Joop

Verbieden van mensenrechtenorganisaties: een vergelijking tussen Israël en Zuid-Afrika onder Apartheid

  •  
05-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
31739417693_ed827dd9c7_c

© cc-foto: Ronan Shenhav

Israël heeft in de loop van tientallen jaren geleerd dat de westerse wereld geen maatregelen treft, welke misdaden en rechtenschendingen het ook begaat
Israël heeft zes Palestijnse humanitaire en mensenrechtenorganisaties, alle gevestigd in door Israël bezet gebied, op de nationale terrorismelijst geplaatst. Daaronder zijn Al-Haq , dat Israëlische mensenrechtenschendingen in bezet Palestina monitort en documenteert; Addameer , dat de marteling van gevangenen door Israël aan de kaak stelt en hulp biedt aan Palestijnse gedetineerden; en Defense for Children International-Palestine , dat zich inzet voor het welzijn van kinderen in bezet gebied.
Een Israëlische antiterrorisme-wet uit 2016 biedt de autoriteiten de mogelijkheid organisaties die op de terrorismelijst staan hard aan te pakken. Israël kan hun activiteiten en financiering verbieden, hun kantoren sluiten, beslag leggen op hun bezittingen en hun medewerkers gevangenzetten. Het lijdt weinig twijfel dat dit precies is wat Israël van plan is. Niet omdat de organisaties terrorisme steunen, maar omdat zij de bezetter hinderlijk voor de voeten lopen.
Het Israëlische handelen in bezet Palestina wordt steeds vaker vergeleken met dat van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Twee alom gerespecteerde mensenrechtenorganisaties, het in de VS gevestigde Human Rights Watch en het Israëlische B’Tselem , concludeerden onlangs dat Israël zich in bezet gebied schuldig maakt aan de misdaad van apartheid, zoals onder internationaal recht gedefinieerd als een misdaad tegen de menselijkheid.
In 2007 was ik er, als Speciaal VN-Rapporteur voor de Mensenrechten in bezet Palestina, al van overtuigd dat Israëls wetgeving en beleid kenmerkend waren voor apartheid. Dat oordeel baseerde ik op de veertig jaar die ik onder het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime leefde, en de meer dan tien jaar die ik er werkte als directeur van het Centre for Applied Legal Studies, een mensenrechtenorganisatie.
Ook het apartheidsregime beschikte over draconische wetgeving, die sterk leek op de Israëlische antiterrorisme-wet uit 2016. Op basis daarvan verbood het onder meer de communistische en de liberale partij, het African National Congress , de National Union of South African Students en het Christian Institute. De wetgeving was ruim genoeg om ook de mensenrechten­organisaties te verbieden die in het land actief waren. Maar dat gebeurde niet. Waarom niet?
Dat de organisaties het regime een doorn in het oog waren staat vast. Hun werkzaamheden kwamen in hoge mate overeen met die van de zes Palestijnse organisaties: ze documenteerden mensenrechtenschendingen, pleitten voor politieke vrijheid en gelijkheid, en vestigden met publicaties en rechtszaken de aandacht op zaken als marteling, de inbeslagname van land, de sloop van woningen, politieke repressie en apartheid.
De belangrijkste reden voor het regime om af te zien van het verbieden van de organisaties was, vermoed ik, dat zij de misstanden aanvochten op basis van de Zuid-Afrikaanse wet. Door hun werkzaamheden te gedogen kon het tegenover de kritische – om niet te zeggen vijandige – buitenwereld de schijn ophouden dat het de rule of law respecteerde. Het regime besefte dat dit met name in zijn relatie met de westerse wereld cruciaal was.
Israël weet dat het zich over zijn imago geen zorgen hoeft te maken. Het ophouden van de schijn van een rule of law respecterende staat is niet nodig. Het heeft in de loop van tientallen jaren geleerd dat de westerse wereld geen maatregelen treft, welke misdaden en rechtenschendingen het ook begaat. Israëlisch exceptionalisme, weet het, is een westerse waarde die het land van alle smetten zuivert.
Vandaag de dag stellen oprechte en geïnformeerde mensen niet langer de vraag of Israël zich in bezet Palestina schuldig maakt aan de misdaad van apartheid. Zij accepteren de feiten, die aantonen dat de meer dan 800 duizend Joods-Israëlische kolonisten en militairen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem een etnische groep vormen die de Palestijnen systematisch onderdrukt door middel van onmenselijke daden – de definitie van de misdaad van apartheid in het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof. In plaats daarvan stellen zij de vraag: ‘Is de Israëlische apartheid erger dan die in Zuid-Afrika?’ Afgaande op Israëls recente campagne tegen de Palestijnse mensenrechten­organisaties is er maar één juist antwoord: ja.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Willem Heerema
Willem Heerema7 nov. 2021 - 13:52

