Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verdachten ontlopen mogelijk straf door bezuinigingen OM

  •  
24-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ladyjustice300.jpg
Openbaar Ministerie moet ruim 110 miljoen euro bezuinigen ... Gevolgen zijn volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak vreselijk
Het Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro gaan bezuinigen. Dat is bijna een kwart van het budget. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van Nieuwsuur. Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), vreest dat de bezuinigingen als gevolg zullen hebben dat officieren van justitie zaken in toenemende mate gaan seponeren, waardoor verdachten mogelijk hun straf ontlopen.
Van de Schepop:
Wat ik begrijp is dat ongeveer de helft van het personeel op het hoofdkantoor moet verdwijnen. En een kwart van het ondersteunend personeel. Ik denk dat het op termijn honderden banen zal gaan kosten. Dit zijn geen kaasschaven, dit zijn mokerslagen die toegebracht worden aan het OM.”
De krimp bij het ondersteunend personeel kan grote gevolgen hebben. Van de Schepop vreest dat de officieren van justitie bij de voorbereiding van een zaak te weinig mensen zullen hebben die hun kunnen ondersteunen. Het gevolg is dat ze hun werk niet goed kunnen doen.
Ik ben bang dat officieren in toenemende mate zaken gaan seponeren. Dat betekent dat mensen hun straf ontlopen. Of dat zaken langer op de plank blijven liggen en recht wat te lang op zich laat wachten, voelt als onrecht”, aldus Van de Schepop.
Een groter gevaar volgens de voorzitter van de NVvR is echter dat de kwaliteit van de rechtspraak in het geding komt. Ze noemt hierbij als voorbeeld de gerechtelijke dwaling in de Puttense moordzaak.
In Nieuwsuur komt ook Bart Nooitgedacht aan het woord, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hij sluit zich aan bij Schepop dat de kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak in het geding is, door de bezuinigingen:
Het is zonder meer te verwachten dat zaken minder goed voorbereid worden en dus gebrekkig op zitting aankomen. Dat zal leiden tot verstopping van het gerechtelijk apparaat. Zittingen zullen moeten worden aangehouden voor nader onderzoek. Of er zal blijken dat er dermate veel vormfouten of omissies in het dossier zitten dat dat consequenties moet hebben ten voordele van de verdachte.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

MG1968-2
MG1968-224 mei 2013 - 19:23

@wim van delft Je kunt natuurlijk ook bezuinigingen waar je het niet mee eens bent gewoon veroordelen zonder te wijzen naar degene die part nog deel hebben aan de besluutvorming in deze.

KoningPruts
KoningPruts24 mei 2013 - 19:23

Nederland, het land waar miljarden weggesluist en weggefraudeert worden en de eigen rechtspraak niet betaald kan worden. Koe koek. Knettergek.

dino_radja
dino_radja24 mei 2013 - 19:23

en de zaken die geseponeerd worden? dat zullen de ingewikkelde zaken zijn. de kruimeldieven zullen gewoon gepakt worden, maar grote criminelen zullen de dans ontspringen.

vriest
vriest24 mei 2013 - 19:23

De genen die hun straf ontlopen zullen wel van vvd huize zijn zeker .Men seint ze zelfs vooraf in ,er loopt een onderzoek tegen ,en u krijgt een inval .Een ander word zelfs niet in kennis gesteld na afloop van zo een onderzoek ,indien er niets belastends gevonden word .Maar ja het recht is voor een ieder gelijk ,maar niet voor een vvder .

Bouwman2
Bouwman224 mei 2013 - 19:23

De toegang tot de rechter dient altijd onbelemmerd te zijn. De liberalen Teeven en Opstelten willen die vrijheid inperken via het OM. Het OM krijgt een poortwachtersfunctie en kan kleinere zaken zelf afdoen via een sepot of een boete. Die hindernis dient eerst genomen en veel mensen die tegen de procedure opzien zullen gaan schikken met het OM. Dat lijkt praktisch en simpel. Maar het is principieel een belemmering van de toegang tot de onpartijdige rechter die Teeven en Opstelten opwerpen. Opsporing en vervolging zijn de zaak van het OM, maar de onafhankelijke rechter oordeelt en beslist en niet de politiek. Willekeur in het strafrecht en de rechtsstaat verdragen elkaar niet.

FritzFriebl
FritzFriebl24 mei 2013 - 19:23

Vreemdelingen de cel in. De witte boorden, de fraudeurs, de belastingontduikers, de zwartspaarders, de omkopers en de corrupte politici en wethouders, de faillissement fraudeurs en vastgoedboeven kunnen dan met of zonder enkelband thuis gaan zitten. En vreemdelingen hebben minder nodig dus dat kan makkelijk en goedkoop gedaan worden door G4S. Hebben we meteen marktwerking in het gevang.

