Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verdeel en heers: minderheden misbruikt om problemen te verdoezelen

  •  
04-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3289 keer bekeken
  •  
regenboog

In een tijd waarin de woningnood maar blijft groeien, de zorg voor veel mensen onbetaalbaar is, en steeds meer mensen moeite hebben om de dagelijkse eindjes aan elkaar te knopen, zou je verwachten dat onze politici zich zouden richten op de échte problemen. Maar in plaats daarvan lijken sommigen liever af te leiden van hun falen door een ander doelwit te kiezen: minderheden.

Wat er onlangs in Appingedam is gebeurd, is daar een triest voorbeeld van. Een regenboogpad, een symbool van acceptatie en steun, werd beklad met hakenkruizen – misschien wel het ultieme symbool van haat en onderdrukking. In plaats van deze daad krachtig te veroordelen, besloot Gouke Moes, fractievoorzitter van BBB Groningen, het allemaal af te doen als "jammer van beide kanten". Regenboog en hakenkruis, als twee kanten van dezelfde medaille? Het is niet alleen een gruwelijke misvatting, maar ook een levensgevaarlijke boodschap.

Wat zegt het over onze samenleving als we haat en acceptatie als gelijkwaardig behandelen? Door te suggereren dat de aanwezigheid van een regenboogpad een soort provocatie is die nazi-symboliek rechtvaardigt, wordt de deur geopend voor normalisatie van extremisme. Dit soort uitspraken zijn niet alleen een dolksteek voor degenen die dagelijks vechten voor hun recht om zichzelf te zijn, ze zijn ook een rookgordijn dat ons afleidt van de echte problemen.

Want laten we eerlijk zijn: drag queens en regenboogpaden zijn niet de reden waarom mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Ze zijn niet de oorzaak van de woningcrisis, de voedselbanken die overuren draaien, of de onzekerheid waarmee talloze gezinnen worden geconfronteerd. Maar door de aandacht te verschuiven naar culturele en sociale kwesties, hopen sommige politici dat niemand merkt dat ze geen antwoorden hebben op de economische uitdagingen van vandaag. Het is een klassiek staaltje van verdeel en heers: mensen bang maken voor 'de ander', zodat ze vergeten te vragen waarom hun eigen situatie zo precair is.

Het ironische is dat dezelfde politici die beweren op te komen voor "de gewone man" – de boer, de werkende klasse, de plattelander – juist die groepen misbruiken voor hun eigen politieke gewin. Ze schreeuwen om polarisatie, wijzen naar de grote stad en de “progressieve elite”, en gebruiken elke kans om minderheden te demoniseren, terwijl ze stilletjes wegkijken van de economische pijn die hun eigen achterban voelt.