De al ruim een halve eeuw voortdurende illegale bezetting, annexatie, apartheid en schending van mensenrechten kunnen helaas ongestoord doorgaan, doordat het onderwerp erg gevoelig ligt. Helaas ook binnen de Nederlandse politiek. Ook ZEMBLA besteedde er destijds in 2003 aandacht aan. Daarin stelde Hans van Mierlo pijnlijk vast: "We accepteren dingen van Israël die we van geen enkel land zouden accepteren". En helaas is dat nog steeds zo, met de Palestijnse bevolking als slachtoffers. De uitzending van ZEMBLA is nog steeds te zien en beluisteren op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=QxBSpp09kK0

2 Reacties
Sachs
Sachs7 nov. 2021 - 21:55

Dank, Willem. De uitzending is onverminderd actueel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2021 - 13:32

Ik kan het hier volledig mee eens zijn! Hoe vaak we het ook zeggen, er verandert niets in Nederland. Ze zou zich diep moeten schamen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 nov. 2021 - 7:00

Tot nu toe slechts twee ''whatabout-isms'' (a logical fallacy) die wellicht aan zal zwellen, wat ik profylactisch wil counteren door ... te refereren naar een andere vergelijking. Ik ben onverbeterlijk :) = Israel’s decision to designate human rights groups as terrorist organizations puts it in league with Russia and China = Foreign Policy: The Long Arm of Israeli Repression https://foreignpolicy.com/2021/11/05/the-long-arm-of-israeli-repression/

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 nov. 2021 - 4:28

Ter ondersteuning van dit schrijven van John Dugard en het streven van The Rights Forum en Amnesty International (zie @JaapBo 6 november 2021 at 13:47) hieronder het artikel van The Intercept in samenwerking met het Israëlische Local Call (Hebreeuws) en de Israëlische co-publicist +972 magazine met daarin vermeld dat er geen enkel bewijs is geleverd dat de zes organisaties, Al-Haq, Addameer, Bisan Center, Defense For Children International-Palestine, the Union of Agricultural Work Committees, en de Union of Palestinian Women’s Committees betrokken waren bij welke ''terroristische'' activiteit dan ook of binding hadden met een ''terroristische'' groep. Het geheime rapport over deze zaak is vanuit Israël gedistribueerd naar andere landen en is slechts gefocust op verhoor van twee vanwege financiële malversaties ontslagen accountants van een zevende organisatie, gezondheidzorg-commitees, van wie bekentenissen in het rapport zijn vermeld door Shin Bet, beter bekend als de shabak waarvan ook Israëlische advocaten melden dat deze fysieke en psychologische marteling niet schuwt. De ministers Sigrid Kaag en Meryame Kitir van Nederland en België hebben gemeld geen enkel bewijs te vinden over de beschuldigingen in het Israëlische rapport. Het rapport is naar vijf andere Europese landen gestuurd. SECRET ISRAELI DOCUMENT OFFERS NO PROOF TO JUSTIFY TERROR LABEL FOR PALESTINIAN GROUPS https://theintercept.com/2021/11/04/secret-israel-dossier-palestinian-rights-terrorist/ Bij het uitblijven van een formeel protest vanuit de EU of genoemde Europese landen tegen het handelen van de Israëlische regering is er sprake van zware nalatigheid inzake het verdedigen van mensenrechten.

