Joop

Verblijfplaats asielzoekers mogelijk in brand gestoken

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1810 keer bekeken
  •  
ANP-313075792

In een kampeerboederij in de Brabantse Someren, waar vanaf maandag 450 asielzoekers voor twee maanden zouden verblijven, is woensdagnacht brand ontstaan. Volgens de politie en brandweerman is de kans groot dat de boerderij in brand is gestoken.

De slaapplaatsen zijn behoorlijk beschadigd, volgens een verslaggever van Omroep Brabant. De brandweer zegt dat de brand is ontstaan in een enkele ruimte. ‘Vooral die ruimte heeft brandschade. De rest van het pand heeft flinke rookschade.''

Er verbleven nog geen mensen op de boerderij en er raakte niemand gewond. De politie doet verder onderzoek en is op zoek naar getuigen. 

De gemeente Someren wilde op deze boerderij 450 asielzoekers voor twee maanden opvangen. Het zou gaan om mensen die sinds juli steeds enkele weken in verschillende sporthalen in Brabant verbleven en goede kans maken om een verblijfsstatus te krijgen. De asielzoekers zouden bestaan uit gezinnen en alleenstaanden. Hun leeftijd zou variëren van 2 tot 60 jaar.   

Het plan om de asielzoekers op te vangen viel niet goed bij de inwoners van Someren. Dat beek tijdens een bijeenkomst die door de gemeente werd georganiseerd. Of de opvang nog zal doorgaan, is niet duidelijk. Burgemeester Dilia Blok en wethouder Louis Swinkels komen donderdagochtend bij elkaar om te overleggen. Ze komen later op de dag met een reactie. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Lalanke
Lalanke24 nov. 2022 - 15:43

Ik hoop toch echt dat dit serieus wordt opgepakt en de dader(s) gevonden worden en 12 jaar krijgen. Wat een weerzinwekkende actie.

3 Reacties
Jansen7
Jansen724 nov. 2022 - 17:33

Ik snap je punt maar dan graag ook streng straffen voor moordenaars, inbrekers en zedenmisdagigers in het algemeen. Want dan is de teneur vaak dat strenger straffen niet helpt en dat het willen straffen voortkomt uit een primitieve roep om vergelding.

Lalanke
Lalanke24 nov. 2022 - 22:19

Sorry, maar ik denk niet dat je mijn punt snapt maar dat heeft meer met mijn veralgemenisering te maken betreffende mijn vorige reactie. Het gaat mij niet om streng straffen in het algemeen maar specifiek om deze casus. Ik vind dit een politiek gemotiveerde brandstichting. Dit moet zo snel mogelijk moeten worden opgelost en hard gestraft voordat een “enkeling” een massa word. En dan heb ik nog eens niet over de mensen die daar een paar maanden die eindelijk eens wat rust zouden krijgen. Lekker signaal weer, maar niet heus.

Jansen7
Jansen725 nov. 2022 - 14:58

@Lalanke: 1) ik deed niet iets af aan de ernst. 2) dus ik veralgemeniseerde het ook niet om het minder ernstig te maken. mij gaat het om de proportionaliteit. 3) a) preventieve en afschrikwekkende werking van straf geldt ook voor "gewone" misdrijven zoals moord en zedenmisdrijven. Wat voor signaal geef je af aan pubers op school als je het knapste meisje van de klas mag aanranden voor een weekje prikken in het plantsoen? 3b) wat vind je van de straf die Volkert van der G. heeft gekregen in het licht van jouw betoog? En nogmaals vergeet punt 2 niet: je geeft niet alleen een soort frustratie af, dat is heel begrijpelijk, maar je roept op tot verandering van de strafmaat.

Ewout Pool
Ewout Pool24 nov. 2022 - 15:11

Ik vind het belangrijk toch met enige nuance te komen. Allereerst is de brandstichting natuurlijk op geen enkele manier goed te praten, laat dat duidelijk zijn. Daar heeft Burgerinitiatief Someren (die overigens op legale wijze in verzet kwam) zich dan ook terecht van gedistantieerd. Maar het is niet zo dat Someren (net als Tubbergen overigens) helemaal geen asielzoekers wil opvangen. Waar ze bezwaar tegen hebben is het aantal. Zij vinden 450 te hoog. Persoonlijk snap ik dat wel. De enige reden waarom het COA dit soort grote centra wil is omdat het efficiënt is en goedkoop. Daarom worden de zorgen van de inwoners weggewuifd. Overigens kán het COA uitstekend kleine AZC' s maken, dit doen zijn namelijk al voor minderjarige asielzoekers. En nogmaals, de brandstichting is op geen enkele wijze goed te praten, maar het is niet zo dat Someren en Tubbergen enkel uit racisten bestaan.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR24 nov. 2022 - 23:58