Maar we moeten ons niet laten misleiden. We moeten ons richten op de echte problemen: inkomensongelijkheid, de woningmarkt, de stijgende kosten van levensonderhoud. En we moeten politici ter verantwoording roepen die minderheden gebruiken als bliksemafleider om hun eigen falen te verbergen. Laten we ons niet verdelen en heersen, maar samen werken aan een samenleving waarin iedereen de vrijheid heeft om te zijn wie ze zijn, zonder bang te hoeven zijn voor haat of uitsluiting. Want zolang we ons laten afleiden door kunstmatige problemen, blijven de echte uitdagingen onopgelost.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Joop1961
Joop1961
5 sep. 2024 - 8:52
We hebben hier te maken met de grootste lafaarden die op deze planeet rond lopen en zou n mooie toevoeging zijn om met Elon Musk en consorten one way ticket to the moon te gaan om daar in n strafkolonie arbeid te gaan verrichten!
oosterlijker
oosterlijker
4 sep. 2024 - 19:31
Het vernielen van een regenboogpad is zielig en het gebruik van nazisymbolen is schandalig en moet worden bestraft. Maar als lokale politici denken dat door een regenboogpad de acceptatie verbeterd... dan heb je echt boter op je hoofd. Pak de oorzaken aan, er is voldoende onderzoek gedaan om dit gericht aan te pakken. Het vergt wel dat politici over hun eigen schaduw heenstappen en heilige huisjes niet schuwen.
2 Reacties
MG1968-2
MG1968-25 sep. 2024 - 8:05
"Maar als lokale politici denken dat door een regenboogpad de acceptatie verbeterd..." Agenderen mag niet? "Pak de oorzaken aan, er is voldoende onderzoek gedaan om dit gericht aan te pakken." Waar doel je op? Het beeld wat je oproept in je andere posts is behoorlijk te voorspellen waar je op doelt. En laten die nou net niet aldaar in grote getalen aanwezig zijn: maar goed met die denkwijze wil ik wel mee. Het zit in die joods-christelijke cultuur die oorzaken en die moeten worden aangepakt? Ik voel meer voor wat @Daan hieronder ook (indirect) aanstipt. Omring jij je nou maar met de jouwe en doe wat je wil. In jou wereld een zebrapad. En mensen met een open visie naar de samenleving niet bij jou in de buurt. Scheidingspapieren.
Martin van der Linde
Martin van der Linde7 sep. 2024 - 14:08
Het gaat niet over acceptatie, het gaat er om te laten zien wat fatsoenlijk is. Het gaat over het scheiden van koren en kaf. Wie aan de goede kant staat en wie niet.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick
4 sep. 2024 - 18:21
"In een tijd waarin de woningnood maar blijft groeien, de zorg voor veel mensen onbetaalbaar is, en steeds meer mensen moeite hebben om de dagelijkse eindjes aan elkaar te knopen, zou je verwachten dat onze politici zich zouden richten op de échte problemen". Precies het punt tegen gaybrapaden. In plaats van echt belangrijke zaken zoals veilig woongenot en veiligheid op straat, gaat het om politici die lekker laten zien hoe ze deugen.
1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde7 sep. 2024 - 14:10
Alsof ze daarmee niet toe komen aan het bouwen van huizen. Een beetje single minded ben je wel.
Olav Meijer
Olav Meijer
4 sep. 2024 - 16:06
Complimenten voor dit artikel!
Martin van der Linde
Martin van der Linde
4 sep. 2024 - 13:08
Terwijl diversiteit niets meer is dan het vieren van onze verschillen. En daarmee het vieren van onze vrijheid om verschillend te mogen zijn. Wat is het dat Gouke Moes daar niet van begrijpt?
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
4 sep. 2024 - 12:12
In een tijd waarin de woningnood maar blijft groeien, de zorg voor veel mensen onbetaalbaar is, en steeds meer mensen moeite hebben om de dagelijkse eindjes aan elkaar te knopen, zou je verwachten dat onze politici zich zouden richten op de échte problemen. Maar in plaats daarvan lijken sommigen liever af te leiden van hun falen door een ander doelwit te kiezen: minderheden. Hier ben ik het mee eens Want laten we eerlijk zijn: drag queens en regenboogpaden zijn niet de reden waarom mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Ze zijn niet de oorzaak van de woningcrisis, de voedselbanken die overuren draaien, of de onzekerheid waarmee talloze gezinnen worden geconfronteerd. Maar door de aandacht te verschuiven naar culturele en sociale kwesties, hopen sommige politici dat niemand merkt dat ze geen antwoorden hebben op de economische uitdagingen van vandaag. Het is een klassiek staaltje van verdeel en heers: mensen bang maken voor 'de ander', zodat ze vergeten te vragen waarom hun eigen situatie zo precair is. Hier ben ik het ook mee eens Het punt is een beetje. We hebben gewoon een grondwet, als het goed is. En dus mag je homo zijn, of niet. Zo'n regenboog zebrapad, ik zie er persoonlijk niet echt de meerwaarde van. Maar het is nou ook weer geen 'probleem'. Ik zie niet in waarom mensen er zo spastisch op reageren. De daadwerkelijke problemen komen nu inderdaad niet aan bod. Dit zijn allemaal subthema's, secundaire thema's.
Babette4
Babette4
4 sep. 2024 - 11:13
Goed stuk! Hup!
Viso
Viso
4 sep. 2024 - 11:05