1 Reactie
Sachs
Sachs7 nov. 2021 - 21:49

@ Arjan [Bij het uitblijven van een formeel protest vanuit de EU of genoemde Europese landen tegen het handelen van de Israëlische regering is er sprake van zware nalatigheid inzake het verdedigen van mensenrechten.] Correct. Dat is des te relevanter omdat Israël vandaag een militair decreet heeft uitgevaardigd waardoor de terrorisme-beschuldiging tegen De Zes nu ook in bezet gebied 'geldig' is [sic]. Dat betekent dat we ons kunnen opmaken voor nieuwe aanvallen op de organisaties, hun medewerkers en kantoren. Zie: https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-two-weeks-on-israeli-army-extends-palestinian-ngo-terror-designation-to-west-bank-1.10361491

OlavM
OlavM7 nov. 2021 - 2:00

Uitstekend artikel. Niets op af te dingen.

Willem Heerema
Willem Heerema6 nov. 2021 - 20:01

Bezettersstaat Israël heeft dat onder andere te danken aan het CIDI en de op allerlei internetforums in groten getale aanwezige HASBARA-trollen die elke kritiek op Israël proberen in de kiem te smoren tot aan het pogen te verbannen van critici aan toe. Dat is een kwalijke zaak.

Sachs
Sachs6 nov. 2021 - 13:45

De pijnlijke realiteit is dat Nederland en andere Westerse landen de Israëlische apartheid onbesproken laten – en die zelfs steunen. Recente voorbeelden: de Nederlandse overheid sloot in oktober een overeenkomst tot samenwerking met het Israëlische ministerie van Defensie, en verzorgt de promotie van het Israëlische bedrijf Elbit, dat de wapens en technologie levert waarmee Israël de Palestijnen onderdrukt. Nederlandse politici en ambtenaren zijn aldus willens en wetens betrokken bij volkenrechtelijke misdaden, in plaats van die te bestrijden zoals de grondwet, het Nederlandse mensenrechtenbeleid en internationale conventies voorschrijven. Met – opnieuw – een inktzwarte rol voor de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. Kennelijk heeft de laatste functionaris met een geweten die ambassade verlaten.

3 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven27 nov. 2021 - 14:19

@Lopez 'De pijnlijke realiteit is dat Nederland en andere Westerse landen de Israëlische apartheid onbesproken laten ' De Arabieren doen daar gewoon aan mee hoor.

Sachs
Sachs7 nov. 2021 - 21:52

@ Puk [De Arabieren doen daar gewoon aan mee hoor.] Schattig. Hebt u de Inuit al gecheckt?

Willem Heerema
Willem Heerema10 nov. 2021 - 23:25

Inderdaad, Nederland werkt mee aan de apartheid. Naast het door u genoemde militaire bedrijf ook door het toelaten van busmaatschappij EBS, onderdeel van het Israëlische bedrijf EGGED. Tegen de activiteiten van Egged in Nederland wordt al meerdere jaren geprotesteerd omdat die in Israël en in de Palestijnse gebieden een actief segregatiebeleid voert. Zij houden andere standaarden en voorwaarden aan voor Palestijnse passagiers dan voor Israëlische reizigers. Israëli komen met Egged overal. Palestijnen worden door een andere ingang gedwongen, de facto geweerd door Israeli-only wegen of worden ronduit geweigerd als passagier. Tot nu toe heeft de rijksoverheid het bedrijf niet verboden.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout6 nov. 2021 - 13:22

Het blijft stuitend dat critici van het Israëlische apartheidsregime nog steeds als antisemitist worden geframed in onze joodsgristelijke maatschappij.

1 Reactie
Willem Heerema
Willem Heerema29 jan. 2022 - 16:44

Dat is o.a. het gevolg van de invloed van het omstreden CIDI. Onder andere NU.nl laat hun pootjes naar hen hangen en censureert kritiek op Israël door accounts met kritiek te bannen. Een kwalijke zaak, waar men NU.nl of de huidige eigenaar DPG Media op zou mogen aanklagen.

JaapBo
JaapBo6 nov. 2021 - 12:47

Ook NL houdt Israël niet verantwoordelijk voor haar onderdrukking van de Palestijnen. NL veroordeelt nl. niet de Israëlische aanval op Palestijnse mensenrechtenorganisaties waar Dugard over schrijft. 32 NL-se organisaties roepen NL op dit wel te doen: https://rightsforum.org/nieuws/nederland-moet-stelling-nemen-tegen-aanval-op-palestijnse-ngos/ AI en HRW noemen de Israëlische actie een "aanval op de internationale mensenrechtenbeweging" https://www.amnesty.nl/actueel/palestijnse-maatschappelijke-organisaties-door-israel-bestempeld-als-terroristen

JaapBo
JaapBo6 nov. 2021 - 12:00

Hulde voor John Dugard, voor zijn eerlijkheid, en voor zijn strijd voor mensenrechten! Hier is ook een video waarin Dugard zijn visie geeft op waarom Zuid-Afrika's apartheid wel gestopt werd, maar Israëls apartheid niet https://youtu.be/1olnQpJZg8A

Déjà vu
Déjà vu6 nov. 2021 - 2:13

Wat Israel jaar na jaar weer duidelijk maakt, is die verdomde - alom vertegenwoordigde-hypocrisie hier in het Westen. Het vrije woord is hier 'heilig', zolang je maar bepaalde zaken niet aansnijdt. Het moet mij ook van het hart, dat het keurslijf van Rutte me aardig begint te knellen.

5 Reacties
Eid
Eid6 nov. 2021 - 9:19

@Deja En de overtreffende trap wellicht mbt dit type discussies: In een Arabische wereld waar zelfs oppositie, laat staan mensenrechtenorganisaties, meedogenloos de kop in wordt gedrukt gaan we het alleen telkens over de Israelische situatie hebben. Terecht dat ook Israel wordt aangepakt, maar wees dan ook een 'vent' en schrijf eens een treffend verhaal over de rest van de omliggende wereld, incl Hamas in deze context. Maar wij trekken onze keutel al in bij de eerste de beste uithaal van Erdogan. Dat maakt alles niet geloofwaardiger in onze verontwaardiging.

Déjà vu
Déjà vu6 nov. 2021 - 10:48

'Terecht dat ook Israel wordt aangepakt, maar wees dan ook een ‘vent’ en schrijf eens een treffend verhaal over de rest van de omliggende wereld,..' Het onderwerp hier is Israël. Waarom zou ik over iets anders moeten beginnen? Dat vertroebelt het e. e. a alleen maar. Maar als jij zo'n vent bent: waar kan ik van jou hier een kritische reactie over Israël lezen?

Lopez
Lopez6 nov. 2021 - 12:17

@Eid [Terecht dat ook Israel wordt aangepakt, maar wees dan ook een ‘vent’ en schrijf eens een treffend verhaal over de rest van de omliggende wereld, incl Hamas in deze context. Maar wij trekken onze keutel al in bij de eerste de beste uithaal van Erdogan.] De Europese druk op Turkije gaat veel verder dan die op Israël. Er zijn sancties van kracht vanwege de kwestie-Cyprus, en er ontstond onlangs een rel vanwege de eis van tien landen (waaronder zes EU-lidstaten) om mensenrechtenactivist Osman Kavala vrij te laten - een rel die het Turkse uitzicht op EU-lidmaatschap nog verder verkleinde. Tegen Israël zijn geen sancties van kracht, ondanks een bezetting die al 54 jaar duurt. En geen enkele ambassadeur eist op hoge poten vrijlating van Muhammad al-Halabi, een mensenrechtenactivist die al ruim een jaar langer zonder veroordeling in Israël vastzit dan Kavala in Turkije. En Al-Halabi is bepaald niet de enige. U wilt Hamas in bovenstaand verhaal betrekken? Prima. Net als tegen Turkije zijn tegen Hamas allerlei sancties van kracht: het wordt geboycot, tegoeden in het buitenland zijn bevroren, enzovoort. Ziedaar het ‘Israëlisch exceptionalisme’, zoals Dugard het noemt. Wilt u dat er ook over landen rond Israël wordt geschreven? Prima. Wees een ‘vent’ en pak een pen.

NietLinksNietRechts
NietLinksNietRechts6 nov. 2021 - 13:01

@Eid..... ik ben het met je eens

Sachs
Sachs6 nov. 2021 - 17:49

@ Déjà vu [Het onderwerp hier is Israël. Waarom zou ik over iets anders moeten beginnen?] Goede vraag, mede gelet op de bijdrage van Lopez. Opvallend is de daarop volgende stilte. @ Eid Stelt u deze voorwaarden ook aan personen die zich beklagen over het regime van pakweg Myanmar of Wit-Rusland? Moeten die van u dan ook over pakweg de misdaden van Turkije of Israël schrijven? Of is uw whataboutism gereserveerd voor personen die kritiek hebben op Israël?