"De enige reden waarom het COA dit soort grote centra wil is omdat het efficiënt is en goedkoop." En daarmee komt de bal weer bij het kabinet te liggen. Alleen met meer geld voor het COA kan voor kleinschaliger opvang worden gekozen. Maar... dan moet het COA wel voldoende personeel kunnen vinden. En dat lukt het COA, net als veel organisaties in Nederland, volgens mij gewoon niet. Dus voorlopig zijn er denk ik weinig alternatieven voor grootschalige opvang.

omaoeverloos
omaoeverloos24 nov. 2022 - 13:43

Dat is een beste boerderij als je er 450 mensen in kwijt kunt.

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2022 - 11:31

Als we deze mensen serieus nemen en ze overeenkomstig de eigen normen gaan benaderen dienen we de woningen van deze mensen (ook) in de fik te steken. Willen ze echt serieus genomen worden?

2 Reacties
TheunT
TheunT24 nov. 2022 - 12:46

Tzal eerder een enkeling zijn.

MG1968-2
MG1968-224 nov. 2022 - 15:11

@TheunT "Tzal eerder een enkeling zijn." In de uitvoering wellicht. Maar vergeet degene die instemmend knikken niet.

toentomatentomaten
toentomatentomaten24 nov. 2022 - 10:51

Dat in de brand steken heeft slechts één consequentie: de asielzoekers blijven toch maar worden ergens anders ondergebracht. Maar dat zal de tegenstanders van de opvang in Someren een zorg zijn. #not in my backyard

Adaestuo
Adaestuo24 nov. 2022 - 10:39

"De politie doet verder onderzoek." Daar heb ik dan ook het volste wantrouwen in.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 14:19

"Daar heb ik dan ook het volste wantrouwen in. " Ik wel hoor.

Sam V
Sam V24 nov. 2022 - 10:11

Opvang niet door laten gaan, betekent een overwinning voor de vandalen. Zulke slappe knieën zullen ze toch niet hebben?

Ivan61
Ivan6124 nov. 2022 - 10:05

Haal het woord mogelijk er uit. Dat is gewoon brandstichting.

1 Reactie
r v b
r v b24 nov. 2022 - 12:19

Dat heeft de burgemeester inderdaad inmiddels gezegd.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal24 nov. 2022 - 10:00

Feiten vanmiddag op tafel ook al kunnen die niet ons welgevallig blijken te zijn.

1 Reactie
r v b
r v b24 nov. 2022 - 12:22

Hoogstwaarschijnlijk weer een rechtse terreuraanslag, zoals de aanslag op KOZP ook een rechtse terreuraanslag was.

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 nov. 2022 - 9:13

De volgende stap is dat die zielige lui de boerderij met mensen erin in de fik steken. Dat zal de politie ook wel prima vinden, want ze pakken toch alleen maar klimaatactivisten.

4 Reacties
Y-Line
Y-Line24 nov. 2022 - 10:20

Nooit geweten dat de Dude zo’n zachte onderbuik had.

Norsemen
Norsemen24 nov. 2022 - 10:24

"Dat zal de politie ook wel prima vinden, want ze pakken toch alleen maar klimaatactivisten." En ze zijn druk bezig om te zorgen dat het schorem uit Staphorst alle gelegenheid krijgt om hun racistische opvattingen te spuien, en te voorkomen dat mensen die een probleem met racisme hebben daar iets over kunnen zeggen.

PVDB2
PVDB224 nov. 2022 - 10:38

Zeker. Of een ondernemer van Turkse afkomst die onschuldig bleek te zijn maar als een grote crimineel werd behandeld. Hardhandige arrestatie. Twee jaar moeten "vechten" voor het gelijk halen. Liegen in het procesverbaal. De politie, je beste vriend. Ik kan me voorstellen dat je als (arbeids)immigrant of nakomeling er geen geloof in een rechtvaardige rechtstaat meer is of was. En sommige zeggen, the hell with it. Generalisering is makkelijk. En wat dat betreft heeft een een bepaalde politica het gelijk aan haar zijde. Maar zou onze vriendin Yesilgoz dat blijven ontkennen. Ook als het de zaak in Rotterdam zou kennen. Om het electoraal nogal gevoelig ligt...

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 14:20

"Dat zal de politie ook wel prima vinden, want ze pakken toch alleen maar klimaatactivisten. " Wat een wantrouwen.