In Brussel hebben ze middels verdragen bepaald dat alles van zelfs ver buiten de Europese grenzen in bepaalde omstandigheden in Europa rechten heeft op allerlei voorzieningen waaronder woningen dus had men kunnen verwachten wat er ging gebeuren. En dit is niet alleen in Nederland maar in alle populaire westerse landen met een soortgelijke samenleving. Dat die exact dezelfde issues hebben is geen toeval. 1990 telde de Nederlandse bevolking 15 mln mensen. Inmiddels 18 mln (getal is inclusief degene die geemigreerd zijn). Vreemd dat men dan evengoed nu verbaasd is dat er o.a. grote woningnood ontstaan is. Dit is niet iets wat de Nederlandse politiek kan oplossen. Ze hebben simpel gezegd het mandaat en de mogelijkheden niet. Je moet je idd dus niet laten misleiden door te wensdenken dat dit opgelost kan worden door welke Nederlandse politieke afgevaardiging dan ook maar de realiteit aanvaarden dat dit de uitkomst is van het beleid dat ongetwijfeld nobel en humaan is, maar wel consequenties kent. Spanningen en onverdraagzaamheid tussen mensen van verschillende culturen, religies, afkomst, inzicht, enz, is daar ook een onderdeel van.
4 Reacties
Ruud 135
Ruud 1354 sep. 2024 - 12:17
@Viso, Woningnood is van alle tijden. In de jaren 80 vorige eeuw, schreef ik mij in bij een woningbouwvereniging, wachttijd 10 jaar voor de eerste oproep om een woning te bezichtigen. Drie keer weigeren onder aan de lijst. en dat wachten kwam en komt, niet door de massale toestroom van asielzoekers, studenten en arbeidsmigranten maar door politieke keuzes van toen en nu. Met als dieptepunt Stef Blok met zijn uitspraak: ik ben de eerste VVD'er die een heel ministerie opheft.
Frits Jansen
Frits Jansen4 sep. 2024 - 13:44
Ook u trapt in het frame van Wilders. Maar in werkelijkheid komt het probleem door "market failure" doordat onze overheid zich niet meer bemoeit met volkshuisvesting, en die dus speelbal werd van vastgoedcowboys.
Viso
Viso4 sep. 2024 - 20:49
Market failure? Wilders frame? Stel dat de overheid zich er wel mee zou bemoeien en een herverdelingssleutel zou toepassen en al de vastgoedcowboy huurders zou veruilen voor sociale huurders. Had je dan toevallig ook nog bedacht waar al die vastgoedcowboy huurders dan zouden moeten wonen?
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick5 sep. 2024 - 5:24
@Frits: heel vreemd dat Viso met kloppende cijfers komt. Er komt ieder jaar een flinke stad bij aan mensen door migratie. Mensen voor wie er geen huizen zijn en komen. Dus meer krapte. Ja, zeker moet er meer gebouwd worden maar hier is niet tegen op te bouwen en zeker als je een achterstand hebt. Jij komt weer met het bekende 'foei, neokapitalisme' verhaal en doet alsof migratie geen belangrijke factor is. Dus wie trapt hier in een frame...
Joop1961
Joop1961
4 sep. 2024 - 11:02
Je kunt haast niet anders verwachten en dat wil ik beknopt toelichten. Toen boeren nog echte boeren waren en Brussel n ver van de boerderij lag zonder subsidies hadden boeren nog feeling met hun vee ( iets meer dan nu ) maar sinds brussel de boeren vet compenseert op alle gebied is n stuk empathie weg gevallen omdat het geld regeert. En zonder n stuk empathie krijg je dus n BBBer die hier het verschil niet ziet tussen hoe iemand mag zijn en hoe zwaar racistisch n ander probeert te intimideren nu die weet wat voor kabinet we hebben want die rechtse racisten denken het is onze tijd omdat wilders dit wel oke vind en bbb plus nsc plus de vvd zullen niet teveel Geert hiermee confronteren anders zijn we het pluche wel snel kwijt ... zoiets is t ongeveer oude nazi tijden herleven!
Gajes
Gajes
4 sep. 2024 - 10:57
Ik hoor je Ricardo en wees gerust, veel mensen kijken door al die bullshit heen. En laten we eerlijk zijn over Appingendam = 43% relifreak, dit is niet onverwachts, alleen die hakenkruizen had ik dan niet verwacht en dat is shockerend, die openlijkheid ook. Maar zo'n beetje door het hele land worden onze symbolen beschadigt, ook in mijn stad. Het zijn wel burgers die dit doen, PVV en waar ze voor staan geeft wel een soort van permissie om onder een steen vandaan te komen, en net als Wilders aanvallen te doen op minderheden. Maar om die aanval echt te doen dat is een persoonlijke keus. Dus eigenlijk kunnen we ook eens ervaren hoe de Nederlandse burger nu echt tegenover ons staat. Althans een deel van de burgers. De conclusie mag zijn dat we er nog lang niet zijn :) Ik ben niet zo goed met woorden, en eerlijk gezegd hoopte ik op een ander artikel van je. Wel over deze situatie, maar ind over ons eigen emancipatie proces. Hoe we altijd vreedzaam blijven, ook in onze reactie hiernaartoe. Dat wij hier geen knokploegen zijn begonnen, zoals in Amerika, maar dat land heeft een andere geweldscultuur. Waarom we ook onze symbolen verspreiden, dat we onze eigen symbolen maken omdat we bv niet genoemd worden bij dodenherdenking, bv in Rotterdam hebben we ons eigen symbool voor die herdenking. Misschien een andere keer, en misschien is het ook niet zo boeiend voor anderen om te lezen, ik weet het niet. Bedankt voor dit artikel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor