35

Of de oplossing van Kuiken en Klaver nu precies exemplarisch is het voor 'ja, maar...' gezeur dat telkens de kop opsteekt als iemand met een goed idee komt in dit land, dat weet ik niet. Maar de kern van Han's betoog klopt wel. Zelf een tijd met lokale en regionale gemeentes gewerkt. Vrij frustrerende ervaring, want bij elk initiatief dat een verbetering voor de burger zou moeten zijn (en dan met name de burger die niet zelfredzaam is), is er wel een ambtenaar/beleidsmedewerker Dorknopper die er zijn plasje over moet doen. Want idd, het zou maar eens gebeuren dat onbedoeld sommige mensen een voordeeltje er uit slaan. Of zaken liggen 'politiek gevoelig'. Waardoor een initiatief sterk wordt verwaterd of helemaal niet van de grond komt. En hetzelfde zien we nu bij deze crisis: een totale afwezigheid van de overheid en een gebrek aan leiderschap. Deze crisis zal er sowieso voor zorgen dat verduurzaming zal versnellen. Maar in de tussentijd dreigt een groot gedeelte van de bevolking tussen wal en schip te vallen. Of het nu minima betreft of mkb-ers als bakkers. Dan is het echt geen probleem dat je even tijdelijk een 'one size fits all' oplossing kiest en dan gaandeweg aanscherpt. ipv dat we niets of nauwelijks wat doen, want ja, er zijn nu eenmaal regels.

Noordermeer2
Noordermeer27 sep. 2022 - 7:20

Ja, bizar. Als die kinderen één keer in de 2-3 weken douchen is meer dan genoeg. En als de temperatuur in huis boven nul is, wat loonzetterij dan te zeuren? Drie truien aan in huis en 2 dekens over je heen, niks aan de hand. En één keer eten om de dag is ook zat voor die kinderen. Anders worden ze alleen maar moddervet. We moeten allemaal wat inleveren, maar het is goed voor het klimaat. En nu heb ik even geen tijd meer, want ik ga met het hele gezin op vakantie naar Indonesië. En m’n hofnar heeft ook geen tijd, want die heeft voorlopig iedere week een andere belangrijke afspraak over het klimaat op iedere week een ander continent.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal7 sep. 2022 - 7:05

De mooie eufemismen vd Overheid verdraaien indredaad de feiten. Wat dacht je van Kaag: kosten levensonderhoud zijn ondergeschikt aan de klimaatstrijd ? ''we moeten denken aan onze volgende generaties'' ... , nee, beter : ONZE generaties ..

1 Reactie
Gimli1955
Gimli19557 sep. 2022 - 9:05

Zonder deze generatie is er geen volgende generatie, of misschien is dat de onderliggende gedachte. De wereldbevolking is veel te groot en er moet gesnoeid worden, kijk naar de plannen van de WEF. Een complot blijkt vaak een voorbode te zijn van de toekomstige werkelijkheid. Het werd ook verkondigd over het Toeslagschandaal en de schade door aardbevingen van de gaswinning. Zo ligt er nog wat met betrekking tot Covid te wachten, als de oogjes open gaan, en er een echte evaluatie komt in plaats van een constatering dat alle maatregelen gewerkt hebben, en dat zonder enig inzicht in de nadelige gevolgen van diezelfde maatregelen, die nu zonder onderzoek in de nieuwe wet worden opgenomen. Waarom veronderstellen dat de bestrijding van Covid wel effectief is geweest, terwijl alle andere fundamentele problemen niet opgelost zijn. Dat is niet logisch en zeker niet wetenschappelijk, want er is geen evaluatie uitgevoerd.

EUpiet
EUpiet7 sep. 2022 - 6:50

Mevrouw Kaag en de heer Samsom denken er precies hetzelfde over. Compensatie is uit den boze als mensen daardoor niet minder gaan gebruiken. Ik denk dat ze die 300.000 kinderen in armoede wel een uitstekend fenomeen vinden want die besparen toch een hoop op energie.