Bouwman2
Bouwman224 mei 2013 - 19:23

Er zullen meer boetes worden opgelegd door het OM. Die zullen in de regel worden betaald, want niet betalen geeft een hoop soesa. Dat heeft het effect dat sommigen er te goed van af komen terwijl anderen onterecht beboet worden. De enige die er voordeel van heeft is de Staat, de verliezer is de burger die de macht van de Staat aan den lijve voelt en verstoken blijft van een onpartijdig oordeel. Opstelten en Teeven spelen een gevaarlijk spel met de de rechtsstaat.

3 Reacties
lancelot2
lancelot224 mei 2013 - 19:23

Er is nog eentje opgepakt die moest nog ff € 16.000.000,- betalen aan de staat.

rbakels
rbakels24 mei 2013 - 19:23

Ik heb een keer "verzet" aangetekend tegen zo'n boete (voor een kleinigheid), en kwam toen toch voor de rechter. Daar was het opvallend stil: er was maar één andere verdachte, en die was net als ik jurist. Moraal van het verhaal: de leek denkt dat et een hoop soesa is en betaalt de boete maar ook al is hij het er niet meer eens, en alleen juristen komen nog voor een "echte" rechter. Dat leidt kortom tot klassenjustitie. Natuurlijk kan ook de leek de hulp inroepen van een advocaat. Maar voor een boete die gelijk is aan het uurloon van een advocaat begin je daar niet aan. Ik slaagde erin om de onvoorwaardelijke straf die het OM had gevorderd om te laten zetten in een voorwaardelijke straf dwz. dat je alleen betaalt als je opnieuw voor iets soortgelijks in de fout gaat). Niet de vrijspraak die ik wilde maar toch een succes.

rbakels
rbakels24 mei 2013 - 19:23

Onder (ouderwetse?) juristen geldt het adagium dat het strafrecht het "ultimum remedium" is. En dat moet het misschien weer worden. het privaatrecht is "reparatoir", d.w.z. op herstel gericht, het strafrecht "punitief", d.w.z. niet constructief maar op straffen. Het is een manier om namens het volk wraak te nemen op de dader, een nogal primitief gebeuren. Altijd heb ik mij erover verbaasd dat al die "rechtse" mensen die voor strenger straffen pleiten zich niet realiseerden dat dat de belastingbetaler een vermogen kost, maar nu schijnt er toch inzicht te dagen. Misschien is het een geruststelling te weten dat de Amerikanen heel lang kampioen straffen waren, en het aantal gevangen per inwoner daar vele malen hoger was dan elders op de wereld, maar inmiddels helemaal terug komen van dit beleid, omdat het averechts werkt. Het is wel "leuk" dat de maatschappij zich via het strafrecht kan wreken op een dader, maar het eind van het liedje is dat het leven van iemand die in de gevangenis heeft gezeten verwoest is: ontslagen, gescheiden, voor jaren een strafblad, en voor het leven gestigmatiseerd. Tel daarbij op dat "beginnende" criminelen in de gevangenis kennis maken met "zwaardere jongens", en het wordt begrijpelijk waarom de recidivepercentages boven de 50% liggen. Nog strenger straffen? Dat lijkt op een vader die zijn dreinende kind steeds harder slaat als het niet stil wordt.

lancelot2
lancelot224 mei 2013 - 19:23

En links Nederland kan zijn lol op. Want zij redeneert altijd: de crimineel is het slachtoffer der maatschappij. En wat roept de maatschappij straks???

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 mei 2013 - 19:23

'Want zij (zogenaamd links) redeneert altijd: de crimineel is het slachtoffer der maatschappij.' 'ALTIJD' ? Zogenaamd 'links' heeft aanzienlijk meer en genuanceerdere argumenten dan zogenaamd 'rechts'. Tel maar op.

toshiba
toshiba24 mei 2013 - 19:23

Nou dat is weer een hele nieuwe dimensie aan het stoere crime fighten van Opstelten en Teeven. Van elke crimineel moet achter de tralies, naar enkelbandjes, naar niet meer vervolgen. Hoe zit dat dan met meer aandacht voor de slachtoffers? Wat een totaal mislukt en ongeloofwaardig beleid.

1 Reactie
poelly12
poelly1224 mei 2013 - 19:23

Hans, ik had het niet gedacht, maar ik ben het helemaal met je eens. Dit kabinet is verschrikkelijk. Het is stuurloos, gaat van incident naar incident en heeft geen visie. Probleem is natuurlijk wel, wat stem ik over, pak 'm beet, 2 of 3 maanden. Ik zou het nu echt niet meer weten namelijk. Ik heb altijd VVD gestemd, maar dat doe ik nu echt niet meer. Maar wat dan ?